StoryEditorOCM
Hrvatska‘OVO JE UDAR...‘

Oglasio se posebni ministrov savjetnik: ‘Nikada nisam uzeo mito, zna se da mi novca ne nedostaje‘

Piše Goran Penić/JL Hina
12. prosinca 2023. - 13:39

Tjednik Nacional u današnjem je broju objavio da je Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića, nudio lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija.

Obećane uplate išle su preko 200 tisuća eura unutar tri mjeseca, međutim Lovrinčević je, prema pisanju tjednika, zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica novca predviđenog za kupnju oglasnog prostora.

Poslove je Lovrinčević dogovarao s novinarom Mreže TV Marinom Vlahovićem, od kojeg je tražio da nagovori direktora televizije Sašu Englera da prihvati Lovrinčevićevu ponudu. Zbog straha od njegova utjecaja, Engler je pristao, nakon čega su oglasne kampanje krenule u realizaciju, piše Nacional, a prenosi Jutarnji list.

- Nabroji mu sve firme koje kontroliram. Znači Janaf, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj fond za okoliš, Hrvatske vode. Osim ministarstva i osim Hamaga, to sve ja kontroliram. Iz svih tih izvora ja mogu pustit.

- Ako bude korektan.

- Ako bude korektan. Da. Jedino što tražim da s nama podijeli.

Ovo je samo dio iz transkripta tajno snimljenih razgovora između Jurice Lovrinčevića i novinara Mreže TV Marina Vlahovića koji je objavio Nacional.

Tijekom dana o svemu se na LinkedInu oglasio i sam Lovrinčević.

"Kako trenutno nisam u Hrvatskoj, a vezano uz medijske objave u nastavku je moja reakcija:

Nikada – baš nikada – tijekom svoje karijere nisam uzeo niti imao potrebu tražiti ili uzeti proviziju, mito, "kovertu", "kickback" ili kako god to željeli nazvati.

Tko god tvrdi suprotno – laže.

Naime, niti imam potrebu uzeti jer općepoznato je da mi novca ne nedostaje i svoju sam imovinu stekao na tržištu i na sve uredno platio poreze i davanja, a isto tako takav je postupak u suprotnosti s načelima po kojima živim i radim cijeli svoj život. Svi koji su poslovali sa mnom, svi koji su radili sa mnom to dobro znaju. Neovisno o fragmentima koji se montiraju i objavljuju.

Nije ovo prvi udar da bi se mene diskreditiralo i maknulo s puta. Istina, ovaj puta nešto pomnije planiran i izveden, a nadasve toksično spakiran.

I dok će se javnost zabavljati time i imati zaokupljenu pažnju, na drugoj će se strani događati puno ozbiljnije stvari koje se mjere u desetinama i stotinama milijuna eura.

Ovoliko za početak", poručio je Lovrinčević.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić izjavio je danas da posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević više nema što tražiti u tom ministarstvu pokaže li se da je članak u tjedniku Nacional točan, a u kojem stoji da je Lovrinčević Mreži TV nudio trgovinu utjecajem.

"U svakom slučaju treba vidjeti koliko su doista ti transkripti točni. Ako je točno, to je za svaku osudu. Što se tiče gospodina Lovrinčevića, jasno je da je njegova budućnost u Ministarstvu gospodarstva završena, ako je to točno", rekao je Bačić u izjavi medijima nakon konferencije „Zelena budućnost grada 2.0“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:19