StoryEditor
Hrvatskahladni tuš

Klopka za iznajmljivače: Splićanka zatražila odgodu plaćanja paušala dan nakon objave uputa Ministarstva turizma. A onda je stiglo pismo iz Porezne

Piše Mirela Goreta
16. svibnja 2020. - 19:33
IlustracijaMario Todorić/HANZA MEDIA

Kad je 24. ožujka objavljen i stupio na snagu Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, prema kojemu "pravne i fizičke osobe mogu bez naknade podnositi zahtjeve za odgodu plaćanja poreza i drugih obveza, uz uvjet da u trenutku podnošenja zahtjeva nemaju dug veći od 200,00 kn", na trenutak je laknulo hrvatskim iznajmljivačima.

Zatečeni epidemijom koronavirusa, ususret neizvjesnoj turističkoj sezoni pomislili su kako im je država ipak odlučila barem na trenutak olakšati. Krajem ožujka, u doba neprestane izmjene (ne)pouzdanih vijesti, do mnogih je iznajmljivača ipak doprla ona o mogućnosti odgode plaćanja paušalnog poreza. Dok su skeptici vrtjeli glavama i govorili kako je ta mjera bezvrijedna jer ih dug ionako čeka, mnogi su pohrlili predati zahtjeve u iznimno kratkom vremenskom roku od svega nekoliko radnih dana.

Čim je informacija o mogućnosti odgode "prozujala" internetom, oni spretniji, mlađi i informatički pismeniji iznajmljivači brzo su reagirali i ispunili zahtjev online, znajući kako rok za njegovu predaju vrijedi do kraja mjeseca. Oni drugi, mahom stariji, satima su, naoružani maskama i rukavicama u jeku panike oko koronavirusa, stajali u redovima pred tada malobrojnim otvorenim poštama kako bi "na vrijeme" predali zahtjev.

Hladni tuš iz Porezne

Zanimljivo, Ministarstvo turizma je upute za slanje zahtjeva za odgodu plaćanja paušalnog poreza na dohodak objavilo na svojim stranicama tek 30. ožujka 2020. Na samom kraju roka za predaju zahtjeva po naputku Porezne uprave!

Zatečena time, to će tek ovih dana spoznati splitska umirovljenica i iznajmljivačica (podaci poznati redakciji), vlasnica manjeg apartmana u Splitu, koja je svoj zahtjev uspjela poslati poštom 31. ožujka, misleći da je stigla to obaviti na vrijeme. Već godinama uplaćuje godišnji paušal za iznajmljivanje u četiri rate po 258,75 kuna. U njezinu rješenju za 2020. stoji, kao i svih proteklih godina, kako prvi kvartal treba platiti do 31. ožujka, drugi do 30. lipnja, treći do 30. rujna i četvrti do 31. prosinca. Sva sretna, kući je ponijela i potvrdu pošte kao jamstvo da je poslala zahtjev u roku, a sad može pjevati onu "Uzalud vam trud, svirači".

Ovih dana stiglo joj je rješenje Porezne uprave s obavijesti o neispunjavanju uvjeta za odgodu plaćanja zbog nastupa posebnih okolnosti, u kojemu piše kako je zbog zahtjeva, "kojeg ste podnijeli 3. travnja, uvidom u podatke službenih evidencija Porezne uprave, utvrđeno da ne ispunjavate uvjete za odgodu propisanog Pravilnika, jer na dan podnošenja zahtjeva imate dospjelog duga. Slijedom navedenog vašem zahtjevu za odgodu plaćanja ne može se udovoljiti."

U zaglavlju rješenja pronašla je telefonski broj. Nazvala je i kad je službenici objasnila problem, čudeći se odakle joj dug, a uredan je platiša, uslijedio je hladan tuš.

– Ma, možete to rješenje zanemariti, vama se, čim do 31. ožujka niste platili prvo tromjesečje, to vodi kao dug – brzo joj je rastumačila službenica iz Porezne.

– Ali podnijela sam zahtjev za odgodom do kraja ožujka, kako je i bilo rečeno. Poslan je poštom, imam potvrdu. Želite mi reći da mi se kao dug vodi iznos za koji sam vam poslala zahtjev za odgodu?! I da ste me zato odbili?

– Da, to vam je to. Ništa sad, morate platiti. Nećemo vam naplatiti drugi kvartal.

– A što je s trećim, četvrtim? I što sam ja vama sada uopće platila? Ne znam ni hoću li ovu godinu uopće raditi.

– A tko išta zna?! Ne znamo ni mi ništa... Morate to platiti. Vidjet ćemo za drugi kvartal...

– Dobro, i koliki je onda moj dug sada?

Sa sutrašnjim datumom 260,48 kuna. Ima nešto malo i kamata... To vam je to – skratila je službenica razgovor. Umirovljenica je ponovno uzela štap, pa u red pred poštu. I državi odmah, u strahu od novih kamata, uplatila 262,00 kune.

Veliki upitnici

Iz primjera ove splitske umirovljenice/iznajmljivačice jasno je kako je Porezna uprava ostala neumoljiva prema onima koji su zahtjev za odgodu plaćanja paušalnog poreza poslali 31. ožujka, bez obzira na traženja Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori da i oni koji su ga predali tog datuma budu obuhvaćeni Vladinom mjerom. U Poreznoj upravi kažu kako su "pravo na odgodu plaćanja mogli ostvariti oni porezni obveznici, pa tako i iznajmljivači, koji na dan podnošenja zahtjeva, a uputili su ga do 30. ožujka, za odgodu nisu imali evidentiran dospjeli dug u iznosu većem od 200,00 kn".

Mnogi se iznajmljivači, koji iz razumljivih razloga do sada nisu bili u mogućnosti primati goste u ovoj godini, a razmišljaju i kako uopće, pitaju zašto uopće moraju platiti paušalni porez.

"Porezni obveznici koji počinju obavljati djelatnost iznajmljivanja sami donose odluku o načinu plaćanja poreza", naglašavaju u Poreznoj upravi, objašnjavajući kako "dohodak mogu utvrđivati na temelju vođenja poslovnih knjiga, u kojem slučaju porez na dohodak plaćaju ovisno o stvarno ostvarenom dohotku ili u paušalnom iznosu, u kojem slučaju ne plaćaju porez na dohodak na temelju stvarno ostvarenog dohotka, što rezultira uglavnom povoljnijim poreznim tretmanom u odnosu na ostale porezne obveznike".

"Uzimajući u obzir posebne okolnosti u 2020., svim poreznim obveznicima koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu omogućena je odgoda plaćanja poreza na dohodak, a propisan im je i otpis obveze poreza na dohodak koja se odnosi na drugo tromjesečje 2020. godine koja dospijeva do 30. 6. 2020.", kažu u Poreznoj, napominjući kako su svi porezni obveznici koji nisu predali zahtjev za odgodom plaćanja obveze godišnjeg paušalnog poreza za prvo tromjesečje, bili dužni do kraja tromjesečja uplatiti četvrtinu njegova iznosa, dok svotu koja se odnosi na drugo tromjesečje i dospijeva na naplatu do 30. 6. 2020. nisu obvezni platiti.

Nula posto kamata do kraja srpnja

Na upit zaračunava li Porezna uprava kamate na dug za prvo tromjesečje 2020. onima koji su zakasnili ili nisu podnijeli zahtjev za odgodu plaćanja paušalnog poreza, odgovor glasi kako se "na dug po osnovi iznajmljivanja, koji je dospio 31. ožujka 2020., a za koji nije odobrena odgoda plaćanja, od dana dospijeća do 18. travnja 2020. godine obračunava zakonska zatezna kamata, dok se u razdoblju od 18. travnja do zaključno 31. srpnja 2020. kamatna stopa obračunava po stopi od 0,00 posto, sukladno Zakonu o dopuni zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN 47/20) i Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti (NN 53/20)".

#IZNAJMLJIVAČI#PAUŠALNI POREZ

Izdvojeno

18. svibanj 2020 19:35