StoryEditorOCM
Hrvatskane ponovilo se

Prije 14 godina u Rudinama je izletio vlak s putnicima, šestero ih je poginulo. Fotografije pokazuju razmjere tragedije

Piše Vijesti sd
24. srpnja 2023. - 11:18

Na današnji dan, 24. srpnja 2009. godine na na željezničkoj pruzi iznad kaštelanskog naselja Rudine dogodila se teška željeznička nesreća u kojoj je nagibni vlak izletio s tračnica.

To je dovelo do pogibije šestero putnika, Domagoja Alvira, Emila Gaja Andrica, Lorraine Bodet, Petre Radić, Mire Mirne Rogan i Krešimira Trajbara, dok ih je 55 bilo lakše i teže ozlijeđeno. Prizori s mjesta nesreće bili su šokantni za one koji su tu došli.

image
Mario Todorić/Cropix

Sve dežurne službe, hitna pomoć i zaposlenici bolnice, HŽ, vatrogasci, policija i Gorska služba spašavanja, hitro su reagirale na zbrinjavanju ozlijeđenih i saniranju štete. U bolnici je u pogonu bilo svih 12 kirurških sala i svi kirurzi koji su bili u Splitu javili su se na svoja radna mjesta.

Da stvar bude gora, kako je izvijestila Slobodna Dalmacija, na pruzi se pojavio protupožarni vlak robel koji se velikom brzinom zabio u vlak. Srećom, to je prošlo bez žrtava. I taj slučaj bio je dokaz za teoriju da je nesreću prouzročilo nanošenje retardanta, tekućine protiv zapaljenja pragova.

image
Mario Todorić/Cropix

Preživjelima iz nesreće ostale su teške traume, kako je godinu poslije za Slobodnu Dalmaciju svjedočio Franjo Martinović (63). Traume nekih putnika, kako se moglo pročitati u medijima, traju do danas. Trauma nisu bili pošteđeni ni članovi spasilačkih ekipa.

Nešto manje od deset godina nakon najveće željezničke nesreće u hrvatskoj povijesti pravomoćno je okončan sudski proces, i to odlukom Vrhovnog suda koji je u potpunosti potvrdio presudu splitskog Županijskog suda.

Ivica Medak, bivši šef ekologije HŽ infrastrukture, dobio je četiri godine zatvora, a Jozo Bazina, savjetnik u tvrtki "Intrade", tri godine. Ostala trojica koja su s njima bila na optuženičkoj klupi, a to su Ivan Tomašković, direktor tvrtke "Intrade", Drago Rogulj, voditelj Protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu i Branko Tišljar, vatrogasac DVD-a Stružac, pravomoćno su oslobođeni krivnje, pisala je Slobodna Dalmacija.

image

Prizor neposredno nakon teške nesreće

Mario Todorić/Cropix

Obiteljima poginulih putnika u toj željezničkoj nesreći Hrvatske željeznice isplatile su 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. Šteta na vlaku, utvrđeno je tijekom sudskog postupka, bila je 28 milijuna kuna.

Unatoč tome, do danas traju spekulacije i teorije o uzroku nesreće. U svakom slučaju riječ je o tragičnoj nesreći koja se nikad više ne bi smjela dogoditi.

image
Mario Todorić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:21