stdClass Object ( [id] => 1016359 [title] => Još jedna nevjerojatna priča iz splitskoga Doma, razgovarali smo sa ženom koja tamo živi već 35 godina: Škaričić nas oće izbacit da se on može raširit [alias] => jos-jedna-nevjerojatna-prica-iz-splitskoga-doma-razgovarali-smo-sa-zenom-koja-tamo-zivi-vec-35-godina-skaricic-nas-oce-izbacit-da-se-on-moze-rasirit [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako san?! Evo, sidin i čekan suđenje. Kakvo?! Pa nigdi smo. Mi iz apartmana... Niko o nama ništa... Ni A, ni B, ni C. Di smo, kud smo, šta smo?! Nikog nije briga za nas.

A zatvorilo nas i ne daju nan nigdi mrdnit. Jučer nan u podne došli izmirit fibru i to je sve. Od jučer su nan još omogućili i da popišemo šta nan triba kupit, mliko, jaja, ulje i slične stvari. Ostavimo torbu na porti, sve izmišano s otin drugin kesetinama, lovu unutra i da će nan Crveni križ donosit. Šta se pod tin slične stvari podrazumijeva, ne znan. Ja još iman mesa u frižideru - govori nam jedna od štićenica splitskog Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj.

Objašnjava kako prolaze dani u jednom od žarišta koronavirusa u Dalmaciji.

Već desetljećima, kaže, živi u onom komfornijem krilu Doma – u garsonijeri (apartmanu) tek nešto većoj od dvadesetak četvornih metara, u kojoj ima sve što joj treba: kuhinjicu, kupaonicu s toaletom, mini blagovaonicu i odvojenu sobicu.

A bez svega toga bi, strahuje, zbog najezde korone mogla ostati. Pojava virusa u prvi plan je, naime, gurnula i sve one desetljećima nagomilane i zataškavane probleme oko smještaja stanara u tzv. luksuznijem krilu.

Tko je, kako i kada te po kojim uvjetima dobivao garsonijere? U gradu se oduvijek šuškalo sve i svašta... Kad se naša sugovornica (podaci poznati redakciji) davnih godina doselila u garsonijeru na danas nepostojećoj adresi Vukovarska 77, cijena mjesečnog najma bila je 50 njemačkih maraka. Danas iznosi 948 kuna.

– Nisan imala riješeno stambeno pitanje. Tadašnja socijalna radnica mi je preporučila da napišen molbu. Čekala san godinu, dvi, a onda dva tjedna dolazila svaki dan i pitala: “Kad će, kad će?” Bila sam uporna i ušla - kaže naša sugovornica.

Trebalo je, dodaje, ući u starački dom živjeti.

- Znate kako je, mlad si, a kažu ti da ideš živit u starački dom. A to je onda sve bilo prazno... Ma nije nas, u početku, bilo desetak. To su prije bile kancelarije socijalnih radnika, cili kat, i njihova kartoteka. Posli su se oni odselili i počelo se primat ljude. U početku je bilo desetak apartmana, sve ostalo je bilo zatvoreno. U to je doša rat, onda su primili izbjeglice i tako se sve to mišalo, mišalo i mišalo - objašnjava.

---

image
Tom Dubravec/Hanza Media
---

Iza rata je u Dom počelo dolaziti sve više ljudi.

- Ljudi su iznajmili svoje vikendice i stanove, ili su ih ostavili dici, i došli su ovde. Ima jedna šta je tu, u blizini, iznajmila svoju garsonijeru za dvi iljade kuna, ima i svoju mirovinu, pa je isto došla vamo - otkriva orisnica garsonijere u Vukovarskoj.

Ukupno ih je, veli, na nekoliko katova 68. Osim onih zauzetih ima i friško renoviranih, odrađeno je to prije samo nekoliko mjeseci. Štićenici koji su živjeli u njima su, u međuvremenu, umrli, pa je svaka od njih pretvorena u dvije dvokrevetne sobe, a ima i onih praznih čije uređenje još nije došlo na red.

– Nakon rata dolazilo se po sistemu “tko koga ima”. Donesi onome kome triba koji dar, donesi koju iljadu dinara ili ne znam čega, i uđi. Tako se pričalo po domu... Kad su prvi put renovirali dom, prije 21 godinu, i onda je bilo pritisaka da izađemo. Mi smo se žalili Zagrebu, Zagreb doša ovde i vratija sve kako je bilo. A bili su sve zidove razbili, nije bilo pregrada u apartmanima. Ali sve su morali vratiti na staro, da bude soba odvojena i dnevni boravak. Svaki dan smo tada imali sastanke... Tako je i to prošlo - prisjeća se.

Ipak, sada se boji...

- Baš se bojin šta će bit. Ja para, za više od ovoga, neman. Garsonijera od 22-25 četvornih metara košta 948 kuna plus struja i telefon. Voda je uračunata. I dopunsko i lijekove platin još 500 kuna. I Bog te veselio. Ode penzija - napominje.

Sad, otkad je koronavirus sve poharao, pravila su nešto drukčija.

- Nastoje da mi jedemo doli, u njihovoj kužini. To je bio njihov cilj. I da dodatno plaćamo marendu, ručak i večeru. Otkuda ću in, ćerce, dat?! Ako ne možete, tko vas šiša. Ajte ća. To van je to. Ili traži od socijale, Županije, nekoga tko ti je potpisa smještaj ovde. Ko će mi dat?! Pa ni moji u familiji nemaju - nemoćno zbori strahujući od neizvjesne budućnosti.

Pritisci na stanare garsonijera počeli su, objašnjava, još i prije "korone". Istinabog, nije da im susjedi iz drugog krila, oni iz četverokrevetnih soba, nisu imali na čemu zavidjeti.

- Svak od nas vamo ima napose svoje mjerilo za struju, svoj ključ, niko ti ne ulazi... Drukčije se živi. Kuvaš sam, vodiš brigu o higijeni, a oni su jadni primorani da po četvoro leže. Škaričić (op.a., ravnatelj doma Ivan) je na naš ulaz stavio tablu 79 umisto 77. Prominija je ima godinu dana. Vrši pritisak da idemo ća, da se on raširi, da ovo bude dom, stacionar i ništa više. Oni žele da mi izađemo iz apartmana, da oni mogu napravi sobe. To je zamisao našeg gospodina Škaričića, koji bi tija četiri kreveta u svaki apartman. A tko će meni dat za podstanarstvo? - pita se starica.

---

image
Ivan Škaričić još uvijek ravna splitskim 'crnim domom'
---

Ne krije da živi pod strahovitim pritiskom. Što zbog "korone", što zbog straha od gubitka smještaja. A svi su joj, kaže, osobni dokumenti još na adresi Vukovarska 77. Onoj koje više nema.

- Prije je broj 79 bio samo tamo na stacionaru. Ali oni sada žele da to sve bude Dom. Ima godinu dana da je doša novi vršitelj dužnosti, neki Damjanović, tu su i dvi socijalne radnice, Sonja i Lidija. Ovih ti dana ne vidin nikoga, a i ne znan nikoga. Sve astronauti u tin odijelima, nikoga ne poznaš ko je i šta je, ali vidin da nema nikog u njihovin kancelarijama. Svi prozori zatvoreni - pomno prati aktualnu situaciju u Domu.

Pokušali smo stupiti u kontakt s voditeljem objekta Daliborom Damjanovićem, koji je prije godinu dana stigao na dužnost u Dom u Vukovarskoj. Nažalost, bezuspješno.

- Gospodin Damjanović je u izolaciji. Ma, da i za bilo koga drugog pitate, svi su u izolaciji. Broj mobitela?! Ne mogu vam dati. Nećete se na mene ljutiti?! A da ja njemu dam vaš broj?! E, može, super. Ja ću ga pitati, ako vam se ne javi, znači nije do mene. Ugodan dan - kazala nam je ljubazna medicinska sestra koju smo dobili preko centrale Doma.

Za medicinske sestre naša sugovornica ima samo riječi hvale (“tim jadnim ženama dala bi još onoliku plaću koliku dobiju”), ali je ipak u svoj ovoj situaciji s koronavirusom u Domu u Vukovarskoj muči puno toga.

- Nisu nan tri tjedna pokucali na vrata, sve do jučer. Ni kad je izbila afera niko nije doša. Da nisan svoje rakije imala, da nisan sve štokove od vrata prebrisala, ne bi ništa. Nikakvu dezinfekciju nan nisu dali, a s prozora vidin da je i danas iskrcavaju. Eno, došlo prije neki dan 300 litara dezinficijensa, ma nama vamo nitko nije donio ni bočicu. Nama ništa, ni maske ni rukavice. Evo, ja prala sa svojima i stavila svoju masku, sva srića da san nabavila prije svega ovoga. Prvi dan, kad su nan na sastanku rekli da ćemo u izolaciju, otišla san u dućan, pun frižider nametnila. Nabrzinu napravila zalihu. Kruv kuvan sama, iman kvasca, mlika iman, čaja iman. I higijenu, praška... Sve potribe iman, ali nije to to. Sve što znan, znan priko televizije - ogorčena je stanarka Doma u Vukovarskoj.

Još je na svojoj spizi, ali mnogi su sustanari iz njezina krila, kako su dani odmicali, a zalihe se praznile, pokleknuli.

- Većina ih je počela jesti u domskoj kuhinji. Stislo ih, nema in ko donit spizu ili su dica daleko. Ali in hranu nose na vrata, ne mogu doli, u kužinu, ići. Neki su, u međuvremenu, otišli kod dice, ali sad se ne smi napustit dom bez rješenja. Evo, jedni su otišli u vikendicu na Ižu kod Zadra, najviše ih je od tamo. Liti bi to iznajmljivali, ali ove godine, izgleda, ništa od toga. Sve naopako, pa i to...

---

Tili bi nama davat hranu koju bacaju, pa oni već desetljećima u fažol nisu stavili niti jednu kobasicu


Oni sad žele da mi jedemo njihovu hranu, da dobiju više poticaja, love od Županije... Da ono što se baca od hrane donesu ovde nama. Ono što valja odnesu, a ono što je jadno donili bi nama. Hrana je nula – riža, riža, riža, kokoš. Riža, kokoš. Nema ulja, nema masti, nema soli...

Nit kobasice, komada slanine... Da kupe misečno deset kila Vegete, bolje bi in se isplatilo nego da kupe jedno tele ili june. Još je gore od bolničke hrane. Ima 30 godina da u fažol, a svakog je ponediljka za ručak, nisu stavili nijednu kobasicu. Ni komad pancete, jedno rebro, hrenovku... Nego onako, ko na pljuvaku.

Voće?! Sve je to najzadnja klasa, ona šta se već baca po pazaru. Kolač?! Dva Alberta keksa, pa puding između. To in je kolač. Ajme Bože.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIVATNE GARSONIJERE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => PRIVATNE GARSONIJERE 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-15 11:59:34 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-15 16:31:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-04-15 16:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18255 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/15\/13449768.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/15\/13418996.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/15\/13449718.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Hanza Media","","Tom Dubravec\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Ivan \u0160kari\u010di\u0107 jo\u0161 uvijek ravna splitskim 'crnim domom'",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","k_13449768_1280.jpg":"1280x1280","k_13449768_1024.jpg":"1024x1024","k_13449768_640.jpg":"640x640","k_13449768_480.jpg":"480x480","k_13449768_340.jpg":"340x340","k_13449768_220.jpg":"220x220","o_13449768_1280.jpg":"1280x854","o_13449768_1024.jpg":"1024x683","o_13449768_640.jpg":"640x427","o_13449768_480.jpg":"480x320","o_13449768_340.jpg":"340x226","o_13449768_220.jpg":"220x146","h_13449768_1280.jpg":"1280x854","h_13449768_1024.jpg":"1024x683","h_13449768_640.jpg":"640x427","h_13449768_480.jpg":"480x320","h_13449768_340.jpg":"340x227","h_13449768_220.jpg":"220x147","pp_13449768_1280.jpg":"1006x1280","pp_13449768_1024.jpg":"805x1024","pp_13449768_640.jpg":"503x640","pp_13449768_480.jpg":"377x480","pp_13449768_340.jpg":"267x340","pp_13449768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x594","k_13418996_1280.jpg":"1280x1280","k_13418996_1024.jpg":"1024x1024","k_13418996_640.jpg":"640x640","k_13418996_480.jpg":"480x480","k_13418996_340.jpg":"340x340","k_13418996_220.jpg":"220x220","o_13418996_1280.jpg":"1280x844","o_13418996_1024.jpg":"1024x675","o_13418996_640.jpg":"640x422","o_13418996_480.jpg":"480x316","o_13418996_340.jpg":"340x224","o_13418996_220.jpg":"220x145","h_13418996_1280.jpg":"1280x854","h_13418996_1024.jpg":"1024x683","h_13418996_640.jpg":"640x427","h_13418996_480.jpg":"480x320","h_13418996_340.jpg":"340x227","h_13418996_220.jpg":"220x147","pp_13418996_1280.jpg":"1006x1280","pp_13418996_1024.jpg":"805x1024","pp_13418996_640.jpg":"503x640","pp_13418996_480.jpg":"377x480","pp_13418996_340.jpg":"267x340","pp_13418996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","k_13449718_1280.jpg":"1280x1280","k_13449718_1024.jpg":"1024x1024","k_13449718_640.jpg":"640x640","k_13449718_480.jpg":"480x480","k_13449718_340.jpg":"340x340","k_13449718_220.jpg":"220x220","o_13449718_1280.jpg":"1280x852","o_13449718_1024.jpg":"1024x682","o_13449718_640.jpg":"640x426","o_13449718_480.jpg":"480x319","o_13449718_340.jpg":"340x226","o_13449718_220.jpg":"220x146","h_13449718_1280.jpg":"1280x854","h_13449718_1024.jpg":"1024x683","h_13449718_640.jpg":"640x427","h_13449718_480.jpg":"480x320","h_13449718_340.jpg":"340x227","h_13449718_220.jpg":"220x147","pp_13449718_1280.jpg":"1006x1280","pp_13449718_1024.jpg":"805x1024","pp_13449718_640.jpg":"503x640","pp_13449718_480.jpg":"377x480","pp_13449718_340.jpg":"267x340","pp_13449718_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7523597 Threads: 1 Questions: 1607905949 Slow queries: 4771669 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110704220 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/jos-jedna-nevjerojatna-prica-iz-splitskoga-doma-razgovarali-smo-sa-zenom-koja-tamo-zivi-vec-35-godina-skaricic-nas-oce-izbacit-da-se-on-moze-rasirit-1016359 [printLink] => /vijesti/hrvatska/jos-jedna-nevjerojatna-prica-iz-splitskoga-doma-razgovarali-smo-sa-zenom-koja-tamo-zivi-vec-35-godina-skaricic-nas-oce-izbacit-da-se-on-moze-rasirit-1016359?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605662 [name] => dom za stare i nemoćne u vukovarskoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 09:36:55 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-stare-i-nemocne-u-vukovarskoj [link] => /tag/dom-za-stare-i-nemocne-u-vukovarskoj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIVATNE GARSONIJERE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Još jedna nevjerojatna priča iz splitskoga Doma, razgovarali smo sa ženom koja tamo živi već 35 godina: Škaričić nas oće izbacit da se on može raširit [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/15/13449768.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Hanza Media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/15/13449768.jpg [title] => Tom Dubravec/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/15/13418996.jpg [title] => Ivan Škaričić još uvijek ravna splitskim 'crnim domom' ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/15/13449718.jpg [title] => Tom Dubravec/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kako san?! Evo, sidin i čekan suđenje. Kakvo?! Pa nigdi smo. Mi iz apartmana... Niko o nama ništa... Ni A, ni B, ni C. Di smo, kud smo, šta smo?! Nikog nije briga za nas.

A zatvorilo nas i ne daju nan nigdi mrdnit. Jučer nan u podne došli izmirit fibru i to je sve. Od jučer su nan još omogućili i da popišemo šta nan triba kupit, mliko, jaja, ulje i slične stvari. Ostavimo torbu na porti, sve izmišano s otin drugin kesetinama, lovu unutra i da će nan Crveni križ donosit. Šta se pod tin slične stvari podrazumijeva, ne znan. Ja još iman mesa u frižideru - govori nam jedna od štićenica splitskog Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj.

Objašnjava kako prolaze dani u jednom od žarišta koronavirusa u Dalmaciji.

Već desetljećima, kaže, živi u onom komfornijem krilu Doma – u garsonijeri (apartmanu) tek nešto većoj od dvadesetak četvornih metara, u kojoj ima sve što joj treba: kuhinjicu, kupaonicu s toaletom, mini blagovaonicu i odvojenu sobicu.

A bez svega toga bi, strahuje, zbog najezde korone mogla ostati. Pojava virusa u prvi plan je, naime, gurnula i sve one desetljećima nagomilane i zataškavane probleme oko smještaja stanara u tzv. luksuznijem krilu.

Tko je, kako i kada te po kojim uvjetima dobivao garsonijere? U gradu se oduvijek šuškalo sve i svašta... Kad se naša sugovornica (podaci poznati redakciji) davnih godina doselila u garsonijeru na danas nepostojećoj adresi Vukovarska 77, cijena mjesečnog najma bila je 50 njemačkih maraka. Danas iznosi 948 kuna.

– Nisan imala riješeno stambeno pitanje. Tadašnja socijalna radnica mi je preporučila da napišen molbu. Čekala san godinu, dvi, a onda dva tjedna dolazila svaki dan i pitala: “Kad će, kad će?” Bila sam uporna i ušla - kaže naša sugovornica.

Trebalo je, dodaje, ući u starački dom živjeti.

- Znate kako je, mlad si, a kažu ti da ideš živit u starački dom. A to je onda sve bilo prazno... Ma nije nas, u početku, bilo desetak. To su prije bile kancelarije socijalnih radnika, cili kat, i njihova kartoteka. Posli su se oni odselili i počelo se primat ljude. U početku je bilo desetak apartmana, sve ostalo je bilo zatvoreno. U to je doša rat, onda su primili izbjeglice i tako se sve to mišalo, mišalo i mišalo - objašnjava.

---

image
Tom Dubravec/Hanza Media
---

Iza rata je u Dom počelo dolaziti sve više ljudi.

- Ljudi su iznajmili svoje vikendice i stanove, ili su ih ostavili dici, i došli su ovde. Ima jedna šta je tu, u blizini, iznajmila svoju garsonijeru za dvi iljade kuna, ima i svoju mirovinu, pa je isto došla vamo - otkriva orisnica garsonijere u Vukovarskoj.

Ukupno ih je, veli, na nekoliko katova 68. Osim onih zauzetih ima i friško renoviranih, odrađeno je to prije samo nekoliko mjeseci. Štićenici koji su živjeli u njima su, u međuvremenu, umrli, pa je svaka od njih pretvorena u dvije dvokrevetne sobe, a ima i onih praznih čije uređenje još nije došlo na red.

– Nakon rata dolazilo se po sistemu “tko koga ima”. Donesi onome kome triba koji dar, donesi koju iljadu dinara ili ne znam čega, i uđi. Tako se pričalo po domu... Kad su prvi put renovirali dom, prije 21 godinu, i onda je bilo pritisaka da izađemo. Mi smo se žalili Zagrebu, Zagreb doša ovde i vratija sve kako je bilo. A bili su sve zidove razbili, nije bilo pregrada u apartmanima. Ali sve su morali vratiti na staro, da bude soba odvojena i dnevni boravak. Svaki dan smo tada imali sastanke... Tako je i to prošlo - prisjeća se.

Ipak, sada se boji...

- Baš se bojin šta će bit. Ja para, za više od ovoga, neman. Garsonijera od 22-25 četvornih metara košta 948 kuna plus struja i telefon. Voda je uračunata. I dopunsko i lijekove platin još 500 kuna. I Bog te veselio. Ode penzija - napominje.

Sad, otkad je koronavirus sve poharao, pravila su nešto drukčija.

- Nastoje da mi jedemo doli, u njihovoj kužini. To je bio njihov cilj. I da dodatno plaćamo marendu, ručak i večeru. Otkuda ću in, ćerce, dat?! Ako ne možete, tko vas šiša. Ajte ća. To van je to. Ili traži od socijale, Županije, nekoga tko ti je potpisa smještaj ovde. Ko će mi dat?! Pa ni moji u familiji nemaju - nemoćno zbori strahujući od neizvjesne budućnosti.

Pritisci na stanare garsonijera počeli su, objašnjava, još i prije "korone". Istinabog, nije da im susjedi iz drugog krila, oni iz četverokrevetnih soba, nisu imali na čemu zavidjeti.

- Svak od nas vamo ima napose svoje mjerilo za struju, svoj ključ, niko ti ne ulazi... Drukčije se živi. Kuvaš sam, vodiš brigu o higijeni, a oni su jadni primorani da po četvoro leže. Škaričić (op.a., ravnatelj doma Ivan) je na naš ulaz stavio tablu 79 umisto 77. Prominija je ima godinu dana. Vrši pritisak da idemo ća, da se on raširi, da ovo bude dom, stacionar i ništa više. Oni žele da mi izađemo iz apartmana, da oni mogu napravi sobe. To je zamisao našeg gospodina Škaričića, koji bi tija četiri kreveta u svaki apartman. A tko će meni dat za podstanarstvo? - pita se starica.

---

image
Ivan Škaričić još uvijek ravna splitskim 'crnim domom'
---

Ne krije da živi pod strahovitim pritiskom. Što zbog "korone", što zbog straha od gubitka smještaja. A svi su joj, kaže, osobni dokumenti još na adresi Vukovarska 77. Onoj koje više nema.

- Prije je broj 79 bio samo tamo na stacionaru. Ali oni sada žele da to sve bude Dom. Ima godinu dana da je doša novi vršitelj dužnosti, neki Damjanović, tu su i dvi socijalne radnice, Sonja i Lidija. Ovih ti dana ne vidin nikoga, a i ne znan nikoga. Sve astronauti u tin odijelima, nikoga ne poznaš ko je i šta je, ali vidin da nema nikog u njihovin kancelarijama. Svi prozori zatvoreni - pomno prati aktualnu situaciju u Domu.

Pokušali smo stupiti u kontakt s voditeljem objekta Daliborom Damjanovićem, koji je prije godinu dana stigao na dužnost u Dom u Vukovarskoj. Nažalost, bezuspješno.

- Gospodin Damjanović je u izolaciji. Ma, da i za bilo koga drugog pitate, svi su u izolaciji. Broj mobitela?! Ne mogu vam dati. Nećete se na mene ljutiti?! A da ja njemu dam vaš broj?! E, može, super. Ja ću ga pitati, ako vam se ne javi, znači nije do mene. Ugodan dan - kazala nam je ljubazna medicinska sestra koju smo dobili preko centrale Doma.

Za medicinske sestre naša sugovornica ima samo riječi hvale (“tim jadnim ženama dala bi još onoliku plaću koliku dobiju”), ali je ipak u svoj ovoj situaciji s koronavirusom u Domu u Vukovarskoj muči puno toga.

- Nisu nan tri tjedna pokucali na vrata, sve do jučer. Ni kad je izbila afera niko nije doša. Da nisan svoje rakije imala, da nisan sve štokove od vrata prebrisala, ne bi ništa. Nikakvu dezinfekciju nan nisu dali, a s prozora vidin da je i danas iskrcavaju. Eno, došlo prije neki dan 300 litara dezinficijensa, ma nama vamo nitko nije donio ni bočicu. Nama ništa, ni maske ni rukavice. Evo, ja prala sa svojima i stavila svoju masku, sva srića da san nabavila prije svega ovoga. Prvi dan, kad su nan na sastanku rekli da ćemo u izolaciju, otišla san u dućan, pun frižider nametnila. Nabrzinu napravila zalihu. Kruv kuvan sama, iman kvasca, mlika iman, čaja iman. I higijenu, praška... Sve potribe iman, ali nije to to. Sve što znan, znan priko televizije - ogorčena je stanarka Doma u Vukovarskoj.

Još je na svojoj spizi, ali mnogi su sustanari iz njezina krila, kako su dani odmicali, a zalihe se praznile, pokleknuli.

- Većina ih je počela jesti u domskoj kuhinji. Stislo ih, nema in ko donit spizu ili su dica daleko. Ali in hranu nose na vrata, ne mogu doli, u kužinu, ići. Neki su, u međuvremenu, otišli kod dice, ali sad se ne smi napustit dom bez rješenja. Evo, jedni su otišli u vikendicu na Ižu kod Zadra, najviše ih je od tamo. Liti bi to iznajmljivali, ali ove godine, izgleda, ništa od toga. Sve naopako, pa i to...

---

Tili bi nama davat hranu koju bacaju, pa oni već desetljećima u fažol nisu stavili niti jednu kobasicu


Oni sad žele da mi jedemo njihovu hranu, da dobiju više poticaja, love od Županije... Da ono što se baca od hrane donesu ovde nama. Ono što valja odnesu, a ono što je jadno donili bi nama. Hrana je nula – riža, riža, riža, kokoš. Riža, kokoš. Nema ulja, nema masti, nema soli...

Nit kobasice, komada slanine... Da kupe misečno deset kila Vegete, bolje bi in se isplatilo nego da kupe jedno tele ili june. Još je gore od bolničke hrane. Ima 30 godina da u fažol, a svakog je ponediljka za ručak, nisu stavili nijednu kobasicu. Ni komad pancete, jedno rebro, hrenovku... Nego onako, ko na pljuvaku.

Voće?! Sve je to najzadnja klasa, ona šta se već baca po pazaru. Kolač?! Dva Alberta keksa, pa puding između. To in je kolač. Ajme Bože.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Hanza Media Tom Dubravec/Hanza Media

Ivan Škaričić još uvijek ravna splitskim 'crnim domom'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/jos-jedna-nevjerojatna-prica-iz-splitskoga-doma-razgovarali-smo-sa-zenom-koja-tamo-zivi-vec-35-godina-skaricic-nas-oce-izbacit-da-se-on-moze-rasirit-1016359 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=803ca8ce83367bf7ad9958c552aac2372f8d59a8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jo%C5%A1+jedna+nevjerojatna+pri%C4%8Da+iz+splitskoga+Doma%2C+razgovarali+smo+sa+%C5%BEenom+koja+tamo+%C5%BEivi+ve%C4%87+35+godina%3A+%C5%A0kari%C4%8Di%C4%87+nas+o%C4%87e+izbacit+da+se+on+mo%C5%BEe+ra%C5%A1irit&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjos-jedna-nevjerojatna-prica-iz-splitskoga-doma-razgovarali-smo-sa-zenom-koja-tamo-zivi-vec-35-godina-skaricic-nas-oce-izbacit-da-se-on-moze-rasirit-1016359 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjos-jedna-nevjerojatna-prica-iz-splitskoga-doma-razgovarali-smo-sa-zenom-koja-tamo-zivi-vec-35-godina-skaricic-nas-oce-izbacit-da-se-on-moze-rasirit-1016359 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIVATNE GARSONIJERE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPRIVATNE GARSONIJERE

Još jedna nevjerojatna priča iz splitskoga Doma, razgovarali smo sa ženom koja tamo živi već 35 godina: Škaričić nas oće izbacit da se on može raširit

15. travnja 2020. - 18:30

Kako san?! Evo, sidin i čekan suđenje. Kakvo?! Pa nigdi smo. Mi iz apartmana... Niko o nama ništa... Ni A, ni B, ni C. Di smo, kud smo, šta smo?! Nikog nije briga za nas.

A zatvorilo nas i ne daju nan nigdi mrdnit. Jučer nan u podne došli izmirit fibru i to je sve. Od jučer su nan još omogućili i da popišemo šta nan triba kupit, mliko, jaja, ulje i slične stvari. Ostavimo torbu na porti, sve izmišano s otin drugin kesetinama, lovu unutra i da će nan Crveni križ donosit. Šta se pod tin slične stvari podrazumijeva, ne znan. Ja još iman mesa u frižideru - govori nam jedna od štićenica splitskog Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj.

Objašnjava kako prolaze dani u jednom od žarišta koronavirusa u Dalmaciji.

Već desetljećima, kaže, živi u onom komfornijem krilu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:43