stdClass Object ( [id] => 1123960 [title] => Nema straha od ukidanja minusa na računima sve dok banke od njih žive, ali što je s onima koji su preplatili kamate na prekoračenja? Evo u kojem slučaju klijent može tražiti povrat sredstava [alias] => nema-straha-od-ukidanja-minusa-na-racunima-sve-dok-banke-od-njih-zive-ali-sto-je-s-onima-koji-su-preplatili-kamate-na-prekoracenja-evo-u-kojem-slucaju-klijent-moze-traziti-povrat-sredstava [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Građani nemaju razloga za strahove od ukidanja prešutnih prekoračenja, masovnih ukidanja minusa nema niti će ih biti, poručuju iz Hrvatske narodne banke.

– Sve banke koje odobravaju prešutna prekoračenja obavijestile su nas da nisu pokrenule, niti su u tijeku bilo kakva, a pogotovo ne masovna otkazivanja prešutnih prekoračenja po tekućim računima građana povezana s regulatornom inicijativom HNB-a. Jednako tako, nisu u tijeku niti masovna umanjenja odobrenog prešutnog prekoračenja na 1500 kuna povezana sa spomenutom inicijativom, niti su banke u tom kontekstu pozvale klijente da im odjednom vrate iznos prekoračenja.

Slijedom toga, našim građanima ne prijeti masovna dužnička kriza koja bi mogla biti izazvana promjenom poslovne politike banaka u svezi prešutnih prekoračenja – ističu iz Hrvatske narodne banke i dodaju da su ih pojedine banke obavijestile da trenutačno provode uobičajenu redovnu reviziju prekoračenja i usklađivanja s primicima na tekući račun, i uz to su vezane obavijesti koje građani dobivaju, a ne uz masovno otkazivanje prešutnih prekoračenja.

Nezakonite kamate

– Hrvatska narodna banka nije utvrdila da ijedna banka obračunava nezakonite kamatne stope, ali je pokrenula inicijativu za uvođenjem snažnijih zakonskih odredbi koje bi trebale rezultirati sniženjem kamatnih stopa i naknada povezanih uz prešutna prekoračenja – navode iz središnje banke i ističu da je kamatna stopa od 17,3 posto na prešutna prekoračenja efektivna kamatna stopa u čiji izračun ulazi ugovorena kamatna stopa za prekoračenje, naknada za vođenje tekućeg računa i eventualne druge naknade koje banka obračunava i naplaćuje vezano uz tekući račun.

Oni koji su dobili obavijesti od svojih banaka da im moraju u idućih godinu dana isplatiti minuse, dobili su ih, a banke ove godine nemaju razlog za strahove kako će izgurati. U prvom polugodištu ove godine banke su zaradile 2,6 milijardi kuna neto dobiti što je gotovo cijela njihova lanjska dobit od 2,7 milijardi kuna. Hrvatska narodna banka objavila je da su banke u prvih šest mjeseci ove godine bile uspješnije nego u istom lanjskom polugodištu za 51 posto. Ove im godine ide dobro, kako i ne bi kada su mnoge banke podigle naknade za podizanje novca na bankomatima drugih banaka, još lani su neke od njih, pa i one najveće u zemlji, uvele naknade na podizanje novca u svojim poslovnicama, pa klijent koji podiže svoju ušteđevinu, plaću i mirovinu može računati na tu naknadu na šalterima banaka.

Kad su prošle godine po direktivi Europske komisije banke u članicama koje nisu uvele euro morale izjednačiti nacionalne naknade u domaćoj valuti s onima za plaćanja u eurima, banke u Hrvatskoj su uredno provele što se tražilo i onda su neke od njih povisile cijene nacionalnih naknada. Ove godine su neke banke uvele naknade za plaćanja na račune unutar banke, podigle su cijene naloga online bankarstva, uvele ili podigle naknadu za mijenjanje deviza u bankama, neke su poskupjele pakete tekućih računa, druge su počele naplaćivati naknadu za korištenje mobilnog bankarstva, podigle su naknade za internetsko bankarstvo...

Ništa besplatno

Malo je toga u bankama besplatno, možda samo zrak, reklamne brošure za kredite, kartice i štednju. Njihov manevarski prostor znatno je veći od onog koji imaju njihovi klijenti, jer moraju plaće i mirovine primati preko banaka i jedini im je izbor, ako se ne slažu s poslovnom politikom svoje banke, potražiti sreću u drugim bankama. Neki će reći da to i nije neki izbor. Ipak, ima banaka u Hrvatskoj koje uopće nemaju prešutna prekoračenja po računima oko kojih se podigla bura posljednjih tjedana.

---

image
Marijo Bašić/Ilustracija/ Cropix
---

HNB je zatražio krajem srpnja od banaka da za sva postojeća prešutna prekoračenja uvedu pravila koja vrijede za dopuštena prekoračenja: da ograniče cijene, odnosno efektivne kamatne stope i omoguće ljudima kojima su prešutna prekoračenja smanjena ili ukinuta da otplate minus u 12 mjeseci. HNB je tražio da u novim tekućim računima prešutna prekoračenja postanu ono što bi trebala biti, kratkotrajna i brza pomoć u izuzetnim situacijama kojima se omogućava ljudima da idu u minus veći od dopuštenog, a za te minuse nema ograničenja u kamatama. HNB ističe da prešutni minusi mogu iznositi do 1500 kuna i koristiti se do 90 dana.

Iz HNB-a ukazuju da su prešutna prekoračenja, prvenstveno zbog nedorečenih zakonskih odredbi, postala dominanta pa ih koristi 840 tisuća ljudi i plaća efektivne kamatne stope na te minuse u rasponu od 8,11 posto do 17,37 posto. Ukupno 31.704 potrošača koristi dopuštena prekoračenja i plaća za to efektivnu kamatu koja od početka srpnja do kraja ove godine može maksimalno iznositi 7,61 posto.

– To znači da ukupna cijena za korištenje dopuštenog prekoračenja – kamatna stopa i naknade – ne može biti viša od 7,61 posto. U skladu s regulatornom inicijativom HNB-a, takvo će se ograničenje primijeniti i na prešutna prekoračenja, ali koja se zbog toga neće ukinuti – kažu u središnjoj banci.

Prije nepunih mjesec dana Goran Aleksić iz udruge "Franak" nam je rekao da sve kamate, pa i one na dopuštena i prešutna prekoračenja, moraju biti ugovorene na pravilan način. Ako su kamate promjenjive, moraju biti određeni matematički parametri na temelju kojih se kamata mijenja, i ako kamata nije utvrđena na pravilan način pa je povećavana i naplaćivana klijentu, onda klijent ima pravo na kompletnu razliku i pripadajuću zateznu kamatu. Uz to, Aleksić nam je tada kazao da ne vjeruje u masovne tužbe za povrat preplaćenih kamata po prekoračenjima i da se ne može globalno govoriti o iznosima povrata i isplativosti tužbi jer to ovisi od slučaja do slučaja.

Zarada banaka

U prvom polugodištu banke su naplatile ukupno 5,4 milijarde kuna kamata, od čega su od kućanstava naplatile 3,2 milijarde kuna, 191 milijun kuna manje nego polovicom prošle godine. Naravno, prihod od kamata nije ujedno njihova zarada od kamata jer su banke imale troškove, no toliko su kamata naplatile onima koji im kamate plaćaju. Kad se oduzmu kamatni troškovi za kućanstva, ispada da je bankama ostalo 3,08 milijardi kuna naplaćenih kamata. Dok su im prihodi od kamata pali, nisu oni od provizija i naknada, koje su u prvom polugodištu naplatile ukupno 2,3 milijardi kuna 130 milijuna kuna viši nego u prvoj polovici prošle godine. Kad se oduzmu troškovi, bankama je polovinom ove godine ostalo 1,64 milijarde kuna od provizija i naknada, a prije godinu dana 1,5 milijardi kuna.

---

RASTU PRIHODI
Provizije, naknade...

Prihodi od provizija i naknada za platni promet narasli su bankama od polovice prošle do kraja lipnja ove godine za 53,7 milijuna kuna na 750 milijuna kuna, provizije i naknade za vođenje tekućeg računa i žiroračuna u prvom polugodištu su iznosile 302 milijuna kuna ili 44 milijuna kuna više nego prije godinu dana, provizije i naknade vezane uz kreditne kartice porasle su 78,9 milijuna kuna na 444,7 milijuna kuna...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U prvom polugodištu ove godine banke su zaradile 2,6 milijardi kuna neto dobiti, što je gotovo cijela njihova lanjska dobit od 2,7 milijardi kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život u ‘crvenom‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => U prvom polugodištu ove godine banke su zaradile 2,6 milijardi kuna neto dobiti, što je gotovo cijela njihova lanjska dobit od 2,7 milijardi kuna život u ‘crvenom‘ 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-31 13:51:46 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-31 19:37:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-31 19:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6107 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/31\/19156034.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/31\/19154564.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/31\/19156030.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marijo Ba\u0161i\u0107\/Ilustracija\/ Cropix","Marijo Ba\u0161i\u0107\/Ilustracija\/ Cropix","Marijo Ba\u0161i\u0107\/Ilustracija\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19156034_1920.jpg":"1920x1080","k_19156034_1280.jpg":"1280x1280","k_19156034_1024.jpg":"1024x1024","k_19156034_640.jpg":"640x640","k_19156034_480.jpg":"480x480","k_19156034_340.jpg":"340x340","k_19156034_220.jpg":"220x220","o_19156034_1280.jpg":"1280x853","o_19156034_1024.jpg":"1024x682","o_19156034_640.jpg":"640x426","o_19156034_480.jpg":"480x320","o_19156034_340.jpg":"340x226","o_19156034_220.jpg":"220x146","h_19156034_1280.jpg":"1280x854","h_19156034_1024.jpg":"1024x683","h_19156034_640.jpg":"640x427","h_19156034_480.jpg":"480x320","h_19156034_340.jpg":"340x227","h_19156034_220.jpg":"220x147","pp_19156034_1280.jpg":"1006x1280","pp_19156034_1024.jpg":"805x1024","pp_19156034_640.jpg":"503x640","pp_19156034_480.jpg":"377x480","pp_19156034_340.jpg":"267x340","pp_19156034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1267","hd_19154564_1920.jpg":"1920x1080","k_19154564_1280.jpg":"1280x1280","k_19154564_1024.jpg":"1024x1024","k_19154564_640.jpg":"640x640","k_19154564_480.jpg":"480x480","k_19154564_340.jpg":"340x340","k_19154564_220.jpg":"220x220","o_19154564_1280.jpg":"1280x844","o_19154564_1024.jpg":"1024x675","o_19154564_640.jpg":"640x422","o_19154564_480.jpg":"480x316","o_19154564_340.jpg":"340x224","o_19154564_220.jpg":"220x145","h_19154564_1280.jpg":"1280x854","h_19154564_1024.jpg":"1024x683","h_19154564_640.jpg":"640x427","h_19154564_480.jpg":"480x320","h_19154564_340.jpg":"340x227","h_19154564_220.jpg":"220x147","pp_19154564_1280.jpg":"1006x1280","pp_19154564_1024.jpg":"805x1024","pp_19154564_640.jpg":"503x640","pp_19154564_480.jpg":"377x480","pp_19154564_340.jpg":"267x340","pp_19154564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19156030_1920.jpg":"1920x1080","k_19156030_1280.jpg":"1280x1280","k_19156030_1024.jpg":"1024x1024","k_19156030_640.jpg":"640x640","k_19156030_480.jpg":"480x480","k_19156030_340.jpg":"340x340","k_19156030_220.jpg":"220x220","o_19156030_1280.jpg":"1280x853","o_19156030_1024.jpg":"1024x682","o_19156030_640.jpg":"640x426","o_19156030_480.jpg":"480x320","o_19156030_340.jpg":"340x226","o_19156030_220.jpg":"220x146","h_19156030_1280.jpg":"1280x854","h_19156030_1024.jpg":"1024x683","h_19156030_640.jpg":"640x427","h_19156030_480.jpg":"480x320","h_19156030_340.jpg":"340x227","h_19156030_220.jpg":"220x147","pp_19156030_1280.jpg":"1006x1280","pp_19156030_1024.jpg":"805x1024","pp_19156030_640.jpg":"503x640","pp_19156030_480.jpg":"377x480","pp_19156030_340.jpg":"267x340","pp_19156030_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38817056 Threads: 4 Questions: 7127432003 Slow queries: 3311474 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609106999 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/nema-straha-od-ukidanja-minusa-na-racunima-sve-dok-banke-od-njih-zive-ali-sto-je-s-onima-koji-su-preplatili-kamate-na-prekoracenja-evo-u-kojem-slucaju-klijent-moze-traziti-povrat-sredstava-1123960 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nema-straha-od-ukidanja-minusa-na-racunima-sve-dok-banke-od-njih-zive-ali-sto-je-s-onima-koji-su-preplatili-kamate-na-prekoracenja-evo-u-kojem-slucaju-klijent-moze-traziti-povrat-sredstava-1123960?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 397053 [name] => banke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banke [link] => /tag/banke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647973 [name] => prešutna prekoračenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-30 21:39:34 [main_article_id] => 0 [alias] => presutna-prekoracenja [link] => /tag/presutna-prekoracenja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648013 [name] => minusi na računima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 12:46:16 [main_article_id] => 0 [alias] => minusi-na-racunima [link] => /tag/minusi-na-racunima ) [3] => stdClass Object ( [id] => 386643 [name] => HNB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnb [link] => /tag/hnb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U prvom polugodištu ove godine banke su zaradile 2,6 milijardi kuna neto dobiti, što je gotovo cijela njihova lanjska dobit od 2,7 milijardi kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život u ‘crvenom‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nema straha od ukidanja minusa na računima sve dok banke od njih žive, ali što je s onima koji su preplatili kamate na prekoračenja? Evo u kojem slučaju klijent može tražiti povrat sredstava [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/19156034.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marijo Bašić/Ilustracija/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/19156034.jpg [title] => Marijo Bašić/Ilustracija/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/19154564.jpg [title] => Marijo Bašić/Ilustracija/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/19156030.jpg [title] => Marijo Bašić/Ilustracija/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Građani nemaju razloga za strahove od ukidanja prešutnih prekoračenja, masovnih ukidanja minusa nema niti će ih biti, poručuju iz Hrvatske narodne banke.

– Sve banke koje odobravaju prešutna prekoračenja obavijestile su nas da nisu pokrenule, niti su u tijeku bilo kakva, a pogotovo ne masovna otkazivanja prešutnih prekoračenja po tekućim računima građana povezana s regulatornom inicijativom HNB-a. Jednako tako, nisu u tijeku niti masovna umanjenja odobrenog prešutnog prekoračenja na 1500 kuna povezana sa spomenutom inicijativom, niti su banke u tom kontekstu pozvale klijente da im odjednom vrate iznos prekoračenja.

Slijedom toga, našim građanima ne prijeti masovna dužnička kriza koja bi mogla biti izazvana promjenom poslovne politike banaka u svezi prešutnih prekoračenja – ističu iz Hrvatske narodne banke i dodaju da su ih pojedine banke obavijestile da trenutačno provode uobičajenu redovnu reviziju prekoračenja i usklađivanja s primicima na tekući račun, i uz to su vezane obavijesti koje građani dobivaju, a ne uz masovno otkazivanje prešutnih prekoračenja.

Nezakonite kamate

– Hrvatska narodna banka nije utvrdila da ijedna banka obračunava nezakonite kamatne stope, ali je pokrenula inicijativu za uvođenjem snažnijih zakonskih odredbi koje bi trebale rezultirati sniženjem kamatnih stopa i naknada povezanih uz prešutna prekoračenja – navode iz središnje banke i ističu da je kamatna stopa od 17,3 posto na prešutna prekoračenja efektivna kamatna stopa u čiji izračun ulazi ugovorena kamatna stopa za prekoračenje, naknada za vođenje tekućeg računa i eventualne druge naknade koje banka obračunava i naplaćuje vezano uz tekući račun.

Oni koji su dobili obavijesti od svojih banaka da im moraju u idućih godinu dana isplatiti minuse, dobili su ih, a banke ove godine nemaju razlog za strahove kako će izgurati. U prvom polugodištu ove godine banke su zaradile 2,6 milijardi kuna neto dobiti što je gotovo cijela njihova lanjska dobit od 2,7 milijardi kuna. Hrvatska narodna banka objavila je da su banke u prvih šest mjeseci ove godine bile uspješnije nego u istom lanjskom polugodištu za 51 posto. Ove im godine ide dobro, kako i ne bi kada su mnoge banke podigle naknade za podizanje novca na bankomatima drugih banaka, još lani su neke od njih, pa i one najveće u zemlji, uvele naknade na podizanje novca u svojim poslovnicama, pa klijent koji podiže svoju ušteđevinu, plaću i mirovinu može računati na tu naknadu na šalterima banaka.

Kad su prošle godine po direktivi Europske komisije banke u članicama koje nisu uvele euro morale izjednačiti nacionalne naknade u domaćoj valuti s onima za plaćanja u eurima, banke u Hrvatskoj su uredno provele što se tražilo i onda su neke od njih povisile cijene nacionalnih naknada. Ove godine su neke banke uvele naknade za plaćanja na račune unutar banke, podigle su cijene naloga online bankarstva, uvele ili podigle naknadu za mijenjanje deviza u bankama, neke su poskupjele pakete tekućih računa, druge su počele naplaćivati naknadu za korištenje mobilnog bankarstva, podigle su naknade za internetsko bankarstvo...

Ništa besplatno

Malo je toga u bankama besplatno, možda samo zrak, reklamne brošure za kredite, kartice i štednju. Njihov manevarski prostor znatno je veći od onog koji imaju njihovi klijenti, jer moraju plaće i mirovine primati preko banaka i jedini im je izbor, ako se ne slažu s poslovnom politikom svoje banke, potražiti sreću u drugim bankama. Neki će reći da to i nije neki izbor. Ipak, ima banaka u Hrvatskoj koje uopće nemaju prešutna prekoračenja po računima oko kojih se podigla bura posljednjih tjedana.

---

image
Marijo Bašić/Ilustracija/ Cropix
---

HNB je zatražio krajem srpnja od banaka da za sva postojeća prešutna prekoračenja uvedu pravila koja vrijede za dopuštena prekoračenja: da ograniče cijene, odnosno efektivne kamatne stope i omoguće ljudima kojima su prešutna prekoračenja smanjena ili ukinuta da otplate minus u 12 mjeseci. HNB je tražio da u novim tekućim računima prešutna prekoračenja postanu ono što bi trebala biti, kratkotrajna i brza pomoć u izuzetnim situacijama kojima se omogućava ljudima da idu u minus veći od dopuštenog, a za te minuse nema ograničenja u kamatama. HNB ističe da prešutni minusi mogu iznositi do 1500 kuna i koristiti se do 90 dana.

Iz HNB-a ukazuju da su prešutna prekoračenja, prvenstveno zbog nedorečenih zakonskih odredbi, postala dominanta pa ih koristi 840 tisuća ljudi i plaća efektivne kamatne stope na te minuse u rasponu od 8,11 posto do 17,37 posto. Ukupno 31.704 potrošača koristi dopuštena prekoračenja i plaća za to efektivnu kamatu koja od početka srpnja do kraja ove godine može maksimalno iznositi 7,61 posto.

– To znači da ukupna cijena za korištenje dopuštenog prekoračenja – kamatna stopa i naknade – ne može biti viša od 7,61 posto. U skladu s regulatornom inicijativom HNB-a, takvo će se ograničenje primijeniti i na prešutna prekoračenja, ali koja se zbog toga neće ukinuti – kažu u središnjoj banci.

Prije nepunih mjesec dana Goran Aleksić iz udruge "Franak" nam je rekao da sve kamate, pa i one na dopuštena i prešutna prekoračenja, moraju biti ugovorene na pravilan način. Ako su kamate promjenjive, moraju biti određeni matematički parametri na temelju kojih se kamata mijenja, i ako kamata nije utvrđena na pravilan način pa je povećavana i naplaćivana klijentu, onda klijent ima pravo na kompletnu razliku i pripadajuću zateznu kamatu. Uz to, Aleksić nam je tada kazao da ne vjeruje u masovne tužbe za povrat preplaćenih kamata po prekoračenjima i da se ne može globalno govoriti o iznosima povrata i isplativosti tužbi jer to ovisi od slučaja do slučaja.

Zarada banaka

U prvom polugodištu banke su naplatile ukupno 5,4 milijarde kuna kamata, od čega su od kućanstava naplatile 3,2 milijarde kuna, 191 milijun kuna manje nego polovicom prošle godine. Naravno, prihod od kamata nije ujedno njihova zarada od kamata jer su banke imale troškove, no toliko su kamata naplatile onima koji im kamate plaćaju. Kad se oduzmu kamatni troškovi za kućanstva, ispada da je bankama ostalo 3,08 milijardi kuna naplaćenih kamata. Dok su im prihodi od kamata pali, nisu oni od provizija i naknada, koje su u prvom polugodištu naplatile ukupno 2,3 milijardi kuna 130 milijuna kuna viši nego u prvoj polovici prošle godine. Kad se oduzmu troškovi, bankama je polovinom ove godine ostalo 1,64 milijarde kuna od provizija i naknada, a prije godinu dana 1,5 milijardi kuna.

---

RASTU PRIHODI
Provizije, naknade...

Prihodi od provizija i naknada za platni promet narasli su bankama od polovice prošle do kraja lipnja ove godine za 53,7 milijuna kuna na 750 milijuna kuna, provizije i naknade za vođenje tekućeg računa i žiroračuna u prvom polugodištu su iznosile 302 milijuna kuna ili 44 milijuna kuna više nego prije godinu dana, provizije i naknade vezane uz kreditne kartice porasle su 78,9 milijuna kuna na 444,7 milijuna kuna...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marijo Bašić/Ilustracija/ Cropix Marijo Bašić/Ilustracija/ Cropix Marijo Bašić/Ilustracija/ Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nema-straha-od-ukidanja-minusa-na-racunima-sve-dok-banke-od-njih-zive-ali-sto-je-s-onima-koji-su-preplatili-kamate-na-prekoracenja-evo-u-kojem-slucaju-klijent-moze-traziti-povrat-sredstava-1123960 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e121467b8bb8f8dda3291d55feefc99af90e7af3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nema+straha+od+ukidanja+minusa+na+ra%C4%8Dunima+sve+dok+banke+od+njih+%C5%BEive%2C+ali+%C5%A1to+je+s+onima+koji+su+preplatili+kamate+na+prekora%C4%8Denja%3F+Evo+u+kojem+slu%C4%8Daju+klijent+mo%C5%BEe+tra%C5%BEiti+povrat+sredstava&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnema-straha-od-ukidanja-minusa-na-racunima-sve-dok-banke-od-njih-zive-ali-sto-je-s-onima-koji-su-preplatili-kamate-na-prekoracenja-evo-u-kojem-slucaju-klijent-moze-traziti-povrat-sredstava-1123960 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnema-straha-od-ukidanja-minusa-na-racunima-sve-dok-banke-od-njih-zive-ali-sto-je-s-onima-koji-su-preplatili-kamate-na-prekoracenja-evo-u-kojem-slucaju-klijent-moze-traziti-povrat-sredstava-1123960 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U prvom polugodištu ove godine banke su zaradile 2,6 milijardi kuna neto dobiti, što je gotovo cijela njihova lanjska dobit od 2,7 milijardi kuna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život u ‘crvenom‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaživot u ‘crvenom‘

Nema straha od ukidanja minusa na računima sve dok banke od njih žive, ali što je s onima koji su preplatili kamate na prekoračenja? Evo u kojem slučaju klijent može tražiti povrat sredstava

31. kolovoza 2021. - 21:37

Građani nemaju razloga za strahove od ukidanja prešutnih prekoračenja, masovnih ukidanja minusa nema niti će ih biti, poručuju iz Hrvatske narodne banke.

– Sve banke koje odobravaju prešutna prekoračenja obavijestile su nas da nisu pokrenule, niti su u tijeku bilo kakva, a pogotovo ne masovna otkazivanja prešutnih prekoračenja po tekućim računima građana povezana s regulatornom inicijativom HNB-a. Jednako tako, nisu u tijeku niti masovna umanjenja odobrenog prešutnog prekoračenja na 1500 kuna povezana sa spomenutom inicijativom, niti su banke u tom kontekstu pozvale klijente da im odjednom vrate iznos prekoračenja.

Slijedom toga, našim građanima ne prijeti masovna dužnička kriza koja bi mogla biti izazvana promjenom poslovne politike banaka u svezi prešutnih prekoračenja ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:02