StoryEditorOCM
Hrvatskadiskriminacija

Kome smeta ženski spolni organ u udžbeniku biologije? ‘Spolnost i seksualnost sustavno se pokušavaju marginalizirati‘

Piše Vijesti sd
20. veljače 2024. - 19:04

Nedavno je otkriveno da su u udžbeniku iz prirode za 6. razred osnovne škole, nakladnika Školske knjige, u lekciji o spolnim organima ljudi cjelovito opisani muški spolni organi, dok je kod opisa ženskih spolnih organa vulva potpuno prešućena, na crtežu i u tekstu.

Povodom toga na N1 televiziji gostovala je Antonija Petričušić, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Ona je rekla je da je navgedenu informaciju saznala od profesorice Zlate Đurđević, koja je zbog toga podnijela prijavu za diskriminaciju i mizoginiju na adrese triju pravobraniteljstava.

image

Prof. Antonija Petričušić: Kada su ovakvi propusti raskrinkani, legitimno stavljaju sumnju roditelja imaju li uopće osnovanost povjerenja prema obrazovnim materijalima kojima su izložena naša djeca

Darko Tomaš/Cropix

"Kao građanka sam bila žalosna jer su odobreni takvi nastavni materijali. Preplašena sam jer ovakav propust ukazuje na sustavno propuštanje činjeničnih provjera u cjelokupnom sustavu obrazovanja i udžbeničkom dijelu. Kada su ovakvi propusti raskrinkani, legitimno stavljaju sumnju roditelja imaju li uopće osnovanost povjerenja prema obrazovnim materijalima kojima su izložena naša djeca", rekla je profesorica Petričušić, piše N1.

image

Prof. Zlata Đurđević podnijela je prijavu za diskriminaciju i mizoginiju na adrese triju pravobraniteljstava

Damjan Tadić/Cropix

"Područje spolnosti ili seksualnosti u Hrvatskoj se sustavno pokušava marginalizirati i izgurati iz obrazovnih sadržaja. Nisam primijetila ispriku izdavača i autora koji bi se trebali posuti pepelom i reći da je to propust i taj dio gradiva trebaju obraditi ravnopravno i nediskriminatorno prema biološkim karakteristikama muškarca i žene. Nisam iznenađena da postoji pristup gdje se određene biološke i faktičke činjenice nastoje protjerati od pažnje djece s obrazloženjem da ih tako čuvamo od zla i izopačenosti", zaključila je Antonija Petričušić, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

image

Naslikana vulva u hodu ulicama Berlina 8. marta 2019. godine

08 March 2019,: Participants of a demonstration on International Women‘s Day in Berlin walk through Mitte with a sign with a painted on vulva. Photo: Ralf Hirschberger/dpa (Photo by RALF HIRSCHBERGER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:44