StoryEditorOCM
HrvatskaPrijavio kontrolor

Nekadašnji šef HDZ-ova odbora za gospodarstvo Marko Kolaković ne plaća pretplatu HRT-u. A nije baš da se nema odakle...

Piše Vijesti SD
13. travnja 2024. - 11:59

Poznati sveučilišni profesor i nekadašnji šef HDZ-ova odbora za gospodarstvo Marko Kolaković (55) optužen je da nije plaćao pretplatu HRT-u.

Kolakovića je prijavio HRT-ov kontrolor navodeći kako je na adresi stanovanja u Samoboru "posjedovao televizijski prijamnik koji nije prijavio HRT-u, što je utvrđeno na temelju neposrednog opažanja ovlaštene osobe", piše danica.hr.

"Televizijski prijamnik nije prijavio ni u daljnjem roku od 30 dana od dana obavljene kontrole televizijskog prijamnika, dakle, da kao fizička osoba nije prijavio televizijski prijamnik, najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave televizijskog prijamnika", navodi su iz prijave HRT-a.

No, Kolaković se na sudu branio kako nije točno da je 15. listopada posjedovao prijamnik te da ga nije prijavio HRT-u. Naglasio je kako nitko nije utvrdio neposrednim opažanjem počinjenje prekršaja, niti su utvrdili kad je on nabavio televizor.

Sud je na koncu odbacio optužbu protiv njega navodeći kako "nije dokazano da bi počinio djelo prekršaja na način koji mu se stavlja na teret. U obrazloženju presude sudac navodi kako je osoba obvezna HRT-u prijaviti prijamnik najkasnije u roku od 30 dana od nabave.

Plaća 4000 eura

"Razvidno je, dakle, da je vrijeme počinjenja prekršaja u trenutku proteka roka od 30 dana od nabave prijamnika, a što ne proizlazi iz optužnog prijedloga jer u istom uopće nije navedeno kada je okrivljenik nabavio prijamnik.

Bez utvrđene te činjenice – vremena počinjenja prekršaja – nema prekršaja, pa se temeljem ovakvog optuženja ne može voditi prekršajni postupak. Sud je utvrdio da djelo za koje se okrivljenik optužuje po propisu nije prekršaj pa je okrivljenika oslobodio od optužbe.

"HRT kao tužitelj oštećenik je upućen da postavljeni imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 191,16 eura može ostvariti u parnici", ističe se u presudi.

Kako mjesečna pristojba iznosi 10,62 eura, HRT po tome tvrdi kako Kolaković to nije plaćao najmanje 18 mjeseci.

Kolaković je, inače, kao nestranački kandidat bio gospodarski strateg HDZ-a, čelnik stranačkog Odbora za gospodarstvo te jedan od autora gospodarskog programa premijera Andreja Plenkovića. Kao sveučilišni profesor na Ekonomskom fakultetu zarađuje 4000 eura neto mjesečno, piše danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:04