StoryEditorOCM
Hrvatskadva srca kucaju

Mnogi su se iznenadili informacijom da trudnica ne može na poligrafsko testiranje. Evo o čemu se tu radi

Piše Ivica Marković
30. ožujka 2024. - 13:16

Srbija, ali i susjedne države, napeto i sa zebnjom već danima prate priču o nestanku dvogodišnje djevojčice Danke. Potraga zasad nije dala rezultata unatoč ogromnim naporima, a policija je obuhvatila sve mogućnosti pa je detaljno razgovarala i s roditeljima malene Danke. U oči je pri tome upala jedna stvar: zašto otac jest, a majka nije podvrgnuta poligrafskom testiranju?

Odgovor je naravno vrlo jednostavan. Nije u pitanju teorija zavjere, nije u pitanju propust srpske policije, u pitanju je trudnoća žene, Dankine majke.

- Samo testiranje na poligrafu je jako stresno pa trudnice ne mogu biti njemu podvrgnute. Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima propisano je tko ne može ići na poligraf, odnosno tko ne može biti podvrgnut poligrafskom testiranju. Tako, između ostalog ne može se testirati trudnice, djecu, osobe sa psihičkim smetnjama, one koji uzimaju određene lijekove..., kazuje nam splitski policajac koji je zbog prirode svog posla želio ostati anoniman.

Poligraf radi na principu mjerenja nekoliko tjelesnih funkcija.

image
/Shutterstock

- On mjeri rad srca, tlak, otkucaje srca, znojenje i na temelju tih podataka stručnjak (operater) koji vodi poligrafsko testiranje i koji je vrhunski obučen za to interpretira rezultate. Poligraf bilježi kada operater postavi neko pitanje i tada se na temelju reakcije osobe, koja se također bilježi, utvrđuje je li u njenoj reakciji bilo nekih odstupanja, kazuje naš sugovornik.

Na poligrafu postoje kontrolna pitanja, izravna pitanja i neizravna pitanja.

- Recimo, kontrolno je pitanje gdje živite kako bi se vidjelo da li osoba laže, a direktno pitanje je, recimo, "jeste li bili u Splitu kada se dogodilo ubojstvo?", dok bi zaključno pitanje bilo "jeste li ubili toga i toga?" Na osnovu tih pitanja i tjelesnih reakcija operater zna je li neka osoba podvrgnuta poligrafskom testiranju lagala ili je govorila istinu, zaključuje naš sugovornik.

Dakle, žena koja je u drugom stanju ne može biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju jer je trudnica i ne može je se izložiti takvom stresu, poremećena joj je fiziologija i nema normalne fiziološke reakcije.

Osim toga, ako je u kasnijim mjesecima trudnoće, trudnica ima dva pulsa, svoj i djetetov, što onemogućava normalnu i relevantnu pretragu.

image

Roditelji i nestala Danka Ilić

Da bi poligrafsko testranje bilo valjano, potrebno je da osoba koja se testira mora biti emocionalno, tjelesno i psihički sposobna za testiranje te da ništa izvana ne ometa reakciju.

Na temelju poligrafa ne može se osuditi niti osloboditi nikoga. Poligraf je dio šire istrage, a ako se rezultat poligrafa poklapa s nečim drugim, onda on dobiva treću dimenziju. Na sudu se poligrafsko testiranje ne priznaje, ali je vrlo korisno u istrazi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:07