StoryEditorOCM
Hrvatskaobmanjivanje kupaca

Kako nas varaju: poznati trgovački lanac prodaje paštetu od telećih jetrica, a pogledajte čega je najviše u njoj!

Piše VIJESTI SD
8. lipnja 2024. - 22:27

Na Facebook stranici ‘‘Halo inspektore‘‘ redovno objavljuju razne situacije s kupljenim proizvodima u domaćim trgovačkim lancima i trgovinama.

Ovaj put, riječ je o pašteti, navode.

- UISTINU: "TELEĆA JETRA" U KOJOJ JE NAJMANJE - TELEĆE JETRE!?! Može li se ovaj proizvod zvati "Teleća jetrena pašteta" ako u njoj ima svega više od - teleće jetre?!

Na deklaraciji lijepo piše kako se u tom proizvodu težine 125 g nalazi čak 41 % svinjskog mesa, 20 % svinjske jetre, zatim slanine, kuhinjske soli, začina, maltodekstrina, pojačivača arome, emulgatora, konzervansa... I samo 10 % teleće jetre!?!

Tu "teleću jetrenu paštetu" u svojoj trgovačkog mreži prodaje "Spar", a dobavljač i proizvođač je mesna industrija Franz Krainer iz Austrije, navode na svojim stranicama.

S obzirom da se ovo može podvesti pod obmanjivanje potrošača, odnosno kršenje Zakona o informiranju potrošača, zatražili su očitovanje i službeno tumačenje nadležnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

U odgovoru se, između ostalog, kaže:

"Pretpakirana (zapakirana) hrana koja se stavlja na tržište Republike Hrvatske mora biti označena sukladno zahtjevima propisanima Uredbom (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011 o informiranju potrošača o hrani čija je provedba osigurana Zakonom o informiranju potrošača o hrani (Narodne novine, br. 56/13, 14/14, 56/16 i 32/19).

image
/Shutterstock

Uredba (EU) br. 1169/2011 propisuje obvezne informacije koje moraju biti na hrani, način označavanja obveznih podataka o hrani, zahtjeve kojima moraju udovoljavati dobrovoljne informacije o hrani te pored navedenog propisuje i prakse poštenog informiranja o hrani.

Sukladno članku 7. podstavku 1. podstavku (a) Uredbe (EU) br. 1169/2011) informacije o hrani NE SMIJU BITI OBMANJUJUĆE glede karakteristika hrane, posebno njezine prirode, identiteta, svojstava, sastava, količine, roka trajanja, zemlje ili mjesta podrijetla, načina proizvodnje", odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te nas uputili i na Državni inspektorat koji nam je ubrzo odgovorio:

"Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata po zaprimaju ove informacije obavlja inspekcijski nadzor i ispituje navode, odnosno utvrđuje činjenično stanje. Nakon provedenog nadzora, povratno ćemo vas obavijestiti o utvrđenom," izvijestili su iz DIRH-a.

- Taj proizvod ne bi smio biti tako deklariran niti zbog prehrane ljudi uzrokovane vjerskim opredjeljenjima (halal i košer hrana) niti zbog obmanjivanja stranaca. Bez obzira žive li i rade u Hrvatskoj ili će tek doći na odmor - zaključuju s ‘‘Halo inspektore‘‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 23:37