StoryEditorOCM
HrvatskaKLJUČNI SASTANAK

Filipović: ‘Ideja je da se vrijednost osnovne košarice vrati na cijene od 31.12. Nitko od trgovaca mi nije rekao ne!‘

Piše Vijesti SD
12. rujna 2023. - 12:54

15:44 Nakon sastanka s predstavnicima velikih trgovaca, pred novinare je izašao ministar Filipović koji tvrdi da su danas imali konstruktivne razgovore.

- Ideja je da se ukupna vrijednost košarice proizvoda, odnosno ono što je na našoj stranici, vrati na cijene 31.12. prošle godine.

- Nisu svi trgovci isti, u okvirima što bude moguće to će biti i napravljeno. Svi su pokazali razumijevanje da treba staviti cijene pod kontrolu, rekao je.

Dodao je da su konzultacije prošle dobro i da je važno da zajednički podrže inicijativu Vlade da dođe do snižavanja cijena.

Rekao je i da su neki trgovci spremni reagirati već u petak. Dodao je i kako nitko od trgovaca nije rekao da nije spreman sniziti cijene, ali da će se više detalja znati u narednim danima.

image
Lucija Očko/Cropix

15:00  Martin Evačić, predsjednik HUP Udruge trgovine i direktor domaćeg trgovačkog lanca NTL, potvrdio je danas nakon sastanka s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem da su trgovci spremni vratiti cijene nekih artikala na razinu na kojoj su bili 31. prosinca prošle godine.

Evačić u razgovoru za Jutarnji list nije mogao konkretno reći hoće li to svi baš i napraviti, ali ipak vjeruje da će svi sudjelovati, jer si nakon ovoga nitko neće moći sebi dopustiti da ne sudjeluje.

No, kako kaže Evačić, s koliko proizvoda će netko sudjelovati u ovoj akciji koju je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva, stvar je svakog trgovačkog lanca, ovisno o njegovoj snazi.

Na pitanje za koliki se broj od 360 proizvoda iz osnovne košarice uopće može sniziti cijena, Evačić odgovara za jako mali broj.

- Možda se za mali broj proizvoda može vratiti cijena, ali za veliku većinu ne. Cijene su otišle gore u nabavi i kada bi smanjili cijene za svih 360 proizvoda, velika većina tih cijena prodavala bi se ispod nabavne cijene što zakonski nije moguće – kaže Evačić.

- Ipak, vjeruje da će svi sudjelovati.

- Ali koliko će tko moći, o tom potom. To ovisi o njegovoj snazi. Odgovor ćemo imati kroz dan-dva. NTL će sudjelovati sigurno – kaže Evačić.

No, kako dodaje, ne može reći koliki broj namirnica bi se vratio na cijene od 31. prosinca prošle godine, niti se razgovaralo o određenim artiklima, to će svaki trgovac procijeniti za sebe.

- Ne znam za koliko ćemo proizvoda mi moći vratiti cijenu, ali za potrošače je dobro da jedan trgovac smanji cijene za jedan broj artikala, a drugi za drugi broj. U svemu ovome trebali bi sudjelovati i proizvođači, jer bez njih teško da se išta može provesti – poručuje Evačić.

Dodaje i kako se na sastanku nije razgovaralo o Vladinu paketu pomoći. Priznaje i da će se sada sigurno raditi marketinška kampanja sa sniženim cijenama.

- Dio cijena se i spustio, ali percepcija je takva da je sve išlo gore – upozorava Evačić.

14:25 Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, poprilično je optimističan nakon održanih sastanaka:

- Mislim da će se svi sudjelovati, mi da. A sad s koliko artikala i s kojima stvar je samih trgovaca. Svatko od trgovaca će sam procijeniti koliko može pridonijeti, koliko proizvoda može smanjiti i to će sigurno napraviti u sljedećim danima tjednima. Ministarstvo očekuje povratan odgovor od nas u roku par dana", kazao je, prenosi N1.

13:30 Predstavnici Tommyja i Kauflanda završili su razgovor s ministrom Filipovićem, ali nakon sastanka nisu davali izjave. Sljedeći koji idu kod Filipovića na razgovor su predstavnici Spara.

11.55 - Gotovo je i sastanak s predstavnicima Lidla, ali oni su pokraj novinara prošao bez davanja izjave. Idući na redu su predstavnici Tommyja.

10.55 - Daliborka Kranjčić, predsjednica uprave KTC-a, nakon sastanka s ministrom Filipovićem rekla je da je moguće nešto napraviti da se neke od cijena korigiraju, a više detalja trebalo bi biti poznato za dva dana, odnosno nakon što Vlada predstavi novi paket mjera pomoći.

image

Daliborka Kranjčić iz KTC-a

Goran Mehkek/Cropix

Sljedeći na redu su predstavnici Lidla.

10.30 - Fabris Peruško iz Fortenove na sastanku je rekao da bi Konzum mogao podržati Vladin prijedlog.

- Imali smo vrlo korektan razgovor, razgovarali smo o potencijalnim mjerama, mislim da ćemo postići dogovor - rekao je Peruško, prenosi N1.

- Mislim da ćemo podržati ono što je razgovarano danas.

Inače, razgovori s predstavnicima trgovačkih lanaca odvijat će se pojedinačno, a Konzum je bio prvi na redu.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja tražit će danas od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 360 namirnica iz osnovne košarice koji se nalaze u aplikaciji Kretanje cijena, i to na one razine koje su bile 31. prosinca prošle godine, objavio je jučer Jutarnji.hr.

Predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Spara i Tommyja, pozvani su danas ujutro na sastanak u Ministarstvo. Razgovori s trgovcima će se odvijati pojedinačno, a potpredsjednik Vlade Oleg Butković kazao je da je u nekim preliminarnim razgovorima jedan od 10 velikih trgovaca već izrazio spremnost da cijene vrati na razinu od 31. prosinca prošle godine.

Podsjećamo, sugovornici bliski Vladi ne govore što će se dogoditi ako trgovci ne pristanu na ovaj njihov zahtjev, već poručuju da imaju sve instrumente na raspolaganju. A ti instrumenti mogu biti i proširivanje liste zamrznutih proizvoda, na kojoj se sada nalazi osam namirnica, ali, govore sugovornici lista, to može biti i zamrzavanje cijena za 100 najprodavanijih proizvoda, kao i vraćanje cijena na neki raniji datum od prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:47