stdClass Object ( [id] => 286297 [title] => Najljepše hrvatske vatrogaskinje: Jedva čekamo navalit na vatru! [alias] => najljepse-hrvatske-vatrogaskinje-jedva-cekamo-navalit-na-vatru [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Požar, pravac naprijed, voda, od pozadi stroja, sa dvije B-cijevi do razdjelnice, sa po dvije C-cijevi od razdjelnice, za prvi i drugi mlaz, naprijed!’

Ovako zvuči naredba za jednu od osnovnih vatrogasnih vježbi koju zna svatko tko se makar jednom našao na putu za profesionalno ili dobrovoljno vatrogastvo, no ovaj put nije riječ o vatrogascima, već o vatrogaskinjama.

Na naredbu ‘požar, pravac...’ sve ko jedna skaču mlade Kaštelanke, članice DVD-a Kaštel Gomilica, jednog od najdugovječnijih dalmatinskih vatrogasnih društava i onih koji se mogu pohvaliti najvećim brojem cura u društvu.

Lucija, Dijana, Marica, te druge cure uzimaju cijevi, rastežu vatrogasno crijevo, namještaju mlaznice i sve je gotovo u samo - 24 sekunde. Zapovjednik Milivoj Taslak zadovoljan je, no kaže, mogu i bolje, pa treba još naporno vježbati za novo natjecanje u vatrogastvu, ali i za teren, pravi obračun s vatrom.

One su njemu poput suhog zlata jer pomažu i rade sve što treba.

-Točne su, izvrsno organizirane, žele napredovati, žele učiti, cijene rad, red i diciplinu i nije im teško nakon mnogih obveza doći i vježbati, no uz to i pomoći što god treba u Domu, od slaganja cijevi, mlaznica, dežuranja, javljanja na telefon što je nekad i najteže za vrijeme nepredviđenih situacija

Jednostavno, one su dio nas i zato su nam nezamjenjive, a znamo da će tako biti i na terenu, na požaru - kaže zapovjednik o vatrogaskinjama.

’Nije me strah’

Na vatru su, kako kažu pred njihovim drugim domom, u Kaštel Gomilici, spremne odmah, a to mogu čim prođu sve zakonske uvjete.

- Nije me strah, imam 16 godina i jedva čekam da postanem punoljetna, položim ispite i odem na požarište. Tata Vjeran mi je bio vatrogasac i prenio mi je tu ljubav prema vatrogastvu.

Najteže je bilo baki Anici koja je cijeli život gledala kad će se otac vatrogasac vratiti pa je na moju ideju rekla ‘Ajme, pa nećeš mi valjda i ti u vatru?’ - kaže nam Gabrijela Zekić, 16-godišnja vatrogaskinja DVD-a Kaštel Gomilica. Osim Gabrijele, u ovoj grupi mladih vatrogaskinja su i Ivana Šimović, Marica Taslak, Erna Knežević, Slavica Armanda, Lucija Radman, Dijana Rožić, Angela Pavlov i Anamarija Šarić.

Vježbe, koje mlade cure u Kaštelima treniraju svaku večer, dio su priprema za brojna vatrogasna natjecanja, a na takvima su, kažu svi, jedne od najboljih u državi. Lani su tako na 10. Memorijalu ‘Jasmina Filipovića’ u Novom Vinodolskom u kategoriji ‘žene A’ osvojile drugo mjesto i pehar, a bile su i viceprvakinje XII. Memorijala Bana Josipa Jelačića u Zaprešiću.

Najdraža im je pobjeda na Kupu svetog Florijana, tradicionalnom natjecanju u vatrogastvu, održanom ove godine u Kaštelima, gdje su pokazale najbolje znanje, brzinu i umijeće, te dokazale da vatrogaskinje imaju itekako važno mjesto u hrvatskom vatrogastvu, a nakon obuke mogu doći i u pravi boj s vatrom. To priželjkuju njihovi kolege - muškarci, jer žene su na požarištu borbene i hrabre poput muškaraca - kaže Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita.

– Žene su i te kako vrijedne u našem sustavu, one sve mogu, no unatoč tomu, rijetko se prijavljuju za profesionalne postrojbe. Primjerice, na prošlom natječaju smo imali 160 kandidata i među njima samo dvije žene, one nisu prošle poput drugih muškaraca, dakle ne zato što su žene već zato što je riječ o drugim strogim kriterijima i zadacima koje treba proći za poziv profesionalnca.

Od ukupno 1200 polaznika Vatrogasne škole i školovanja na Pučkom otvorenom sveučilištu bile su samo dvije žene, a taj je ispit temelj za profesionalno vatrogastvo – kaže Kovačević.

Žene se uz to, rijetko odlučuju za profesionalnu postrojbu jer zbog obiteljskih obaveza ne mogu izbivati na nekoliko dana iz kuće, a to, za vrijeme velikih požara, upravo traži ovaj vrijedni poziv. Kako bismo donekle približili poziv vatrogaskinja, treba uvijek podsjetiti kako to nije samo gašenje požara već su tu i brojni, drugi, ništa manje važni poslovi.

Radi čuda s vozilima

– Neke od njih mogu gasiti požar, no one zahtjevne, najteže poslove nikada ne rade, to je nepisano pravilo u vatrogastvu. Zato su tu brojni drugi zadaci koji i te kako olakšavaju posao prije i nakon intervencija, tu su žene besprijekorne i bez njih ne bismo mogli. Takva nam je naša Tanja Crljen u DVD-u Split, ona vam radi čuda s tim vozilima, prolazi kroz nemoguća mjesta, vozi u rikverc i sto, dvjesto metara kroz divljinu, to je prava dobrovoljna vatrogaskinja – zapovjednik je pun hvale za jednu od rijetkih vatrogaskinja u Dalmaciji.

Potražili smo zato Tanju i pronašli je u DVD-u Split, tamo je svaki dan, s kolegama. -Nemojte mene, isto vam je to muško ili žensko u vatrogastvu, treba ovaj poziv voliti i to je sve. Moji muški kolege su navikli kad ih vozim, a u vatrogastvu sam od rođenja, a u ovom DVD-u ima 19 godina. - kaže nam Tanja.

Za njezino preseljenje iz Sućurca u Split zaslužna je bila ljubav, a i ljubav se dogodila na požarištu gdje je u to vrijeme upoznala supruga, također vatrogasca. Tereni joj kako kaže, nikada ne padaju teško, spremna je uskočiti u svako vozilo, od najmanjeg do najvećeg, navalnog, no više od toga brinu je ljudske sudbine.

-Najteže mi je bilo na Braču kada je vatra zaprijetila kućama, želite učiniti sve da nitko ne strada i ne znate za umor kad sve prođe- kaže hrabra vatrogaskinja Tanja.

Njezinim stopama će, kažu nam u DVD Kaštel Gomilica i sve cure koje vježbaju za natjecanja, a kad steknu sve potrebne preduvjete, tada će prva sirena i navalna kola biti znak da na požar izlaze Lucija, Marica, Anamarija, Gabrijela i druge cure, zajedno s momcima u ljuti boj s ognjem.

PIŠE:Ojdana KOHAREVIĆ,
FOTO: VOJKO BAŠIĆ/CROPIX


Sanader: U DVD-ovima ih je 15 posto

- Žene u vatrogastvu? Nikad dosta žena u našem sustavu, one se rijetko prijavljuju za poziv vatrogaskinje, a bilo bi nam drago da ih je više. Evo vam i podaci, u našoj državi imamo 150 tisuća vatrogasaca, što u profesionalnim što u dobrovoljnim postrojbama, a 25 tisuća je žena, dakle 15 posto. To nam je vrlo važan dio naše vatrogasne populacije jer su žene vrijedne, požrtvovne i zato posebno cijenjene među svima nama vatrogascima. Posebno cijenimo pozitivne trendove među mladom populacijom, sve više cura se javlja u DVD-ove i svima su od velike pomoći – kaže o vatrogaskinjama njihov krovni šef, Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.


Popularni kod djece

Od 400 kaštelanskih vatrogasaca, 40 je žena, a zanimljivo je, kaže nam zapovjednik Milivoj Taslak, što su vatrogasci popularni još u dječjoj dobi zbog čega se uspješno organiziraju i Dječje vatrogasne olipmpijade.

– Da vidite tu našu dicu, oni vam sve znaju, podjednako djevojčice i dječaci, pitamo ih kako se zove avion koji gasi požar, a oni uglas ‘kanader’. A o fascinaciji voznim parkom da ne govorimo - kaže zapovjednik Taslak.















[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na naredbu ‘požar, pravac...’ sve ko jedna skaču mlade Kaštelanke, uzimaju cijevi, rastežu vatrogasno crijevo, namještaju mlaznice i sve je gotovo u samo 24 sekunde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVD KAŠTEL GOMILICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-09-14 18:04:13 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-09-14 21:20:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-09-14 21:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8940 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/09/14/Panorama/kastela_vatrogaskinje10-090915.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7628201 Threads: 2 Questions: 1618784759 Slow queries: 4807059 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110975574 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/najljepse-hrvatske-vatrogaskinje-jedva-cekamo-navalit-na-vatru-286297 [printLink] => /vijesti/hrvatska/najljepse-hrvatske-vatrogaskinje-jedva-cekamo-navalit-na-vatru-286297?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 225144 [name] => Vatrogaskinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vatrogaskinje [link] => /tag/vatrogaskinje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 225145 [name] => DvdKaštela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dvdkastela [link] => /tag/dvdkastela ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na naredbu ‘požar, pravac...’ sve ko jedna skaču mlade Kaštelanke, uzimaju cijevi, rastežu vatrogasno crijevo, namještaju mlaznice i sve je gotovo u samo 24 sekunde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVD KAŠTEL GOMILICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najljepše hrvatske vatrogaskinje: Jedva čekamo navalit na vatru! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-14-47-18-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/14/Panorama/kastela_vatrogaskinje10-090915.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/14/Panorama/kastela_vatrogaskinje10-090915.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}
Požar, pravac naprijed, voda, od pozadi stroja, sa dvije B-cijevi do razdjelnice, sa po dvije C-cijevi od razdjelnice, za prvi i drugi mlaz, naprijed!’

Ovako zvuči naredba za jednu od osnovnih vatrogasnih vježbi koju zna svatko tko se makar jednom našao na putu za profesionalno ili dobrovoljno vatrogastvo, no ovaj put nije riječ o vatrogascima, već o vatrogaskinjama.

Na naredbu ‘požar, pravac...’ sve ko jedna skaču mlade Kaštelanke, članice DVD-a Kaštel Gomilica, jednog od najdugovječnijih dalmatinskih vatrogasnih društava i onih koji se mogu pohvaliti najvećim brojem cura u društvu.

Lucija, Dijana, Marica, te druge cure uzimaju cijevi, rastežu vatrogasno crijevo, namještaju mlaznice i sve je gotovo u samo - 24 sekunde. Zapovjednik Milivoj Taslak zadovoljan je, no kaže, mogu i bolje, pa treba još naporno vježbati za novo natjecanje u vatrogastvu, ali i za teren, pravi obračun s vatrom.

One su njemu poput suhog zlata jer pomažu i rade sve što treba.

-Točne su, izvrsno organizirane, žele napredovati, žele učiti, cijene rad, red i diciplinu i nije im teško nakon mnogih obveza doći i vježbati, no uz to i pomoći što god treba u Domu, od slaganja cijevi, mlaznica, dežuranja, javljanja na telefon što je nekad i najteže za vrijeme nepredviđenih situacija

Jednostavno, one su dio nas i zato su nam nezamjenjive, a znamo da će tako biti i na terenu, na požaru - kaže zapovjednik o vatrogaskinjama.

’Nije me strah’

Na vatru su, kako kažu pred njihovim drugim domom, u Kaštel Gomilici, spremne odmah, a to mogu čim prođu sve zakonske uvjete.

- Nije me strah, imam 16 godina i jedva čekam da postanem punoljetna, položim ispite i odem na požarište. Tata Vjeran mi je bio vatrogasac i prenio mi je tu ljubav prema vatrogastvu.

Najteže je bilo baki Anici koja je cijeli život gledala kad će se otac vatrogasac vratiti pa je na moju ideju rekla ‘Ajme, pa nećeš mi valjda i ti u vatru?’ - kaže nam Gabrijela Zekić, 16-godišnja vatrogaskinja DVD-a Kaštel Gomilica. Osim Gabrijele, u ovoj grupi mladih vatrogaskinja su i Ivana Šimović, Marica Taslak, Erna Knežević, Slavica Armanda, Lucija Radman, Dijana Rožić, Angela Pavlov i Anamarija Šarić.

Vježbe, koje mlade cure u Kaštelima treniraju svaku večer, dio su priprema za brojna vatrogasna natjecanja, a na takvima su, kažu svi, jedne od najboljih u državi. Lani su tako na 10. Memorijalu ‘Jasmina Filipovića’ u Novom Vinodolskom u kategoriji ‘žene A’ osvojile drugo mjesto i pehar, a bile su i viceprvakinje XII. Memorijala Bana Josipa Jelačića u Zaprešiću.

Najdraža im je pobjeda na Kupu svetog Florijana, tradicionalnom natjecanju u vatrogastvu, održanom ove godine u Kaštelima, gdje su pokazale najbolje znanje, brzinu i umijeće, te dokazale da vatrogaskinje imaju itekako važno mjesto u hrvatskom vatrogastvu, a nakon obuke mogu doći i u pravi boj s vatrom. To priželjkuju njihovi kolege - muškarci, jer žene su na požarištu borbene i hrabre poput muškaraca - kaže Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita.

– Žene su i te kako vrijedne u našem sustavu, one sve mogu, no unatoč tomu, rijetko se prijavljuju za profesionalne postrojbe. Primjerice, na prošlom natječaju smo imali 160 kandidata i među njima samo dvije žene, one nisu prošle poput drugih muškaraca, dakle ne zato što su žene već zato što je riječ o drugim strogim kriterijima i zadacima koje treba proći za poziv profesionalnca.

Od ukupno 1200 polaznika Vatrogasne škole i školovanja na Pučkom otvorenom sveučilištu bile su samo dvije žene, a taj je ispit temelj za profesionalno vatrogastvo – kaže Kovačević.

Žene se uz to, rijetko odlučuju za profesionalnu postrojbu jer zbog obiteljskih obaveza ne mogu izbivati na nekoliko dana iz kuće, a to, za vrijeme velikih požara, upravo traži ovaj vrijedni poziv. Kako bismo donekle približili poziv vatrogaskinja, treba uvijek podsjetiti kako to nije samo gašenje požara već su tu i brojni, drugi, ništa manje važni poslovi.

Radi čuda s vozilima

– Neke od njih mogu gasiti požar, no one zahtjevne, najteže poslove nikada ne rade, to je nepisano pravilo u vatrogastvu. Zato su tu brojni drugi zadaci koji i te kako olakšavaju posao prije i nakon intervencija, tu su žene besprijekorne i bez njih ne bismo mogli. Takva nam je naša Tanja Crljen u DVD-u Split, ona vam radi čuda s tim vozilima, prolazi kroz nemoguća mjesta, vozi u rikverc i sto, dvjesto metara kroz divljinu, to je prava dobrovoljna vatrogaskinja – zapovjednik je pun hvale za jednu od rijetkih vatrogaskinja u Dalmaciji.

Potražili smo zato Tanju i pronašli je u DVD-u Split, tamo je svaki dan, s kolegama. -Nemojte mene, isto vam je to muško ili žensko u vatrogastvu, treba ovaj poziv voliti i to je sve. Moji muški kolege su navikli kad ih vozim, a u vatrogastvu sam od rođenja, a u ovom DVD-u ima 19 godina. - kaže nam Tanja.

Za njezino preseljenje iz Sućurca u Split zaslužna je bila ljubav, a i ljubav se dogodila na požarištu gdje je u to vrijeme upoznala supruga, također vatrogasca. Tereni joj kako kaže, nikada ne padaju teško, spremna je uskočiti u svako vozilo, od najmanjeg do najvećeg, navalnog, no više od toga brinu je ljudske sudbine.

-Najteže mi je bilo na Braču kada je vatra zaprijetila kućama, želite učiniti sve da nitko ne strada i ne znate za umor kad sve prođe- kaže hrabra vatrogaskinja Tanja.

Njezinim stopama će, kažu nam u DVD Kaštel Gomilica i sve cure koje vježbaju za natjecanja, a kad steknu sve potrebne preduvjete, tada će prva sirena i navalna kola biti znak da na požar izlaze Lucija, Marica, Anamarija, Gabrijela i druge cure, zajedno s momcima u ljuti boj s ognjem.

PIŠE:Ojdana KOHAREVIĆ,
FOTO: VOJKO BAŠIĆ/CROPIX


Sanader: U DVD-ovima ih je 15 posto

- Žene u vatrogastvu? Nikad dosta žena u našem sustavu, one se rijetko prijavljuju za poziv vatrogaskinje, a bilo bi nam drago da ih je više. Evo vam i podaci, u našoj državi imamo 150 tisuća vatrogasaca, što u profesionalnim što u dobrovoljnim postrojbama, a 25 tisuća je žena, dakle 15 posto. To nam je vrlo važan dio naše vatrogasne populacije jer su žene vrijedne, požrtvovne i zato posebno cijenjene među svima nama vatrogascima. Posebno cijenimo pozitivne trendove među mladom populacijom, sve više cura se javlja u DVD-ove i svima su od velike pomoći – kaže o vatrogaskinjama njihov krovni šef, Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.


Popularni kod djece

Od 400 kaštelanskih vatrogasaca, 40 je žena, a zanimljivo je, kaže nam zapovjednik Milivoj Taslak, što su vatrogasci popularni još u dječjoj dobi zbog čega se uspješno organiziraju i Dječje vatrogasne olipmpijade.

– Da vidite tu našu dicu, oni vam sve znaju, podjednako djevojčice i dječaci, pitamo ih kako se zove avion koji gasi požar, a oni uglas ‘kanader’. A o fascinaciji voznim parkom da ne govorimo - kaže zapovjednik Taslak.















[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/najljepse-hrvatske-vatrogaskinje-jedva-cekamo-navalit-na-vatru-286297 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcdcd557a6ec75169db3d618f562a1df1be1e75d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najljep%C5%A1e+hrvatske+vatrogaskinje%3A+Jedva+%C4%8Dekamo+navalit+na+vatru%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajljepse-hrvatske-vatrogaskinje-jedva-cekamo-navalit-na-vatru-286297 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajljepse-hrvatske-vatrogaskinje-jedva-cekamo-navalit-na-vatru-286297 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na naredbu ‘požar, pravac...’ sve ko jedna skaču mlade Kaštelanke, uzimaju cijevi, rastežu vatrogasno crijevo, namještaju mlaznice i sve je gotovo u samo 24 sekunde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVD KAŠTEL GOMILICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDVD KAŠTEL GOMILICA

Najljepše hrvatske vatrogaskinje: Jedva čekamo navalit na vatru!

Piše PSD.
14. rujna 2015. - 23:20


Sanader: U DVD-ovima ih je 15 posto

- Žene u vatrogastvu? Nikad dosta žena u našem sustavu, one se rijetko prijavljuju za poziv vatrogaskinje, a bilo bi nam drago da ih je više. Evo vam i podaci, u našoj državi imamo 150 tisuća vatrogasaca, što u profesionalnim što u dobrovoljnim postrojbama, a 25 tisuća je žena, dakle 15 posto. To nam je vrlo važan dio naše vatrogasne populacije jer su žene vrijedne, požrtvovne i zato posebno cijenjene među svima nama vatrogascima. Posebno cijenimo pozitivne trendove među mladom populacijom, sve više cura se javlja u DVD-ove i svima su od velike pomoći – kaže o vatrogaskinjama njihov krovni šef, Ante Sanader,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:47