Povećana prisutnost aflatoksina, zbog koje je ovih dana izvan upotrebe stavljen dio mliječnih proizvoda “Dukata” i “Vindije”, moguća je u desetak namirnica, poput kikirikija, lješnjaka i paprike koji se s raznih strana svijeta uvoze u Hrvatsku.
Proizlazi to iz pripadajuće liste Ministarstva poljoprivrede o hrani koja predstavlja opasnost, s preciznim uputama odakle sumnjive namirnice dolaze, na koju opasnu tvar u njima se sumnja i koliko ih pažljivo treba provjeravati.
– Vjerujem da nadležne inspekcije postupaju po toj listi, pri čemu treba voditi računa da je aflatoksin samo jedan od mikrotoksina čiji udio u hrani treba naglašeno kontrolirati – kazao nam je Radovan Fuchs, toksikolog i bivši ministar znanosti. Dodaje i kako se dopuštene koncentracije...
StoryEditorOCM
Hrvatskaotrov u hrani
"Opasni" su kikiriki, lješnjak i paprike iz uvoza
14. veljače 2013. - 00:31
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?