stdClass Object ( [id] => 1271210 [title] => Nakon što je Katarina Peović prozvala Wolt za laži i robovlasništvo, tvrtka uzvraća: ‘Buni se manjina, ostatak radi‘ [alias] => nakon-sto-je-katarina-peovic-prozvala-wolt-za-lazi-i-robovlasnistvo-tvrtka-uzvraca-buni-se-manjina-ostatak-radi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U znak podrške radnicima Wolta, koji su prošli tjedan održali drugi veliki prosvjed u dva tjedna, saborska zastupnica Katarina Peović je na društvenim mrežama sasula drvlje i kamenje na poslovnu politiku ove platforme.

Naime, članica Radničke fronte je, nezadovoljna što zahtjevi dostavljača nisu uvaženi, američku tvrtku (DoorDash, u kojem udio imaju Vanguard, Morgan Stanley i BlackRock, je u svibnju 2022. kupio Wolt od finskih osnivača) prozvala za laži, opstruiranje, izrabljivanje, vrijeđanje, zlostavljanje i omalovažavanje radnika te ugrožavanje osnovne egzistencije.

Pitali smo Wolt da nam komentira njene optužbe. Evo što su odgovorili.

Peović: Wolt je nakon prosvjeda rekao da svim agregatorima koji ne plaćaju radnike raskidaju ugovore. No vozačima sada odgovaraju da "Wolt ne ulazi u poslovni odnos između agregatora i njegovih zaposlenika”. Dakle, jasno je da oni koji ne plaćaju nastavljaju raditi bez posljedica.

Wolt: Prije svega, naglašavamo kako su nam partneri dostavljači iznimno važni i kako bez njih naše poslovanje nije moguće. I zato redovito provjeravamo poslovanje svih partner firmi, tražimo više vrsta dokumenata i potvrda te raskidamo ugovore s partner firmama koje ne posluju korektno. To smo do sada napravili mnogo puta jer nam je važno s kim radimo. U ovom slučaju smo nakon primljenog maila, kao i uvijek, tražili od tvrtke posrednika potvrdu o isplati plaće te svu popratnu dokumentaciju i tako uvijek postupamo. Nakon provjere s agregatorom ‘Tri ruže’, plaća je isplaćena sukladno prijavama prema Ugovoru o radu radnika navedenog poslodavca.

---

image
facebook photo
---

Peović: Na presici koju je uprava Wolta organizirala "slučajno" u vrijeme konferencije za medije radnika Wolta i inicijative Za radnički ZOR, uprava je iznijela podatak da radnici zarađuju, po njihovom izračunu između 900 i 1.100 eura mjesečno. Wolt laže! Računica je ovakva - kada bi radnik u siječnju radio 176 sati mjesečno (što je preko zakonske norme, odnosno to uključuje osam sati dodatnog rada praznicima) to bi bilo 1.320 eura od kojih 10 posto ide agregatoru, dakle ostaje 1.188 eura. Na to se oduzimaju doprinosi 266 eura što iznosi 922 eura!

Pri tome, Wolt, uopće ne računa gorivo, amortizaciju, kupnju vozila, da ne govorimo o popravcima... Gotovo svi vozači su imali prometnu nesreću (govori se prosjeku o jednoj prometnoj godišnje), a nemaju pravo na plaćeni godišnji ni bolovanje. Ne samo to, već ih platforma isključi iz sustava ako im se nešto desi i nisu u mogućnosti dostaviti preuzete narudžbe!

Wolt: U navedeni izračun nisu navedeni dodatni bonusi koje osoba koja radi 40 sati tjedno redovno ostvaruje, a ni povećane naknade za dostavu. Važno je napomenuti kako partneri dostavljači sami odlučuju koliko i kada će raditi te samim time nemaju fiksnu plaću, već ona ovisi o mnogim faktorima. Najvažniji je naravno broj sati provedenih u dostavi, ali osnovna naknada često se povećava tijekom veće potražnje, ili lošijih vremenskih uvjeta. Gledajući u postocima, tijekom tekućeg mjeseca, povećana naknada aktivna je od 20-30 posto, a ponekad i do 50 posto ukupnog vremena, što je vidljivo u blagdansko doba. Taj mehanizam naziva se “surge pricing” i prakticiraju ga sve digitalne platforme.

U praksi to izgleda ovako - svaki put kada dođe do većeg broja narudžbi i nedovoljno aktivnih dostavljača na platformi, algoritam automatski diže cijenu dostave, čime se nastoji potaknuti dostavljače da se uključe na platformu (s korisničke strane viša cijena vidljiva je na početkom sučelju aplikacije). A u slučaju kada se ne uključi dovoljan broj partnera dostavljača, algoritam smanjuje radijus dostave te korisnici isto tako u aplikaciji mogu vidjeti kako je dostava moguća samo iz obližnjih restorana i trgovina. Za vrijeme blagdana je neovisno o potražnji cijena dostave veća i dostavljači su uvijek unaprijed o tome obaviješteni.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Peović: Lažljivci iz Wolta na presici nisu naravno niti spomenuli kako uredno toleriraju agregatore koji ne plaćaju radnicima, koji raskidaju ugovore s radnicima koji su zadobili ozlijede na radu, koji strane radnike tretiraju kao suvremeno roblje, koji ljude lažno prijavljuju na dva sata, a radnici rade puno više... (Članica uprave je navodno u vezi s vlasnikom firme koja je agregator i to povlašteni agregator s grupacijom restorana u rukama Todorićevog sina Ivana.)

Wolt: O odnosu s agregatorima koji ne isplaćuju svoje zaposlenike govorili smo u komentaru iznad, a što se tiče raskida ugovora s radnicima koji su zadobili ozljedu na radu, to je netočan navod - svaki partner dostavljač je osiguran jer Wolt na razini svih zemalja plaća osiguranje partner dostavljačima i u Hrvatskoj ga redovno koriste ako za time postoji potreba. Nitko zbog nezgode na radu nije otpušten. Također, u Hrvatskoj nemamo “članicu uprave”, što možete provjeriti i u svim javno dostupnim registrima. Ne razumijemo ni na što se točno odnosi pojam “povlašteni agregator” s grupacijom restorana u rukama Todorićevog sina Ivana? Svi agregatori i svi partneri dostavljači posluju pod istim uvjetima.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Peović: Uprava pere ruke od agregatora, a Zakonom o radu su dobili zeleno svjetlo da nastave guliti radnike kao nepotrebni posrednici između radnika i platforme, iako je jasno da su same platforme lobirale za takav zakon kako bi ih se amnestiralo bilo kakve odgovornosti prema radniku. Moguće da je i netko iz Vlade dobio "poticaje" za takav Zakon jer se drugačije ne može razumjeti kako Vlada radnike na ovaj način želi dodatno obespraviti. Nigdje u EU, osim u Hrvatskoj, ne postoji takav omjer direktno zaposlenih radnika i onih preko agregatora. U RH čak 80 posto radnika digitalnih platformi radi preko agregatora.

Agregatore treba ukinuti! Ta priča da radnici žele raditi „mimo zakona” koju prodaju klimavci iz Wolta je smiješna jer riječ je o ljudima koje su izrabljivali na sve moguće načine i sada još hoće to ozakoniti. Nitko ne želi raditi mimo zakona već za dostojanstvenu plaću, uz normalne radne uvjete! Radnici ne posustajte, rade sve da vas ušutkaju!

Wolt: Izmjene i dopune ZOR-a koje uređuju rad putem digitalnih platformi uputilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH s ciljem cjelovitog uređenja novog oblika rada koji se obavlja korištenjem digitalnih radnih platformi te s ciljem zaštite osoba koje na takav način rade. Te izmjene, kao i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada prošli su javnu raspravu, nakon kojeg su i usvojeni od strane Hrvatskog sabora, u čijem sazivu zastupnica Peović sjedi od 2020. godine.

Nadalje, ZOR je oduvijek postojao i određivao maksimalan broj od 40, odnosno 48 radnih sati u tjednu, a prema Zakonu o suzbijanju neprijavljenog rada svi će dostavljači biti prijavljeni na točan broj sati koje odrade. Iz svega navedenog, možete se zaključiti kako regulacija rada platformi u konačnici ne ovisi o platformama poput naše. Mi od navedenih odredbi ne profitiramo ni u kojem pogledu, ali razumijemo frustraciju partnera dostavljača koji su svojim odabirom radili preko 48 sati i koji zbog ovih odredbi gube dio svoje zarade. Ako su svojim izborom bili prijavljeni na manji broj sati od onih koje su stvarno odradili, razlika može ići i do trećine zarade. Ono na što možemo utjecati i što ćemo korigirati do kraja mjeseca je visina pragova za bonuse, čime ih partneri dostavljači mogu lakše dosegnuti i ostvariti dodatnu zaradu.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Peović: Wolt pokušava, ponovno, opstruirati prosvjed radnika Wolta! Prošli prosvjed je pao na Valentinovo pa su tvrdili da zato dižu cijenu dostave. Sada nemaju povod već otvoreno, bahato i licemjerno šalju poruku vozačima da će za vrijeme prosvjeda dići cijene dostave!

Wolt: Nije točno da Wolt ikoga opstruira, već se povećane naknade odnose na našu standardnu praksu koju dajemo dostavljačima tijekom blagdana, spomendana, posebnih događaja (kao što je primjerice Svjetsko nogometno prvenstvo), tijekom lošeg vremena ili u bilo kojem slučaju kada imamo povećanu potražnju, kako bi ih potaknuli na rad i tako zadovoljili povećanu potražnju korisnika.

---

image
facebook photo
---

Peović: Kaže direktor da je prosvjed ugrozio “reputaciju” Wolta i da će zato mnogi korisnici prijeći na drugu platformu, pa će radnici ostati bez posla. To je u razini onog “bolje je da se ne zna da nas zlostavljaju – jer bi moglo biti gore”. Dignite cijenu rada, pa nećete imati prosvjede! Reputaciju ugrožavaju samo članovi uprave Wolta, jer su radnike prevarili nakon prvog prosvjeda nakon kojeg su im zalupili vratima pred nosom.

"Manja neto primanja partnera dostavljača rezultat su inicijative državnih institucija da se zakonski uredi rad platformi" – zbilja je otužno da se predstavnik Wolta izvlači na Vladu, sudjelovali su u izradi Zakona gdje su lobirali za članke koji su štetni za radnike. No čak i da je to točno, da je Vlada kriva, to ne znači da Wolt koji zarađuje milijunske profite ne može dignuti cijenu radnicima. Usput, zahvaljujemo što je direktor Wolta u Hrvatskoj konačno ovdje priznao da su neto primanja radnika smanjena.

Wolt: Prije svega, napominjemo kako je većina naših partnera dostavljača zadovoljna uvjetima, na što ukazuje i činjenica da je tijekom prosvjeda većina radila, dok je pred naš ured došla manjina koja ne predstavlja sve dostavljače Wolta. Nemali je broj onih koji smatraju da gospođa Peović svojim nastupom ne pomaže dostavljačima, već im naprotiv otežava situaciju.

Iznošenje neistina i vrijeđanje samo rezultira beskrajnom prepiskom od koje nitko nema koristi, no ovo nije prvi put da političari koriste priliku kako bi oživjeli svoju prisutnost na javnoj sceni. Svi koji su bili prisutni na zadnjem prosvjedu mogli su vidjeti kako cilj nije bio dijalog, već nepotrebno podizanje prašine. Mi svoja vrata nismo zatvorili - imali smo sastanak sa sindikatom i dogovoreno ih je još nekoliko, a kako smo do sada imali pozitivna iskustva u komunikaciji s njima, očekujemo da će se to nastaviti i dalje.

---

image
facebook screenshot
---

Peović: Smiješno je da Wolt odgovara da uvoze strane radnike "budući da hrvatsko tržište ne može zadovoljiti potrebe za radnicima". Ovdje donosim famozne oglase za posao (test tržišta rada) na koje se nitko ne javlja gdje je sasvim jasno da je riječ o robovlasničkim uvjetima rada - domaći radnici ne mogu preživjeti s tim plaćama koje nude – u oglasima se nudi 700 eura plaća!

Wolt: Ono s čime se mi susrećemo je kontinuiran rast poslovanja, a kako bi održali kvalitetu i osigurali da svi naši korisnici budu zadovoljni uslugom, potreban nam je i kontinuiran rast broja partnera dostavljača, koji može odgovoriti na sve veću potražnju. Nažalost, s godinama primjećujemo sve manje prijava za obavljanje dostava na našoj platformi jer se općenito veliki broj poslovnih sektora u cijeloj državi susreće s istim problemom - nedostatkom radne snage. Mi ne radimo razliku između partnera dostavljača, ne prikupljamo podatke o tome odakle su, naša platforma je otvorena za sve i svi su jednako plaćeni.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u Hrvatskoj je prošle godine iznosila 6.290 kuna, ili 835 eura, što je manje od prosječnih plaća na Woltu, koje u prosjeku za 40 radnih sati tjedno iznose od 900 do 1.100 eura.

---

image
facebook photo
---

Peović: Na tezu da većina "digitalnih platformi u svijetu posluje upravo preko tvrtki posrednika ili agregatora", da u svijetu ali ne u Europskoj uniji, nigdje ne postoji situacija da je 80 posto radnika zaposleno preko agregatora! A još manje postoji zakon koji amnestira digitalne platforme i prebacuje svu odgovornost na agregatore. Ali hvala upravi što su lijepo objasnili zašto im trebaju agregatori – zato da preuzmu na sebe odgovornost od koje korporacija želi oprati ruke. Zato je dobar dio oporbe u Saboru kod donošenja Zakona o radu tražio da se taj članak kojim se odgovornost prebacuje na agregatore – briše. To je tražila i Inicijativa Za radnički ZOR kao i sve sindikalne središnjice.

Uprava Wolta dodaje "da je uloga tvrtki posrednika izuzetno važna u ovom poslovnom modelu potvrđuje da su uvršteni i u novi Zakon o radu". Ne draga Upravo, to ne potvrđuje da su agregatori važni već da je netko u Vladi bio spreman na ovakav nelogičan i anti-radnički stavak Zakona, a nije isključeno da je netko primio i "poticaje" za takav članak jer se drugačije to ne može objasniti.

Wolt: Svi mogu provjeriti informaciju da model posrednika, u ovom slučaju nazvanih partner tvrtke, postoji u jako puno država u kojima posluje Wolt, ali i u drugim kompanijama za dostavu. Većina digitalnih platformi u svijetu posluje na ovaj način jer mi osiguravamo platformu koja je dostavljačima sredstvo za rad, a tvrtke posrednici nam pomažu oko regrutiranja i zapošljavanja dostavljača, s obzirom na to da to iziskuje znatne operativne i administrativne kapacitete. Ono za što je platforma zadužena je provjera tih partnera i njihovo kontinuirano praćenje u svrhu rada isključivo s onima koji zadovoljavaju sve uvjete poslovanja.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Peović: "Izjava da se radnici prikriveno zapošljavaju bez ikakvog ugovora je neistina jer svaki dostavljač s tvrtkama posrednicima ima Ugovor o radu." Ovdje je uprava pomiješala neke stvari no odgovorit ću na ono što ih boli – svi radnici digitalnih platformi znaju da mnogi, posebno strani radnici, danas rade bez ikakvog ugovora, ili radnike zapošljavaju na minimalan broj sati, a ostatak novca isplaćuju "na ruke". To je potvrdio i sam glavni državni inspektor Andrija Mikulić u raspravi u Saboru prije par dana – svjesni su da takvih situacija ima.

Najjadniji je argument da su danas povećali cijenu dostave jer je padala kiša, a ne da bi razbili prosvjed. Prognoza postoji već nekoliko dana unaprijed, ali je eto, poruka za povećanje cijene dostave radnicima došla baš pola sata prije prosvjeda.

Wolt: Ovo je netočno. Prilikom preuzimanja opreme svaki partner dostavljač dužan je priložiti Ugovor o radu s poslodavcem te dokaz da je prijavljen na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a poslodavci su nam svaki mjesec dužni dostaviti potvrde o prijavama te potvrde da su iste i plaćene. Što se tiče ostalih navoda, u to ne bi ulazili jer se tu radi o odnosu poslodavca i radnika.

---

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix
---

Peović: I na kraju kažu da se politizira i "iskorištava Wolt u dnevno političke svrhe". Čim se kaže istina onda je to politiziranje. Ma znate šta Woltovci, konačno su radnici shvatili da se treba politizirati to vaše izrabljivanje, vrijeđanje, omalovažavanje radnika i ugrožavanja osnovne egzistencije. Ako je to politiziranje - politiziramo.

Wolt: Kao što smo već napomenuli, žao nam je što je Wolt iskorišten za prikupljanje političkih bodova određenih predstavnika političkih stranaka. Izrečene izjave mogu ozbiljno ugroziti našu reputaciju, a kako naše poslovanje ovisi o povjerenju korisnika koji se već sutra mogu okrenuti drugoj platformi, u tom slučaju bit će ugrožena i budućnost svih partner dostavljača, ne samo onih koji su izašli na prosvjed.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => padaju teške riječi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => padaju teške riječi 2 0 14989 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-07 21:49:29 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => marin prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-09 07:14:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-09 07:14:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2836 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nakon što je Katarina Peović prozvala Wolt za laži i robovlasništvo, tvrtka uzvraća: 'Buni se manjina, ostatak radi' [metakey] => wolt, Glovo , peović, dostava [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24464611.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24464172.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24464173.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24464174.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24464304.png","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24421598.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24421592.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24421627.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24314563.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/23595811.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadic \u017deljko Puhovski Goran Mehkek\/Cropix","facebook photo","facebook photo","facebook photo","facebook screenshot","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24464611_1920.jpg":"1920x1080","k_24464611_1280.jpg":"1280x1280","k_24464611_1024.jpg":"1024x1024","k_24464611_640.jpg":"640x640","k_24464611_480.jpg":"480x480","k_24464611_340.jpg":"340x340","k_24464611_220.jpg":"220x220","o_24464611_1280.jpg":"1280x853","o_24464611_1024.jpg":"1024x682","o_24464611_640.jpg":"640x426","o_24464611_480.jpg":"480x320","o_24464611_340.jpg":"340x226","o_24464611_220.jpg":"220x146","h_24464611_1280.jpg":"1280x854","h_24464611_1024.jpg":"1024x683","h_24464611_640.jpg":"640x427","h_24464611_480.jpg":"480x320","h_24464611_340.jpg":"340x227","h_24464611_220.jpg":"220x147","pp_24464611_1280.jpg":"1280x1628","pp_24464611_1024.jpg":"1024x1303","pp_24464611_640.jpg":"640x814","pp_24464611_480.jpg":"480x611","pp_24464611_340.jpg":"340x432","pp_24464611_220.jpg":"220x280"},{"size0":"719x712","hd_24464172_1920.jpg":"1920x1080","k_24464172_1280.jpg":"1280x1280","k_24464172_1024.jpg":"1024x1024","k_24464172_640.jpg":"640x640","k_24464172_480.jpg":"480x480","k_24464172_340.jpg":"340x340","k_24464172_220.jpg":"220x220","o_24464172_1280.jpg":"1280x1267","o_24464172_1024.jpg":"1024x1014","o_24464172_640.jpg":"640x633","o_24464172_480.jpg":"480x475","o_24464172_340.jpg":"340x336","o_24464172_220.jpg":"220x217","h_24464172_1280.jpg":"1280x854","h_24464172_1024.jpg":"1024x683","h_24464172_640.jpg":"640x427","h_24464172_480.jpg":"480x320","h_24464172_340.jpg":"340x227","h_24464172_220.jpg":"220x147","pp_24464172_1280.jpg":"1280x1628","pp_24464172_1024.jpg":"1024x1303","pp_24464172_640.jpg":"640x814","pp_24464172_480.jpg":"480x611","pp_24464172_340.jpg":"340x432","pp_24464172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_24464173_1920.jpg":"1920x1080","k_24464173_1280.jpg":"1280x1280","k_24464173_1024.jpg":"1024x1024","k_24464173_640.jpg":"640x640","k_24464173_480.jpg":"480x480","k_24464173_340.jpg":"340x340","k_24464173_220.jpg":"220x220","o_24464173_1280.jpg":"1280x960","o_24464173_1024.jpg":"1024x768","o_24464173_640.jpg":"640x480","o_24464173_480.jpg":"480x360","o_24464173_340.jpg":"340x255","o_24464173_220.jpg":"220x165","h_24464173_1280.jpg":"1280x854","h_24464173_1024.jpg":"1024x683","h_24464173_640.jpg":"640x427","h_24464173_480.jpg":"480x320","h_24464173_340.jpg":"340x227","h_24464173_220.jpg":"220x147","pp_24464173_1280.jpg":"1280x1628","pp_24464173_1024.jpg":"1024x1303","pp_24464173_640.jpg":"640x814","pp_24464173_480.jpg":"480x611","pp_24464173_340.jpg":"340x432","pp_24464173_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x1295","hd_24464174_1920.jpg":"1920x1080","k_24464174_1280.jpg":"1280x1280","k_24464174_1024.jpg":"1024x1024","k_24464174_640.jpg":"640x640","k_24464174_480.jpg":"480x480","k_24464174_340.jpg":"340x340","k_24464174_220.jpg":"220x220","o_24464174_1280.jpg":"1280x2302","o_24464174_1024.jpg":"1024x1841","o_24464174_640.jpg":"640x1151","o_24464174_480.jpg":"480x863","o_24464174_340.jpg":"340x611","o_24464174_220.jpg":"220x395","h_24464174_1280.jpg":"1280x854","h_24464174_1024.jpg":"1024x683","h_24464174_640.jpg":"640x427","h_24464174_480.jpg":"480x320","h_24464174_340.jpg":"340x227","h_24464174_220.jpg":"220x147","pp_24464174_1280.jpg":"1280x1628","pp_24464174_1024.jpg":"1024x1303","pp_24464174_640.jpg":"640x814","pp_24464174_480.jpg":"480x611","pp_24464174_340.jpg":"340x432","pp_24464174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"702x407","hd_24464304_1920.png":"1920x1080","k_24464304_1280.png":"1280x1280","k_24464304_1024.png":"1024x1024","k_24464304_640.png":"640x640","k_24464304_480.png":"480x480","k_24464304_340.png":"340x340","k_24464304_220.png":"220x220","o_24464304_1280.png":"1280x742","o_24464304_1024.png":"1024x593","o_24464304_640.png":"640x371","o_24464304_480.png":"480x278","o_24464304_340.png":"340x197","o_24464304_220.png":"220x127","h_24464304_1280.png":"1280x854","h_24464304_1024.png":"1024x683","h_24464304_640.png":"640x427","h_24464304_480.png":"480x320","h_24464304_340.png":"340x227","h_24464304_220.png":"220x147","pp_24464304_1280.png":"1280x1628","pp_24464304_1024.png":"1024x1303","pp_24464304_640.png":"640x814","pp_24464304_480.png":"480x611","pp_24464304_340.png":"340x432","pp_24464304_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24421598_1920.jpg":"1920x1080","k_24421598_1280.jpg":"1280x1280","k_24421598_1024.jpg":"1024x1024","k_24421598_640.jpg":"640x640","k_24421598_480.jpg":"480x480","k_24421598_340.jpg":"340x340","k_24421598_220.jpg":"220x220","o_24421598_1280.jpg":"1280x853","o_24421598_1024.jpg":"1024x682","o_24421598_640.jpg":"640x426","o_24421598_480.jpg":"480x320","o_24421598_340.jpg":"340x226","o_24421598_220.jpg":"220x146","h_24421598_1280.jpg":"1280x854","h_24421598_1024.jpg":"1024x683","h_24421598_640.jpg":"640x427","h_24421598_480.jpg":"480x320","h_24421598_340.jpg":"340x227","h_24421598_220.jpg":"220x147","pp_24421598_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421598_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421598_640.jpg":"640x814","pp_24421598_480.jpg":"480x611","pp_24421598_340.jpg":"340x432","pp_24421598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24421592_1920.jpg":"1920x1080","k_24421592_1280.jpg":"1280x1280","k_24421592_1024.jpg":"1024x1024","k_24421592_640.jpg":"640x640","k_24421592_480.jpg":"480x480","k_24421592_340.jpg":"340x340","k_24421592_220.jpg":"220x220","o_24421592_1280.jpg":"1280x853","o_24421592_1024.jpg":"1024x682","o_24421592_640.jpg":"640x426","o_24421592_480.jpg":"480x320","o_24421592_340.jpg":"340x226","o_24421592_220.jpg":"220x146","h_24421592_1280.jpg":"1280x854","h_24421592_1024.jpg":"1024x683","h_24421592_640.jpg":"640x427","h_24421592_480.jpg":"480x320","h_24421592_340.jpg":"340x227","h_24421592_220.jpg":"220x147","pp_24421592_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421592_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421592_640.jpg":"640x814","pp_24421592_480.jpg":"480x611","pp_24421592_340.jpg":"340x432","pp_24421592_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24421627_1920.jpg":"1920x1080","k_24421627_1280.jpg":"1280x1280","k_24421627_1024.jpg":"1024x1024","k_24421627_640.jpg":"640x640","k_24421627_480.jpg":"480x480","k_24421627_340.jpg":"340x340","k_24421627_220.jpg":"220x220","o_24421627_1280.jpg":"1280x853","o_24421627_1024.jpg":"1024x682","o_24421627_640.jpg":"640x426","o_24421627_480.jpg":"480x320","o_24421627_340.jpg":"340x226","o_24421627_220.jpg":"220x146","h_24421627_1280.jpg":"1280x854","h_24421627_1024.jpg":"1024x683","h_24421627_640.jpg":"640x427","h_24421627_480.jpg":"480x320","h_24421627_340.jpg":"340x227","h_24421627_220.jpg":"220x147","pp_24421627_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421627_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421627_640.jpg":"640x814","pp_24421627_480.jpg":"480x611","pp_24421627_340.jpg":"340x432","pp_24421627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24314563_1920.jpg":"1920x1080","k_24314563_1280.jpg":"1280x1280","k_24314563_1024.jpg":"1024x1024","k_24314563_640.jpg":"640x640","k_24314563_480.jpg":"480x480","k_24314563_340.jpg":"340x340","k_24314563_220.jpg":"220x220","o_24314563_1280.jpg":"1280x853","o_24314563_1024.jpg":"1024x682","o_24314563_640.jpg":"640x426","o_24314563_480.jpg":"480x320","o_24314563_340.jpg":"340x226","o_24314563_220.jpg":"220x146","h_24314563_1280.jpg":"1280x854","h_24314563_1024.jpg":"1024x683","h_24314563_640.jpg":"640x427","h_24314563_480.jpg":"480x320","h_24314563_340.jpg":"340x227","h_24314563_220.jpg":"220x147","pp_24314563_1280.jpg":"1280x1628","pp_24314563_1024.jpg":"1024x1303","pp_24314563_640.jpg":"640x814","pp_24314563_480.jpg":"480x611","pp_24314563_340.jpg":"340x432","pp_24314563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1388","hd_23595811_1920.jpg":"1920x1080","k_23595811_1280.jpg":"1280x1280","k_23595811_1024.jpg":"1024x1024","k_23595811_640.jpg":"640x640","k_23595811_480.jpg":"480x480","k_23595811_340.jpg":"340x340","k_23595811_220.jpg":"220x220","o_23595811_1280.jpg":"1280x925","o_23595811_1024.jpg":"1024x740","o_23595811_640.jpg":"640x462","o_23595811_480.jpg":"480x347","o_23595811_340.jpg":"340x245","o_23595811_220.jpg":"220x159","h_23595811_1280.jpg":"1280x854","h_23595811_1024.jpg":"1024x683","h_23595811_640.jpg":"640x427","h_23595811_480.jpg":"480x320","h_23595811_340.jpg":"340x227","h_23595811_220.jpg":"220x147","pp_23595811_1280.jpg":"1280x1628","pp_23595811_1024.jpg":"1024x1303","pp_23595811_640.jpg":"640x814","pp_23595811_480.jpg":"480x611","pp_23595811_340.jpg":"340x432","pp_23595811_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7720191 Threads: 3 Questions: 1629031490 Slow queries: 4839597 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111218621 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/nakon-sto-je-katarina-peovic-prozvala-wolt-za-lazi-i-robovlasnistvo-tvrtka-uzvraca-buni-se-manjina-ostatak-radi-1271210 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nakon-sto-je-katarina-peovic-prozvala-wolt-za-lazi-i-robovlasnistvo-tvrtka-uzvraca-buni-se-manjina-ostatak-radi-1271210?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603170 [name] => wolt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-06 19:08:10 [main_article_id] => 0 [alias] => wolt [link] => /tag/wolt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638047 [name] => Glovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-07 13:17:21 [main_article_id] => 0 [alias] => glovo [link] => /tag/glovo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690872 [name] => peović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-15 12:03:04 [main_article_id] => 0 [alias] => peovic [link] => /tag/peovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 351720 [name] => dostava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dostava [link] => /tag/dostava ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => padaju teške riječi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon što je Katarina Peović prozvala Wolt za laži i robovlasništvo, tvrtka uzvraća: ‘Buni se manjina, ostatak radi‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24464611.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadic Željko Puhovski Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24464611.jpg [title] => Damjan Tadic Željko Puhovski Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24464172.jpg [title] => facebook photo ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24464173.jpg [title] => facebook photo ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24464174.jpg [title] => facebook photo ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24464304.png [title] => facebook screenshot ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24421598.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24421592.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24421627.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24314563.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/23595811.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U znak podrške radnicima Wolta, koji su prošli tjedan održali drugi veliki prosvjed u dva tjedna, saborska zastupnica Katarina Peović je na društvenim mrežama sasula drvlje i kamenje na poslovnu politiku ove platforme.

Naime, članica Radničke fronte je, nezadovoljna što zahtjevi dostavljača nisu uvaženi, američku tvrtku (DoorDash, u kojem udio imaju Vanguard, Morgan Stanley i BlackRock, je u svibnju 2022. kupio Wolt od finskih osnivača) prozvala za laži, opstruiranje, izrabljivanje, vrijeđanje, zlostavljanje i omalovažavanje radnika te ugrožavanje osnovne egzistencije.

Pitali smo Wolt da nam komentira njene optužbe. Evo što su odgovorili.

Peović: Wolt je nakon prosvjeda rekao da svim agregatorima koji ne plaćaju radnike raskidaju ugovore. No vozačima sada odgovaraju da "Wolt ne ulazi u poslovni odnos između agregatora i njegovih zaposlenika”. Dakle, jasno je da oni koji ne plaćaju nastavljaju raditi bez posljedica.

Wolt: Prije svega, naglašavamo kako su nam partneri dostavljači iznimno važni i kako bez njih naše poslovanje nije moguće. I zato redovito provjeravamo poslovanje svih partner firmi, tražimo više vrsta dokumenata i potvrda te raskidamo ugovore s partner firmama koje ne posluju korektno. To smo do sada napravili mnogo puta jer nam je važno s kim radimo. U ovom slučaju smo nakon primljenog maila, kao i uvijek, tražili od tvrtke posrednika potvrdu o isplati plaće te svu popratnu dokumentaciju i tako uvijek postupamo. Nakon provjere s agregatorom ‘Tri ruže’, plaća je isplaćena sukladno prijavama prema Ugovoru o radu radnika navedenog poslodavca.

---

image
facebook photo
---

Peović: Na presici koju je uprava Wolta organizirala "slučajno" u vrijeme konferencije za medije radnika Wolta i inicijative Za radnički ZOR, uprava je iznijela podatak da radnici zarađuju, po njihovom izračunu između 900 i 1.100 eura mjesečno. Wolt laže! Računica je ovakva - kada bi radnik u siječnju radio 176 sati mjesečno (što je preko zakonske norme, odnosno to uključuje osam sati dodatnog rada praznicima) to bi bilo 1.320 eura od kojih 10 posto ide agregatoru, dakle ostaje 1.188 eura. Na to se oduzimaju doprinosi 266 eura što iznosi 922 eura!

Pri tome, Wolt, uopće ne računa gorivo, amortizaciju, kupnju vozila, da ne govorimo o popravcima... Gotovo svi vozači su imali prometnu nesreću (govori se prosjeku o jednoj prometnoj godišnje), a nemaju pravo na plaćeni godišnji ni bolovanje. Ne samo to, već ih platforma isključi iz sustava ako im se nešto desi i nisu u mogućnosti dostaviti preuzete narudžbe!

Wolt: U navedeni izračun nisu navedeni dodatni bonusi koje osoba koja radi 40 sati tjedno redovno ostvaruje, a ni povećane naknade za dostavu. Važno je napomenuti kako partneri dostavljači sami odlučuju koliko i kada će raditi te samim time nemaju fiksnu plaću, već ona ovisi o mnogim faktorima. Najvažniji je naravno broj sati provedenih u dostavi, ali osnovna naknada često se povećava tijekom veće potražnje, ili lošijih vremenskih uvjeta. Gledajući u postocima, tijekom tekućeg mjeseca, povećana naknada aktivna je od 20-30 posto, a ponekad i do 50 posto ukupnog vremena, što je vidljivo u blagdansko doba. Taj mehanizam naziva se “surge pricing” i prakticiraju ga sve digitalne platforme.

U praksi to izgleda ovako - svaki put kada dođe do većeg broja narudžbi i nedovoljno aktivnih dostavljača na platformi, algoritam automatski diže cijenu dostave, čime se nastoji potaknuti dostavljače da se uključe na platformu (s korisničke strane viša cijena vidljiva je na početkom sučelju aplikacije). A u slučaju kada se ne uključi dovoljan broj partnera dostavljača, algoritam smanjuje radijus dostave te korisnici isto tako u aplikaciji mogu vidjeti kako je dostava moguća samo iz obližnjih restorana i trgovina. Za vrijeme blagdana je neovisno o potražnji cijena dostave veća i dostavljači su uvijek unaprijed o tome obaviješteni.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Peović: Lažljivci iz Wolta na presici nisu naravno niti spomenuli kako uredno toleriraju agregatore koji ne plaćaju radnicima, koji raskidaju ugovore s radnicima koji su zadobili ozlijede na radu, koji strane radnike tretiraju kao suvremeno roblje, koji ljude lažno prijavljuju na dva sata, a radnici rade puno više... (Članica uprave je navodno u vezi s vlasnikom firme koja je agregator i to povlašteni agregator s grupacijom restorana u rukama Todorićevog sina Ivana.)

Wolt: O odnosu s agregatorima koji ne isplaćuju svoje zaposlenike govorili smo u komentaru iznad, a što se tiče raskida ugovora s radnicima koji su zadobili ozljedu na radu, to je netočan navod - svaki partner dostavljač je osiguran jer Wolt na razini svih zemalja plaća osiguranje partner dostavljačima i u Hrvatskoj ga redovno koriste ako za time postoji potreba. Nitko zbog nezgode na radu nije otpušten. Također, u Hrvatskoj nemamo “članicu uprave”, što možete provjeriti i u svim javno dostupnim registrima. Ne razumijemo ni na što se točno odnosi pojam “povlašteni agregator” s grupacijom restorana u rukama Todorićevog sina Ivana? Svi agregatori i svi partneri dostavljači posluju pod istim uvjetima.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Peović: Uprava pere ruke od agregatora, a Zakonom o radu su dobili zeleno svjetlo da nastave guliti radnike kao nepotrebni posrednici između radnika i platforme, iako je jasno da su same platforme lobirale za takav zakon kako bi ih se amnestiralo bilo kakve odgovornosti prema radniku. Moguće da je i netko iz Vlade dobio "poticaje" za takav Zakon jer se drugačije ne može razumjeti kako Vlada radnike na ovaj način želi dodatno obespraviti. Nigdje u EU, osim u Hrvatskoj, ne postoji takav omjer direktno zaposlenih radnika i onih preko agregatora. U RH čak 80 posto radnika digitalnih platformi radi preko agregatora.

Agregatore treba ukinuti! Ta priča da radnici žele raditi „mimo zakona” koju prodaju klimavci iz Wolta je smiješna jer riječ je o ljudima koje su izrabljivali na sve moguće načine i sada još hoće to ozakoniti. Nitko ne želi raditi mimo zakona već za dostojanstvenu plaću, uz normalne radne uvjete! Radnici ne posustajte, rade sve da vas ušutkaju!

Wolt: Izmjene i dopune ZOR-a koje uređuju rad putem digitalnih platformi uputilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH s ciljem cjelovitog uređenja novog oblika rada koji se obavlja korištenjem digitalnih radnih platformi te s ciljem zaštite osoba koje na takav način rade. Te izmjene, kao i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada prošli su javnu raspravu, nakon kojeg su i usvojeni od strane Hrvatskog sabora, u čijem sazivu zastupnica Peović sjedi od 2020. godine.

Nadalje, ZOR je oduvijek postojao i određivao maksimalan broj od 40, odnosno 48 radnih sati u tjednu, a prema Zakonu o suzbijanju neprijavljenog rada svi će dostavljači biti prijavljeni na točan broj sati koje odrade. Iz svega navedenog, možete se zaključiti kako regulacija rada platformi u konačnici ne ovisi o platformama poput naše. Mi od navedenih odredbi ne profitiramo ni u kojem pogledu, ali razumijemo frustraciju partnera dostavljača koji su svojim odabirom radili preko 48 sati i koji zbog ovih odredbi gube dio svoje zarade. Ako su svojim izborom bili prijavljeni na manji broj sati od onih koje su stvarno odradili, razlika može ići i do trećine zarade. Ono na što možemo utjecati i što ćemo korigirati do kraja mjeseca je visina pragova za bonuse, čime ih partneri dostavljači mogu lakše dosegnuti i ostvariti dodatnu zaradu.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Peović: Wolt pokušava, ponovno, opstruirati prosvjed radnika Wolta! Prošli prosvjed je pao na Valentinovo pa su tvrdili da zato dižu cijenu dostave. Sada nemaju povod već otvoreno, bahato i licemjerno šalju poruku vozačima da će za vrijeme prosvjeda dići cijene dostave!

Wolt: Nije točno da Wolt ikoga opstruira, već se povećane naknade odnose na našu standardnu praksu koju dajemo dostavljačima tijekom blagdana, spomendana, posebnih događaja (kao što je primjerice Svjetsko nogometno prvenstvo), tijekom lošeg vremena ili u bilo kojem slučaju kada imamo povećanu potražnju, kako bi ih potaknuli na rad i tako zadovoljili povećanu potražnju korisnika.

---

image
facebook photo
---

Peović: Kaže direktor da je prosvjed ugrozio “reputaciju” Wolta i da će zato mnogi korisnici prijeći na drugu platformu, pa će radnici ostati bez posla. To je u razini onog “bolje je da se ne zna da nas zlostavljaju – jer bi moglo biti gore”. Dignite cijenu rada, pa nećete imati prosvjede! Reputaciju ugrožavaju samo članovi uprave Wolta, jer su radnike prevarili nakon prvog prosvjeda nakon kojeg su im zalupili vratima pred nosom.

"Manja neto primanja partnera dostavljača rezultat su inicijative državnih institucija da se zakonski uredi rad platformi" – zbilja je otužno da se predstavnik Wolta izvlači na Vladu, sudjelovali su u izradi Zakona gdje su lobirali za članke koji su štetni za radnike. No čak i da je to točno, da je Vlada kriva, to ne znači da Wolt koji zarađuje milijunske profite ne može dignuti cijenu radnicima. Usput, zahvaljujemo što je direktor Wolta u Hrvatskoj konačno ovdje priznao da su neto primanja radnika smanjena.

Wolt: Prije svega, napominjemo kako je većina naših partnera dostavljača zadovoljna uvjetima, na što ukazuje i činjenica da je tijekom prosvjeda većina radila, dok je pred naš ured došla manjina koja ne predstavlja sve dostavljače Wolta. Nemali je broj onih koji smatraju da gospođa Peović svojim nastupom ne pomaže dostavljačima, već im naprotiv otežava situaciju.

Iznošenje neistina i vrijeđanje samo rezultira beskrajnom prepiskom od koje nitko nema koristi, no ovo nije prvi put da političari koriste priliku kako bi oživjeli svoju prisutnost na javnoj sceni. Svi koji su bili prisutni na zadnjem prosvjedu mogli su vidjeti kako cilj nije bio dijalog, već nepotrebno podizanje prašine. Mi svoja vrata nismo zatvorili - imali smo sastanak sa sindikatom i dogovoreno ih je još nekoliko, a kako smo do sada imali pozitivna iskustva u komunikaciji s njima, očekujemo da će se to nastaviti i dalje.

---

image
facebook screenshot
---

Peović: Smiješno je da Wolt odgovara da uvoze strane radnike "budući da hrvatsko tržište ne može zadovoljiti potrebe za radnicima". Ovdje donosim famozne oglase za posao (test tržišta rada) na koje se nitko ne javlja gdje je sasvim jasno da je riječ o robovlasničkim uvjetima rada - domaći radnici ne mogu preživjeti s tim plaćama koje nude – u oglasima se nudi 700 eura plaća!

Wolt: Ono s čime se mi susrećemo je kontinuiran rast poslovanja, a kako bi održali kvalitetu i osigurali da svi naši korisnici budu zadovoljni uslugom, potreban nam je i kontinuiran rast broja partnera dostavljača, koji može odgovoriti na sve veću potražnju. Nažalost, s godinama primjećujemo sve manje prijava za obavljanje dostava na našoj platformi jer se općenito veliki broj poslovnih sektora u cijeloj državi susreće s istim problemom - nedostatkom radne snage. Mi ne radimo razliku između partnera dostavljača, ne prikupljamo podatke o tome odakle su, naša platforma je otvorena za sve i svi su jednako plaćeni.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u Hrvatskoj je prošle godine iznosila 6.290 kuna, ili 835 eura, što je manje od prosječnih plaća na Woltu, koje u prosjeku za 40 radnih sati tjedno iznose od 900 do 1.100 eura.

---

image
facebook photo
---

Peović: Na tezu da većina "digitalnih platformi u svijetu posluje upravo preko tvrtki posrednika ili agregatora", da u svijetu ali ne u Europskoj uniji, nigdje ne postoji situacija da je 80 posto radnika zaposleno preko agregatora! A još manje postoji zakon koji amnestira digitalne platforme i prebacuje svu odgovornost na agregatore. Ali hvala upravi što su lijepo objasnili zašto im trebaju agregatori – zato da preuzmu na sebe odgovornost od koje korporacija želi oprati ruke. Zato je dobar dio oporbe u Saboru kod donošenja Zakona o radu tražio da se taj članak kojim se odgovornost prebacuje na agregatore – briše. To je tražila i Inicijativa Za radnički ZOR kao i sve sindikalne središnjice.

Uprava Wolta dodaje "da je uloga tvrtki posrednika izuzetno važna u ovom poslovnom modelu potvrđuje da su uvršteni i u novi Zakon o radu". Ne draga Upravo, to ne potvrđuje da su agregatori važni već da je netko u Vladi bio spreman na ovakav nelogičan i anti-radnički stavak Zakona, a nije isključeno da je netko primio i "poticaje" za takav članak jer se drugačije to ne može objasniti.

Wolt: Svi mogu provjeriti informaciju da model posrednika, u ovom slučaju nazvanih partner tvrtke, postoji u jako puno država u kojima posluje Wolt, ali i u drugim kompanijama za dostavu. Većina digitalnih platformi u svijetu posluje na ovaj način jer mi osiguravamo platformu koja je dostavljačima sredstvo za rad, a tvrtke posrednici nam pomažu oko regrutiranja i zapošljavanja dostavljača, s obzirom na to da to iziskuje znatne operativne i administrativne kapacitete. Ono za što je platforma zadužena je provjera tih partnera i njihovo kontinuirano praćenje u svrhu rada isključivo s onima koji zadovoljavaju sve uvjete poslovanja.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Peović: "Izjava da se radnici prikriveno zapošljavaju bez ikakvog ugovora je neistina jer svaki dostavljač s tvrtkama posrednicima ima Ugovor o radu." Ovdje je uprava pomiješala neke stvari no odgovorit ću na ono što ih boli – svi radnici digitalnih platformi znaju da mnogi, posebno strani radnici, danas rade bez ikakvog ugovora, ili radnike zapošljavaju na minimalan broj sati, a ostatak novca isplaćuju "na ruke". To je potvrdio i sam glavni državni inspektor Andrija Mikulić u raspravi u Saboru prije par dana – svjesni su da takvih situacija ima.

Najjadniji je argument da su danas povećali cijenu dostave jer je padala kiša, a ne da bi razbili prosvjed. Prognoza postoji već nekoliko dana unaprijed, ali je eto, poruka za povećanje cijene dostave radnicima došla baš pola sata prije prosvjeda.

Wolt: Ovo je netočno. Prilikom preuzimanja opreme svaki partner dostavljač dužan je priložiti Ugovor o radu s poslodavcem te dokaz da je prijavljen na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a poslodavci su nam svaki mjesec dužni dostaviti potvrde o prijavama te potvrde da su iste i plaćene. Što se tiče ostalih navoda, u to ne bi ulazili jer se tu radi o odnosu poslodavca i radnika.

---

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix
---

Peović: I na kraju kažu da se politizira i "iskorištava Wolt u dnevno političke svrhe". Čim se kaže istina onda je to politiziranje. Ma znate šta Woltovci, konačno su radnici shvatili da se treba politizirati to vaše izrabljivanje, vrijeđanje, omalovažavanje radnika i ugrožavanja osnovne egzistencije. Ako je to politiziranje - politiziramo.

Wolt: Kao što smo već napomenuli, žao nam je što je Wolt iskorišten za prikupljanje političkih bodova određenih predstavnika političkih stranaka. Izrečene izjave mogu ozbiljno ugroziti našu reputaciju, a kako naše poslovanje ovisi o povjerenju korisnika koji se već sutra mogu okrenuti drugoj platformi, u tom slučaju bit će ugrožena i budućnost svih partner dostavljača, ne samo onih koji su izašli na prosvjed.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadic Željko Puhovski Goran Mehkek/Cropix facebook photo facebook photo facebook photo facebook screenshot Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Jakov Prkic/Cropix Paun Paunovic/Cropix/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nakon-sto-je-katarina-peovic-prozvala-wolt-za-lazi-i-robovlasnistvo-tvrtka-uzvraca-buni-se-manjina-ostatak-radi-1271210 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dead8e6c3e8454fb5a54a9ad4b9ed2d6af0b53fa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+%C5%A1to+je+Katarina+Peovi%C4%87+prozvala+Wolt+za+la%C5%BEi+i+robovlasni%C5%A1tvo%2C+tvrtka+uzvra%C4%87a%3A+%E2%80%98Buni+se+manjina%2C+ostatak+radi%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnakon-sto-je-katarina-peovic-prozvala-wolt-za-lazi-i-robovlasnistvo-tvrtka-uzvraca-buni-se-manjina-ostatak-radi-1271210 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnakon-sto-je-katarina-peovic-prozvala-wolt-za-lazi-i-robovlasnistvo-tvrtka-uzvraca-buni-se-manjina-ostatak-radi-1271210 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => padaju teške riječi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapadaju teške riječi

Nakon što je Katarina Peović prozvala Wolt za laži i robovlasništvo, tvrtka uzvraća: ‘Buni se manjina, ostatak radi‘

Piše marin prvan
9. ožujka 2023. - 08:14

U znak podrške radnicima Wolta, koji su prošli tjedan održali drugi veliki prosvjed u dva tjedna, saborska zastupnica Katarina Peović je na društvenim mrežama sasula drvlje i kamenje na poslovnu politiku ove platforme.

Naime, članica Radničke fronte je, nezadovoljna što zahtjevi dostavljača nisu uvaženi, američku tvrtku (DoorDash, u kojem udio imaju Vanguard, Morgan Stanley i BlackRock, je u svibnju 2022. kupio Wolt od finskih osnivača) prozvala za laži, opstruiranje, izrabljivanje, vrijeđanje, zlostavljanje i omalovažavanje radnika te ugrožavanje osnovne egzistencije.

Pitali smo Wolt da nam komentira njene optužbe. Evo što su odgovorili.

Peović: Wolt je nakon prosvjeda rekao da svim agregatorima koji ne plaćaju radnike raskidaju ugovore. No vozačima sada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:20