StoryEditorOCM
Hrvatskau strogoj tajnosti

Na Rafaleu je već iscrtana šahovnica, Francuzi ih pripremaju za nas: pogledajte video koji je procurio iz vojne baze

Piše Krešimir Žabec/JL
7. kolovoza 2023. - 14:45

U francuskoj vojnoj bazi, gdje stručnjaci pripremaju borbene avione Rafale F3-R za primopredaju Hrvatskoj, započelo je stavljanje hrvatskih oznaka na letjelice. Na društvenim mrežama ovog vikenda objavljene su snimke i fotografije jednog od Rafalea s hrvatskim grbom na repu aviona i oznakom borbene postrojbe na njegovu trupu. Za sada nema informacija na koliko su od 12 kupljenih aviona stavljene hrvatske oznake, piše Jutarnji list. 

Prema najavama ministra obrane Marija Banožića prvi avioni Rafale u Hrvatsku bi trebali stići u proljeće sljedeće godine, dok bi oni posljednji trebali bi isporučeni početkom 2025. godine. U ovom trenutku u Francuskoj je u tijeku obuka pilota i tehničara, a piloti su već obavili prve samostalne letove.

Prema riječima ministra Banožića u vojnoj bazi Pleso, gdje će avioni biti smješteni, u tijeku je izgradnja potrebne infrastrukture za prihvat aviona koja bi trebala biti završena početkom iduće godine. U tijeku je izgradnja zgrade simulatora i eskadrile, hangara za održavanje, zgrade za održavanje motora i skladišta pričuvnih dijelova te hangara za smještaj aviona.

S dolaskom prvih aviona u proljeće sljedeće godine, u bazi Pleso trebao bi biti instaliran i protuzračni sustav kratkog dometa Mistral koji je Hrvatska također kupila od Francuske. Sustav bi se za početak trebao koristiti za obranu baze od eventualnih napada s malih visina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 08:34