StoryEditorOCM
Hrvatskapotvrđen novi soj

Kaić o simptomima zaraze omikronom: Bolest je slična gripi. Pojačana temperatura i osjećaj kao da ga je zgazio vlak ili autobus, trajalo je par dana

Piše PSD.
6. prosinca 2021. - 13:58

Nakon što je potvrđeno da je nova varijanta koronavirusa, omikron, potvrđena kod dva pacijenta u Hrvatskoj, epidemiolog Bernard Kaić na konferenciji za novinare u HZJZ-u govorio je o simptomima novog soja.

“Ja mislim da je neminovno da bude drugih slučajeva. Bilo je pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku i sigurno će biti novih slučajeva. Bolest je slična gripi. Pojačana temperatura i osjećaj kao da ga je zgazio vlak ili autobus i trajalo je par dana”, rekao je o simptomima.

Na pitanje hoće li se zbog omikrona mijenjati pravila, Kaić je rekao da se pravila neće mijenjati za sve kontakte.

“Bit će slično kao kad je došla delta. Isto tako ćemo postupati i kod omikrona, samo kad je ili potvrđen ili kad je jaka sumnja da se radi o varijanti omikron kod bolesnika, onda ćemo samo njihove kontakte staviti 14-dnevnu karantenu, a za sve ostale će biti kao i dosad postupanje s kontaktima. Moramo svi biti svjesni da je to sve privremeno, dok su ovako sporadični slučajevi te varijante. Ako se dogodi isto kao kod delte, onda to neće imati smisla, rekao je Kaić, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:30