StoryEditorOCM
Hrvatskaprevenirajmo suicid

Lani se u Hrvatskoj ubilo 128 žena i 401 muškarac. Psihijatri poručili: ‘Alternativa samoubojstvu uvijek postoji!‘

Piše HINA
10. rujna 2023. - 12:32
Na Klinici za psihijatriju Vrapče postoji i Call center za psihološku pomoć putem telefona i interneta:Porin Makarić, Domagoj Vidović, Petrana Brečić, Tihana Jendričko i Marko ĆurkovićDarko Tomaš/Cropix

- Alternativa samoubojstvu uvijek postoji!, poručili su iz Klinike za psihijatriju Vrapče povodom Svjetskog dana prevencije samoubojstava koji se obilježava u nedjelju.
Procjenjuje se da svake godine 700 000 ljudi izgubi život zbog samoubojstava, a znamo da svako samoubojstvo duboko pogađa mnogo više ljudi, navode iz Klinike.
 Ističu kako se Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava s ciljem podizanja svijesti o tom velikom javnozdravstvenom problemu s dalekosežnim društvenim, emocionalnim i ekonomskim posljedicama.


 Taj Dan, napominju, služi i kao podsjetnik da je prevencija samoubojstva javnozdravstveni prioritet i da je potrebno poduzeti hitne mjere kako bi se smanjila stopa smrtnosti od samoubojstava.
 “Stvarajmo nadu djelovanjem” trogodišnja je tema Svjetskog dana od 2021. do 2023. godine.  Ova tema služi kao snažan poziv na akciju i podsjetnik da postoji alternativa samoubojstvu. Svojim djelovanjem možemo poticati nadu i jačati prevenciju.
 Stvaranje nade putem djelovanja možemo signalizirati ljudima koji imaju suicidalne misli da postoji nada, da nam je stalo do njih i da im želimo biti podrška. Također sugerira da naši postupci, bez obzira koliko bili veliki ili mali, mogu dati nadu onima koji se bore, naglašavaju iz Klinike za psihijatriju Vrapče.
Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, od ukupno 529 osoba, u Hrvatskoj je prošle godine samoubojstvo izvršilo 128 žena i 401 muškarac. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 14:14