stdClass Object ( [id] => 1350276 [title] => Najbliže hrvatsko susjedstvo ne čekaju mirni dani, no dobra je vijest da su šanse za kinetički sukob relativno niske [alias] => najblize-hrvatsko-susjedstvo-ne-cekaju-mirni-dani-no-dobra-je-vijest-da-su-sanse-za-kineticki-sukob-relativno-niske [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mali je to komad Europe, brdovit, gotovo bez pristupa moru: američki ekonomist srbijanskog podrijetla Branko Milanović tumači da se, zbog vrleti koje se nadvijaju nad jadransku obalu, Helada i Rim nisu pretjerano trudili prodirati u unutrašnjost, prvima je dovoljno lijepo bilo na otocima, Trogir dostatan na obali, drugima su bili važni rudnici u Bosni i cesta od Solina prema kraju Carstva, današnjoj Austriji (Österreich, istok carstva, kraj).

Dunav je samo Trajan prešao da bi ratovao i pokorio Dačane pa nam evo danas Rumunjske, romanskog otoka koji graniči s ugarskim u slavenskom moru: nisu si Romani pretjerano dobri sa Slavenima, još manje s Ugrima. Ali, Rumunjska nije na Balkanu.

Malo je tu ljudi, manje nego u Rumunjskoj, slabo se privređuje, malo je prostora ozbiljnim ekonomskim projektima, ulasku velikih investitora, prati ih gotovo isto što i Helene i Rimljane, kako proizvedeno ovdje dovesti do tržišta jer malo se sofisticirane robe tu može prodati. Prometna je infrastruktura, osobito željeznica, zastarjela, puno je granica. I buja korupcija, treba namiriti političke i ine strukture, zato su na ovom prostoru ekonomski najprisutnije Austrija, Njemačka, Italija, zemlje koje imaju politički interes baziran na povijesnim vezama, pa ekonomija slijedi politiku. Fiat u Kragujevcu isključivo je politički projekt čiji rad u velikoj mjeri plaća vlada Srbije nizom subvencija. Najprisutnije su strane banke u regiji – talijanski Unicredit, mađarski OTP, austrijski Raiffeisen. Ukupni BDP svih šest država, prema podacima OECD-a, nešto je viši od 110 milijardi dolara. BDP regije Madrida je nešto viši od 200 milijardi dolara, hrvatski 80 milijardi eura.

---

image

Stoltenberg je iskusan političar pa je poručio da “očekujemo da će nova vlada nastaviti osiguravati da Crna Gora i dalje bude važan i visoko cijenjen NATO saveznik”

Simon Wohlfahrt/Afp
---

Političke nevolje

Ekonomska zaostalost izravno je povezana s političkim nevoljama koje pritišću ove države. Općenitu, ali indikativnu sliku regije ocrtali su Zaključci Europskog vijeća o proširenju objavljeni 12. prosinca zrcaleći novi pristup naše Unije: “Proširenje je geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet.” To se svakako može primijeniti na Ukrajinu i Moldovu/Moldaviju, ali Zapadni je Balkan priča za sebe, cijela je regija zarobljena korupcijom i organiziranim kriminalom uz pravosuđe pod političkim utjecajem i neučinkovito – i tako već više od 20 godina. Zaključci apostrofiraju da su “potrebni odlučni napori za poticanje pomirenja i regionalne stabilnosti, uključujući rješavanje bilateralnih sporova i pitanja ukorijenjenih u nasljeđu prošlosti”. Ključni problem na tom planu je Srbija: “Vijeće ističe važnost snažne političke volje i dosljednosti u provedbi reformi povezanih s EU-om kako bi se ostvario strateški izbor Srbije, pridruživanje EU-u. Vijeće podsjeća da će napredak Srbije u vladavini prava i normalizaciji odnosa s Kosovom nastaviti određivati ukupni tempo pristupnih pregovora.” Tomu treba dodati da Beograd i dalje odbija uskladiti vanjsku politiku s EU-om, prije svega kad je riječ o odnosu prema ruskoj agresiji Ukrajine i sankcijama Moskvi.

Vijeće piše da je pridruživanje EU-u “strateški izbor Srbije” i to je točka vrijedna kritike. Izbori u Srbiji održani 17. prosinca potvrđuju otklon Srbije od ijednog od navedenih zahtjeva jer pobjeda Srpske napredne stranke podrazumijeva nastavak dosadašnje politike koja se može jednostavno opisati: ništa protiv Rusije, status quo s Kosovom. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije sklon reformama na području vladavine prava jer se ovim izborima profilirao kao vladar svega u Srbiji. Europsko vijeće će osuditi nasilna djelovanja Srba s Kosova protiv građana i KFOR-a u svibnju te napad na kosovsku policiju krajem rujna i “žali što Srbija nije poduzela” potrebne mjere uhićenja i privođenja pravdi počinitelja. Beograd je sve to prešutio, ne interesira ga privesti pravdi napadače na kosovsku policiju. Dodajmo tome da Srbija još nije uskladila viznu politiku s EU-om pa preko nje dolaze brojni migranti koji zatim kreću put naše Unije, kao što Rusija dovodi migrante na granicu Finske.

Prvi je ovo dokument EU-a koji tako detaljno definira destruktivne politike Srbije u regiji što pojačava teza “negativna kretanja u entitetu Republika Srpska”: provokativne retorike i djelovanja koja izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje te secesionistička retorika i udar na ustavni poredak. Čelnici EU-a su najavili spremnost da u Zapadni Balkan uliju šest milijardi eura kako bi došlo do poboljšavanja ekonomske slike regije, što je važno, ali Zaključci potvrđuju da je ključni problem sigurnosni i politički koji generira djelovanje Beograda i njegovih regionalnih miniona.

Više je autora u stručnoj periodici naglasilo da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obrat od europskih integracija formulira 2017. godine kad preuzima prvi predsjednički mandat. Ako ne i baš te godine, ali to je razdoblje u kojem je Vučić i njegov krug sivih eminencija zaključio da treba jačati regionalni utjecaj čemu bi stvarna normalizacija odnosa s Kosovom štetila. Doba je to kad u NATO ulaze Crna Gora (2017.), propada srbijansko-ruska operacija sabotaže Prespanskog sporazuma (2018.) kojim Grčka i Makedonija rješavaju pitanje imena potonje koja postaje Sjevernom pa ulazi u NATO (2020.).

Bezumne Kurtijeve akcije

Vučiću je u korist, nadam se nesvjesno, radio kosovski premijer Albin Kurti koji je pokrenuo niz bezumnih akcija, spor o automobilskim registracijskim pločicama sa Srbijom obrazac je koji pokazuje dubinsko nerazumijevanje odnosa na razini regiji i šire. Vjosa Osmani, predsjednica Kosova, 14. prosinca će izjaviti da je “Kosovo ispunilo uvjete EU-a… te je vrijeme da se Kosovu odobri status kandidata”. Izjava na razini nekadašnje novinske rubrike “Vjerovali ili ne”, predsjednica Osmani se ponaša kao da pet članica Unije – Španjolska, Grčka, Cipar, Slovačka i Rumunjska – priznaje Kosovo. Tražila je ona i otvaranje vrata NATO-a iako su četiri od ovih država članice našeg obrambenog Saveza.

Kulminacija je nastupila uvođenjem gradonačelnika na sjeveru Kosova izabranih bez sudjelovanja Srba – glasalo je manje od četiri posto stanovništva – što je izazvalo prosvjede lokalnog stanovništva (razumljivo da je iza njih stajao Beograd) i sukob s KFOR-om, NATO snagama na Kosovu. Kurti je takvim ponašanjem, kao i odbijanjem niza ponuda pa zahtjeva Bruxellesa i Washingtona da reterira, alijenirao Zapad i otvorio Vučiću prostor da se pokaže “kooperativnim faktorom”. Takav je razvoj situacije bezmalo neminovno vodio do pokušaja pobune koji su poveli lokalni Srbi u rujnu kad je u akciji poginuo kosovski policajac i više napadača.

---

image

Da bi se Beogradu i srpskoj politici moglo ispravno pristupiti, potrebno je proniknuti u kojoj je mjeri Rusija uključena u destabilizirajuće djelovanje Srbije

Samar Jordamovac/Anadolu Via Afp
---

U izbornoj je kampanji Vučić govorio da je “Srbija žrtva cjelokupne geopolitičke situacije” što je dobro odjeknulo u javnosti koja je navikla doživljavati se stalnom žrtvom, ali ustvari je shvatio geopolitičke promjene. Prekretnica se događa krajem ljeta, osobno volim kao trenutak navesti sredinu rujna kad G7, skupina sedam ne više najbogatijih, ali i dalje jako bogatih zemalja, obznanjuje da se priprema za dugi rat u Ukrajini. Priznanje da je ukrajinska protuofenziva neuspjela mijenja pristup ruskoj agresiji koji klimakse doživljava odlukom američke Republikanske stranke da blokira pomoć Kijevu te mađarskog premijera Viktora Orbána da blokira pomoć EU-u na samitu 15. prosinca – Vučić je to vjerojatno znao. Zato će srbijanska premijerka Ana Brnabić nakon samita EU – Zapadni Balkan 13. prosinca u pismu izraziti rezervu prema Deklaraciji samita tvrdeći, kako prenosi mrežno izdanje beogradske Politike, “da je štiteći interese Republike Srbije u rezervi jasno stavila do znanja da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 UN”.

Srbija je otvoreno odbacila zahtjeve EU-a o normalizaciji odnosa i de facto priznanju, modelu koji bi podsjećao na dvije Njemačke tijekom Hladnog rata. Beograd je dočekao trenutak kad je Orbán srušio jedinstvo i EU se pokazao slabim kao i na planu rješavanja sukoba Izraela i militantnog palestinskog pokreta Hamas. Tomu treba dodati da je ekonomija u zastoju, Njemačka i Francuska su zarobljene unutarnjim problemima, jačaju radikalno desne opcije, a do izbora za Europski parlament je manje od pola godine. SAD nije zainteresiran baviti se Balkanom i Srbija trasira vlastiti put: povratak temeljnim nacionalnim imperativima, pretvaranju Srbije u moćnu silu Balkana. John C. K. Daly će u Eurasia Daily Monitor koji izdaje Zaklada Jamestown 6. prosinca napisati da “NATO mora priznati da stanovništvo, ekonomija i vojska čine Srbiju dominantnom silom na Zapadnom Balkanu”.

Sijanje razdora

Da bi se Beogradu i srpskoj politici, koju velik dio Zapada tumači Dalyjevim riječima, moglo ispravno pristupiti, potrebno je proniknuti u kojoj je mjeri Rusija uključena u destabilizirajuće djelovanje Srbije. Jens Stoltenberg, glavni tajnik našeg obrambenog Saveza, prije sastanka ministara vanjskih poslova krajem studenoga rekao da će se raspravljati “o stanju na zapadnom Balkanu, na kojem postoje maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”.

“Rusija je koristila hibridne strategije kako bi ostvarila tri cilja u regiji, s različitim stupnjevima intenziteta i uspjeha tijekom vremena: I) očuvanje statusa quo, gdje je to odgovaralo ruskim interesima (tj. na Kosovu i u Bosni i Hercegovini); II) potkopati EU i NATO, usporavajući punu integraciju u zapadne institucije; i, u manjoj mjeri, III) štiti gospodarske interese Rusije (i one njezinih elita)”, tako tumači Europski parlament u travnju ove godine.

---

image

Vučiću je u korist, valjda nesvjesno, radio kosovski premijer Albin Kurti - pokrenuo je niz bezumnih akcija; spor o automobilskim registracijskim pločicama sa Srbijom obrazac je koji pokazuje dubinsko nerazumijevanje odnosa na razini regiji i šire

Ludovic Marin/Afp
---

“Glavni ciljevi Rusije za zapadni Balkan su: prvo, Kremlj nastoji globalno projicirati status velike sile. Drugo, nastoji opstruirati euroatlantsku integraciju regije zagovaranjem protiv NATO i EU integracija te podizanjem nestabilnosti. Treće, Kremlj koristi Balkan, posebno kosovsko pitanje, kao argument svojoj vanjskopolitičkoj agendi na drugim mjestima, posebno kada je riječ o obrani svoje percipirane dominacije nad bliskim inozemstvom”, piše u kolovozu nizozemska analitička tvrtka Clingendael. Drugi se instituti slažu s ovim katalogom ruskih ciljeva. Radi njihova ostvarenja Kremlj koristi tri alata: utjecaj na zemlje regije energentima, blokada pristupa Kosova međunarodnim organizacijama i meka sila (soft power) koja se svodi na panslavenstvo, pravoslavlje, povijesne veze iz doba raspada Osmanskog Carstva te promocija konzervativizma kao odgovora na “moralnu dekadenciju” Zapada.

Realan pogled na vektore ruske politike na Zapadnom Balkanu pokazuje da utjecaj Moskve i nije tako velik, ruski propagandni aparat nastoji kreirati percepciju moćnog ruskog utjecaja i sposobnosti da u bilo kojem trenutku izazove sukob, što treba imati na umu kad se artikuliraju politike i o njima promišlja. Destruktivno djelovanje konstantni je izvor prijetnje, ali Moskva treba lokalne aktere da bi se prebacila iz sfere retorike u domenu stvarnog djelovanja. Srbija se postavlja sve autonomnije, što je vidljivo iz diverzifikacije energetskih izvora pa “korisnim idiotom” ostaje samo Milorad Dodik uz neke lokalne desničarske organizacije. Autonomnost djelovanja Srbije posljedica je i višestrukih izjava Moskve u kojima se slučaj Kosova koristio kako bi opravdao ruske poteze u Ukrajini i na prostoru drugih zamrznutih konflikata na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza što nije išlo korist Beogradu koji je izgradio čvrste, prije svega ekonomske odnose s Narodnom Republikom Kinom koja je spremna pristupiti Kosovu kao Republici Kini na Tajvanu koji smatra odmetnutim teritorijem. Ako bi Rusija i odlučila ukinuti blokadu članstvu Prištine u UN-u, Beijing/Peking ne bi. Interesi Rusije i Srbije na Balkanu se preklapaju samo u nastojanju da se smanji utjecaj EU-a i NATO-a kako bi Beograd mogao slobodnije provoditi svoje politike.

Pokušaj pobune Srba na sjeveru Kosova bio je signal mogućih prijetnji regionalnoj sigurnosti. EU je to saznanje pretočio u oštar jezik, ali NATO je djelovao preventivno. Stoltenberg je krajem studenog otišao u Sarajevo, Beograd i Prištinu i svima, pa i Moskvi i Beijingu, poručio da naš obrambeni Savez neće dozvoliti ikakve destabilizacije Zapadnog Balkana. Treća kriza, ne na granicama kao druge dvije, nego unutar Saveza, ne smije se dopustiti. Zato se Stoltenberg u Sarajevu sastao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom dajući mu punu podršku – njegov autoritet u pitanje dovode Rusija i Dodik jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a.

---

image

Crna Gora će biti pod sitnozorom našeg Saveza, ali treba reći da je za ulazak prosrpskih stranaka i političara u vladu primarno odgovoran bivši predsjednik Milo Đukanović koji je toliko alijenirao svoju stranku – DPS – da s njom nitko ne želi koalirati

Savo Prelević/Afp
---

Đukanovićeve ‘zasluge’

U Beogradu je, nakon sastanka s Vučićem, rekao da su raspravljali o obnovi zajedničkih vojnih vježbi NATO-a i Srbije, a srbijanski predsjednik nije rekao ne. Iako mu je jasno da je Moskva snažno protiv. Vučiću treba KFOR, plan je da preuzme što više ovlasti na sjeveru Kosova koji bi tako bio odvojen od vlasti Prištine i pretvoren u oblik međunarodnog protektorata o kojem bi se kasnije moglo pregovarati bez rasprave o razmjeni teritorija što bi moglo sačuvati srbijanski utjecaj na tom dijelu Kosova. Prištinskim je vlastima Stoltenberg rekao da više ne smiju slati policiju i specijalne snage na sjever Kosova bez konzultacija s KFOR-om stavljajući tako prepreku samovolji premijera Kurtija. Tako su i Beograd i Priština dobili po prstima. Glavni tajnik je rekao da ne vidi neposrednu prijetnju bilo kojoj članici NATO-a u regiji što je dobra vijest. Maligne je utjecaje primirio najavom jačeg interesa našeg Saveza.

Stoltenberg je iskusan političar pa je poručio da “očekujemo da će nova vlada nastaviti osiguravati da Crna Gora i dalje bude važan i visoko cijenjen NATO saveznik”. Ilija Garašanin je tu zemlju stavio na popis balkanskih teritorija koji trebaju biti pod kontrolom Srbije i ne treba dvojiti da će Beograd nastaviti pokušaje destabilizacije vlade u Podgorici uz asistenciju Srpske pravoslavne crkve. Crna Gora će biti pod sitnozorom našeg Saveza, ali treba reći da je za ulazak prosrpskih stranaka i političara u vladu primarno odgovoran bivši predsjednik Milo Đukanović koji je toliko alijenirao svoju stranku – DPS – da s njom nitko ne želi koalirati. Destabilizacija Crne Gore bila bi signal da Beograd kreće agresivno i to bi bila ozbiljna ugroza jer bi se previranje moglo preliti na Sjevernu Makedoniju, neuralgičnu točku Balkana: ako ondje dođe do nemira otvara se mogućnost sukoba NATO članica, Grčka i Turska, primjerice, sa širenjem sukoba na Istočni Mediteran (nije slučajno SAD žurno završio sukob Albanaca i Makedonaca 2001. godine) uz prijetnju spajanja s krizama na Bliskom istoku.

Nije izgledno očekivati da bi se Vučić upustio u tako nešto čak i ako dođe do daljnjih unutarnjih raslojavanja EU-a jer nema ekonomske snage, a Rusija bi teško mogla dopremiti pomoć. Vjerojatnije je da će Beograd nastaviti jačati sve druge oblike utjecaja kako bi formirao vlastitu interesnu sferu (Otvoreni Balkan, ekonomska suradnja s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bio je jedan od modela), očuvao ekonomske odnose s EU-om koji su mu egzistencijalno važni te sigurnosne s Rusijom kako bi ih koristio kao sredstvo pritiska u pregovorima sa Zapadom. NR Kina je dio te multidimenzionalne politike, adut koji se zasad drži u rukavu.

Zapadni Balkan, naše najbliže susjedstvo, neće biti miran, stalna će biti previranja, ali vjerojatnost kinetičkog sukoba je relativno niska. To je dobra vijest.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zapadni Balkan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Zapadni Balkan 2 0 15324 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-19 09:51:37 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-25 13:42:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-25 13:42:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najbliže hrvatsko susjedstvo ne čekaju mirni dani, no dobra je vijest da su šanse za kinetički sukob relativno niske page_title=Najbliže hrvatsko susjedstvo ne čekaju mirni dani, no dobra je vijest da su šanse za kinetički sukob relativno niske [metakey] => ZAPADNI BALKAN, Jens Stoltenberg, NATO, EU, Srbija, crna gora, Sjeverna Makedonija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26230815.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/24924916.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26127536.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26226184.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25862076.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andrej Isakovi\u0107\/Afp","Savo Prelevi\u0107\/Afp","Simon Wohlfahrt\/Afp","Samar Jordamovac\/Anadolu Via Afp","Ludovic Marin\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Crna Gora \u0107e biti pod sitnozorom na\u0161eg Saveza, ali treba re\u0107i da je za ulazak prosrpskih stranaka i politi\u010dara u vladu primarno odgovoran biv\u0161i predsjednik <\/strong>Milo \u0110ukanovi\u0107 koji je toliko alijenirao svoju stranku \u2013 DPS \u2013 da s njom nitko ne \u017eeli koalirati<\/p>","

Stoltenberg je iskusan politi\u010dar pa je poru\u010dio da \u201co\u010dekujemo da \u0107e nova vlada nastaviti osiguravati da Crna Gora i dalje bude va\u017ean i visoko cijenjen NATO saveznik\u201d<\/p>","

Da bi se Beogradu i srpskoj politici moglo ispravno pristupiti, potrebno je proniknuti u kojoj je mjeri Rusija uklju\u010dena u destabiliziraju\u0107e djelovanje Srbije<\/p>","

Vu\u010di\u0107u je u korist, valjda nesvjesno, radio kosovski premijer Albin Kurti - pokrenuo je niz bezumnih akcija; spor o automobilskim registracijskim plo\u010dicama sa Srbijom obrazac je koji pokazuje dubinsko nerazumijevanje odnosa na razini regiji i \u0161ire<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26230815_1920.jpg":"1920x1080","k_26230815_1280.jpg":"1280x1280","k_26230815_1024.jpg":"1024x1024","k_26230815_640.jpg":"640x640","k_26230815_480.jpg":"480x480","k_26230815_340.jpg":"340x340","k_26230815_220.jpg":"220x220","o_26230815_1280.jpg":"1280x853","o_26230815_1024.jpg":"1024x682","o_26230815_640.jpg":"640x426","o_26230815_480.jpg":"480x320","o_26230815_340.jpg":"340x226","o_26230815_220.jpg":"220x146","h_26230815_1280.jpg":"1280x854","h_26230815_1024.jpg":"1024x683","h_26230815_640.jpg":"640x427","h_26230815_480.jpg":"480x320","h_26230815_340.jpg":"340x227","h_26230815_220.jpg":"220x147","pp_26230815_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230815_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230815_640.jpg":"640x814","pp_26230815_480.jpg":"480x611","pp_26230815_340.jpg":"340x432","pp_26230815_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24924916_1920.jpg":"1920x1080","k_24924916_1280.jpg":"1280x1280","k_24924916_1024.jpg":"1024x1024","k_24924916_640.jpg":"640x640","k_24924916_480.jpg":"480x480","k_24924916_340.jpg":"340x340","k_24924916_220.jpg":"220x220","o_24924916_1280.jpg":"1280x853","o_24924916_1024.jpg":"1024x682","o_24924916_640.jpg":"640x426","o_24924916_480.jpg":"480x320","o_24924916_340.jpg":"340x226","o_24924916_220.jpg":"220x146","h_24924916_1280.jpg":"1280x854","h_24924916_1024.jpg":"1024x683","h_24924916_640.jpg":"640x427","h_24924916_480.jpg":"480x320","h_24924916_340.jpg":"340x227","h_24924916_220.jpg":"220x147","pp_24924916_1280.jpg":"1280x1628","pp_24924916_1024.jpg":"1024x1303","pp_24924916_640.jpg":"640x814","pp_24924916_480.jpg":"480x611","pp_24924916_340.jpg":"340x432","pp_24924916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127536_1920.jpg":"1920x1080","k_26127536_1280.jpg":"1280x1280","k_26127536_1024.jpg":"1024x1024","k_26127536_640.jpg":"640x640","k_26127536_480.jpg":"480x480","k_26127536_340.jpg":"340x340","k_26127536_220.jpg":"220x220","o_26127536_1280.jpg":"1280x853","o_26127536_1024.jpg":"1024x682","o_26127536_640.jpg":"640x426","o_26127536_480.jpg":"480x320","o_26127536_340.jpg":"340x226","o_26127536_220.jpg":"220x146","h_26127536_1280.jpg":"1280x854","h_26127536_1024.jpg":"1024x683","h_26127536_640.jpg":"640x427","h_26127536_480.jpg":"480x320","h_26127536_340.jpg":"340x227","h_26127536_220.jpg":"220x147","pp_26127536_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127536_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127536_640.jpg":"640x814","pp_26127536_480.jpg":"480x611","pp_26127536_340.jpg":"340x432","pp_26127536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26226184_1920.jpg":"1920x1080","k_26226184_1280.jpg":"1280x1280","k_26226184_1024.jpg":"1024x1024","k_26226184_640.jpg":"640x640","k_26226184_480.jpg":"480x480","k_26226184_340.jpg":"340x340","k_26226184_220.jpg":"220x220","o_26226184_1280.jpg":"1280x853","o_26226184_1024.jpg":"1024x682","o_26226184_640.jpg":"640x426","o_26226184_480.jpg":"480x320","o_26226184_340.jpg":"340x226","o_26226184_220.jpg":"220x146","h_26226184_1280.jpg":"1280x854","h_26226184_1024.jpg":"1024x683","h_26226184_640.jpg":"640x427","h_26226184_480.jpg":"480x320","h_26226184_340.jpg":"340x227","h_26226184_220.jpg":"220x147","pp_26226184_1280.jpg":"1280x1628","pp_26226184_1024.jpg":"1024x1303","pp_26226184_640.jpg":"640x814","pp_26226184_480.jpg":"480x611","pp_26226184_340.jpg":"340x432","pp_26226184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25862076_1920.jpg":"1920x1080","k_25862076_1280.jpg":"1280x1280","k_25862076_1024.jpg":"1024x1024","k_25862076_640.jpg":"640x640","k_25862076_480.jpg":"480x480","k_25862076_340.jpg":"340x340","k_25862076_220.jpg":"220x220","o_25862076_1280.jpg":"1280x854","o_25862076_1024.jpg":"1024x683","o_25862076_640.jpg":"640x427","o_25862076_480.jpg":"480x320","o_25862076_340.jpg":"340x226","o_25862076_220.jpg":"220x146","h_25862076_1280.jpg":"1280x854","h_25862076_1024.jpg":"1024x683","h_25862076_640.jpg":"640x427","h_25862076_480.jpg":"480x320","h_25862076_340.jpg":"340x227","h_25862076_220.jpg":"220x147","pp_25862076_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862076_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862076_640.jpg":"640x814","pp_25862076_480.jpg":"480x611","pp_25862076_340.jpg":"340x432","pp_25862076_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4388667 Threads: 3 Questions: 139495212 Slow queries: 59474 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4166120 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/najblize-hrvatsko-susjedstvo-ne-cekaju-mirni-dani-no-dobra-je-vijest-da-su-sanse-za-kineticki-sukob-relativno-niske-1350276 [printLink] => /vijesti/hrvatska/najblize-hrvatsko-susjedstvo-ne-cekaju-mirni-dani-no-dobra-je-vijest-da-su-sanse-za-kineticki-sukob-relativno-niske-1350276?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 607716 [name] => ZAPADNI BALKAN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-06 23:21:59 [main_article_id] => 0 [alias] => zapadni-balkan [link] => /tag/zapadni-balkan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 617207 [name] => Jens Stoltenberg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-08 19:47:50 [main_article_id] => 0 [alias] => jens-stoltenberg [link] => /tag/jens-stoltenberg ) [2] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [3] => stdClass Object ( [id] => 308037 [name] => EU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eu [link] => /tag/eu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 488903 [name] => crna gora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crna-gora [link] => /tag/crna-gora ) [6] => stdClass Object ( [id] => 436565 [name] => Sjeverna Makedonija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjeverna-makedonija [link] => /tag/sjeverna-makedonija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zapadni Balkan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najbliže hrvatsko susjedstvo ne čekaju mirni dani, no dobra je vijest da su šanse za kinetički sukob relativno niske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26230815.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andrej Isaković/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26230815.jpg [title] => Andrej Isaković/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/24924916.jpg [title] =>

Crna Gora će biti pod sitnozorom našeg Saveza, ali treba reći da je za ulazak prosrpskih stranaka i političara u vladu primarno odgovoran bivši predsjednik Milo Đukanović koji je toliko alijenirao svoju stranku – DPS – da s njom nitko ne želi koalirati

Savo Prelević/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26127536.jpg [title] =>

Stoltenberg je iskusan političar pa je poručio da “očekujemo da će nova vlada nastaviti osiguravati da Crna Gora i dalje bude važan i visoko cijenjen NATO saveznik”

Simon Wohlfahrt/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26226184.jpg [title] =>

Da bi se Beogradu i srpskoj politici moglo ispravno pristupiti, potrebno je proniknuti u kojoj je mjeri Rusija uključena u destabilizirajuće djelovanje Srbije

Samar Jordamovac/Anadolu Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25862076.jpg [title] =>

Vučiću je u korist, valjda nesvjesno, radio kosovski premijer Albin Kurti - pokrenuo je niz bezumnih akcija; spor o automobilskim registracijskim pločicama sa Srbijom obrazac je koji pokazuje dubinsko nerazumijevanje odnosa na razini regiji i šire

Ludovic Marin/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mali je to komad Europe, brdovit, gotovo bez pristupa moru: američki ekonomist srbijanskog podrijetla Branko Milanović tumači da se, zbog vrleti koje se nadvijaju nad jadransku obalu, Helada i Rim nisu pretjerano trudili prodirati u unutrašnjost, prvima je dovoljno lijepo bilo na otocima, Trogir dostatan na obali, drugima su bili važni rudnici u Bosni i cesta od Solina prema kraju Carstva, današnjoj Austriji (Österreich, istok carstva, kraj).

Dunav je samo Trajan prešao da bi ratovao i pokorio Dačane pa nam evo danas Rumunjske, romanskog otoka koji graniči s ugarskim u slavenskom moru: nisu si Romani pretjerano dobri sa Slavenima, još manje s Ugrima. Ali, Rumunjska nije na Balkanu.

Malo je tu ljudi, manje nego u Rumunjskoj, slabo se privređuje, malo je prostora ozbiljnim ekonomskim projektima, ulasku velikih investitora, prati ih gotovo isto što i Helene i Rimljane, kako proizvedeno ovdje dovesti do tržišta jer malo se sofisticirane robe tu može prodati. Prometna je infrastruktura, osobito željeznica, zastarjela, puno je granica. I buja korupcija, treba namiriti političke i ine strukture, zato su na ovom prostoru ekonomski najprisutnije Austrija, Njemačka, Italija, zemlje koje imaju politički interes baziran na povijesnim vezama, pa ekonomija slijedi politiku. Fiat u Kragujevcu isključivo je politički projekt čiji rad u velikoj mjeri plaća vlada Srbije nizom subvencija. Najprisutnije su strane banke u regiji – talijanski Unicredit, mađarski OTP, austrijski Raiffeisen. Ukupni BDP svih šest država, prema podacima OECD-a, nešto je viši od 110 milijardi dolara. BDP regije Madrida je nešto viši od 200 milijardi dolara, hrvatski 80 milijardi eura.

---

image

Stoltenberg je iskusan političar pa je poručio da “očekujemo da će nova vlada nastaviti osiguravati da Crna Gora i dalje bude važan i visoko cijenjen NATO saveznik”

Simon Wohlfahrt/Afp
---

Političke nevolje

Ekonomska zaostalost izravno je povezana s političkim nevoljama koje pritišću ove države. Općenitu, ali indikativnu sliku regije ocrtali su Zaključci Europskog vijeća o proširenju objavljeni 12. prosinca zrcaleći novi pristup naše Unije: “Proširenje je geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet.” To se svakako može primijeniti na Ukrajinu i Moldovu/Moldaviju, ali Zapadni je Balkan priča za sebe, cijela je regija zarobljena korupcijom i organiziranim kriminalom uz pravosuđe pod političkim utjecajem i neučinkovito – i tako već više od 20 godina. Zaključci apostrofiraju da su “potrebni odlučni napori za poticanje pomirenja i regionalne stabilnosti, uključujući rješavanje bilateralnih sporova i pitanja ukorijenjenih u nasljeđu prošlosti”. Ključni problem na tom planu je Srbija: “Vijeće ističe važnost snažne političke volje i dosljednosti u provedbi reformi povezanih s EU-om kako bi se ostvario strateški izbor Srbije, pridruživanje EU-u. Vijeće podsjeća da će napredak Srbije u vladavini prava i normalizaciji odnosa s Kosovom nastaviti određivati ukupni tempo pristupnih pregovora.” Tomu treba dodati da Beograd i dalje odbija uskladiti vanjsku politiku s EU-om, prije svega kad je riječ o odnosu prema ruskoj agresiji Ukrajine i sankcijama Moskvi.

Vijeće piše da je pridruživanje EU-u “strateški izbor Srbije” i to je točka vrijedna kritike. Izbori u Srbiji održani 17. prosinca potvrđuju otklon Srbije od ijednog od navedenih zahtjeva jer pobjeda Srpske napredne stranke podrazumijeva nastavak dosadašnje politike koja se može jednostavno opisati: ništa protiv Rusije, status quo s Kosovom. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije sklon reformama na području vladavine prava jer se ovim izborima profilirao kao vladar svega u Srbiji. Europsko vijeće će osuditi nasilna djelovanja Srba s Kosova protiv građana i KFOR-a u svibnju te napad na kosovsku policiju krajem rujna i “žali što Srbija nije poduzela” potrebne mjere uhićenja i privođenja pravdi počinitelja. Beograd je sve to prešutio, ne interesira ga privesti pravdi napadače na kosovsku policiju. Dodajmo tome da Srbija još nije uskladila viznu politiku s EU-om pa preko nje dolaze brojni migranti koji zatim kreću put naše Unije, kao što Rusija dovodi migrante na granicu Finske.

Prvi je ovo dokument EU-a koji tako detaljno definira destruktivne politike Srbije u regiji što pojačava teza “negativna kretanja u entitetu Republika Srpska”: provokativne retorike i djelovanja koja izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje te secesionistička retorika i udar na ustavni poredak. Čelnici EU-a su najavili spremnost da u Zapadni Balkan uliju šest milijardi eura kako bi došlo do poboljšavanja ekonomske slike regije, što je važno, ali Zaključci potvrđuju da je ključni problem sigurnosni i politički koji generira djelovanje Beograda i njegovih regionalnih miniona.

Više je autora u stručnoj periodici naglasilo da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obrat od europskih integracija formulira 2017. godine kad preuzima prvi predsjednički mandat. Ako ne i baš te godine, ali to je razdoblje u kojem je Vučić i njegov krug sivih eminencija zaključio da treba jačati regionalni utjecaj čemu bi stvarna normalizacija odnosa s Kosovom štetila. Doba je to kad u NATO ulaze Crna Gora (2017.), propada srbijansko-ruska operacija sabotaže Prespanskog sporazuma (2018.) kojim Grčka i Makedonija rješavaju pitanje imena potonje koja postaje Sjevernom pa ulazi u NATO (2020.).

Bezumne Kurtijeve akcije

Vučiću je u korist, nadam se nesvjesno, radio kosovski premijer Albin Kurti koji je pokrenuo niz bezumnih akcija, spor o automobilskim registracijskim pločicama sa Srbijom obrazac je koji pokazuje dubinsko nerazumijevanje odnosa na razini regiji i šire. Vjosa Osmani, predsjednica Kosova, 14. prosinca će izjaviti da je “Kosovo ispunilo uvjete EU-a… te je vrijeme da se Kosovu odobri status kandidata”. Izjava na razini nekadašnje novinske rubrike “Vjerovali ili ne”, predsjednica Osmani se ponaša kao da pet članica Unije – Španjolska, Grčka, Cipar, Slovačka i Rumunjska – priznaje Kosovo. Tražila je ona i otvaranje vrata NATO-a iako su četiri od ovih država članice našeg obrambenog Saveza.

Kulminacija je nastupila uvođenjem gradonačelnika na sjeveru Kosova izabranih bez sudjelovanja Srba – glasalo je manje od četiri posto stanovništva – što je izazvalo prosvjede lokalnog stanovništva (razumljivo da je iza njih stajao Beograd) i sukob s KFOR-om, NATO snagama na Kosovu. Kurti je takvim ponašanjem, kao i odbijanjem niza ponuda pa zahtjeva Bruxellesa i Washingtona da reterira, alijenirao Zapad i otvorio Vučiću prostor da se pokaže “kooperativnim faktorom”. Takav je razvoj situacije bezmalo neminovno vodio do pokušaja pobune koji su poveli lokalni Srbi u rujnu kad je u akciji poginuo kosovski policajac i više napadača.

---

image

Da bi se Beogradu i srpskoj politici moglo ispravno pristupiti, potrebno je proniknuti u kojoj je mjeri Rusija uključena u destabilizirajuće djelovanje Srbije

Samar Jordamovac/Anadolu Via Afp
---

U izbornoj je kampanji Vučić govorio da je “Srbija žrtva cjelokupne geopolitičke situacije” što je dobro odjeknulo u javnosti koja je navikla doživljavati se stalnom žrtvom, ali ustvari je shvatio geopolitičke promjene. Prekretnica se događa krajem ljeta, osobno volim kao trenutak navesti sredinu rujna kad G7, skupina sedam ne više najbogatijih, ali i dalje jako bogatih zemalja, obznanjuje da se priprema za dugi rat u Ukrajini. Priznanje da je ukrajinska protuofenziva neuspjela mijenja pristup ruskoj agresiji koji klimakse doživljava odlukom američke Republikanske stranke da blokira pomoć Kijevu te mađarskog premijera Viktora Orbána da blokira pomoć EU-u na samitu 15. prosinca – Vučić je to vjerojatno znao. Zato će srbijanska premijerka Ana Brnabić nakon samita EU – Zapadni Balkan 13. prosinca u pismu izraziti rezervu prema Deklaraciji samita tvrdeći, kako prenosi mrežno izdanje beogradske Politike, “da je štiteći interese Republike Srbije u rezervi jasno stavila do znanja da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 UN”.

Srbija je otvoreno odbacila zahtjeve EU-a o normalizaciji odnosa i de facto priznanju, modelu koji bi podsjećao na dvije Njemačke tijekom Hladnog rata. Beograd je dočekao trenutak kad je Orbán srušio jedinstvo i EU se pokazao slabim kao i na planu rješavanja sukoba Izraela i militantnog palestinskog pokreta Hamas. Tomu treba dodati da je ekonomija u zastoju, Njemačka i Francuska su zarobljene unutarnjim problemima, jačaju radikalno desne opcije, a do izbora za Europski parlament je manje od pola godine. SAD nije zainteresiran baviti se Balkanom i Srbija trasira vlastiti put: povratak temeljnim nacionalnim imperativima, pretvaranju Srbije u moćnu silu Balkana. John C. K. Daly će u Eurasia Daily Monitor koji izdaje Zaklada Jamestown 6. prosinca napisati da “NATO mora priznati da stanovništvo, ekonomija i vojska čine Srbiju dominantnom silom na Zapadnom Balkanu”.

Sijanje razdora

Da bi se Beogradu i srpskoj politici, koju velik dio Zapada tumači Dalyjevim riječima, moglo ispravno pristupiti, potrebno je proniknuti u kojoj je mjeri Rusija uključena u destabilizirajuće djelovanje Srbije. Jens Stoltenberg, glavni tajnik našeg obrambenog Saveza, prije sastanka ministara vanjskih poslova krajem studenoga rekao da će se raspravljati “o stanju na zapadnom Balkanu, na kojem postoje maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”.

“Rusija je koristila hibridne strategije kako bi ostvarila tri cilja u regiji, s različitim stupnjevima intenziteta i uspjeha tijekom vremena: I) očuvanje statusa quo, gdje je to odgovaralo ruskim interesima (tj. na Kosovu i u Bosni i Hercegovini); II) potkopati EU i NATO, usporavajući punu integraciju u zapadne institucije; i, u manjoj mjeri, III) štiti gospodarske interese Rusije (i one njezinih elita)”, tako tumači Europski parlament u travnju ove godine.

---

image

Vučiću je u korist, valjda nesvjesno, radio kosovski premijer Albin Kurti - pokrenuo je niz bezumnih akcija; spor o automobilskim registracijskim pločicama sa Srbijom obrazac je koji pokazuje dubinsko nerazumijevanje odnosa na razini regiji i šire

Ludovic Marin/Afp
---

“Glavni ciljevi Rusije za zapadni Balkan su: prvo, Kremlj nastoji globalno projicirati status velike sile. Drugo, nastoji opstruirati euroatlantsku integraciju regije zagovaranjem protiv NATO i EU integracija te podizanjem nestabilnosti. Treće, Kremlj koristi Balkan, posebno kosovsko pitanje, kao argument svojoj vanjskopolitičkoj agendi na drugim mjestima, posebno kada je riječ o obrani svoje percipirane dominacije nad bliskim inozemstvom”, piše u kolovozu nizozemska analitička tvrtka Clingendael. Drugi se instituti slažu s ovim katalogom ruskih ciljeva. Radi njihova ostvarenja Kremlj koristi tri alata: utjecaj na zemlje regije energentima, blokada pristupa Kosova međunarodnim organizacijama i meka sila (soft power) koja se svodi na panslavenstvo, pravoslavlje, povijesne veze iz doba raspada Osmanskog Carstva te promocija konzervativizma kao odgovora na “moralnu dekadenciju” Zapada.

Realan pogled na vektore ruske politike na Zapadnom Balkanu pokazuje da utjecaj Moskve i nije tako velik, ruski propagandni aparat nastoji kreirati percepciju moćnog ruskog utjecaja i sposobnosti da u bilo kojem trenutku izazove sukob, što treba imati na umu kad se artikuliraju politike i o njima promišlja. Destruktivno djelovanje konstantni je izvor prijetnje, ali Moskva treba lokalne aktere da bi se prebacila iz sfere retorike u domenu stvarnog djelovanja. Srbija se postavlja sve autonomnije, što je vidljivo iz diverzifikacije energetskih izvora pa “korisnim idiotom” ostaje samo Milorad Dodik uz neke lokalne desničarske organizacije. Autonomnost djelovanja Srbije posljedica je i višestrukih izjava Moskve u kojima se slučaj Kosova koristio kako bi opravdao ruske poteze u Ukrajini i na prostoru drugih zamrznutih konflikata na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza što nije išlo korist Beogradu koji je izgradio čvrste, prije svega ekonomske odnose s Narodnom Republikom Kinom koja je spremna pristupiti Kosovu kao Republici Kini na Tajvanu koji smatra odmetnutim teritorijem. Ako bi Rusija i odlučila ukinuti blokadu članstvu Prištine u UN-u, Beijing/Peking ne bi. Interesi Rusije i Srbije na Balkanu se preklapaju samo u nastojanju da se smanji utjecaj EU-a i NATO-a kako bi Beograd mogao slobodnije provoditi svoje politike.

Pokušaj pobune Srba na sjeveru Kosova bio je signal mogućih prijetnji regionalnoj sigurnosti. EU je to saznanje pretočio u oštar jezik, ali NATO je djelovao preventivno. Stoltenberg je krajem studenog otišao u Sarajevo, Beograd i Prištinu i svima, pa i Moskvi i Beijingu, poručio da naš obrambeni Savez neće dozvoliti ikakve destabilizacije Zapadnog Balkana. Treća kriza, ne na granicama kao druge dvije, nego unutar Saveza, ne smije se dopustiti. Zato se Stoltenberg u Sarajevu sastao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom dajući mu punu podršku – njegov autoritet u pitanje dovode Rusija i Dodik jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a.

---

image

Crna Gora će biti pod sitnozorom našeg Saveza, ali treba reći da je za ulazak prosrpskih stranaka i političara u vladu primarno odgovoran bivši predsjednik Milo Đukanović koji je toliko alijenirao svoju stranku – DPS – da s njom nitko ne želi koalirati

Savo Prelević/Afp
---

Đukanovićeve ‘zasluge’

U Beogradu je, nakon sastanka s Vučićem, rekao da su raspravljali o obnovi zajedničkih vojnih vježbi NATO-a i Srbije, a srbijanski predsjednik nije rekao ne. Iako mu je jasno da je Moskva snažno protiv. Vučiću treba KFOR, plan je da preuzme što više ovlasti na sjeveru Kosova koji bi tako bio odvojen od vlasti Prištine i pretvoren u oblik međunarodnog protektorata o kojem bi se kasnije moglo pregovarati bez rasprave o razmjeni teritorija što bi moglo sačuvati srbijanski utjecaj na tom dijelu Kosova. Prištinskim je vlastima Stoltenberg rekao da više ne smiju slati policiju i specijalne snage na sjever Kosova bez konzultacija s KFOR-om stavljajući tako prepreku samovolji premijera Kurtija. Tako su i Beograd i Priština dobili po prstima. Glavni tajnik je rekao da ne vidi neposrednu prijetnju bilo kojoj članici NATO-a u regiji što je dobra vijest. Maligne je utjecaje primirio najavom jačeg interesa našeg Saveza.

Stoltenberg je iskusan političar pa je poručio da “očekujemo da će nova vlada nastaviti osiguravati da Crna Gora i dalje bude važan i visoko cijenjen NATO saveznik”. Ilija Garašanin je tu zemlju stavio na popis balkanskih teritorija koji trebaju biti pod kontrolom Srbije i ne treba dvojiti da će Beograd nastaviti pokušaje destabilizacije vlade u Podgorici uz asistenciju Srpske pravoslavne crkve. Crna Gora će biti pod sitnozorom našeg Saveza, ali treba reći da je za ulazak prosrpskih stranaka i političara u vladu primarno odgovoran bivši predsjednik Milo Đukanović koji je toliko alijenirao svoju stranku – DPS – da s njom nitko ne želi koalirati. Destabilizacija Crne Gore bila bi signal da Beograd kreće agresivno i to bi bila ozbiljna ugroza jer bi se previranje moglo preliti na Sjevernu Makedoniju, neuralgičnu točku Balkana: ako ondje dođe do nemira otvara se mogućnost sukoba NATO članica, Grčka i Turska, primjerice, sa širenjem sukoba na Istočni Mediteran (nije slučajno SAD žurno završio sukob Albanaca i Makedonaca 2001. godine) uz prijetnju spajanja s krizama na Bliskom istoku.

Nije izgledno očekivati da bi se Vučić upustio u tako nešto čak i ako dođe do daljnjih unutarnjih raslojavanja EU-a jer nema ekonomske snage, a Rusija bi teško mogla dopremiti pomoć. Vjerojatnije je da će Beograd nastaviti jačati sve druge oblike utjecaja kako bi formirao vlastitu interesnu sferu (Otvoreni Balkan, ekonomska suradnja s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bio je jedan od modela), očuvao ekonomske odnose s EU-om koji su mu egzistencijalno važni te sigurnosne s Rusijom kako bi ih koristio kao sredstvo pritiska u pregovorima sa Zapadom. NR Kina je dio te multidimenzionalne politike, adut koji se zasad drži u rukavu.

Zapadni Balkan, naše najbliže susjedstvo, neće biti miran, stalna će biti previranja, ali vjerojatnost kinetičkog sukoba je relativno niska. To je dobra vijest.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andrej Isaković/Afp Savo Prelević/Afp Simon Wohlfahrt/Afp Samar Jordamovac/Anadolu Via Afp Ludovic Marin/Afp
Savo Prelević/Afp

Crna Gora će biti pod sitnozorom našeg Saveza, ali treba reći da je za ulazak prosrpskih stranaka i političara u vladu primarno odgovoran bivši predsjednik Milo Đukanović koji je toliko alijenirao svoju stranku – DPS – da s njom nitko ne želi koalirati

Simon Wohlfahrt/Afp

Stoltenberg je iskusan političar pa je poručio da “očekujemo da će nova vlada nastaviti osiguravati da Crna Gora i dalje bude važan i visoko cijenjen NATO saveznik”

Samar Jordamovac/Anadolu Via Afp

Da bi se Beogradu i srpskoj politici moglo ispravno pristupiti, potrebno je proniknuti u kojoj je mjeri Rusija uključena u destabilizirajuće djelovanje Srbije

Ludovic Marin/Afp

Vučiću je u korist, valjda nesvjesno, radio kosovski premijer Albin Kurti - pokrenuo je niz bezumnih akcija; spor o automobilskim registracijskim pločicama sa Srbijom obrazac je koji pokazuje dubinsko nerazumijevanje odnosa na razini regiji i šire

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/najblize-hrvatsko-susjedstvo-ne-cekaju-mirni-dani-no-dobra-je-vijest-da-su-sanse-za-kineticki-sukob-relativno-niske-1350276 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9d6f067e0ff7db2e34318f0b5f06e485a73580ad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najbli%C5%BEe+hrvatsko+susjedstvo+ne+%C4%8Dekaju+mirni+dani%2C+no+dobra+je+vijest+da+su+%C5%A1anse+za+kineti%C4%8Dki+sukob+relativno+niske&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajblize-hrvatsko-susjedstvo-ne-cekaju-mirni-dani-no-dobra-je-vijest-da-su-sanse-za-kineticki-sukob-relativno-niske-1350276 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajblize-hrvatsko-susjedstvo-ne-cekaju-mirni-dani-no-dobra-je-vijest-da-su-sanse-za-kineticki-sukob-relativno-niske-1350276 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zapadni Balkan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZapadni Balkan

Najbliže hrvatsko susjedstvo ne čekaju mirni dani, no dobra je vijest da su šanse za kinetički sukob relativno niske

Piše Željko Trkanjec
25. prosinca 2023. - 14:42

Mali je to komad Europe, brdovit, gotovo bez pristupa moru: američki ekonomist srbijanskog podrijetla Branko Milanović tumači da se, zbog vrleti koje se nadvijaju nad jadransku obalu, Helada i Rim nisu pretjerano trudili prodirati u unutrašnjost, prvima je dovoljno lijepo bilo na otocima, Trogir dostatan na obali, drugima su bili važni rudnici u Bosni i cesta od Solina prema kraju Carstva, današnjoj Austriji (Österreich, istok carstva, kraj).

Dunav je samo Trajan prešao da bi ratovao i pokorio Dačane pa nam evo danas Rumunjske, romanskog otoka koji graniči s ugarskim u slavenskom moru: nisu si Romani pretjerano dobri sa Slavenima, još manje s Ugrima. Ali, Rumunjska nije na Balkanu.

Malo je tu ljudi, manje nego u Rumunjskoj, slabo se privređuje, malo je prostora ozbiljnim ekonom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:32