StoryEditorOCM
HrvatskaKOMENTAR

Lud, zbunjen, (ne)normalan: Ako nemate balkon onda nećete moći staviti klima-uređaj na zgradu! Pa tko im piše ove zakone

Piše Ivica Marković
27. kolovoza 2024. - 14:40

Osobno mislim da predlagatelj zakona po kojemu ljudi više neće smjeti postavljati vanjske jedinice klimatizacijskih uređaja na pročelja svojih zgrada živi u nekom svom "hladnom svijetu" i da mu je uvijek zima.

Zašto?

Pa iz jednostavnog razloga što predlagatelj ne zna ili se samo pravi da ne zna da u Hrvatskoj ima zasigurno stotine i tisuće kuća, zgrada, nebodera koji nemaju lođu ili balkon i čiji stanari moraju svoje vanjske jedinice klimatizacijskih uređaja stavljati na pročelja svojih zgrada.

I dok već godinama pišemo o vrućini, promjeni klime, globalnom zatopljavanju, toplinskim udarima koji traju po nekoliko tjedana ili čak mjeseci, dotle predlagatelj ovog zakona živi na Sjevernom polu ili je dobro "polupao lončiće". Pitam ja te umne glave gdje će pobogu, oni koji žive u neboderima v bez balkona ili lođe stavljati vanjske jedinice klimatizacijskih uređaja? Hoće li ih staviti u dnevnu ili spavaću sobu ili možda u kupatilo?

Oni koji "izmišljaju toplu vodu" i koji bi sada htjeli da se svi skupa "skuhamo", jer nam brane klimatizacijske uređaje, kažu da zakon nije retroaktivan i da će sve vanjske jedinice klimatizacijskih uređaja, koje su postavljene na pročelja zgrada, do donošenja ovog suludog zakona tu i ostati.

Dalje, pitam ja predlagatelja zakona što će se dogoditi sa obiteljima koje u neboderu bez balkona ili lođe imaju srčanog bolesnika ili jednostavno osobu koja ne podnosi suptropske vrućine kakve vladaju u Hrvatskoj posljednjih godina, a bit će i još gore? I, takva obitelj shvati dan nakon donošenja ovog "umnog zakona" da im osim postojeće klime, koja je stavljena prije donošenja novog zakona, treba još jedna klima, jer postojeća ne može ohladiti stan? Budu li je stavili, biti će kažnjeni, a ne stave li je prijeti mogućnost da srčani bolesnik "otegne papke". Pa što ima veze, kao da je predlagatelju zakona važno hoće li netko u svom stanu, u svom vlasništvu, "otegnuti papke", jer nekom birokratu iz Zagreba smeta što mu vanjske klimatizacijske jedinice nagrđuju pogled ili vizuru.

Ili možda takva obitelj treba sagraditi lođu ili balkon? Hoće li i tada biti kažnjeni?

Donese li se ovakav zakon, trebalo bi ga nazvati slično po poznatoj seriji i dati mu ime "Lud, zbunjen, (ne)normalan."

Što piše u Zakonu?

Malo je koji zakon izazvao tako snažan javni odjek kao što je to prošli tjedan proizveo prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Te reakcije najviše su se odnosile na mogućnost otvaranja apartmana u stambenim zgradama i prikupljanje 80 posto suglasnosti suvlasnika. Međutim, taj prijedlog zakona obuhvaća i druga područja stanovanja, koji će se također ticati mnogih. 

Novi zakon, naime, donosi i rigorozne mjere koje se odnose na zatvaranje balkona, stavljanje satelitskih antena, postavljanje klima-uređaja te iznajmljivanje stanova turistima. Jedna od glavnih promjena odnosi se na ograničenja vezana za balkone i loggie. Stanari više neće moći samostalno pregrađivati, natkrivati ili zatvarati balkone bez odobrenja. 

Suvlasnik koji na izgrađenim zgradama izvede radove natkrivanja i zatvaranja balkona, lođa i terasa ili na ulična pročelja izgrađenih zgrada postavi uređaje za hlađenje, grijanje i obnovljive izvore energije, odnosno antenske sustave, kaznit će se kaznom od 1000 do 5500 eura, stoji u nacrtu novog zakona. 

Dio novog prijedloga zakona o upravljanju zgradama odnosi se i na klima-uređaje. Tko na pročelje stavi vanjsku jedinicu klima-uređaja, riskira kaznu do 5500 eura.

Gospođa iz Zagreba objasnila je zašto je ona tako montirala klimu: "Nemam je gdje staviti, a suprug je srčani bolesnik i mora stalno biti pod klimom". Sad će je, kaže, morati maknuti.

No Andrea Markešić, s velikim iskustvom u upravljanju zgradama, otkriva što će biti s onima koji su već postavili klime na pročelja: "Oni suvlasnici koji su svoje balkone zatvorili ili postavili klimatizacijske uređaje ne moraju ništa micati jer zakon ne djeluje retroaktivno.“ SD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 10:42