StoryEditorOCM
Hrvatskaodrasli samo gledali

Osmogodišnji dječak heroj Gabriel spasio prijatelja od utapanja: ‘Prvo se vrtio kao palačinka, a onda krenuo plutati‘

Piše Veronika Koprek/JL
20. lipnja 2024. - 11:29
Bazen u Sisku i mali heroj Gabriel Bratim (u krugu)  Turistička zajednica grada Siska/Privatna Arhiva/Jutarnji list

Kako javlja jedan čitatelj Jutarnjeg, kupači na Otvorenim bazenima Caprag u Sisku jučer su oko 18 sati doživjeli pravi šok, a velika je tragedija spriječena zahvaljujući jednom malom heroju od samo osam godina.

Dok su se svi ostali bezbrižno kupali i uživali u hlađenju, dječak je Leon (6) u olimpijskom bazenu plutao i, kako opisuje čitatelj, bio je na trbuhu, glava mu je bila pod vodom i nije se uopće micao. Nažalost, nitko od odraslih osoba na bazenu nije primijetio što se događa niti priskočio u pomoć, piše Jutarnji list na temelju dojave čitatelja.

Na svu sreću tu se našao Gabriel Bratim (8) koji je odmah pohitao u bazen riskirajući vlastiti život ne bi li prijatelja s kojim zajedno trenira nogomet izvukao iz vode. Kako nam je ispričao, svi su se zajedno igrali u bazenu, a tek kada su prijatelji izašli, a Leona nije bilo, primijetio je da se nešto opasno događa.

"Jako sam se bojao, prvo se u vodi vrtio kao palačinka, a onda se smirio i krenuo plutati. Valjda se nagutao vode, a ja sam ga dozivao, no nije mi odgovarao", opisao nam je mali heroj koji se upravo bio vratio iz škole, gdje su mu svi pljeskali i čestitali.

Sam iznio dječaka do ruba bazena

Kako opisuje čitatelj, dječak je prijatelja nosio iz bazena, a zbog težine mu je uporno padao natrag u vodu, no na kraju je uz velike napore uspio.

"Bilo mi je jako teško, klizao mi je, na kraju sam ga uspio dovući do ruba bazena, a ostalo onda znate", rekao je dragi Gabriel.

Uz Gabriela je bila i njegova majka Sanja Kamljenović, koja nam objašnjava da ona u tom trenutku nije bila prisutna u bazenu, nego se Gabriel igrao s dječakom i njegovim ocem.

"Gabriel je došao do mene i rekao da se dijete skoro utopilo, na što sam ja potrčala jer inače radim u bolnici na hitnoj. Ispričao mi je kako je prvo pod vodom bio na trbuhu, a zatim se okrenuo na leđa sa širom otvorenim očima i nije se odazivao kada ga je zvao", kaže majka.

image

Dječak je vozilom hitne pomoći prevezen u Opću bolnicu Dr. Ivo Pedišić u Sisku (ilustracija)

Nikša Stipaničev/Cropix

Nakon što je Gabriel iznio prijatelja na rub bazena, počeo ga je dozivati imenom, no dječak nije odgovarao, bio je u nesvijesti i nije disao. Vika je konačno privukla pozornost ostalih kupača koji su nakon toga brzo reagirali te počeli oživljavati dječaka, koji se ubrzo probudio i počeo povraćati progutanu vodu.

"Dijete je ležalo na boku uz rub bazena i povraćalo vodu, oko njega su se svi skupili, a jedna je mama došla do mene i ispričala mi što je Gabriel učinio. Koliko sam je shvatila, svi su mislili da se oni igraju i šale", prisjeća se majka i dodaje da se sve zbilo u olimpijskom bazenu, koji je inače velik i dubok.

"Dosta puta je povratio, nije mogao ni pričati, vjerojatno od straha. Na kraju je došla hitna i odvezla dječaka koji je tada već bio puno bolje, pri svijesti i disao", poručio je čitatelj koji je svjedočio nesretnom događaju.

Na skrbi na odjelu pedijatrije

Iz Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije potvrdili su kako je njihov hitni tim T1 jučer imao intervenciju na Bazenima Caprag zbog dojave utapanja djeteta. Dječak je vozilom hitne pomoći prevezen u Opću bolnicu Dr. Ivo Pedišić u Sisku. Iz bolnice su poručili da informacije o stanju pacijenta ne smiju davati, ali i da se mali Leon još uvijek nalazi na odjelu pedijatrije u pratnji obitelji.

S recepcije i iz dežurstva Otvorenih bazena u Capragu poručili su da su za incident čuli, ali ne znaju detalje cijelog događaja. Također su nam potvrdili da na bazenima rade spasioci koji su ondje svakog dana za radnog vremena bazena, po dodijeljenim rasporedima.

"Nakon što je Gabriel iznio Leona, spasilac je odmah došao i isto mi je rekao kako je mislio da se dječaci samo igraju", dodala je gospođa Kamljenović.

Kako kaže, vrlo je ponosna na svog Gabriela, a budući da je ovo malo mjesto, njegovi prijatelji, susjedi i poznanici zaustavljaju ih na ulici ne bi li mu čestitali i zahvalili na brzoj reakciji.

"Svi su mi čestitali, a učiteljica mi je u školi rekla da sam pravi superheroj", rekao je radosno Gabriel za kraj, piše Jutarnji list.

image

Bazen u Sisku i mali heroj Gabriel Bratim (u krugu)
 

Turistička zajednica grada Siska/Privatna Arhiva/Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 11:32