StoryEditorOCM
Hrvatskadan antifašizma

Milanović će se pokloniti poginulim Dalmatincima, a onda bi on i Kotromanović mogli na pješačenje partizanskim stazama

Piše Ivanka Toma/JL
21. lipnja 2023. - 19:40
Zagreb, 280523. RSC Jarun. Predsjednik Republike Zoran Milanovic prisustvovao je obiljezavanju Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Na fotografiji: Zoran Milanovic.Damjan Tadic/Cropix

Na Dan antifašističke borbe, predsjednik Republike Zoran Milanović položit će vijenac kod Spomenika Drugoj dalmatinskoj brigadi na Donjim Barama, na području Nacionalnog parka Sutjeska u Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list. 

Ove godine se obilježava 80 godina od bitke na Sutjesci. U borbama koje su se vodile u svibnju i lipnju 1943. godine nešto više od 16 tisuća partizanskih boraca našlo se u okruženju oko 120 tisuća pripadnika fašističkih vojnih snaga kojima je cilj bio uništiti glavninu partizanske vojske i zarobiti Tita.

Spomenik Drugoj dalmatinskoj brigadi podignut je na mjestu gdje su partizani iz Dalmacije u višednevnim teškim borbama u lipnju 1943. godine osigurali izvlačenje iz okruženja glavnine partizanskih snaga te Vrhovnog štaba i Tita.

U borbama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 02:41