StoryEditorOCM
Hrvatskazabrinutost raste

Korona opet divlja! U tjedan dana 42 smrtna slučaja od covida, nove podvarijante su vrlo zarazne

Piše Hina
17. prosinca 2023. - 07:53

U Hrvatskoj opet raste broj zaraženih koronavirusom, a u samo tjedan dana zabilježena su 42 smrtna slučaja oboljelih od covida, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, no takvi se podaci više ne objavljuju na Vladinoj web stranici koronavirus.hr jer je nedavno ugašena.

U zadnja tri tjedna raste broj novooboljelih, no situacija nije dramatična kao prije dvije godine, izjavio je Hini epidemiolog Bernard Kaić

U Hrvatskoj trenutno cirkulira više podvarijanti omikron varijante virusa, slično kao i u drugim zemljama EU.

Kaić ističe kako nema dokaza da je ijedna od tih novih podvarijanti posebno opasna.

No, vrlo su zarazne pa su u Hrvatskoj od 5. do 11. prosinca zabilježena 443 nova slučaja oboljleih, u bolnici je 481 zaražena osoba, a 12 ih je na respiratoru.

Najviše zaraženih ima Grad Zagreb (134), Primorsko-goranska (98) i Osječko-baranjska županija (65). Najbolje je stanje u Ličko-senjskoj županiji gdje je evidentiran samo jedan zaraženi.

Među preminulima, u razdoblju od 5. do 11. prosinca, prevladavaju starije osobe u 70-im i 80-im godinama. Najmlađa osoba koja je podlegla simptomima covida bio je muškarac 1961. godište, a umro je u pulskoj općoj bolnici.

Sve je to razlog da se još jednom uputi apel starijim osobama da se cijepe. Interes za cijepljenje i dalje nije velik, u tjedan dana cijepljeno je 696 osoba na području cijele Hrvatske, među njima samo su 42 osobe cijepljenje prvom dozom.

Do sada je cijepljeno 71,39 posto odraslog stanovništva, a Hrvatskoj je na raspolaganju za uporabu još dva milijuna doza cjepiva protiv covida.

Unatoč porastu zaraženih, bolnice nisu opterećene

No, ovi se podaci više ne mogu naći na stranici koronavirus.hr, pokrenutoj u ožujku 2020., na kojoj je bilo moguće pratiti broj zaraženih i oboljelih po županijama, stanje u drugom državama, broj cijepljenih i ostalo. Stranica je ugašena početkom prosinca.

U HZJZ-u objašnjavaju da više ne vide potrebu za posebnim izvještavanjem nakon što je Svjetska zdravstevna organizacija u svibnju proglasila kraj izvanrednog stanja vezanog uz covid.

Daljnje praćenje oboljelih od covida integrirano je u standardne protokole za nadzor zaraznih bolesti.

"To znači da više nema potrebe za posebnom stranicom, posvećenom isključivo covidu, već će se podaci o bolesti objavljivati u sklopu redovnih izvještaja o zaraznim bolestima", kažu u HZJZ-u te upućuju na stranicu Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis - tablični podaci.

Novije podvarijante omikrona ne opterećuju zdravstveni sustav na načine kao što su to činile ranije varijante.

To ukazuje na manju potrebu za posebnim nadzorom i izvještavanjem, specifičnim za covid-19. Unatoč gašenju posebne stranice, naglasak se i dalje stavlja na važnost opreza i pridržavanja preporučenih mjera zaštite kako bi se spriječilo širenje virusa i zaštitilo zdravlje javnosti.

Ukidanjem posebne stranice za covid, resursi i napor usmjeravaju se na sveobuhvatniji pristup nadzoru zaraznih bolesti, omogućavajući bolju integraciju i upravljanje informacijama o zdravstvenim rizicima, poručuju iz HZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:17