stdClass Object ( [id] => 1291943 [title] => Ne zaostajemo za Srbima: U 14 godina Hrvati vratili 6 tona eksploziva i 16.000 komada oružja. Fale samo tenkovi... [alias] => ne-zaostajemo-za-srbima-u-14-godina-hrvati-vratili-6-tona-eksploziva-i-16-000-komada-oruzja-fale-samo-tenkovi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavni tragični događaji u susjednoj Srbiji ponovno su u fokus javnosti, ne samo susjedne države nego i Hrvatske, doveli pitanje količine ilegalnog oružja koje se, posebice nakon Domovinskog rata, još uvijek nalazi u rukama građana.

Procjene o tome koliko se ilegalnih TT-jaca, kalašnjikova, bombi i svih ostalih vrsta naoružanja i eksploziva krije po domovima hrvatskih građana vrlo su nezahvalne, no sama činjenica da je MUP-u u prvih osam mjeseci akcije "Manje oružja, manje tragedija", koja traje već 16 godina, predano 697 komada automatskog i 14.741 komad rasprskavajućeg oružja, te 644.442 komada streljiva i 720,62 kilograma raznih eksploziva, dovoljno govori o tome koliko smo naoružana nacija!

Naši su susjedi naoružani još više, a frapantan je podatak da su u samo tjedan dana, nakon što se zemlja "digla na noge" nakon masovnih ubojstava, predali oko 13.500 komada oružja.

Od rujna 2007. godine do 31. prosinca 2021. godine hrvatski su građani policiji dragovoljno, dakle bez ikakvih kaznenih ili prekršajnih sankcija, predali nevjerojatnih gotovo šest tona, odnosno 5928 kilograma eksploziva, 15.809‬ komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i gotovo šest milijuna komada streljiva raznoga kalibra.

Samo prošle godine na području PU splitsko-dalmatinske građani su dragovoljno predali 105 komada različitih vrsta oružja, 69 komada različitih vrsta bombi, 13.391 komad sitnog streljiva, 44 kilograma različitih vrsta eksploziva i manju količinu ostalih nedozvoljenih sredstava.

---

image

Ovo je dospjelo u ruke djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Policijska Uprava Splitsko-dalmatinska
---

 

Švercer Hubertus van der Linden

Iz splitske policije poručuju da su tijekom 2022. godine podnijeli 25 kaznenih prijava zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a u prva četiri mjeseca ove godine 13 kaznenih prijava za to djelo, za koje je propisana kazna do tri godine zatvora, odnosno od šest mjeseci do pet godina ako osoba "neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmijeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova".

Činjenica je – a o tome govori i nedavna akcija imotske policije u kojoj su uhitili 35-godišnjaka iz Beograda koji je od 32-godišnje Imoćanke za 1500 eura preuzeo šest automatskih pušaka i 338 komada raznog streljiva – da je krijumčarenje oružja i dalje vrlo unosan posao koji ne poznaje granice.

Sjetimo se samo akcije iz 2015. godine, kad su pripadnici splitske Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na autocesti blizu odmorišta Kozjak zaustavili kombi Peugeot Boxter, koji je vozio 65-godišnji Johannes Adrianus Hubertus van der Linden, državljanin Nizozemske, i u kojem su pretragom pronašli gomilu oružja skrivenog u posebno prerađenom spremniku.

Policija je tada pronašla automatsku pušku nepoznate marke, 22 ručne bombe, dva ručna bacača granata RPG, dva pištolja CZ M88, pištolj Beretta kalibra 9 mm, dvije automatske puške M70 B1, automatsku pušku CZ M70 s preklopnim kundakom, kalašnjikov, puškostrojnicu M53, puškostrojnicu M72, četiri ručna bacača granata RBR 64mm, nožice za puškostrojnicu M53, pet redenika za streljivo za puškostrojnicu, tri spremnika za automatsku pušku M70, 250 komada streljiva kalibra 7,62 mm, 860 komada streljiva kalibra 7,9 mm i pet detonatorskih kapisli. Eto, to bi bilo to!

---

image

Dio zaplijenjenog oružja do kojega je došla sisačka policija

Mate Piškor/Cropix
---

Nakon tog otkrića, osim van der Lindena, uhićeni su bili još i Alen M. iz Sinja, Mario M. iz Kaštel Staroga i Miro P. iz Kaštel Štafilića, te još pet osoba koje su tada puštene da se brane sa slobode. Tada se sumnjalo da je glavni naručitelj oružja bio Freek van Schaik, jedan od čelnih ljudi vrlo opasne motociklističke grupacije koja ima svoje klubove po Nizozemskoj i Belgiji, a koji je bio uhićen na sjeveru Nizozemske.

U Hrvatskoj uhićeni 65-godišnjak bio je samo kurir koji je u krijumčarski lanac trgovine oružjem upao zbog toga što je upravo od van Schaika pozajmio 20 tisuća eura koje nije mogao vraćati. Kako novac nije mogao vraćati, počeo je dobivati prijetnje, a prijatelji van Schaika počeli su mu slati uznemirujuće fotografije njegove kćeri snimljene ispred škole i slično. Zato je bio prisiljen otići u Hrvatsku po oružje i tako riješiti pitanje duga.

‘Vikinzi‘ I. K. i M. Ć. T.

Nije to jedina "suradnja" naših i stranih kriminalaca. Ima tome i petnaestak godina kad je hrvatska policija sudjelovala u međunarodnoj akciji "Viking". Tada je utvrđeno da je I. K., državljanin BiH, s M. Ć. T.-om, državljaninom Hrvatske, dogovorio da za pripadnike švedske kriminalne organizacije izradi dvije eksplozivne naprave.

Predao je Hrvatu kilogram eksploziva te 500 eura kao nagradu, a M. Ć. T. je po zanimanju bio elektroničar koji je 80-ih godina prošlog stoljeća tijekom služenja vojnog roka u JNA prošao diverzantsku obuku i stekao iskustva u izradi priručnih ubojitih sredstava i eksplozivnih naprava.

– Stečena znanja praktično je koristio i usavršio 90-ih godina tijekom Domovinskog rata.

M. Ć. T. je izradio dvije eksplozivne naprave u improviziranim plastičnim kutijama s ugrađenim magnetima na njihovu vanjskom dijelu. Svaka eksplozivna naprava sastojala se od oko 500 grama plastičnog eksploziva PEP-500, šest baterijskih uložaka, prerađenog mobilnog telefona i električnog detonatora.

---

image

Za omanji rat - spremni

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ugrađeni magneti na eksplozivnoj napravi služili su za postavljanje na metalne površine, a eksplozivna naprava mogla se aktivirati slanjem koda DTMF, odnosno nakon uspostave poziva s mobilnim telefonom u eksplozivnoj napravi pritiskom na tipku sa zvjezdicom na telefonu s kojega se zove.

Kad je izradio eksplozivne naprave, M. Ć. T. ih je predao Z. Č.-u, državljaninu Hrvatske, koji je u dogovoru s I. K.-om eksplozivne naprave predao B. G.-u, državljaninu Švedske.

On ih je pokušao prokrijumčariti iz Hrvatske u Švedsku, ali pronašla ih je slovenska policija prilikom granične kontrole – opisano je, uz ostalo, u stručnom članku autora Vjerana Svjetličića, Ante Dujmovića i Deana Savića objavljenom u listopadu 2016. godine, a koji se bavi detaljnom analizom ove akcije.

Kod Keruma i zolje ima ima...

Nedavno su u javnost "isplivali" i detalji iz USKOK-ove optužnice protiv sedmeročlane zločinačke organizacije, na čelu s Marko Grzunovim (42) iz Zagreba, a u kojoj se još nalaze i bivši nogometaš Ivan Stilinović (30), nekadašnji rukometni reprezentativac Tomislav Klajić (31), Amer Draganović (32), Tomislav Drmić (30) i Mario Gavran (38) te Josip Kerum (33) iz Splita, sin Jure Keruma i nećak bivšeg splitskoga gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Keruma. Optuženi su za nabavljanje i preprodaju velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu, pri čemu su zaradili najmanje 1,3 milijuna eura. Josip Kerum apostrofiran je kao glavni za nabavu i preprodaju oružja i još uvijek je u bijegu.

Keruma se tereti da je bio dio organizacije s Grzunovom i Drmićem na čelu, koja je najkasnije od 21. svibnja 2020. pa do 18. kolovoza 2022. godine u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te na području Slovenije i Italije nabavljala, prevozila i prodavala oružje i streljivo.

Grzunov je bio zadužen za pronalazak kupaca, pregovore s kupcima oko cijena te za koordinaciju dostave, Drmić za financiranje nabave oružja i streljiva, njihovo preuzimanje te za pronalazak vozača za prijevoz, Gavran za preuzimanje, prijevoz i predaju oružja i streljiva te novca, a Kerum za nabavljanje potrebnog oružja i streljiva te za osiguranje njihova preuzimanja preko njemu bliskih osoba, za koje se još ne zna tko su.

---

image

Josip Kerum u tablici je imao oznake: svjetloplava - oružje nije na prodaju, zelena boja - nisu cijevi, crvena boja - odnia USKOK, narančasta boja - prodano, siva boja - poklonjeno....

Ronald Goršić/Cropix
---

U jednom je slučaju Kerum prodao Grzunovu preko Drmića, kao glavnog kontakta, 20 kalašnjikova, jednu pušku AK-74, tri puške Heckler G3, tri automatske puške FN FAL, puškomitraljez, dvije puške CZ te malokalibarski automat s prigušivačem. Za to je dobio 18 tisuća eura, a isto je oružje kasnije u Italiji prodano za 50 tisuća eura, koji su poslije raspodijeljeni unutar ekipe.

U drugom je slučaju, sredinom lipnja 2020. godine, Kerum Drmiću poslao popis oružja kojim trenutno raspolaže i za koje traži 15 tisuća eura.

Tako 28. lipnja 2020. šalje ponudu za prodaju ukupno 25 komada oružja, i to 6 AK-47 – automatskih jurišnih pušaka, dvije jurišne puške Heckler G3, jurišnu pušku AK-47, automatsku pušku FN FAL, M72 vojni laki puškomitraljez, strojnicu Zagi, strojnicu opće namjene M53, tri kratke strojnice PPSH-41, puškomitraljez M49 i automatsku pušku M56, zatim za pet pušaka repetirki M48, poluautomatski snajper M76 te poluautomatsku pušku Ruger 10/22.

Dan poslije Kerum nudi na prodaju tri zolje – protuoklopne rakete, po cijeni od 400 eura za svaku, zatim za jurišnu pušku Crvenu zastavu s prigušivačem M70, za iznos od 1000 eura, poluautomatski pištolj Berettu M70 za iznos od 1300 eura, te poluautomatski pištolj Colt 1911 za 2000 eura.

Crvena boja ‘odnia USKOK‘

Vrlo je zanimljivo kako je Kerum bio vrlo pedantan u svojem poslu jer su na njegovu laptopu istražitelji pronašli Excel dokument pod nazivom "Tablica posla", a u kojoj je napisao imena oružja ili streljiva, na koga je to oružje ili streljivo kupljeno, kome je prodano, cijenu u eurima i kunama, kao i ostvarenu zaradu.

– Tablica je sistematično organizirana, s oznakama u različitim bojama, a za koje je okrivljeni Josip Kerum u Excel dokumentu objasnio značenje svake pojedine.

Tako iz legende proizlazi da svjetloplava boja označava oružje i streljivo "nije na prodaju", zelena boja "nisu cijevi", crvena boja "odnia USKOK", ljubičasta boja "nezavršeno", narančasta boja "prodano", tamnonarančasta boja "minjano" i siva boja "poklonjeno".

---

image

Ni u WC bez pištolja...

Goran Šebelić/Cropix
---

Iz opisane tablice proizlazi da je okrivljeni Josip Kerum u neutvrđenom razdoblju prodao različitih vrsta oružja, ponajviše pištolja, pušaka i automatskog oružja, za najmanje 220.525 kuna (oko 30 tisuća eura). Za naglasiti je kako se u podnožju tablice nalazi napomena "Kljaić, dvije ture" s popisom prodanog za iznos od najmanje 20.000,00 eura – navodi se u USKOK-ovoj optužnici.

USKOK zaključuje da "pronađena materijalna dokumentacija te pronađeni predmeti na adresi prebivališta okrivljenog Josipa Keruma ukazuju na to da isti ima svu logističku pripremu i kanale za nabavku oružja, da raspolaže enormno velikim količinama oružja, da se prodajom, i to pod nazivom ‘Zdenka Arms‘ (što mu je bio nadimak na kriptiranoj aplikaciji/platformi SkyECC), bavi konstantno te da preprodajom ostvaruje dobit".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAORUŽANA NACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NAORUŽANA NACIJA 2 0 10425 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-20 08:05:39 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-22 07:34:11 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2023-05-22 05:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2692 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ne zaostajemo za Srbima: U 14 godina Hrvati vratili 6 tona eksploziva i 16.000 komada oružja. Fale samo tenkovi... [metakey] => Naoružani Hrvati, Jure Kerum, Vraćanje oružja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/20\/21723924.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/22355376.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24854361.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24837793.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24526395.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/21641796.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/17118306.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/17118338.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/19565294.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/HANZA MEDIA","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Policijska Uprava Splitsko-dalmatinska","Mate Pi\u0161kor\/Cropix","","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Luka Gerlanc\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Josip Kerum u tablici je imao oznake: svjetloplava - oru\u017eje nije na prodaju, zelena boja - nisu cijevi, crvena boja - odnia USKOK, naran\u010dasta boja - prodano, siva boja - poklonjeno....<\/p>","

Ovo je dospjelo u ruke djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske<\/p>","

Dio zaplijenjenog oru\u017eja do kojega je do\u0161la sisa\u010dka policija<\/p>","

Gra\u0111ani jo\u0161 uvijek vra\u0107aju oru\u017eje zaostalo iz rata<\/p>","

Za omanji rat - spremni<\/p>","

Ni u WC bez pi\u0161tolja...<\/p>","

Evo zaplijenjenog oru\u017eja u Osijeku<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21723924_1920.jpg":"1920x1080","k_21723924_1280.jpg":"1280x1280","k_21723924_1024.jpg":"1024x1024","k_21723924_640.jpg":"640x640","k_21723924_480.jpg":"480x480","k_21723924_340.jpg":"340x340","k_21723924_220.jpg":"220x220","o_21723924_1280.jpg":"1280x853","o_21723924_1024.jpg":"1024x682","o_21723924_640.jpg":"640x426","o_21723924_480.jpg":"480x320","o_21723924_340.jpg":"340x226","o_21723924_220.jpg":"220x146","h_21723924_1280.jpg":"1280x854","h_21723924_1024.jpg":"1024x683","h_21723924_640.jpg":"640x427","h_21723924_480.jpg":"480x320","h_21723924_340.jpg":"340x227","h_21723924_220.jpg":"220x147","pp_21723924_1280.jpg":"1280x1628","pp_21723924_1024.jpg":"1024x1303","pp_21723924_640.jpg":"640x814","pp_21723924_480.jpg":"480x611","pp_21723924_340.jpg":"340x432","pp_21723924_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_22355376_1920.jpg":"1920x1080","k_22355376_1280.jpg":"1280x1280","k_22355376_1024.jpg":"1024x1024","k_22355376_640.jpg":"640x640","k_22355376_480.jpg":"480x480","k_22355376_340.jpg":"340x340","k_22355376_220.jpg":"220x220","o_22355376_1280.jpg":"1280x812","o_22355376_1024.jpg":"1024x650","o_22355376_640.jpg":"640x406","o_22355376_480.jpg":"480x304","o_22355376_340.jpg":"340x215","o_22355376_220.jpg":"220x139","h_22355376_1280.jpg":"1280x854","h_22355376_1024.jpg":"1024x683","h_22355376_640.jpg":"640x427","h_22355376_480.jpg":"480x320","h_22355376_340.jpg":"340x227","h_22355376_220.jpg":"220x147","pp_22355376_1280.jpg":"1280x1628","pp_22355376_1024.jpg":"1024x1303","pp_22355376_640.jpg":"640x814","pp_22355376_480.jpg":"480x611","pp_22355376_340.jpg":"340x432","pp_22355376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1203x677","hd_24854361_1920.jpg":"1920x1080","k_24854361_1280.jpg":"1280x1280","k_24854361_1024.jpg":"1024x1024","k_24854361_640.jpg":"640x640","k_24854361_480.jpg":"480x480","k_24854361_340.jpg":"340x340","k_24854361_220.jpg":"220x220","o_24854361_1280.jpg":"1280x720","o_24854361_1024.jpg":"1024x576","o_24854361_640.jpg":"640x360","o_24854361_480.jpg":"480x270","o_24854361_340.jpg":"340x191","o_24854361_220.jpg":"220x123","h_24854361_1280.jpg":"1280x854","h_24854361_1024.jpg":"1024x683","h_24854361_640.jpg":"640x427","h_24854361_480.jpg":"480x320","h_24854361_340.jpg":"340x227","h_24854361_220.jpg":"220x147","pp_24854361_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854361_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854361_640.jpg":"640x814","pp_24854361_480.jpg":"480x611","pp_24854361_340.jpg":"340x432","pp_24854361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24837793_1920.jpg":"1920x1080","k_24837793_1280.jpg":"1280x1280","k_24837793_1024.jpg":"1024x1024","k_24837793_640.jpg":"640x640","k_24837793_480.jpg":"480x480","k_24837793_340.jpg":"340x340","k_24837793_220.jpg":"220x220","o_24837793_1280.jpg":"1280x960","o_24837793_1024.jpg":"1024x768","o_24837793_640.jpg":"640x480","o_24837793_480.jpg":"480x360","o_24837793_340.jpg":"340x255","o_24837793_220.jpg":"220x165","h_24837793_1280.jpg":"1280x854","h_24837793_1024.jpg":"1024x683","h_24837793_640.jpg":"640x427","h_24837793_480.jpg":"480x320","h_24837793_340.jpg":"340x227","h_24837793_220.jpg":"220x147","pp_24837793_1280.jpg":"1280x1628","pp_24837793_1024.jpg":"1024x1303","pp_24837793_640.jpg":"640x814","pp_24837793_480.jpg":"480x611","pp_24837793_340.jpg":"340x432","pp_24837793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x500","hd_24526395_1920.jpg":"1920x1080","k_24526395_1280.jpg":"1280x1280","k_24526395_1024.jpg":"1024x1024","k_24526395_640.jpg":"640x640","k_24526395_480.jpg":"480x480","k_24526395_340.jpg":"340x340","k_24526395_220.jpg":"220x220","o_24526395_1280.jpg":"1280x853","o_24526395_1024.jpg":"1024x682","o_24526395_640.jpg":"640x426","o_24526395_480.jpg":"480x320","o_24526395_340.jpg":"340x226","o_24526395_220.jpg":"220x146","h_24526395_1280.jpg":"1280x854","h_24526395_1024.jpg":"1024x683","h_24526395_640.jpg":"640x427","h_24526395_480.jpg":"480x320","h_24526395_340.jpg":"340x227","h_24526395_220.jpg":"220x147","pp_24526395_1280.jpg":"1280x1628","pp_24526395_1024.jpg":"1024x1303","pp_24526395_640.jpg":"640x814","pp_24526395_480.jpg":"480x611","pp_24526395_340.jpg":"340x432","pp_24526395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_21641796_1920.jpg":"1920x1080","k_21641796_1280.jpg":"1280x1280","k_21641796_1024.jpg":"1024x1024","k_21641796_640.jpg":"640x640","k_21641796_480.jpg":"480x480","k_21641796_340.jpg":"340x340","k_21641796_220.jpg":"220x220","o_21641796_1280.jpg":"1280x819","o_21641796_1024.jpg":"1024x655","o_21641796_640.jpg":"640x409","o_21641796_480.jpg":"480x307","o_21641796_340.jpg":"340x217","o_21641796_220.jpg":"220x140","h_21641796_1280.jpg":"1280x854","h_21641796_1024.jpg":"1024x683","h_21641796_640.jpg":"640x427","h_21641796_480.jpg":"480x320","h_21641796_340.jpg":"340x227","h_21641796_220.jpg":"220x147","pp_21641796_1280.jpg":"1280x1628","pp_21641796_1024.jpg":"1024x1303","pp_21641796_640.jpg":"640x814","pp_21641796_480.jpg":"480x611","pp_21641796_340.jpg":"340x432","pp_21641796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17118306_1920.jpg":"1920x1080","k_17118306_1280.jpg":"1280x1280","k_17118306_1024.jpg":"1024x1024","k_17118306_640.jpg":"640x640","k_17118306_480.jpg":"480x480","k_17118306_340.jpg":"340x340","k_17118306_220.jpg":"220x220","o_17118306_1280.jpg":"1280x853","o_17118306_1024.jpg":"1024x682","o_17118306_640.jpg":"640x426","o_17118306_480.jpg":"480x320","o_17118306_340.jpg":"340x226","o_17118306_220.jpg":"220x146","h_17118306_1280.jpg":"1280x854","h_17118306_1024.jpg":"1024x683","h_17118306_640.jpg":"640x427","h_17118306_480.jpg":"480x320","h_17118306_340.jpg":"340x227","h_17118306_220.jpg":"220x147","pp_17118306_1280.jpg":"1280x1628","pp_17118306_1024.jpg":"1024x1303","pp_17118306_640.jpg":"640x814","pp_17118306_480.jpg":"480x611","pp_17118306_340.jpg":"340x432","pp_17118306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17118338_1920.jpg":"1920x1080","k_17118338_1280.jpg":"1280x1280","k_17118338_1024.jpg":"1024x1024","k_17118338_640.jpg":"640x640","k_17118338_480.jpg":"480x480","k_17118338_340.jpg":"340x340","k_17118338_220.jpg":"220x220","o_17118338_1280.jpg":"1280x853","o_17118338_1024.jpg":"1024x682","o_17118338_640.jpg":"640x426","o_17118338_480.jpg":"480x320","o_17118338_340.jpg":"340x226","o_17118338_220.jpg":"220x146","h_17118338_1280.jpg":"1280x854","h_17118338_1024.jpg":"1024x683","h_17118338_640.jpg":"640x427","h_17118338_480.jpg":"480x320","h_17118338_340.jpg":"340x227","h_17118338_220.jpg":"220x147","pp_17118338_1280.jpg":"1280x1628","pp_17118338_1024.jpg":"1024x1303","pp_17118338_640.jpg":"640x814","pp_17118338_480.jpg":"480x611","pp_17118338_340.jpg":"340x432","pp_17118338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19565294_1920.jpg":"1920x1080","k_19565294_1280.jpg":"1280x1280","k_19565294_1024.jpg":"1024x1024","k_19565294_640.jpg":"640x640","k_19565294_480.jpg":"480x480","k_19565294_340.jpg":"340x340","k_19565294_220.jpg":"220x220","o_19565294_1280.jpg":"1280x853","o_19565294_1024.jpg":"1024x682","o_19565294_640.jpg":"640x426","o_19565294_480.jpg":"480x320","o_19565294_340.jpg":"340x226","o_19565294_220.jpg":"220x146","h_19565294_1280.jpg":"1280x854","h_19565294_1024.jpg":"1024x683","h_19565294_640.jpg":"640x427","h_19565294_480.jpg":"480x320","h_19565294_340.jpg":"340x227","h_19565294_220.jpg":"220x147","pp_19565294_1280.jpg":"1280x1628","pp_19565294_1024.jpg":"1024x1303","pp_19565294_640.jpg":"640x814","pp_19565294_480.jpg":"480x611","pp_19565294_340.jpg":"340x432","pp_19565294_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15178961 Threads: 2 Questions: 3167847428 Slow queries: 7092874 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235309326 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ne-zaostajemo-za-srbima-u-14-godina-hrvati-vratili-6-tona-eksploziva-i-16-000-komada-oruzja-fale-samo-tenkovi-1291943 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ne-zaostajemo-za-srbima-u-14-godina-hrvati-vratili-6-tona-eksploziva-i-16-000-komada-oruzja-fale-samo-tenkovi-1291943?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 717078 [name] => Naoružani Hrvati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-22 07:01:26 [main_article_id] => 0 [alias] => naoruzani-hrvati [link] => /tag/naoruzani-hrvati ) [1] => stdClass Object ( [id] => 350297 [name] => Jure Kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jure-kerum [link] => /tag/jure-kerum ) [2] => stdClass Object ( [id] => 299904 [name] => vraćanje oružja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vracanje-oruzja [link] => /tag/vracanje-oruzja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAORUŽANA NACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ne zaostajemo za Srbima: U 14 godina Hrvati vratili 6 tona eksploziva i 16.000 komada oružja. Fale samo tenkovi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/21723924.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/21723924.jpg [title] => Luka Gerlanc/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/22355376.jpg [title] =>

Josip Kerum u tablici je imao oznake: svjetloplava - oružje nije na prodaju, zelena boja - nisu cijevi, crvena boja - odnia USKOK, narančasta boja - prodano, siva boja - poklonjeno....

Ronald Goršić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24854361.jpg [title] =>

Ovo je dospjelo u ruke djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Policijska Uprava Splitsko-dalmatinska ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24837793.jpg [title] =>

Dio zaplijenjenog oružja do kojega je došla sisačka policija

Mate Piškor/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24526395.jpg [title] =>

Građani još uvijek vraćaju oružje zaostalo iz rata

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/21641796.jpg [title] =>

Za omanji rat - spremni

Nikša Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/17118306.jpg [title] =>

Ni u WC bez pištolja...

Goran Šebelić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/17118338.jpg [title] =>

Evo zaplijenjenog oružja u Osijeku

Vlado Kos/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/19565294.jpg [title] => Luka Gerlanc/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedavni tragični događaji u susjednoj Srbiji ponovno su u fokus javnosti, ne samo susjedne države nego i Hrvatske, doveli pitanje količine ilegalnog oružja koje se, posebice nakon Domovinskog rata, još uvijek nalazi u rukama građana.

Procjene o tome koliko se ilegalnih TT-jaca, kalašnjikova, bombi i svih ostalih vrsta naoružanja i eksploziva krije po domovima hrvatskih građana vrlo su nezahvalne, no sama činjenica da je MUP-u u prvih osam mjeseci akcije "Manje oružja, manje tragedija", koja traje već 16 godina, predano 697 komada automatskog i 14.741 komad rasprskavajućeg oružja, te 644.442 komada streljiva i 720,62 kilograma raznih eksploziva, dovoljno govori o tome koliko smo naoružana nacija!

Naši su susjedi naoružani još više, a frapantan je podatak da su u samo tjedan dana, nakon što se zemlja "digla na noge" nakon masovnih ubojstava, predali oko 13.500 komada oružja.

Od rujna 2007. godine do 31. prosinca 2021. godine hrvatski su građani policiji dragovoljno, dakle bez ikakvih kaznenih ili prekršajnih sankcija, predali nevjerojatnih gotovo šest tona, odnosno 5928 kilograma eksploziva, 15.809‬ komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i gotovo šest milijuna komada streljiva raznoga kalibra.

Samo prošle godine na području PU splitsko-dalmatinske građani su dragovoljno predali 105 komada različitih vrsta oružja, 69 komada različitih vrsta bombi, 13.391 komad sitnog streljiva, 44 kilograma različitih vrsta eksploziva i manju količinu ostalih nedozvoljenih sredstava.

---

image

Ovo je dospjelo u ruke djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Policijska Uprava Splitsko-dalmatinska
---

 

Švercer Hubertus van der Linden

Iz splitske policije poručuju da su tijekom 2022. godine podnijeli 25 kaznenih prijava zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a u prva četiri mjeseca ove godine 13 kaznenih prijava za to djelo, za koje je propisana kazna do tri godine zatvora, odnosno od šest mjeseci do pet godina ako osoba "neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmijeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova".

Činjenica je – a o tome govori i nedavna akcija imotske policije u kojoj su uhitili 35-godišnjaka iz Beograda koji je od 32-godišnje Imoćanke za 1500 eura preuzeo šest automatskih pušaka i 338 komada raznog streljiva – da je krijumčarenje oružja i dalje vrlo unosan posao koji ne poznaje granice.

Sjetimo se samo akcije iz 2015. godine, kad su pripadnici splitske Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na autocesti blizu odmorišta Kozjak zaustavili kombi Peugeot Boxter, koji je vozio 65-godišnji Johannes Adrianus Hubertus van der Linden, državljanin Nizozemske, i u kojem su pretragom pronašli gomilu oružja skrivenog u posebno prerađenom spremniku.

Policija je tada pronašla automatsku pušku nepoznate marke, 22 ručne bombe, dva ručna bacača granata RPG, dva pištolja CZ M88, pištolj Beretta kalibra 9 mm, dvije automatske puške M70 B1, automatsku pušku CZ M70 s preklopnim kundakom, kalašnjikov, puškostrojnicu M53, puškostrojnicu M72, četiri ručna bacača granata RBR 64mm, nožice za puškostrojnicu M53, pet redenika za streljivo za puškostrojnicu, tri spremnika za automatsku pušku M70, 250 komada streljiva kalibra 7,62 mm, 860 komada streljiva kalibra 7,9 mm i pet detonatorskih kapisli. Eto, to bi bilo to!

---

image

Dio zaplijenjenog oružja do kojega je došla sisačka policija

Mate Piškor/Cropix
---

Nakon tog otkrića, osim van der Lindena, uhićeni su bili još i Alen M. iz Sinja, Mario M. iz Kaštel Staroga i Miro P. iz Kaštel Štafilića, te još pet osoba koje su tada puštene da se brane sa slobode. Tada se sumnjalo da je glavni naručitelj oružja bio Freek van Schaik, jedan od čelnih ljudi vrlo opasne motociklističke grupacije koja ima svoje klubove po Nizozemskoj i Belgiji, a koji je bio uhićen na sjeveru Nizozemske.

U Hrvatskoj uhićeni 65-godišnjak bio je samo kurir koji je u krijumčarski lanac trgovine oružjem upao zbog toga što je upravo od van Schaika pozajmio 20 tisuća eura koje nije mogao vraćati. Kako novac nije mogao vraćati, počeo je dobivati prijetnje, a prijatelji van Schaika počeli su mu slati uznemirujuće fotografije njegove kćeri snimljene ispred škole i slično. Zato je bio prisiljen otići u Hrvatsku po oružje i tako riješiti pitanje duga.

‘Vikinzi‘ I. K. i M. Ć. T.

Nije to jedina "suradnja" naših i stranih kriminalaca. Ima tome i petnaestak godina kad je hrvatska policija sudjelovala u međunarodnoj akciji "Viking". Tada je utvrđeno da je I. K., državljanin BiH, s M. Ć. T.-om, državljaninom Hrvatske, dogovorio da za pripadnike švedske kriminalne organizacije izradi dvije eksplozivne naprave.

Predao je Hrvatu kilogram eksploziva te 500 eura kao nagradu, a M. Ć. T. je po zanimanju bio elektroničar koji je 80-ih godina prošlog stoljeća tijekom služenja vojnog roka u JNA prošao diverzantsku obuku i stekao iskustva u izradi priručnih ubojitih sredstava i eksplozivnih naprava.

– Stečena znanja praktično je koristio i usavršio 90-ih godina tijekom Domovinskog rata.

M. Ć. T. je izradio dvije eksplozivne naprave u improviziranim plastičnim kutijama s ugrađenim magnetima na njihovu vanjskom dijelu. Svaka eksplozivna naprava sastojala se od oko 500 grama plastičnog eksploziva PEP-500, šest baterijskih uložaka, prerađenog mobilnog telefona i električnog detonatora.

---

image

Za omanji rat - spremni

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ugrađeni magneti na eksplozivnoj napravi služili su za postavljanje na metalne površine, a eksplozivna naprava mogla se aktivirati slanjem koda DTMF, odnosno nakon uspostave poziva s mobilnim telefonom u eksplozivnoj napravi pritiskom na tipku sa zvjezdicom na telefonu s kojega se zove.

Kad je izradio eksplozivne naprave, M. Ć. T. ih je predao Z. Č.-u, državljaninu Hrvatske, koji je u dogovoru s I. K.-om eksplozivne naprave predao B. G.-u, državljaninu Švedske.

On ih je pokušao prokrijumčariti iz Hrvatske u Švedsku, ali pronašla ih je slovenska policija prilikom granične kontrole – opisano je, uz ostalo, u stručnom članku autora Vjerana Svjetličića, Ante Dujmovića i Deana Savića objavljenom u listopadu 2016. godine, a koji se bavi detaljnom analizom ove akcije.

Kod Keruma i zolje ima ima...

Nedavno su u javnost "isplivali" i detalji iz USKOK-ove optužnice protiv sedmeročlane zločinačke organizacije, na čelu s Marko Grzunovim (42) iz Zagreba, a u kojoj se još nalaze i bivši nogometaš Ivan Stilinović (30), nekadašnji rukometni reprezentativac Tomislav Klajić (31), Amer Draganović (32), Tomislav Drmić (30) i Mario Gavran (38) te Josip Kerum (33) iz Splita, sin Jure Keruma i nećak bivšeg splitskoga gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Keruma. Optuženi su za nabavljanje i preprodaju velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu, pri čemu su zaradili najmanje 1,3 milijuna eura. Josip Kerum apostrofiran je kao glavni za nabavu i preprodaju oružja i još uvijek je u bijegu.

Keruma se tereti da je bio dio organizacije s Grzunovom i Drmićem na čelu, koja je najkasnije od 21. svibnja 2020. pa do 18. kolovoza 2022. godine u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te na području Slovenije i Italije nabavljala, prevozila i prodavala oružje i streljivo.

Grzunov je bio zadužen za pronalazak kupaca, pregovore s kupcima oko cijena te za koordinaciju dostave, Drmić za financiranje nabave oružja i streljiva, njihovo preuzimanje te za pronalazak vozača za prijevoz, Gavran za preuzimanje, prijevoz i predaju oružja i streljiva te novca, a Kerum za nabavljanje potrebnog oružja i streljiva te za osiguranje njihova preuzimanja preko njemu bliskih osoba, za koje se još ne zna tko su.

---

image

Josip Kerum u tablici je imao oznake: svjetloplava - oružje nije na prodaju, zelena boja - nisu cijevi, crvena boja - odnia USKOK, narančasta boja - prodano, siva boja - poklonjeno....

Ronald Goršić/Cropix
---

U jednom je slučaju Kerum prodao Grzunovu preko Drmića, kao glavnog kontakta, 20 kalašnjikova, jednu pušku AK-74, tri puške Heckler G3, tri automatske puške FN FAL, puškomitraljez, dvije puške CZ te malokalibarski automat s prigušivačem. Za to je dobio 18 tisuća eura, a isto je oružje kasnije u Italiji prodano za 50 tisuća eura, koji su poslije raspodijeljeni unutar ekipe.

U drugom je slučaju, sredinom lipnja 2020. godine, Kerum Drmiću poslao popis oružja kojim trenutno raspolaže i za koje traži 15 tisuća eura.

Tako 28. lipnja 2020. šalje ponudu za prodaju ukupno 25 komada oružja, i to 6 AK-47 – automatskih jurišnih pušaka, dvije jurišne puške Heckler G3, jurišnu pušku AK-47, automatsku pušku FN FAL, M72 vojni laki puškomitraljez, strojnicu Zagi, strojnicu opće namjene M53, tri kratke strojnice PPSH-41, puškomitraljez M49 i automatsku pušku M56, zatim za pet pušaka repetirki M48, poluautomatski snajper M76 te poluautomatsku pušku Ruger 10/22.

Dan poslije Kerum nudi na prodaju tri zolje – protuoklopne rakete, po cijeni od 400 eura za svaku, zatim za jurišnu pušku Crvenu zastavu s prigušivačem M70, za iznos od 1000 eura, poluautomatski pištolj Berettu M70 za iznos od 1300 eura, te poluautomatski pištolj Colt 1911 za 2000 eura.

Crvena boja ‘odnia USKOK‘

Vrlo je zanimljivo kako je Kerum bio vrlo pedantan u svojem poslu jer su na njegovu laptopu istražitelji pronašli Excel dokument pod nazivom "Tablica posla", a u kojoj je napisao imena oružja ili streljiva, na koga je to oružje ili streljivo kupljeno, kome je prodano, cijenu u eurima i kunama, kao i ostvarenu zaradu.

– Tablica je sistematično organizirana, s oznakama u različitim bojama, a za koje je okrivljeni Josip Kerum u Excel dokumentu objasnio značenje svake pojedine.

Tako iz legende proizlazi da svjetloplava boja označava oružje i streljivo "nije na prodaju", zelena boja "nisu cijevi", crvena boja "odnia USKOK", ljubičasta boja "nezavršeno", narančasta boja "prodano", tamnonarančasta boja "minjano" i siva boja "poklonjeno".

---

image

Ni u WC bez pištolja...

Goran Šebelić/Cropix
---

Iz opisane tablice proizlazi da je okrivljeni Josip Kerum u neutvrđenom razdoblju prodao različitih vrsta oružja, ponajviše pištolja, pušaka i automatskog oružja, za najmanje 220.525 kuna (oko 30 tisuća eura). Za naglasiti je kako se u podnožju tablice nalazi napomena "Kljaić, dvije ture" s popisom prodanog za iznos od najmanje 20.000,00 eura – navodi se u USKOK-ovoj optužnici.

USKOK zaključuje da "pronađena materijalna dokumentacija te pronađeni predmeti na adresi prebivališta okrivljenog Josipa Keruma ukazuju na to da isti ima svu logističku pripremu i kanale za nabavku oružja, da raspolaže enormno velikim količinama oružja, da se prodajom, i to pod nazivom ‘Zdenka Arms‘ (što mu je bio nadimak na kriptiranoj aplikaciji/platformi SkyECC), bavi konstantno te da preprodajom ostvaruje dobit".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/HANZA MEDIA Ronald Goršić/Cropix Policijska Uprava Splitsko-dalmatinska Mate Piškor/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Goran Šebelić/Cropix Vlado Kos/Cropix Luka Gerlanc/HANZA MEDIA
Ronald Goršić/Cropix

Josip Kerum u tablici je imao oznake: svjetloplava - oružje nije na prodaju, zelena boja - nisu cijevi, crvena boja - odnia USKOK, narančasta boja - prodano, siva boja - poklonjeno....

Policijska Uprava Splitsko-dalmatinska

Ovo je dospjelo u ruke djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Mate Piškor/Cropix

Dio zaplijenjenog oružja do kojega je došla sisačka policija


Građani još uvijek vraćaju oružje zaostalo iz rata

Nikša Stipaničev/Cropix

Za omanji rat - spremni

Goran Šebelić/Cropix

Ni u WC bez pištolja...

Vlado Kos/Cropix

Evo zaplijenjenog oružja u Osijeku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ne-zaostajemo-za-srbima-u-14-godina-hrvati-vratili-6-tona-eksploziva-i-16-000-komada-oruzja-fale-samo-tenkovi-1291943 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e13e0a5f8de77e724ca70fe3d198a5499fed2ac9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ne+zaostajemo+za+Srbima%3A+U+14+godina+Hrvati+vratili+6+tona+eksploziva+i+16.000+komada+oru%C5%BEja.+Fale+samo+tenkovi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fne-zaostajemo-za-srbima-u-14-godina-hrvati-vratili-6-tona-eksploziva-i-16-000-komada-oruzja-fale-samo-tenkovi-1291943 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fne-zaostajemo-za-srbima-u-14-godina-hrvati-vratili-6-tona-eksploziva-i-16-000-komada-oruzja-fale-samo-tenkovi-1291943 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAORUŽANA NACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNAORUŽANA NACIJA

Ne zaostajemo za Srbima: U 14 godina Hrvati vratili 6 tona eksploziva i 16.000 komada oružja. Fale samo tenkovi...

Piše Vladimir Urukalo
22. svibnja 2023. - 07:01

Nedavni tragični događaji u susjednoj Srbiji ponovno su u fokus javnosti, ne samo susjedne države nego i Hrvatske, doveli pitanje količine ilegalnog oružja koje se, posebice nakon Domovinskog rata, još uvijek nalazi u rukama građana.

Procjene o tome koliko se ilegalnih TT-jaca, kalašnjikova, bombi i svih ostalih vrsta naoružanja i eksploziva krije po domovima hrvatskih građana vrlo su nezahvalne, no sama činjenica da je MUP-u u prvih osam mjeseci akcije "Manje oružja, manje tragedija", koja traje već 16 godina, predano 697 komada automatskog i 14.741 komad rasprskavajućeg oružja, te 644.442 komada streljiva i 720,62 kilograma raznih eksploziva, dovoljno govori o tome koliko smo naoružana nacija!

Naši su susjedi naoružani još više, a frapantan je podatak da su u samo tjedan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:33