stdClass Object ( [id] => 1043429 [title] => Naši znanstvenici se svađaju tko je trebao dobiti novac za istraživanje soja virusa koji kruži Hrvatskom. Đikić ljut: Nema za znanost, ima za domjenke [alias] => nasi-znanstvenici-se-svadaju-tko-je-trebao-dobiti-novac-za-istrazivanje-soja-virusa-koji-kruzi-hrvatskom-dikic-ljut-nema-za-znanost-ima-za-domjenke [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu "Ruđer Bošković", prvi je sa suradnicima tijekom proljeća proveo detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2. Vugrek je prije nekoliko dana dao intervju "Slobodnoj", a u kojem je istaknuo da za nastavak tako važnog istraživanja nije dobio novčanu potporu od 40.000 kuna, te da trenutno ne znamo koji je soj virusa dominantan u Hrvatskoj.

To je podatak od iznimne važnosti jer virus mutira, te bi, objašnjavaju nam znanstvenici, trebali u svakom trenutku znati koji je soj trenutno prevladavajući, posebno stoga što smo imali veliku fluktuaciju turista.

Nakon njegova intervjua obratili su nam se brojni znanstvenici, od kojih je dio dao potporu Vugreku, neki su se čudili da država nema tih 40.000 kuna, dok su drugi navodili da ništa nije "crno-bijelo". Pale su i teške riječi, a koliko čujemo bit će i prijava.

Dobili smo i reakciju Vlade, Ministarstva, a na sve se očitovao i akademik Đikić, kao i cijenjeni znanstvenik, prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, redoviti profesor na Biološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

No, prije nego se vratimo na reakcije na Vugrekov intervju u "Slobodnoj", podsjetimo se što je taj znanstvenik, među ostalim, rekao.

---

image
Dr. sc. Oliver Vugrek
Ronald Goršić/ Cropix
---

– Ne znamo kakvo je aktualno stanje u Hrvatskoj, ni koji je SARS-Cov-2 soj trenutačno dominantan. Nismo imali sredstava za daljnja istraživanja. Soj koji je bio dominantan u Europi u ožujku i travnju je isti soj koji je bio i kod nas dominantan u to vrijeme – rekao je Vugrek, navodeći da taj proljetni soj nije više dominantan u Europi.

– Novi soj koji se brže širi je tako postao dominantan među okvirno 37.000 analiziranih genoma virusa (znanstveni rad o tome je objavljen u vrlo kvalitetnom časopisu Eurosurveillance). Ne znamo je li taj novi soj prisutan i u RH i je li postao prevladavajući i kod nas – rekao je Vugrek, napomenuvši da nemaju novca za daljnje sekvenciranje virusa. Koliko bi novca trebalo, pitali smo ga.

– Oko 40 tisuća kuna za 50 uzoraka. Uzeli bismo uzorke virusa, recimo, iz Splita, Zagreba, Osijeka, Dubrovnika, Rijeke i znali bismo trenutačno stanje, tj. koji je dominantan soj na području Hrvatske. Ako želimo još bolje statističke podatke, mogli bismo sekvencirati 100-200 uzoraka itd. Ako ćemo uvoziti cjepivo, onda se mora znati koji je soj prevladavajući na našem području, te kontinuirano obavljati takva istraživanja jer virus mutira i moramo ga znanstveno pratiti. Možda je u Hrvatskoj i neki endemski soj, tko zna... To nije nikakav veliki novac, možda radi netko na tome u RH, uglavnom, po mojim saznanjima, nema aktualnih podataka. Javljali smo se i na natječaje Hrvatske naklade za znanost, ali nismo prošli. To je dovoljan znak koliko se cijeni to što radimo, iako je u svijetu analiziranje i sekvenciranje virusa – prioritet. Primjerice, više sekvenci virusa od nas ima Bosna i Hercegovina – naveo je, među ostalim, Vugrek.

Međutim, profesor Kristian Vlahoviček kaže da nisu istinite Vugrekove tvrdnje.

– Prilično me čude nedavne izjave kolege Vugreka u medijima oko izostanka financiranja za njegova preliminarna istraživanja. Naime, kolega Vugrek i njegovi suradnici dio su velikoga interdisciplinarnog istraživačkog projekta pod mojim voditeljstvom za koji smo dobili sredstva Hrvatske zaklade za znanost u visini od milijun i pol kuna. Izjava da ne postoji 40.000 kuna za njegova istraživanja potpuno je deplasirana. Projekt koji vodim, pod nazivom "Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije COVID-19", okuplja tridesetak vrhunskih stručnjaka iz tri kliničke bolnice, Instituta "Ruđer Bošković", MUP-ova centra za Forenzičko vještačenje "Ivan Vučetić" i čak četiri sastavnice zagrebačkog Sveučilišta. Surađujemo s partnerima iz dijaspore, kao i s velikim centrom za sekvenciranje u Trstu, i doista smo okupili impresivni ljudski potencijal oko ovoga gorućega istraživačkog pitanja – kaže profesor Vlahoviček, te dalje pojašnjava.

---

image
Dr. sc. Kristian Vlahoviček
Marko Todorov/Cropix
---

– U okviru ovog projekta, na kojem sudjeluje i Vugrekov laboratorij, ne samo da ispitujemo koji su sojevi prisutni u hrvatskoj populaciji, već i kako genetička podloga pacijenata utječe na težinu njihove bolesti jednom kad se zaraze virusom. Ovaj projekt također će prvi put u svijetu istraživati i jedan posebni dio genetike čovjeka koji je uglavnom zanemaren - mitohondrijski DNK, što je prepoznato od međunarodnih recenzenata kao posebno veliki doprinos globalnoj znanosti. Uzorke prikupljamo u suradnji s našim kolegama iz bolnica i upravo je u postupku sekvenciranje prve skupine uzoraka, od ukupno dvjesto koje smo predvidjeli projektom. Prema tome, izjave o bilo kakvom zakidanju, bilo Vugreka osobno ili njegova tima, apsolutno ne stoje! Kolega ovakvim istupima čini štetu ne samo sebi, već i svojoj matičnoj instituciji koja u ovome projektu sudjeluje s još dva istraživačka laboratorija svjetskog ugleda. Koliko je meni poznato, kolega Vugrek nije sam tražio financiranje Zaklade, već isključivo kao suradnik i to na čak dva projekta, jedan od kojih je i prihvaćen za financiranje - ovaj naš – zaključuje Kristian Vlahoviček.

Komentar cijelog prijepora nam je dao i akademik Ivan Đikić. Naveo je da iznimno cijeni Vlahovičeka, ali je napomenuo i da su Vugreku trebali dati novac.

–Trebali su to napraviti od početka pandemije kao jedan od važnijih tehnoloških projekata pomoći Nacionalnom stožeru u borbi protiv bolesti COVID-19. U naprednim tehnološkim zemljama ovakvi projekti su pri vrhu prioriteta zbog vrijednosti podataka koje donose. U lipnju kada je prvi put bilo javno izneseno da projekt sekvenciranja genoma koronavirusa u Hrvatskoj nije financiran, osobno sam napisao pismo ministru Viliju Berošu i ministrici Blaženki Divjak i objasnio važnost ovakvog tehnološkog rada za javno zdravstvo i pomoć Stožeru – kaže Đikić.

---

image
Akademik Ivan Đikić
Joško Ponoš/Cropix
---

A ovo je dio pisma koje je Đikić poslao ministrima 28. lipnja ove godine.

– Želio bih Vas zamoliti da razmotrite kako nastaviti financiranje projekta “Sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 virusa" koji je do sada uspješno vođen na Institutu "Ruđer Bošković" od strane kolege Olivera Vugreka. On je već sekvencirao 21 genom zaraženih osoba u RH i iz toga došao do vrlo značajnih podataka o porijeklu virusa, razlikama, ali i migraciji virusa unutar populacije u Hrvatskoj. Takvi podaci su izrazito važni jer virus mutira 2-4 puta svaki mjesec dana i nastavak takvih studija je od esencijalne važnosti i za Ministarstvo zdravstva, znanosti i za Nacionalni stožer, a posebno za građane Hrvatske. Na taj način ćemo znati najbolje što se događa s virusom u našoj populaciji. Troškovi nisu toliko visoki i vjerujem da se mogu pronaći iz sredstava koje smo primili od strane EU-a za borbu protiv COVID-19 – napisao je Đikić, kojega smo upitali jesu li mu odgovorili.

– Odgovorila je ministrica Divjak isti dan s par savjeta, dok ministar Beroš do danas nije odgovorio. Nažalost, u zadnja dva-tri mjeseca ništa se nije napravilo. Izgubljeno je puno vremena i očigledno je da Vlada ne želi odobriti potrebna sredstva znanstvenicima s Instituta "Ruđer Bošković" koji vlastitim znanjem uvode neophodne tehnologije, a vrlo često kupujemo vrlo skupe tehnologije, laboratorijske testove iz inozemstva. Mislim da je neophodno ulaganje upravo u razvoj ovakvih tehnologija u Hrvatskoj. U vašem intervjuu s kolegom Vugrekom rečeno je da bi za nastavak sekvenciranja trebalo oko 40.000 kuna. Vjerujem da treba više sredstava nego 40.000. Posebno jer je potrebno kontinuirano financiranje dok god se virus širi među populacijom i dok ulaze novi virusi iz inozemstva. Međutim, žalosno je da se veći iznosi novca bez rasprava potroše na domjencima i poklonima u prosječnom ministarstvu, dok za ovako važan opće zdravstveni projekt nema novaca - kaže nam Đikić, kojega smo upitali zašto su važna takva sekvenciranja?

- Nacionalnom stožeru bi danas bilo jako važno da točno znaju koliko je mutirao virus u populaciji u Hrvatskoj, širi li se brže ili ne, postaje li opasniji ili slabiji itd. Mogli bi saznati i podatke o migraciji virusa unutar Hrvatske, kako se današnji virusi u Hrvatskoj mogu usporediti s primarnim virusima koji su ušli s kineskim turistima u ožujku. Mogli bi dokazati i koliko je podvrsta virusa koji je došao s turistima ovo ljeto. Takvi točni podaci bili bi vrlo važni u raspravi s kolegama iz Austrije ili Slovenije na temu stavljanja na crvenu listu. A od još većeg značaja je danas znati više o lokalnim virusima koji su sada oko nas zbog praćenja njihovih promjena tijekom jeseni i zime, a posebno zbog budućeg planiranja mjera za početak školske godine i za pokretanje gospodarstva - kaže Đikić, navodeći da kao znanstvenik želi pohvaliti rad kolega s "Ruđera Boškovića", jer su na vrlo kvalitetan način, brzo i točno uveli sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 virusa u Hrvatsku tijekom proljeća.

Akademiku Đikću smo naveli da su nam u Vladi rekli da profesor Vlahoviček radi na istraživanju virusa i njegovih mutacija, te da Hrvatska ne zaostaje za drugim zemljama u tom području. Evo kako je naš poznati znanstvenik to komentirao.

- Izrazito poštujem kolegu Vlahovičeka i Vugreka zbog njihovih znanstvenih karijera. Uopće ne postoji neslaganje među njima jer obojica govore o različitim temama: jedna je znanstveni projekt, a druga je tehnološki projekt sekvenciranja virusa. Prečesto se u medijima različita mišljenja znanstvenika prezentiraju kao sukobi i svađe. Što se tiče velikoga znanstvenog projekta kolege Vlahovičeka osobno sam ga podržavao na nekoliko razina i davao snažnu podršku za financiranje jer okuplja veliki broj znanstvenika i institucija koji imaju holistički pristup i dovest će do važnih rezultata. Međutim, slučaj sa sekvenciranjem virusa u populaciji u Hrvatskoj je tehnološka potreba za javno zdravstvo i upravo radi toga nadilazi financiranje samo kao znanstveni projekt. Kako bi zaštitila građane u Hrvatskoj, Vlada RH treba uložiti novac u "Ruđer Bošković" da bi odradili sekvenciranje primarnih virusa koji se sada nalaze u Hrvatskoj. Stožer će na taj način dobiti točne informacije preko novih tehnologija za pravilne mjere u budućnosti - zaključio je Đikić.

---

Ministarstvo: ‘Ruđeru‘ smo za istraživanja isplatili 18.224.500 kuna

Budući da sekvenciranje virusa osim zdravstvenog aspekta, ima i onaj znanstveni, odgovor smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kažu da Ministarstvo putem Hrvatske zaklade za znanost financira veći broj projekata iz raznih znanstvenih područja važnih za prevladavanje pandemije.

- Ministarstvo, poštujući znanstvenu autonomiju Hrvatske zaklade za znanost, nema informaciju o tome da li se dr. sc. Vugrek i njegov tim prijavio na navedeni poziv, kao voditelj potencijalnog projekta ili se prijavio kao sudionik nekoga drugog projekta, kako bi osigurao sredstva za daljnja istraživanja virusa za koja tvrdi da su ključna za razumijevanje pandemije.

Međutim, ukoliko je podnio ili sudjelovao u projektnom prijedlogu (a sukladno njegovim javnim izjavama), očito projekt u kojem je on sudionik nije izabran u postupku međunarodne stručne recenzije te nije među u 14 projekata prema procjeni Zaklade s najvećim potencijalom ostvarivanja znanstvenih rezultata u područjima važnima za suzbijanje epidemije COVID-19.

Dodatno, želimo naglasiti da Ministarstvo financira materijalne troškove za znanstvena istraživanja (povrh plaća znanstvenika) na Institutu "Ruđer Bošković" u godišnjem iznosu od 18.224.500 kuna, koje su na raspolaganju Institutu za provedbu svojih prioritetnih istraživanja kroz sustav programskih ugovora s javnim znanstvenim institutima, te postoji mogućnost da se za tim dr. sc. Vugreka osiguraju sredstva i na samome institutu. Ističemo kako su u planu i novi natječaji za financiranje projekata za detekciju, prevenciju i sprječavanje pandemije COVID-19 iz EU fondova - poručuju iz Ministarstva znanosti.

- Što se tiče istraživanja genoma virusa kako bi se ustanovilo koji soj virusa trenutno prevladava u Hrvatskoj, takva istraživanja provode se u sklopu projekta koji je odobren od Zaklade: Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije COVID-19 (Voditelj: prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu) - kažu nam u Ministarstvu.

---

---

Nitko ne želi komentirati

Pitanja oko važnosti sekvenciranja virusa poslali smo​ HZJZ-u, Stožeru, Ministarstvu zdravstva, ali odgovor nismo dobili.

Sve nije htio komentirati ni prof. dr. sc. Roberto Antolović, predsjednik Hrvatskog mikrobiološkog društva.

- Shvaćam vašu želju za dodatnom informacijom, no zadaća Hrvatskog mikrobiološkog društva nije da arbitrira i daje mišljenja o potrebnim financiranjima istraživanja na znanstvernoistraživačkim institucijama Republike Hrvatske - navodi Antolović.

---

Cijeli Vugrekov intervju koji je podigao prašinu pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KORONA SKANDAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => KORONA SKANDAL 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-07 12:47:46 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-09 20:00:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-09-09 20:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6554 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/07\/14481328.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/07\/1620467.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/07\/14605524.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/07\/14609140.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Akademik Ivan \u0110iki\u0107","Dr. sc. Kristian Vlahovi\u010dek","Dr. sc. Oliver Vugrek"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1360","k_14481328_1280.jpg":"1280x1280","k_14481328_1024.jpg":"1024x1024","k_14481328_640.jpg":"640x640","k_14481328_480.jpg":"480x480","k_14481328_340.jpg":"340x340","k_14481328_220.jpg":"220x220","o_14481328_1280.jpg":"1280x906","o_14481328_1024.jpg":"1024x725","o_14481328_640.jpg":"640x453","o_14481328_480.jpg":"480x340","o_14481328_340.jpg":"340x240","o_14481328_220.jpg":"220x155","h_14481328_1280.jpg":"1280x854","h_14481328_1024.jpg":"1024x683","h_14481328_640.jpg":"640x427","h_14481328_480.jpg":"480x320","h_14481328_340.jpg":"340x227","h_14481328_220.jpg":"220x147","pp_14481328_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481328_1024.jpg":"805x1024","pp_14481328_640.jpg":"503x640","pp_14481328_480.jpg":"377x480","pp_14481328_340.jpg":"267x340","pp_14481328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1231","k_1620467_1280.jpg":"1280x1280","k_1620467_1024.jpg":"1024x1024","k_1620467_640.jpg":"640x640","k_1620467_480.jpg":"480x480","k_1620467_340.jpg":"340x340","k_1620467_220.jpg":"220x220","o_1620467_1280.jpg":"1280x820","o_1620467_1024.jpg":"1024x656","o_1620467_640.jpg":"640x410","o_1620467_480.jpg":"480x307","o_1620467_340.jpg":"340x217","o_1620467_220.jpg":"220x141","h_1620467_1280.jpg":"1280x854","h_1620467_1024.jpg":"1024x683","h_1620467_640.jpg":"640x427","h_1620467_480.jpg":"480x320","h_1620467_340.jpg":"340x227","h_1620467_220.jpg":"220x147","pp_1620467_1280.jpg":"1006x1280","pp_1620467_1024.jpg":"805x1024","pp_1620467_640.jpg":"503x640","pp_1620467_480.jpg":"377x480","pp_1620467_340.jpg":"267x340","pp_1620467_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14605524_1280.jpg":"1280x1280","k_14605524_1024.jpg":"1024x1024","k_14605524_640.jpg":"640x640","k_14605524_480.jpg":"480x480","k_14605524_340.jpg":"340x340","k_14605524_220.jpg":"220x220","o_14605524_1280.jpg":"1280x853","o_14605524_1024.jpg":"1024x682","o_14605524_640.jpg":"640x426","o_14605524_480.jpg":"480x320","o_14605524_340.jpg":"340x226","o_14605524_220.jpg":"220x146","h_14605524_1280.jpg":"1280x854","h_14605524_1024.jpg":"1024x683","h_14605524_640.jpg":"640x427","h_14605524_480.jpg":"480x320","h_14605524_340.jpg":"340x227","h_14605524_220.jpg":"220x147","pp_14605524_1280.jpg":"1006x1280","pp_14605524_1024.jpg":"805x1024","pp_14605524_640.jpg":"503x640","pp_14605524_480.jpg":"377x480","pp_14605524_340.jpg":"267x340","pp_14605524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1213x812","k_14609140_1280.jpg":"1280x1280","k_14609140_1024.jpg":"1024x1024","k_14609140_640.jpg":"640x640","k_14609140_480.jpg":"480x480","k_14609140_340.jpg":"340x340","k_14609140_220.jpg":"220x220","o_14609140_1280.jpg":"1280x856","o_14609140_1024.jpg":"1024x685","o_14609140_640.jpg":"640x428","o_14609140_480.jpg":"480x321","o_14609140_340.jpg":"340x227","o_14609140_220.jpg":"220x147","h_14609140_1280.jpg":"1280x854","h_14609140_1024.jpg":"1024x683","h_14609140_640.jpg":"640x427","h_14609140_480.jpg":"480x320","h_14609140_340.jpg":"340x227","h_14609140_220.jpg":"220x147","pp_14609140_1280.jpg":"1006x1280","pp_14609140_1024.jpg":"805x1024","pp_14609140_640.jpg":"503x640","pp_14609140_480.jpg":"377x480","pp_14609140_340.jpg":"267x340","pp_14609140_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8144405 Threads: 4 Questions: 1683577194 Slow queries: 5016606 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112531114 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/nasi-znanstvenici-se-svadaju-tko-je-trebao-dobiti-novac-za-istrazivanje-soja-virusa-koji-kruzi-hrvatskom-dikic-ljut-nema-za-znanost-ima-za-domjenke-1043429 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nasi-znanstvenici-se-svadaju-tko-je-trebao-dobiti-novac-za-istrazivanje-soja-virusa-koji-kruzi-hrvatskom-dikic-ljut-nema-za-znanost-ima-za-domjenke-1043429?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 608677 [name] => Dr. sc. Oliver Vugrek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-20 22:29:26 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-sc-oliver-vugrek [link] => /tag/dr-sc-oliver-vugrek ) [1] => stdClass Object ( [id] => 617309 [name] => Dr. sc. Kristian Vlahoviček [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-09 22:00:26 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-sc-kristian-vlahovicek [link] => /tag/dr-sc-kristian-vlahovicek ) [2] => stdClass Object ( [id] => 617310 [name] => Akademik Ivan Đikić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-09 22:00:26 [main_article_id] => 0 [alias] => akademik-ivan-dikic [link] => /tag/akademik-ivan-dikic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 617311 [name] => Soj virusa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-09 22:00:26 [main_article_id] => 0 [alias] => soj-virusa [link] => /tag/soj-virusa ) [4] => stdClass Object ( [id] => 417316 [name] => korona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korona [link] => /tag/korona ) [5] => stdClass Object ( [id] => 602999 [name] => covid-19 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-04 12:20:58 [main_article_id] => 0 [alias] => covid-19 [link] => /tag/covid-19 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KORONA SKANDAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naši znanstvenici se svađaju tko je trebao dobiti novac za istraživanje soja virusa koji kruži Hrvatskom. Đikić ljut: Nema za znanost, ima za domjenke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/07/14481328.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/07/14481328.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/07/1620467.jpg [title] => Joško Ponoš/CropixAkademik Ivan Đikić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/07/14605524.jpg [title] => Marko Todorov/CropixDr. sc. Kristian Vlahoviček ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/07/14609140.jpg [title] => Ronald Goršić/ CropixDr. sc. Oliver Vugrek ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu "Ruđer Bošković", prvi je sa suradnicima tijekom proljeća proveo detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2. Vugrek je prije nekoliko dana dao intervju "Slobodnoj", a u kojem je istaknuo da za nastavak tako važnog istraživanja nije dobio novčanu potporu od 40.000 kuna, te da trenutno ne znamo koji je soj virusa dominantan u Hrvatskoj.

To je podatak od iznimne važnosti jer virus mutira, te bi, objašnjavaju nam znanstvenici, trebali u svakom trenutku znati koji je soj trenutno prevladavajući, posebno stoga što smo imali veliku fluktuaciju turista.

Nakon njegova intervjua obratili su nam se brojni znanstvenici, od kojih je dio dao potporu Vugreku, neki su se čudili da država nema tih 40.000 kuna, dok su drugi navodili da ništa nije "crno-bijelo". Pale su i teške riječi, a koliko čujemo bit će i prijava.

Dobili smo i reakciju Vlade, Ministarstva, a na sve se očitovao i akademik Đikić, kao i cijenjeni znanstvenik, prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, redoviti profesor na Biološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

No, prije nego se vratimo na reakcije na Vugrekov intervju u "Slobodnoj", podsjetimo se što je taj znanstvenik, među ostalim, rekao.

---

image
Dr. sc. Oliver Vugrek
Ronald Goršić/ Cropix
---

– Ne znamo kakvo je aktualno stanje u Hrvatskoj, ni koji je SARS-Cov-2 soj trenutačno dominantan. Nismo imali sredstava za daljnja istraživanja. Soj koji je bio dominantan u Europi u ožujku i travnju je isti soj koji je bio i kod nas dominantan u to vrijeme – rekao je Vugrek, navodeći da taj proljetni soj nije više dominantan u Europi.

– Novi soj koji se brže širi je tako postao dominantan među okvirno 37.000 analiziranih genoma virusa (znanstveni rad o tome je objavljen u vrlo kvalitetnom časopisu Eurosurveillance). Ne znamo je li taj novi soj prisutan i u RH i je li postao prevladavajući i kod nas – rekao je Vugrek, napomenuvši da nemaju novca za daljnje sekvenciranje virusa. Koliko bi novca trebalo, pitali smo ga.

– Oko 40 tisuća kuna za 50 uzoraka. Uzeli bismo uzorke virusa, recimo, iz Splita, Zagreba, Osijeka, Dubrovnika, Rijeke i znali bismo trenutačno stanje, tj. koji je dominantan soj na području Hrvatske. Ako želimo još bolje statističke podatke, mogli bismo sekvencirati 100-200 uzoraka itd. Ako ćemo uvoziti cjepivo, onda se mora znati koji je soj prevladavajući na našem području, te kontinuirano obavljati takva istraživanja jer virus mutira i moramo ga znanstveno pratiti. Možda je u Hrvatskoj i neki endemski soj, tko zna... To nije nikakav veliki novac, možda radi netko na tome u RH, uglavnom, po mojim saznanjima, nema aktualnih podataka. Javljali smo se i na natječaje Hrvatske naklade za znanost, ali nismo prošli. To je dovoljan znak koliko se cijeni to što radimo, iako je u svijetu analiziranje i sekvenciranje virusa – prioritet. Primjerice, više sekvenci virusa od nas ima Bosna i Hercegovina – naveo je, među ostalim, Vugrek.

Međutim, profesor Kristian Vlahoviček kaže da nisu istinite Vugrekove tvrdnje.

– Prilično me čude nedavne izjave kolege Vugreka u medijima oko izostanka financiranja za njegova preliminarna istraživanja. Naime, kolega Vugrek i njegovi suradnici dio su velikoga interdisciplinarnog istraživačkog projekta pod mojim voditeljstvom za koji smo dobili sredstva Hrvatske zaklade za znanost u visini od milijun i pol kuna. Izjava da ne postoji 40.000 kuna za njegova istraživanja potpuno je deplasirana. Projekt koji vodim, pod nazivom "Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije COVID-19", okuplja tridesetak vrhunskih stručnjaka iz tri kliničke bolnice, Instituta "Ruđer Bošković", MUP-ova centra za Forenzičko vještačenje "Ivan Vučetić" i čak četiri sastavnice zagrebačkog Sveučilišta. Surađujemo s partnerima iz dijaspore, kao i s velikim centrom za sekvenciranje u Trstu, i doista smo okupili impresivni ljudski potencijal oko ovoga gorućega istraživačkog pitanja – kaže profesor Vlahoviček, te dalje pojašnjava.

---

image
Dr. sc. Kristian Vlahoviček
Marko Todorov/Cropix
---

– U okviru ovog projekta, na kojem sudjeluje i Vugrekov laboratorij, ne samo da ispitujemo koji su sojevi prisutni u hrvatskoj populaciji, već i kako genetička podloga pacijenata utječe na težinu njihove bolesti jednom kad se zaraze virusom. Ovaj projekt također će prvi put u svijetu istraživati i jedan posebni dio genetike čovjeka koji je uglavnom zanemaren - mitohondrijski DNK, što je prepoznato od međunarodnih recenzenata kao posebno veliki doprinos globalnoj znanosti. Uzorke prikupljamo u suradnji s našim kolegama iz bolnica i upravo je u postupku sekvenciranje prve skupine uzoraka, od ukupno dvjesto koje smo predvidjeli projektom. Prema tome, izjave o bilo kakvom zakidanju, bilo Vugreka osobno ili njegova tima, apsolutno ne stoje! Kolega ovakvim istupima čini štetu ne samo sebi, već i svojoj matičnoj instituciji koja u ovome projektu sudjeluje s još dva istraživačka laboratorija svjetskog ugleda. Koliko je meni poznato, kolega Vugrek nije sam tražio financiranje Zaklade, već isključivo kao suradnik i to na čak dva projekta, jedan od kojih je i prihvaćen za financiranje - ovaj naš – zaključuje Kristian Vlahoviček.

Komentar cijelog prijepora nam je dao i akademik Ivan Đikić. Naveo je da iznimno cijeni Vlahovičeka, ali je napomenuo i da su Vugreku trebali dati novac.

–Trebali su to napraviti od početka pandemije kao jedan od važnijih tehnoloških projekata pomoći Nacionalnom stožeru u borbi protiv bolesti COVID-19. U naprednim tehnološkim zemljama ovakvi projekti su pri vrhu prioriteta zbog vrijednosti podataka koje donose. U lipnju kada je prvi put bilo javno izneseno da projekt sekvenciranja genoma koronavirusa u Hrvatskoj nije financiran, osobno sam napisao pismo ministru Viliju Berošu i ministrici Blaženki Divjak i objasnio važnost ovakvog tehnološkog rada za javno zdravstvo i pomoć Stožeru – kaže Đikić.

---

image
Akademik Ivan Đikić
Joško Ponoš/Cropix
---

A ovo je dio pisma koje je Đikić poslao ministrima 28. lipnja ove godine.

– Želio bih Vas zamoliti da razmotrite kako nastaviti financiranje projekta “Sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 virusa" koji je do sada uspješno vođen na Institutu "Ruđer Bošković" od strane kolege Olivera Vugreka. On je već sekvencirao 21 genom zaraženih osoba u RH i iz toga došao do vrlo značajnih podataka o porijeklu virusa, razlikama, ali i migraciji virusa unutar populacije u Hrvatskoj. Takvi podaci su izrazito važni jer virus mutira 2-4 puta svaki mjesec dana i nastavak takvih studija je od esencijalne važnosti i za Ministarstvo zdravstva, znanosti i za Nacionalni stožer, a posebno za građane Hrvatske. Na taj način ćemo znati najbolje što se događa s virusom u našoj populaciji. Troškovi nisu toliko visoki i vjerujem da se mogu pronaći iz sredstava koje smo primili od strane EU-a za borbu protiv COVID-19 – napisao je Đikić, kojega smo upitali jesu li mu odgovorili.

– Odgovorila je ministrica Divjak isti dan s par savjeta, dok ministar Beroš do danas nije odgovorio. Nažalost, u zadnja dva-tri mjeseca ništa se nije napravilo. Izgubljeno je puno vremena i očigledno je da Vlada ne želi odobriti potrebna sredstva znanstvenicima s Instituta "Ruđer Bošković" koji vlastitim znanjem uvode neophodne tehnologije, a vrlo često kupujemo vrlo skupe tehnologije, laboratorijske testove iz inozemstva. Mislim da je neophodno ulaganje upravo u razvoj ovakvih tehnologija u Hrvatskoj. U vašem intervjuu s kolegom Vugrekom rečeno je da bi za nastavak sekvenciranja trebalo oko 40.000 kuna. Vjerujem da treba više sredstava nego 40.000. Posebno jer je potrebno kontinuirano financiranje dok god se virus širi među populacijom i dok ulaze novi virusi iz inozemstva. Međutim, žalosno je da se veći iznosi novca bez rasprava potroše na domjencima i poklonima u prosječnom ministarstvu, dok za ovako važan opće zdravstveni projekt nema novaca - kaže nam Đikić, kojega smo upitali zašto su važna takva sekvenciranja?

- Nacionalnom stožeru bi danas bilo jako važno da točno znaju koliko je mutirao virus u populaciji u Hrvatskoj, širi li se brže ili ne, postaje li opasniji ili slabiji itd. Mogli bi saznati i podatke o migraciji virusa unutar Hrvatske, kako se današnji virusi u Hrvatskoj mogu usporediti s primarnim virusima koji su ušli s kineskim turistima u ožujku. Mogli bi dokazati i koliko je podvrsta virusa koji je došao s turistima ovo ljeto. Takvi točni podaci bili bi vrlo važni u raspravi s kolegama iz Austrije ili Slovenije na temu stavljanja na crvenu listu. A od još većeg značaja je danas znati više o lokalnim virusima koji su sada oko nas zbog praćenja njihovih promjena tijekom jeseni i zime, a posebno zbog budućeg planiranja mjera za početak školske godine i za pokretanje gospodarstva - kaže Đikić, navodeći da kao znanstvenik želi pohvaliti rad kolega s "Ruđera Boškovića", jer su na vrlo kvalitetan način, brzo i točno uveli sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 virusa u Hrvatsku tijekom proljeća.

Akademiku Đikću smo naveli da su nam u Vladi rekli da profesor Vlahoviček radi na istraživanju virusa i njegovih mutacija, te da Hrvatska ne zaostaje za drugim zemljama u tom području. Evo kako je naš poznati znanstvenik to komentirao.

- Izrazito poštujem kolegu Vlahovičeka i Vugreka zbog njihovih znanstvenih karijera. Uopće ne postoji neslaganje među njima jer obojica govore o različitim temama: jedna je znanstveni projekt, a druga je tehnološki projekt sekvenciranja virusa. Prečesto se u medijima različita mišljenja znanstvenika prezentiraju kao sukobi i svađe. Što se tiče velikoga znanstvenog projekta kolege Vlahovičeka osobno sam ga podržavao na nekoliko razina i davao snažnu podršku za financiranje jer okuplja veliki broj znanstvenika i institucija koji imaju holistički pristup i dovest će do važnih rezultata. Međutim, slučaj sa sekvenciranjem virusa u populaciji u Hrvatskoj je tehnološka potreba za javno zdravstvo i upravo radi toga nadilazi financiranje samo kao znanstveni projekt. Kako bi zaštitila građane u Hrvatskoj, Vlada RH treba uložiti novac u "Ruđer Bošković" da bi odradili sekvenciranje primarnih virusa koji se sada nalaze u Hrvatskoj. Stožer će na taj način dobiti točne informacije preko novih tehnologija za pravilne mjere u budućnosti - zaključio je Đikić.

---

Ministarstvo: ‘Ruđeru‘ smo za istraživanja isplatili 18.224.500 kuna

Budući da sekvenciranje virusa osim zdravstvenog aspekta, ima i onaj znanstveni, odgovor smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kažu da Ministarstvo putem Hrvatske zaklade za znanost financira veći broj projekata iz raznih znanstvenih područja važnih za prevladavanje pandemije.

- Ministarstvo, poštujući znanstvenu autonomiju Hrvatske zaklade za znanost, nema informaciju o tome da li se dr. sc. Vugrek i njegov tim prijavio na navedeni poziv, kao voditelj potencijalnog projekta ili se prijavio kao sudionik nekoga drugog projekta, kako bi osigurao sredstva za daljnja istraživanja virusa za koja tvrdi da su ključna za razumijevanje pandemije.

Međutim, ukoliko je podnio ili sudjelovao u projektnom prijedlogu (a sukladno njegovim javnim izjavama), očito projekt u kojem je on sudionik nije izabran u postupku međunarodne stručne recenzije te nije među u 14 projekata prema procjeni Zaklade s najvećim potencijalom ostvarivanja znanstvenih rezultata u područjima važnima za suzbijanje epidemije COVID-19.

Dodatno, želimo naglasiti da Ministarstvo financira materijalne troškove za znanstvena istraživanja (povrh plaća znanstvenika) na Institutu "Ruđer Bošković" u godišnjem iznosu od 18.224.500 kuna, koje su na raspolaganju Institutu za provedbu svojih prioritetnih istraživanja kroz sustav programskih ugovora s javnim znanstvenim institutima, te postoji mogućnost da se za tim dr. sc. Vugreka osiguraju sredstva i na samome institutu. Ističemo kako su u planu i novi natječaji za financiranje projekata za detekciju, prevenciju i sprječavanje pandemije COVID-19 iz EU fondova - poručuju iz Ministarstva znanosti.

- Što se tiče istraživanja genoma virusa kako bi se ustanovilo koji soj virusa trenutno prevladava u Hrvatskoj, takva istraživanja provode se u sklopu projekta koji je odobren od Zaklade: Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije COVID-19 (Voditelj: prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu) - kažu nam u Ministarstvu.

---

---

Nitko ne želi komentirati

Pitanja oko važnosti sekvenciranja virusa poslali smo​ HZJZ-u, Stožeru, Ministarstvu zdravstva, ali odgovor nismo dobili.

Sve nije htio komentirati ni prof. dr. sc. Roberto Antolović, predsjednik Hrvatskog mikrobiološkog društva.

- Shvaćam vašu želju za dodatnom informacijom, no zadaća Hrvatskog mikrobiološkog društva nije da arbitrira i daje mišljenja o potrebnim financiranjima istraživanja na znanstvernoistraživačkim institucijama Republike Hrvatske - navodi Antolović.

---

Cijeli Vugrekov intervju koji je podigao prašinu pročitajte OVDJE.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Marko Todorov/Cropix Ronald Goršić/ Cropix
Joško Ponoš/Cropix
Akademik Ivan Đikić
Marko Todorov/Cropix
Dr. sc. Kristian Vlahoviček
Ronald Goršić/ Cropix
Dr. sc. Oliver Vugrek
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nasi-znanstvenici-se-svadaju-tko-je-trebao-dobiti-novac-za-istrazivanje-soja-virusa-koji-kruzi-hrvatskom-dikic-ljut-nema-za-znanost-ima-za-domjenke-1043429 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=33b0359284a145ef3b3b24fe377b9ad79b40c49d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1i+znanstvenici+se+sva%C4%91aju+tko+je+trebao+dobiti+novac+za+istra%C5%BEivanje+soja+virusa+koji+kru%C5%BEi+Hrvatskom.+%C4%90iki%C4%87+ljut%3A+Nema+za+znanost%2C+ima+za+domjenke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnasi-znanstvenici-se-svadaju-tko-je-trebao-dobiti-novac-za-istrazivanje-soja-virusa-koji-kruzi-hrvatskom-dikic-ljut-nema-za-znanost-ima-za-domjenke-1043429 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnasi-znanstvenici-se-svadaju-tko-je-trebao-dobiti-novac-za-istrazivanje-soja-virusa-koji-kruzi-hrvatskom-dikic-ljut-nema-za-znanost-ima-za-domjenke-1043429 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KORONA SKANDAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaKORONA SKANDAL

Naši znanstvenici se svađaju tko je trebao dobiti novac za istraživanje soja virusa koji kruži Hrvatskom. Đikić ljut: Nema za znanost, ima za domjenke

9. rujna 2020. - 22:00

Dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu "Ruđer Bošković", prvi je sa suradnicima tijekom proljeća proveo detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2. Vugrek je prije nekoliko dana dao intervju "Slobodnoj", a u kojem je istaknuo da za nastavak tako važnog istraživanja nije dobio novčanu potporu od 40.000 kuna, te da trenutno ne znamo koji je soj virusa dominantan u Hrvatskoj.

To je podatak od iznimne važnosti jer virus mutira, te bi, objašnjavaju nam znanstvenici, trebali u svakom trenutku znati koji je soj trenutno prevladavajući, posebno stoga što smo imali veliku fluktuaciju turista.

Nakon njegova intervjua obratili su nam se brojni znanstvenici, od kojih je dio dao potporu Vugreku, neki su se čudili da država nema tih 40.000 kuna, dok...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 16:10