Umirovljenici će u petak dobiti 80 eura božićnice koliko im isplaćuje država. Istodobno, božićna košarica ove bi godine mogla biti skuplja nego ikad. I dok sindikati još uvijek računaju koliko će ona točno stajati, procjene kažu da bi mogla biti skuplja i do 20 posto, piše Dnevnik.hr.
Od purice preko odojka - za meso se čeka u redovima. S popisom u ruci cilj je napuniti blagdansku košaricu što jeftinije.
"Purice su zakon za Božić. Skupe su, ali gledajte, tradicija je jedno, obitelj je drugo", kaže Ruža iz Zagreba. "Malo je skuplje, ali prihvatljivo. Jede se piletina i puretina sad za Božić", kaže Verica iz Zagreba.
A cijene košarica prema procjenama - od devet do 20 posto veće nego lani. Od mesa se tradicionalno traži isto. "U principu kao i svake godine - zagorska crna purica, imamo bijele purice, guske se dosta kupuju, patke", kaže prodavačica Melita.
Uz meso ide i prilog - krumpir ćemo platiti dva eura kilogram, a naveliko se kupuju i mlinci. "2,20 eura je pola kilograma i nismo godinu dana cijenu dirali tako da mlince prodajemo i zadovoljni su ljudi i kvalitetom i cijenom", kaže Mira iz Zagreba.
Slično će i Osječani, kažu - tradicionalno je najbolje. "Uglavnom mlinci, purica, juha. To je klasika, što nije baš slavonsko, ali dobro", kaže Anica iz Osijeka. Purica, to jest tuka - traži se i u Zadru. Na meni će i janjetina. "Znači tučevina obavezno, ona je već kupljena na vrijeme. Teletinu, janjetinu, ali tuka obavezno", kaže Sanda iz Zadra. "Janjetina, prasetina, a i tuka je dobra ako ćemo realno. Ja je volim, ali je prasetina i janjetina, drukčiji je šmek", kaže Ljiljana iz Ploča.
Teletina i janjetina biraju se i na jugu. I Dubrovčani su u pripremama blagdanskog menija. "Pred Božić najviše uzimaju odojak, janjetinu, teletinu, teleću plećku, pileća prsa i to. S ovakvom robom nitko se ne bi žalio na cijene", kaže Marko Sršen iz Dubrovnika.
A kad se sve to popiše, prosječne cijene izgledaju ovako: Kilogram domaće purice stoji 9,90 eura. Zagorska je skuplja - kilogram je 17,90. Oni koji žele patku platit će oko 12 eura kilogram, za gusku oko 15 eura. Odojak i teletina kreću se oko 12 eura, dok je kilogram janjetine oko 17 eura.
Stoga brojni u kupnju odlaze preko granica. O takvim praksama i cijenama govorili su i ministri.
"Strašno je da cijene u drugim državama, posebno ako je riječ o hrvatskim proizvodima, budu niže u tim drugim državama nego što su u Hrvatskoj", rekao je ministar financija Marko Primorac.
A ministar gospodarstva Ante Šušnjar sam je otišao preko granice vidjeti je li to tako: "Ja sam također išao preko granice pogledati te cijene. Postoje proizvodi koji su jeftiniji, ali postoje proizvodi koji su i kod nas jeftiniji", rekao je. No, kad su blagdani u pitanju, cijena je često u drugom planu.
"Preskupo je, ali mislim da se ne gleda. Tko ima će sebi gledati priuštiti ovaj dan, a poslije kako bude", kaže Ivan Miletić iz Zadra. "Ha, skupo, skupo je bilo i prošle godine, skupo je i ove, ali nekako ljudi za tu prigodu izdvoje", kaže Sandro iz Karlovca.
I poručuju - na stolove će bogata ponuda, ali o cijenama ćemo razmišljati - nakon blagdana, piše Dnevnik.hr.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....