stdClass Object ( [id] => 1331476 [title] => Mladi liječnici nakon revizije ugovora više neće biti ‘robovi‘: ‘Dat ćemo im 120.000 eura, a vratit će nam pet tisuća‘ [alias] => mladi-lijecnici-nakon-revizije-ugovora-vise-nece-biti-robovi-dat-cemo-im-120-000-eura-a-vratit-ce-nam-pet-tisuca [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ministarstvo zdravstva (MIZ) najavilo je rješavanje problema tzv. robovlasničkih ugovora za specijalizante do kraja ove ili početkom iduće godine, što je pozdravila “Inicijativa mladih liječnika” koja je poručila da ne pripremaju štrajk.

Istovremeno, državni tajnik u MIZ-u Tomislav Dulibić potvrdio je da je još oko 1200 liječnika s nepovoljnim ugovorima. Oni moraju platiti oko 100 tisuća eura za prijevremeni odlazak iz bolnice za koju su odradili specijalizaciju. Retroaktivnom primjenom zakonskih izmjena oslobodilo bi ih se te obveze. Više se neće plaćati penali za odlazak iz ustanove s kojom specijalizanti imaju ugovore. Morat će vraćati samo fiksne troškove mentorstva i edukacije, rekao je.

Istovremeno je o ovoj “vrućoj” temi u ponedjeljak izjavu dao i izv. prof. prim. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva RH.

Upravljanje ljudskim resursima

- Ugovori su potrebni da bismo mogli upravljati ljudskim resursima. Nije moguće da ova država prvo nekog financira da završi medicinski fakultet pa ga potom financira da završi specijalizaciju od šest godina, drugu u trajanju od četiri ili pet godina, pa da taj isti sutra otiđe u neku drugu razvijenu zapadnoeuropsku zemlju i da kaže “Hrvatska, hvala, zdravo, doviđenja”, rekao je ministar Beroš.

---

image

Državni tajnik u MIZ-u Tomislav Dulibić potvrdio je da je još oko 1200 liječnika s nepovoljnim ugovorima

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Dakle, prema tim novim, revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije.

- Pa to za šest godina specijalizacije iznosi najviše od 20, 30 ili maksimalno 40 tisuća kuna, ili od tri do pet i pol tisuća eura. Dakle, oni će sada uraditi ono za što sam ja prije nekoliko godina bio pozivan na sud i što sam odbio uraditi. Revidirat će ugovore po kojima bi specijalizanti, koji su kroz svoju specijalizaciju od Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) dobili više od milijun kuna (120 tisuća eura), novim ugovorom trebali, ako nakon završetka specijalizacije ne namjeravaju raditi u DZ SDŽ, vratiti puno, puno manje.

Od mene se te 2016. godine tražilo da im revidiram ugovore i da umjesto milijun kuna Domu zdravlja SDŽ moraju vratiti 250 tisuća kuna, a sada će po svemu sudeći morati vraćati još manje. Državni tajnik Dulibić izjavljuje da će se ugovori retroaktivno izmijeniti, a ministar Beroš daje izjavu da ugovori moraju postojati. Mislim da bi se njih dvojica trebala prvo dogovoriti što će reći - kazuje dr. Dragomir Petric, bivši (u dva mandata) ravnatelj DZ SDŽ.

Stipendije za prosvjetare

Naš sugovornik je uvjeren da reviziju tzv. robovlasničkih ugovora neće biti tako lako provesti u djelo.

- Pa nisu ludi ni ovi iz EU-a. Oni su inzistirali da mi za svakog specijalizanta, kojemu oni daju novac za specijalizaciju, napišemo gdje će sutra raditi, u kojoj ustanovi. Nije isto hoće li liječnik sutra, nakon dovršene specijalizacije, raditi u Vrgorcu ili recimo u tatinoj ambulanti u centru Splita, a specijalizirao je preko DZ SDŽ, samo da tatica ne bi morao plaćati tu specijalizaciju.

EU daje novac za specijalizacije, za unapređenje zdravstvenog sustava, a ne da bi novi specijalist, kojemu je EU platio specijalizaciju, sutra, nakon što dovrši specijalizaciju, mogao raditi gdje ga je god volja - kazuje dr. Petric.

Još o temi pročitajte ovdje:

Dr. Petric: ‘Ajde neka u Americi pokušaju ne vratiti novac za specijalizaciju! To što traže nespojivo je s logikom‘

---

image

Dr. Dragomir Petric: Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije

Tom Dubravec/Cropix
---

Petric je uvjeren da RH mora “izmisliti” novi sustav specijalizacija.

- Ako ne izmislimo sustav koji će nam zagarantirati i osigurati dovoljan broj liječnika koji će nakon završetka specijalizacije ostati raditi u RH, upast ćemo u gadne probleme, u koje smo već počeli upadati. Država se mora za to pobrinuti i skinuti teret odgovornosti s ravnatelja domova zdravlja, a ne da sutra prozivaju ravnatelja, recimo DZ u Osijeku, zašto u Čepinu nema liječnika. Nema ga jer je država omogućila tom mladom liječniku da ode nakon završene specijalizacije raditi gdje ga je volja - kazuje dr. Petric.

Dok MIZ sada želi revidirati te “sporne robovlasničke ugovore” za 1200 liječnika, Ministarstvo prosvjete predlaže da se podijele stipendije po 600 eura mjesečno za one koji će nakon završetka svog studija raditi u prosvjeti. Međutim, uvjet im je da kada diplomiraju, moraju toliko vremena koliko su primali stipendiju ostati raditi u prosvjeti. Je li i to robovlasništvo? - pita se dr. Petric.

Uvijek se volimo uspoređivati s Njemačkom, pa ćemo to napraviti i u ovom slučaju.

- U Njemačkoj samo vrhunske klinike mogu biti nastavne baze, ne može tamo neka “seoska” bolnica poslati studente na specijalizaciju. U Njemačkoj nitko ne može doći i reći “ja hoću specijalizaciju”. Za specijalizacije se tamo ljudi natječu, kao i što se natječu između sebe, dok specijaliziraju, tko će biti najbolji.

Zašto? Zato što u Njemačkoj, recimo u Münchenu, za pet specijalizacija prime 20 specijalizanata i “otvore” natjecanje među njima, jer samo pet najboljih nakon završene specijalizacije ostaje raditi u toj bolnici.

Ostalih 15 ide na tržište rada jer nisu dovoljno dobri za tu bolnicu i tada oni traže posao za sebe. Ne moraju vratiti bolnici onaj novac koji su dobivali za šest godina specijaliziranja. Zašto? Pa zato što su oni odradili svojih šest godina za tu bolnicu dok su kod nje specijalizirali - veli dr. Petric.

---

image

ILUSTRACIJA

Shutterstock
---

Hrvatska praksa

A u Hrvatskoj?

- Kada u Hrvatskoj neki KBC raspiše pet specijalizacija, on za njih u bolnicu primi pet specijalizanata, kojima je, nakon završetka specijalizacije, osigurano radno mjesto u toj bolnici, pa taman oni bili najgori specijalizanti u povijesti, s najlošijim ocjenama i još lošijim zalaganjem i radom. I u tome je osnovna razlika između Njemačke i Hrvatske - kaže dr. Petric.

Naš sugovornik priznaje da su ipak neki mladi liječnici specijalizanti ili tek završeni specijalisti u Hrvatskoj u pravu.

- U Hrvatskoj su u pravu oni mladi liječnici specijalizanti koji, recimo, u KBC-u Split specijaliziraju za KBC Split i oni ne trebaju vraćati nikakav novac ako nakon završene specijalizacije žele otići iz KBC-a raditi, recimo, u SAD, Austriju ili KBC Zagreb. Oni su svoje u KBC-u Split odradili za vrijeme specijalizacije.

No oni ostali koji su u KBC-u Split specijalizirali, recimo, za DZ SDŽ, oni bi taj novac morali vratiti ako nakon završene specijalizacije u KBC-u Split ne žele doći raditi u DZ SDŽ jer su se ugovorom obvezali. DZ SDŽ od njih nije imao nikakve koristi, a plaćao je njihovu specijalizaciju - zaključuje dr. Dragomir Petric. 

---

Privatna poliklinika mladom specijalizantu: Vrati 200.000 eura pa idi gdje hoćeš

Ovo je neslužbena priča o specijalizacijama iz jedne privatne oftalmološke poliklinike u Hrvatskoj.

Ta poliklinika, prema našem izvoru, šalje na specijalizaciju mlade liječnike koji se žele u svom životu baviti oftalmologijom. Da bude jasno, ne šalje ih ona iz ljubavi na specijalizaciju, nego iz profita, jer želi s njima i na njima u budućnosti zaraditi.

Dakle, prije negoli mladi liječnik počne specijalizirati za tu polikliniku, specijalizant potpisuje bjanko-zadužnicu na 200 tisuća eura, da mu se ne bi slučajno dogodilo da nakon završetka specijalizacije ode raditi negdje drugdje. Ugovorom se mladi specijalizant obvezuje da će nakon završetka specijalizacije ostati raditi u toj poliklinici dvostruko više od onog vremena za koji mu je plaćena specijalizacija.

Naravno, ako specijalizant nakon što postane specijalist odluči otići raditi u SAD jer mu tamo daju bolju plaću i uvjete, ovaj privatnik koji mu je omogućio specijalizaciju i koji mu je davao tijekom specijalizacije plaću, bolju nego u javnom sektoru, aktivirat će bjanko-zadužnicu. Rekli bismo: čist račun, duga ljubav.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije ako nakon cijele specijalizacije, tijekom koje je u njih uloženo 120.000 eura, odluče raditi gdje ih je volja - kaže dr. Dragomir Petric [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPECIJALIZANTI(CE) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije ako nakon cijele specijalizacije, tijekom koje je u njih uloženo 120.000 eura, odluče raditi gdje ih je volja - kaže dr. Dragomir Petric SPECIJALIZANTI(CE) 2 0 6529 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-18 11:51:31 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-18 15:39:18 [modified_by] => 3133 [publish_up] => 2023-10-18 15:39:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije ako nakon cijele specijalizacije, tijekom koje je u njih uloženo 120.000 eura, odluče raditi gd [metadata] => robots= author= title=Mladi liječnici nakon revizije ugovora više neće biti 'robovi': 'Dat ćemo im 120.000 eura, a vratit će nam pet tisuća' [metakey] => specijalizanti, Vili Beroš, tomislav dulibić, Dragomir Petric, ugovori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/18\/24549858.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25867941.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25867942.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25867944.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/25629523.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/18\/24746426.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Tom Dubravec\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","\/Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

ILUSTRACIJA<\/p>","

Dr. Dragomir Petric:\u00a0Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti \u0107e trebati vratiti samo fiksne tro\u0161kove mentorstva i edukacije<\/p>","

Ministar Vili Bero\u0161:\u00a0Ugovori su potrebni da bismo mogli upravljati ljudskim resursima<\/p>","

Dr\u017eavni tajnik u MIZ-u Tomislav Dulibi\u0107 potvrdio je da je jo\u0161 oko 1200 lije\u010dnika s nepovoljnim ugovorima<\/p>","

the doctor writes a prescription pil<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24549858_1920.jpg":"1920x1080","k_24549858_1280.jpg":"1280x1280","k_24549858_1024.jpg":"1024x1024","k_24549858_640.jpg":"640x640","k_24549858_480.jpg":"480x480","k_24549858_340.jpg":"340x340","k_24549858_220.jpg":"220x220","o_24549858_1280.jpg":"1280x853","o_24549858_1024.jpg":"1024x682","o_24549858_640.jpg":"640x426","o_24549858_480.jpg":"480x320","o_24549858_340.jpg":"340x226","o_24549858_220.jpg":"220x146","h_24549858_1280.jpg":"1280x854","h_24549858_1024.jpg":"1024x683","h_24549858_640.jpg":"640x427","h_24549858_480.jpg":"480x320","h_24549858_340.jpg":"340x227","h_24549858_220.jpg":"220x147","pp_24549858_1280.jpg":"1280x1628","pp_24549858_1024.jpg":"1024x1303","pp_24549858_640.jpg":"640x814","pp_24549858_480.jpg":"480x611","pp_24549858_340.jpg":"340x432","pp_24549858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1723x2088","hd_25867941_1920.jpg":"1920x1080","k_25867941_1280.jpg":"1280x1280","k_25867941_1024.jpg":"1024x1024","k_25867941_640.jpg":"640x640","k_25867941_480.jpg":"480x480","k_25867941_340.jpg":"340x340","k_25867941_220.jpg":"220x220","o_25867941_1280.jpg":"1280x1551","o_25867941_1024.jpg":"1024x1240","o_25867941_640.jpg":"640x775","o_25867941_480.jpg":"480x581","o_25867941_340.jpg":"340x412","o_25867941_220.jpg":"220x266","h_25867941_1280.jpg":"1280x854","h_25867941_1024.jpg":"1024x683","h_25867941_640.jpg":"640x427","h_25867941_480.jpg":"480x320","h_25867941_340.jpg":"340x227","h_25867941_220.jpg":"220x147","pp_25867941_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867941_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867941_640.jpg":"640x814","pp_25867941_480.jpg":"480x611","pp_25867941_340.jpg":"340x432","pp_25867941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_25867942_1920.jpg":"1920x1080","k_25867942_1280.jpg":"1280x1280","k_25867942_1024.jpg":"1024x1024","k_25867942_640.jpg":"640x640","k_25867942_480.jpg":"480x480","k_25867942_340.jpg":"340x340","k_25867942_220.jpg":"220x220","o_25867942_1280.jpg":"1280x831","o_25867942_1024.jpg":"1024x665","o_25867942_640.jpg":"640x415","o_25867942_480.jpg":"480x311","o_25867942_340.jpg":"340x220","o_25867942_220.jpg":"220x142","h_25867942_1280.jpg":"1280x854","h_25867942_1024.jpg":"1024x683","h_25867942_640.jpg":"640x427","h_25867942_480.jpg":"480x320","h_25867942_340.jpg":"340x227","h_25867942_220.jpg":"220x147","pp_25867942_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867942_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867942_640.jpg":"640x814","pp_25867942_480.jpg":"480x611","pp_25867942_340.jpg":"340x432","pp_25867942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25867944_1920.jpg":"1920x1080","k_25867944_1280.jpg":"1280x1280","k_25867944_1024.jpg":"1024x1024","k_25867944_640.jpg":"640x640","k_25867944_480.jpg":"480x480","k_25867944_340.jpg":"340x340","k_25867944_220.jpg":"220x220","o_25867944_1280.jpg":"1280x853","o_25867944_1024.jpg":"1024x682","o_25867944_640.jpg":"640x426","o_25867944_480.jpg":"480x320","o_25867944_340.jpg":"340x226","o_25867944_220.jpg":"220x146","h_25867944_1280.jpg":"1280x854","h_25867944_1024.jpg":"1024x683","h_25867944_640.jpg":"640x427","h_25867944_480.jpg":"480x320","h_25867944_340.jpg":"340x227","h_25867944_220.jpg":"220x147","pp_25867944_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867944_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867944_640.jpg":"640x814","pp_25867944_480.jpg":"480x611","pp_25867944_340.jpg":"340x432","pp_25867944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25629523_1920.jpg":"1920x1080","k_25629523_1280.jpg":"1280x1280","k_25629523_1024.jpg":"1024x1024","k_25629523_640.jpg":"640x640","k_25629523_480.jpg":"480x480","k_25629523_340.jpg":"340x340","k_25629523_220.jpg":"220x220","o_25629523_1280.jpg":"1280x853","o_25629523_1024.jpg":"1024x682","o_25629523_640.jpg":"640x426","o_25629523_480.jpg":"480x320","o_25629523_340.jpg":"340x226","o_25629523_220.jpg":"220x146","h_25629523_1280.jpg":"1280x854","h_25629523_1024.jpg":"1024x683","h_25629523_640.jpg":"640x427","h_25629523_480.jpg":"480x320","h_25629523_340.jpg":"340x227","h_25629523_220.jpg":"220x147","pp_25629523_1280.jpg":"1280x1628","pp_25629523_1024.jpg":"1024x1303","pp_25629523_640.jpg":"640x814","pp_25629523_480.jpg":"480x611","pp_25629523_340.jpg":"340x432","pp_25629523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24746426_1920.jpg":"1920x1080","k_24746426_1280.jpg":"1280x1280","k_24746426_1024.jpg":"1024x1024","k_24746426_640.jpg":"640x640","k_24746426_480.jpg":"480x480","k_24746426_340.jpg":"340x340","k_24746426_220.jpg":"220x220","o_24746426_1280.jpg":"1280x853","o_24746426_1024.jpg":"1024x682","o_24746426_640.jpg":"640x426","o_24746426_480.jpg":"480x320","o_24746426_340.jpg":"340x226","o_24746426_220.jpg":"220x146","h_24746426_1280.jpg":"1280x854","h_24746426_1024.jpg":"1024x683","h_24746426_640.jpg":"640x427","h_24746426_480.jpg":"480x320","h_24746426_340.jpg":"340x227","h_24746426_220.jpg":"220x147","pp_24746426_1280.jpg":"1280x1628","pp_24746426_1024.jpg":"1024x1303","pp_24746426_640.jpg":"640x814","pp_24746426_480.jpg":"480x611","pp_24746426_340.jpg":"340x432","pp_24746426_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8230579 Threads: 3 Questions: 1697153253 Slow queries: 5063911 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112822494 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/mladi-lijecnici-nakon-revizije-ugovora-vise-nece-biti-robovi-dat-cemo-im-120-000-eura-a-vratit-ce-nam-pet-tisuca-1331476 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mladi-lijecnici-nakon-revizije-ugovora-vise-nece-biti-robovi-dat-cemo-im-120-000-eura-a-vratit-ce-nam-pet-tisuca-1331476?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 414873 [name] => specijalizanti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => specijalizanti [link] => /tag/specijalizanti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601312 [name] => Vili Beroš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vili-beros [link] => /tag/vili-beros ) [2] => stdClass Object ( [id] => 714352 [name] => tomislav dulibić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-28 13:24:21 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-dulibic [link] => /tag/tomislav-dulibic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 290754 [name] => Dragomir Petric [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragomir-petric [link] => /tag/dragomir-petric ) [4] => stdClass Object ( [id] => 378538 [name] => ugovori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ugovori [link] => /tag/ugovori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije ako nakon cijele specijalizacije, tijekom koje je u njih uloženo 120.000 eura, odluče raditi gdje ih je volja - kaže dr. Dragomir Petric [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPECIJALIZANTI(CE) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladi liječnici nakon revizije ugovora više neće biti ‘robovi‘: ‘Dat ćemo im 120.000 eura, a vratit će nam pet tisuća‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/24549858.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

ILUSTRACIJA

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/24549858.jpg [title] => Shutterstock

ILUSTRACIJA

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25867941.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Dr. Dragomir Petric: Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25867942.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

Ministar Vili Beroš: Ugovori su potrebni da bismo mogli upravljati ljudskim resursima

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25867944.jpg [title] => Vanesa Pandžić/Cropix

Državni tajnik u MIZ-u Tomislav Dulibić potvrdio je da je još oko 1200 liječnika s nepovoljnim ugovorima

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/25629523.jpg [title] => /Shutterstock

the doctor writes a prescription pil

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/18/24746426.jpg [title] => Shutterstock

ILUSTRACIJA

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ministarstvo zdravstva (MIZ) najavilo je rješavanje problema tzv. robovlasničkih ugovora za specijalizante do kraja ove ili početkom iduće godine, što je pozdravila “Inicijativa mladih liječnika” koja je poručila da ne pripremaju štrajk.

Istovremeno, državni tajnik u MIZ-u Tomislav Dulibić potvrdio je da je još oko 1200 liječnika s nepovoljnim ugovorima. Oni moraju platiti oko 100 tisuća eura za prijevremeni odlazak iz bolnice za koju su odradili specijalizaciju. Retroaktivnom primjenom zakonskih izmjena oslobodilo bi ih se te obveze. Više se neće plaćati penali za odlazak iz ustanove s kojom specijalizanti imaju ugovore. Morat će vraćati samo fiksne troškove mentorstva i edukacije, rekao je.

Istovremeno je o ovoj “vrućoj” temi u ponedjeljak izjavu dao i izv. prof. prim. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva RH.

Upravljanje ljudskim resursima

- Ugovori su potrebni da bismo mogli upravljati ljudskim resursima. Nije moguće da ova država prvo nekog financira da završi medicinski fakultet pa ga potom financira da završi specijalizaciju od šest godina, drugu u trajanju od četiri ili pet godina, pa da taj isti sutra otiđe u neku drugu razvijenu zapadnoeuropsku zemlju i da kaže “Hrvatska, hvala, zdravo, doviđenja”, rekao je ministar Beroš.

---

image

Državni tajnik u MIZ-u Tomislav Dulibić potvrdio je da je još oko 1200 liječnika s nepovoljnim ugovorima

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Dakle, prema tim novim, revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije.

- Pa to za šest godina specijalizacije iznosi najviše od 20, 30 ili maksimalno 40 tisuća kuna, ili od tri do pet i pol tisuća eura. Dakle, oni će sada uraditi ono za što sam ja prije nekoliko godina bio pozivan na sud i što sam odbio uraditi. Revidirat će ugovore po kojima bi specijalizanti, koji su kroz svoju specijalizaciju od Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) dobili više od milijun kuna (120 tisuća eura), novim ugovorom trebali, ako nakon završetka specijalizacije ne namjeravaju raditi u DZ SDŽ, vratiti puno, puno manje.

Od mene se te 2016. godine tražilo da im revidiram ugovore i da umjesto milijun kuna Domu zdravlja SDŽ moraju vratiti 250 tisuća kuna, a sada će po svemu sudeći morati vraćati još manje. Državni tajnik Dulibić izjavljuje da će se ugovori retroaktivno izmijeniti, a ministar Beroš daje izjavu da ugovori moraju postojati. Mislim da bi se njih dvojica trebala prvo dogovoriti što će reći - kazuje dr. Dragomir Petric, bivši (u dva mandata) ravnatelj DZ SDŽ.

Stipendije za prosvjetare

Naš sugovornik je uvjeren da reviziju tzv. robovlasničkih ugovora neće biti tako lako provesti u djelo.

- Pa nisu ludi ni ovi iz EU-a. Oni su inzistirali da mi za svakog specijalizanta, kojemu oni daju novac za specijalizaciju, napišemo gdje će sutra raditi, u kojoj ustanovi. Nije isto hoće li liječnik sutra, nakon dovršene specijalizacije, raditi u Vrgorcu ili recimo u tatinoj ambulanti u centru Splita, a specijalizirao je preko DZ SDŽ, samo da tatica ne bi morao plaćati tu specijalizaciju.

EU daje novac za specijalizacije, za unapređenje zdravstvenog sustava, a ne da bi novi specijalist, kojemu je EU platio specijalizaciju, sutra, nakon što dovrši specijalizaciju, mogao raditi gdje ga je god volja - kazuje dr. Petric.

Još o temi pročitajte ovdje:

Dr. Petric: ‘Ajde neka u Americi pokušaju ne vratiti novac za specijalizaciju! To što traže nespojivo je s logikom‘

---

image

Dr. Dragomir Petric: Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije

Tom Dubravec/Cropix
---

Petric je uvjeren da RH mora “izmisliti” novi sustav specijalizacija.

- Ako ne izmislimo sustav koji će nam zagarantirati i osigurati dovoljan broj liječnika koji će nakon završetka specijalizacije ostati raditi u RH, upast ćemo u gadne probleme, u koje smo već počeli upadati. Država se mora za to pobrinuti i skinuti teret odgovornosti s ravnatelja domova zdravlja, a ne da sutra prozivaju ravnatelja, recimo DZ u Osijeku, zašto u Čepinu nema liječnika. Nema ga jer je država omogućila tom mladom liječniku da ode nakon završene specijalizacije raditi gdje ga je volja - kazuje dr. Petric.

Dok MIZ sada želi revidirati te “sporne robovlasničke ugovore” za 1200 liječnika, Ministarstvo prosvjete predlaže da se podijele stipendije po 600 eura mjesečno za one koji će nakon završetka svog studija raditi u prosvjeti. Međutim, uvjet im je da kada diplomiraju, moraju toliko vremena koliko su primali stipendiju ostati raditi u prosvjeti. Je li i to robovlasništvo? - pita se dr. Petric.

Uvijek se volimo uspoređivati s Njemačkom, pa ćemo to napraviti i u ovom slučaju.

- U Njemačkoj samo vrhunske klinike mogu biti nastavne baze, ne može tamo neka “seoska” bolnica poslati studente na specijalizaciju. U Njemačkoj nitko ne može doći i reći “ja hoću specijalizaciju”. Za specijalizacije se tamo ljudi natječu, kao i što se natječu između sebe, dok specijaliziraju, tko će biti najbolji.

Zašto? Zato što u Njemačkoj, recimo u Münchenu, za pet specijalizacija prime 20 specijalizanata i “otvore” natjecanje među njima, jer samo pet najboljih nakon završene specijalizacije ostaje raditi u toj bolnici.

Ostalih 15 ide na tržište rada jer nisu dovoljno dobri za tu bolnicu i tada oni traže posao za sebe. Ne moraju vratiti bolnici onaj novac koji su dobivali za šest godina specijaliziranja. Zašto? Pa zato što su oni odradili svojih šest godina za tu bolnicu dok su kod nje specijalizirali - veli dr. Petric.

---

image

ILUSTRACIJA

Shutterstock
---

Hrvatska praksa

A u Hrvatskoj?

- Kada u Hrvatskoj neki KBC raspiše pet specijalizacija, on za njih u bolnicu primi pet specijalizanata, kojima je, nakon završetka specijalizacije, osigurano radno mjesto u toj bolnici, pa taman oni bili najgori specijalizanti u povijesti, s najlošijim ocjenama i još lošijim zalaganjem i radom. I u tome je osnovna razlika između Njemačke i Hrvatske - kaže dr. Petric.

Naš sugovornik priznaje da su ipak neki mladi liječnici specijalizanti ili tek završeni specijalisti u Hrvatskoj u pravu.

- U Hrvatskoj su u pravu oni mladi liječnici specijalizanti koji, recimo, u KBC-u Split specijaliziraju za KBC Split i oni ne trebaju vraćati nikakav novac ako nakon završene specijalizacije žele otići iz KBC-a raditi, recimo, u SAD, Austriju ili KBC Zagreb. Oni su svoje u KBC-u Split odradili za vrijeme specijalizacije.

No oni ostali koji su u KBC-u Split specijalizirali, recimo, za DZ SDŽ, oni bi taj novac morali vratiti ako nakon završene specijalizacije u KBC-u Split ne žele doći raditi u DZ SDŽ jer su se ugovorom obvezali. DZ SDŽ od njih nije imao nikakve koristi, a plaćao je njihovu specijalizaciju - zaključuje dr. Dragomir Petric. 

---

Privatna poliklinika mladom specijalizantu: Vrati 200.000 eura pa idi gdje hoćeš

Ovo je neslužbena priča o specijalizacijama iz jedne privatne oftalmološke poliklinike u Hrvatskoj.

Ta poliklinika, prema našem izvoru, šalje na specijalizaciju mlade liječnike koji se žele u svom životu baviti oftalmologijom. Da bude jasno, ne šalje ih ona iz ljubavi na specijalizaciju, nego iz profita, jer želi s njima i na njima u budućnosti zaraditi.

Dakle, prije negoli mladi liječnik počne specijalizirati za tu polikliniku, specijalizant potpisuje bjanko-zadužnicu na 200 tisuća eura, da mu se ne bi slučajno dogodilo da nakon završetka specijalizacije ode raditi negdje drugdje. Ugovorom se mladi specijalizant obvezuje da će nakon završetka specijalizacije ostati raditi u toj poliklinici dvostruko više od onog vremena za koji mu je plaćena specijalizacija.

Naravno, ako specijalizant nakon što postane specijalist odluči otići raditi u SAD jer mu tamo daju bolju plaću i uvjete, ovaj privatnik koji mu je omogućio specijalizaciju i koji mu je davao tijekom specijalizacije plaću, bolju nego u javnom sektoru, aktivirat će bjanko-zadužnicu. Rekli bismo: čist račun, duga ljubav.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Tom Dubravec/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix /Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

ILUSTRACIJA

Tom Dubravec/Cropix

Dr. Dragomir Petric: Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije

Damir Škomrlj/Cropix

Ministar Vili Beroš: Ugovori su potrebni da bismo mogli upravljati ljudskim resursima

Vanesa Pandžić/Cropix

Državni tajnik u MIZ-u Tomislav Dulibić potvrdio je da je još oko 1200 liječnika s nepovoljnim ugovorima

/Shutterstock

the doctor writes a prescription pil

Shutterstock

ILUSTRACIJA

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mladi-lijecnici-nakon-revizije-ugovora-vise-nece-biti-robovi-dat-cemo-im-120-000-eura-a-vratit-ce-nam-pet-tisuca-1331476 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95ad053146fcea3723edb873a44fbcf363bdd617 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladi+lije%C4%8Dnici+nakon+revizije+ugovora+vi%C5%A1e+ne%C4%87e+biti+%E2%80%98robovi%E2%80%98%3A+%E2%80%98Dat+%C4%87emo+im+120.000+eura%2C+a+vratit+%C4%87e+nam+pet+tisu%C4%87a%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-lijecnici-nakon-revizije-ugovora-vise-nece-biti-robovi-dat-cemo-im-120-000-eura-a-vratit-ce-nam-pet-tisuca-1331476 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-lijecnici-nakon-revizije-ugovora-vise-nece-biti-robovi-dat-cemo-im-120-000-eura-a-vratit-ce-nam-pet-tisuca-1331476 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prema revidiranim ugovorima koji bi trebali stupiti na snagu za koji mjesec, specijalizanti će trebati vratiti samo fiksne troškove mentorstva i edukacije ako nakon cijele specijalizacije, tijekom koje je u njih uloženo 120.000 eura, odluče raditi gdje ih je volja - kaže dr. Dragomir Petric [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPECIJALIZANTI(CE) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSPECIJALIZANTI(CE)

Mladi liječnici nakon revizije ugovora više neće biti ‘robovi‘: ‘Dat ćemo im 120.000 eura, a vratit će nam pet tisuća‘

Piše Ivica Marković
18. listopada 2023. - 17:39

Ministarstvo zdravstva (MIZ) najavilo je rješavanje problema tzv. robovlasničkih ugovora za specijalizante do kraja ove ili početkom iduće godine, što je pozdravila “Inicijativa mladih liječnika” koja je poručila da ne pripremaju štrajk.

Istovremeno, državni tajnik u MIZ-u Tomislav Dulibić potvrdio je da je još oko 1200 liječnika s nepovoljnim ugovorima. Oni moraju platiti oko 100 tisuća eura za prijevremeni odlazak iz bolnice za koju su odradili specijalizaciju. Retroaktivnom primjenom zakonskih izmjena oslobodilo bi ih se te obveze. Više se neće plaćati penali za odlazak iz ustanove s kojom specijalizanti imaju ugovore. Morat će vraćati samo fiksne troškove mentorstva i edukacije, rekao je.

Istovremeno je o ovoj “vrućoj” temi u ponedjeljak izjavu dao i izv....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 16:06