stdClass Object ( [id] => 1355283 [title] => Iziđu li na izbore neodlučni birači, rezultati će za jedne biti veliko razočaranje, a za druge ono što jako dugo čekaju [alias] => izidu-li-na-izbore-neodlucni-biraci-rezultati-ce-za-jedne-biti-veliko-razocaranje-a-za-druge-ono-sto-jako-dugo-cekaju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako na izbore iziđu neodlučni birači, ako izlaznost bude puno veća od uobičajenih pedesetak posto, Plenković i HDZ bi lako mogli izgubiti vlast, tvrdi Goranko Fižulić, jedan od utemeljitelja HSLS-a, nekadašnji ministar gospodarstva u Vladi Ivice Račana i poznati poduzetnik, koji zadnjih godina britko analizira društvenu i političku stvarnost na portalu Telegram.

Fižulić je imao iskustvo dolaska na vlast nakon deset godina HDZ-a, u vrijeme kada sintagma “zarobljena država” nije postojala u javnom diskursu, iako smo svi znali da je HDZ kapilarno premrežio sva državna i upravljačka tijela, a takvo stanje nije se mnogo promijenilo do danas. Naprotiv, državni sustav o tom pitanju, kako kažu, nikad nije izgledao homogeniji.

Gospodine Fižuliću, očekujete li promjenu vlasti u Hrvatskoj u ovoj godini? Neki komentatori su već digli ruke, kažu da i ako se smijeni HDZ, neće se promijeniti smjer u kojem ide Hrvatska jer ni vlast ni opozicija nemaju želje ni volje mijenjati ono što treba promijeniti. Zašto onda micati HDZ kada je, eto, “svima dobro”?

- Ako ni radi čega drugog, zbog političke higijene HDZ bi trebao otići s vlasti. Jer kada imate jednu političku opciju koja je uz dva manja prekida praktički 32 godine na vlasti, i koja ne samo da kontrolira izvršnu vlast i saborsku većinu, nego je zahvaljujući takvoj dugotrajnoj vlasti ušla u sve pore upravljanja Hrvatskom, naravno da je potrebna promjena. Upravo zbog istih razloga bila je nužna promjena 1990. i 2000., i sada je ona opet potrebna.

Okoštala struktura

Akademik Dušan Bilandžić, kojeg se mlađi i ne sjećaju, na početku hrvatske demokracije pisao je da je potrebna česta izmjenjivost upravljačkih struktura i političkih elita, koje se jednostavno moraju brzim izmjenama trošiti. Trebaju nam ubrzani izborni procesi, znači ne samo redovni, on je pledirao i za izvanrednim izborima kako bi se cijeli proces učenja demokracije ubrzao, poglavito za one koji obnašaju vlast, ali i za građane. U našem slučaju imamo okoštalu strukturu koja i da je najbolja na svijetu, da se listom radi o najboljim političarima i najboljim izvršiteljima s najboljim namjerama, koji su predani samo javnom dobru, koji nikad ne razmišljaju o osobnim ili partikularnim interesima, koji nikad nisu ogrezli u korupciju, koji nemaju nikakvu vezu s nepotizmom, vi biste opet imali problem.

---

image

"Ako imate stranačku kontrolu od sporta do javne televizije, onda htjeli-ne htjeli morate očekivati da je imate i u pravosuđu, državnom odvjetništvu i sudstvu"

Goran Mehkek/Cropix
---

Zašto bismo opet imali problem?

- Današnja struktura opozicije je bitno drukčija nego što je bila u proteklih 30 godina. Po prvi put imate relevantnu oporbu desno od HDZ-a, na centru i lijevo od HDZ-a, ali zbog D’hondtova modela i hrvatskog izbornog sustava takva razjedinjenost favorizira relativno najjaču stranku, a to je uvijek HDZ. Naravno da je teško očekivati bilo kakvu koaliciju između onih desno od HDZ-a i onih koji su u centru i lijevo.

Taj fenomen zarobljene države, okoštale strukture koje drže sustav pod kontrolom jedne partije, jako sličan onom prije demokratskih promjena, nisu bitno uzdrmale ni dvije lijeve vlade. Bili ste u Račanovoj Vladi nakon smrti Tuđmana, kakva su bila vaša iskustva? Kako izgleda doći na vlasti nakon što je HDZ tamo već desetak godina puštao korijenje?

- Očekivanja javnosti od smjene HDZ-a uvijek su bila i bit će velika. Za mnoge je svako tjeranje HDZ-a u oporbu i opozicijske klupe automatski šansa da Hrvatskom počnu teći med i mlijeko za svakoga. Ali to nije realno. Ovdje razgovaramo o različitim procesima. Ako se vratimo u 2000. godinu, Hrvatska je tada bila nedemokratska zemlja. Tuđmanov režim je bio u političkoj izolaciji, dovoljno je prisjetiti se da je na njegov sprovod došao jedino turski premijer. Hrvatska je bila u političkoj izolaciji. Za nju su bila zatvorena vrata Europske unije, čak i ona Svjetske trgovinske organizacije, nešto što se samo po sebi smatra zadanim. Mi smo bili u potpunosti isključeni iz procesa euroatlantskih integracija, to je povijesna činjenica.

Danas smo u EU-u i imamo najviše ministara pod istragom za korupciju.

- Da, ali dozvolite mi da završim. Da je Račanova Vlada samo otvorila integracijske procese, a otvorila ih je praktički odmah, napravila je ogroman pomak. Naravno da je deset godina HDZ-ove vladavine dovelo do toga da su sva ministarstva, sve agencije, cijeli državni aparati javne uprave praktički bili HDZ-ov partijski aparat. Ali svakome od nas koji smo preuzimali ministarske funkcije bilo je dozvoljeno da formira svoj tim. Ja sam u ministarstvu zatekao Nevena Mimicu na položaju pomoćnika ministra. Kao formalno nestranačkog čovjeka predložio sam ga za zamjenika ministra. Taj je čovjek kasnije na svojim leđima iznio dio pregovora s EU-om te kasnije čak i bio povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj.

U tom istom ministarstvu je “pronađena” Olgica Spevec, koja je tada bila načelnica odjela, a kasnije je postala pomoćnica ministra i jedan od glavnih pregovarača za ulazak Hrvatske u EU... Ako na taj način gledate promjenu vlasti, u svakoj vlasti postoje profesionalci koji su nestranački, koji su javni službenici, predani svojoj službeničkoj karijeri i služenju javnosti, koji preuzimaju teret upravljanja i vlasti. Problem je kada su oni manjina, ili kada su nadglasani od onih koji su na svoje funkcije došli samo po partijskom ključu. I onda ne idete nigdje.

Predah od afera

Prema tome, oslobađanje od HDZ-a nije promjena kompletne upravljačke strukture i tjeranje svih profesionalaca koji obavljanju javne poslove, nego je demontaža partijske strukture koja je zarobila Hrvatsku. Samim time smo napravili puno, bili smo oslobodili Hrvatsku od partijskog zagrljaja HDZ-a. Mi smo upravljali Hrvatskom kroz koaliciju šest stranaka. Hrvatska je u te tri godine imala najveći kumulativni gospodarski rast u odnosu na bilo koje tri godine u zadnjih 30 godina. Pa vi onda kažite jesmo li bar nešto dobro učinili.

Ali ni dvije lijeve vlade nisu u bitnome raskrstile s lošim nasljeđem, niti su postavile nove standarde, primjerice, nulte tolerancije prema korupciji. Upravo suprotno, dojam je da je tolerancija prema korupciji nakon ulaska Hrvatske u EU postala široko društveno prihvatljiva. Ministri se smjenjuju, ali vlade ne padaju, a stranka na vlasti ne gubi glasove. U kakvom to društvu i demokraciji živimo?

- U tome je današnji problem. Prije dvadeset godina, praktički do drugog mandata Sanaderove Vlade, ako zanemarimo period iz devedesetih godina, vrijeme rata i vladavinu Tuđmanovog režima od 1995. do njegove smrti, kada su zbog privatizacijskih procesa sve vrijednosti bile iskrivljene, Hrvatska nije bila tako korupcijski umrežena. Znači tek kada je korupcija postala evidentna, u vrijeme druge Sanaderove Vlade, u Hrvatskoj smo počeli stvarno o tome brinuti. S Milanovićevom Vladom, gdje nije bilo većih korupcijskih afera, imali smo kratak prekid, a onda je nastupilo vrijeme Plenkovića, gdje je sve to skupa opet uzelo maha. Hrvatska je u zreloj fazi crony kapitalizma, ortačkog ili rođačkog kapitalizma, u kojemu je jedna politička opcija predugo na vlasti i vi na gotovo svim nivoima, od ministarstava naniže, imate veliki broj partijskih kadrova. Hrvatski regulatori ne rade svoj posao, to je notorna činjenica. Nije naime pitanje loma korupcije samo u policiji, pravosuđu, USKOK-u i DORH-u. Tržišni regulatori, koji su zamišljeni kao prvi štit javnog interesa, ne rade dobro svoj posao. Ako HERA, HAKOM ili HANFA ne rade svoj posao kako treba, ako su oni umreženi s onima čije privatne interese trebaju nadzirati, onda imate daljnje umrežavanje putem ministarstava, onda imate afere plin za cent ili aferu mreža, ili bilo koju drugu aferu u kojoj se zamračuje javni novac ili šteti javnom interesu.

---

image

"Nama treba promjena izbornog modela. Jedna od grešaka Račanove Vlade je i ta što nije promijenila izborni model"

Damir Krajač/Cropix
---

Ako regulatori, kako kažete, ne rade svoj posao, onda osim što imamo zarobljenu državu imamo i zarobljeno tržište. Ako postoji stranačka povezanost s državnim tijelima koja pogoduju krupnom kapitalu i njihovim interesima, ima li Hrvatska uopće tržišnu ekonomiju?

- Ovih dana mediji su dosta pisali o tome kako je Hrvatska provela subotu i nedjelju, zbog subote kada je bio praznik i sve je bilo zatvoreno i nedjelje, kada je većina toga bila zatvorena. Prvi put je jedan izdavač objavio da neće u subotu distribuirati novine preko kioska i distribucijske mreže jer to nije moguće, te će tiskano izdanje imati samo za svoje pretplatnike. U svakoj normalnoj zemlji to bi izazvalo ogroman potres jer imate zakon koji izdavačima onemogućuje njegovo temeljno pravo da zarađuju prodajom svojih proizvoda, u ovom slučaju novina. Imate redove od stotine metara automobila ispred jednog trgovačkog centra kako bi ušli u garažu, sve zbog jednog glupog zakona. A Vlada, da bi se dodvorila interesu Crkve, tvrdi da ona jedina može pronaći pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog i da ona treba odlučiti kada i tko može, a kada ne može raditi. Kakve to veze ima s tržištem? Kakve to ima veze s praksom u zemljama bitno razvijenijima od nas? Pa je li rad, i raditi što više, jedina stvarna mogućnost da Hrvatska što prije dostigne prosjek EU-a? A je li dostizanje prosjeka EU-a po standardu i svemu drugome najbolja pozitivna demografska mjera koju ova Vlada može dati? Zar ćemo s manje rada, s više praznika i zabranama rada brže postići prosječni europski standard? Otkud ta logika svima onima koji tu mjeru podržavaju i uživaju u tome što je sve zatvoreno?

Plenkovićevo priznanje

U kontekstu zarobljene države spomenuli ste i pravosuđe. Je li ono u ovih 30 godina, kroz negativnu selekciju i političke čistke, izgubilo svoju neovisnost? Ustavni sud vodi bivši HDZ-ov ministar, za glavnog čovjeka DORH-a nameće se sudac koji zbog svojih političkih istupa ne bi smio biti sudac, sudski postupci su beskonačni, “pravda” vrijedi samo za bogate, povjerenje javnosti u pravosuđe je na najnižim granama...

- Pravosuđe u Hrvatskoj je slika stanja u kompletnom društvu. Ako imate stranačku kontrolu od sporta do javne televizije, onda htjeli-ne htjeli morate očekivati da je imate i u pravosuđu, državnom odvjetništvu i sudstvu. Problem hrvatskog pravosuđa se ne može gledati izolirano od toga kako funkcionira zakonodavna vlast. Glavni problem hrvatskog pravosuđa je sporost, odnosno dugotrajnost postupaka. Od trenutku dok je nešto započelo pa do pravomoćne presude ljudi zaborave što se zapravo dogodilo. Drugi problem je što sudska praksa nema utjecaja na zakonodavca. Na način da zakonodavac mijenja zakonska rješenja koja jednostavno ne doprinose poboljšanju uvjeta poslovanja, života i svega onoga čemu zakoni zapravo služe. Ako nismo imali adekvatni stečajni zakon 2016. ili 2017., u vrijeme kada se “Agrokor” rušio, a od tada je prošlo šest godina, što je Vlada učinila da se loš stečajni zakon promijeni? Tko treba pokrenuti postupak promjene takvog zakona osim vlade ili parlamenta? Što smo mi u tih šest godina učinili? Dakle, nije problem nekog novog “Agrokora” koji će se kad-tad dogoditi samo problem pravosuđa, nego i zakonodavca koji ne mijenja svoja loša zakonska rješenja.

U redovnim anketama političkog raspoloženja građana, njih više od 70 posto nezadovoljno je smjerom u kojem ide Hrvatska, ali postoci potporama stranaka su manje-više isti. Pretendenti na vlast najavljuju neke ideološke promjene, ali nitko ne spominje demontažu ovakvog sustava? Nitko za uzore ne uzima Finsku ili Dansku, radije se pozivaju na Mađarsku ili Poljsku? Kao da smo osuđeni na “slučajnu državu”, jednom nogom u crony kapitalizmu, a drugom u raspadnutom socijalizmu. Kada će država služiti građanima, a ne od građana raditi žrtve? Plenković pritom prodaje svoju priču kroz sigurnost i stabilnost...

- Ja vapim za političkom nesigurnošću. To znači da danas izaberemo novu vladu, a da za godinu dana vlada pada. To znači da imamo vlast u parlamentu, a ne da imamo dizače ruku koji provode politiku svojih partijskih i stranačkih šefova. Problem hrvatske demokracije je u tome što je naš izborni model šefa stranke pretvorio u onoga koji određuje tko će biti saborski zastupnik. Saborski zastupnik u Hrvatskoj nije odgovoran nikakvoj biračkoj bazi, građanima, nego svom stranačkom šefu. Ono što je Plenković nekidan lijepo kazao: “Moj ministar zna da je najvažnija stvar u njegovoj karijeri da bude odgovoran premijeru”. On je to priznao. Nama treba izmjenjivost politike da bi politička kasta, oni na vrhu, gdje sam i sam bio prije 20 godina, imala odgovornost prema onima koji su ispod njih. Ako te odgovornosti nema, ako se osjećaju zaštićeni dizačima ruku u Saboru, onda nema ni demokracije. Onda se sve pretvara u autokraciju. Nama treba promjena izbornog modela. Jedna od grešaka Račanove Vlade je i ta što nije promijenila izborni model.

No nitko od pretendenata na vlast takvu korjenitu promjenu ne nudi. Ne samo izbornog modela, primjerice raskid Vatikanskih ugovora, reforma poreznog, mirovinskog i zdravstvenog sustava, promjena teritorijalnog ustroja... Možemo! je, primjerice, brzo odustao od nekih strateških ciljeva kad su došli na vlast, ne zato što nisu htjeli, nego zato što nemaju zakonske i druge mogućnosti uvesti promjene koje je potrebno provesti.

Otužni Markov trg

- Ne treba brkati grad Zagreb i nacionalnu politiku. Možemo! je vrlo brzo naučio da teško može biti uspjeha u lokalnoj politici ako ste u sukobu s državnom vlašću. Oni moraju imati pragmatičan odnos s Banskim dvorima jer Zagreb doslovce bez njih ne može ništa.

---

image

"Vlada, da bi se dodvorila interesu Crkve, tvrdi da ona jedina može pronaći pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog i da ona treba odlučiti kada i tko može, a kada ne može raditi. Kakve to veze ima s tržištem?"

Goran Mehkek/Cropix
---

I to je jedan od oblika zarobljene države, nedostatak političke autonomije glavnoga grada da samostalno donosi neke odluke?

- Dovoljno je samo proći Gornjim gradom pa vidjeti one otužne ograde koje stoje na Markovom trgu. Nismo bili kadri riješiti da glavna turistička atrakcija Zagreba ne izgleda kao zadnja palanka na Balkanu. To je sramotno, a istovremeno simbolički pokazuje odnos između središnje vlasti i gradske vlasti, koja je potpuno nemoćna da uredi glavnu turističku atrakciju i glavni trg Gornjeg grada.

Ali ne želim izbjeći odgovor na vaše pitanje. Teško da će vam sadašnja kompozicija, tri grupacije lijevo i tri grupacije desno od HDZ-a, napraviti neki iskorak. Ako ga tražite od lijevih, nećete ga dobiti zbog kompozicije u kojoj oni danas jesu. Dvije tisućite godine imali ste dvije grupacije koje su jedinstveno bile protiv HDZ-a, znali su da će međusobno koalirati i da će HDZ biti pometen. Oni danas nemaju tu snagu. Imate ostatke ostataka SDP-a gdje je dio ljudi zabrinut hoće li ostati saborski zastupnici. Oni se mire s porazom, ne očekuju dolazak na vlast. Oni se ne ponašaju na način da će sutra biti ministri. Javnim odustajanjem od koalicije s SDP-om, Možemo! je zapravo kazao da kao koalicija ne mogu pobijediti HDZ.

Na desnici imate Most koji se bavi korupcijom i Domovinskim pokretom kao polugom Pavla Vujnovca. Domovinski pokret osim svoje klasične antisrpske histerije i retorike koju vječito širi uvodi još žešću antiimigrantsku retoriku, te Suvereniste koji svemu tome asistiraju. Znači na desnici imate klasični europski obrazac, hajmo što žešće biti protiv imigranata pa ćemo vjerojatno dobiti koji politički bod i zastupnika više. U sredini imate HDZ. Kojem je dio biračkog tijela isti kao kod Mosta i DP-a, koji je isto ksenofoban, šovinistički, nacionalistički, ali je pod kapom Plenkovića pa takvi glasovi ne mogu doći do izražaja. I onda se HDZ čini umjeren i prihvatljiv. Dok je god Plenković na čelu, dok ne dođe neki novi Karamarko, imat ćemo takav uljuđeni HDZ, barem prividno, koji će smirenom retorikom ostavljati dojam pristojne stranke desnoga centra. Dakle, kad kažete da 70 i više posto građana nije zadovoljno smjerom u kojem ide Hrvatska, morate znati da od tih 70 posto, njih dvije trećine uopće neće izići na izbore. U Hrvatskoj, nažalost, samo pola građana izlazi na izbore, jer ova druga polovica tvrdi da nema za koga glasati.

Vidite li izlaz iz takve situacije, hoće li ovi izbori išta promijeniti?

- Najprije sam bio uvjeren da neće, ali što se više približavamo izborima uvjeren sam da je pozicija Plenkovića slabija nego što je on uvjeren.

Superizborna motivacija

Iz čega to zaključujete?

- Ovo je superizborna godina, ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu. I hoćete-nećete to ostavlja traga i na svjetsku provinciju, kakva Hrvatska neosporno jest. Nikoga u svijetu nije previše briga hoće li HDZ dobiti 55 ili 65 mjesta u Saboru, bitno je da su izbori korektni i demokratski. U naelektriziranom političkom okruženju, koje se neminovno osjeća i u Hrvatskoj, gdje su izbori svih izbora oni predsjednički u Americi na kraju godine, nakon očekivanja europske desnice da će antiimigrantskim politikama polučiti uspjeh u Europskom parlamentu koji će ih učiniti nezaobilaznim partnerom sutrašnje većine, može se očekivati da dio građana koji nisu mislili izići na izbore, jer nemaju za koga glasati, ipak iziđe, samo zbog toga da HDZ i Plenković ne bi dobili većinu koju očekuju. Naime, što bude veći odaziv na izbore, to su Plenkovićeve šanse za formiranje vlade manje. S time da su, što pokazuju sva relevantna istraživanja, većina onih koji ne znaju za koga će glasati glasači centra ili ljevice. Ako, dakle, te birače ipak u većem broju privučete na birališta, možete očekivati daleko veći uspjeh stranaka centra i ljevice od onih kojeg pokazuju postojeće ankete.

---

Danas nismo kadri graditi i proizvoditi bez stranaca

Stipe Šuvar je na vrijeme upozorio Hrvate

Kako komentirate rastuću ksenofobiju i šovinističke istupe pojedinih desnih političkih stranaka koje radikaliziraju javnost zbog dolaska stranih radnika i migranata iz istočnih zemalja u Hrvatsku?

- Moj djed se iselio s Dugog otoka u SAD 1920. godine. Fižulići su, naime, isključivo iz Dragova, mjesta između Božave i Brbinja. Četiri generacije djedovih potomaka, a ima nas stotinjak, žive na tri kontinenta u pet država. Pola ih ne govori hrvatski, a petina nikad nije bila u Hrvatskoj. Moj otac je jedini bio školovan. Bio je šibenski sjemeništarac sve do kapitulacije Italije u rujnu 1943. godine. Školovanje je, nakon dvogodišnjeg prekida, nastavio u zadarskoj gimnaziji i kasnije na fakultetu. I moj djed, kad se iselio, dočekivan je kao i drugi iseljenici i imigranti. Uvijek je bilo miletića i penava, orbana i wildersa, AfD-a i Braće Italije, koji su glasnom antiimigrantskom retorikom skupljali jeftine političke bodove. Kad to gledam kao iseljeničko dijete, stvarno je sablažnjivo da u zemlji iz koje se od 1900. do 2010. iselilo 2,3 milijuna ljudi, postoji nezanemarivi broj građana koji nemaju ljudski i empatični odnos prema onima koji dolaze raditi i živjeti u Hrvatsku, bez obzira kakve su boje kože, koje su vjere i otkuda dolaze.

Stipe Šuvar je sedamdesetih godina prošloga stoljeća, prije 50 godina, proveo reformu školstva zbog nedostatka proizvodnih radnika. Dakle, Hrvatskoj je nedostajalo radnika u građevini, turizmu i proizvodnji još 70-ih godina prošlog stoljeća, a manjkove je nadoknađivala radnicima iz drugih dijelova tadašnje Jugoslavije. Šuvar je, slamajući otpore reformi, kazao: "Drugarice i drugovi, ako ne želite uvoziti radnike iz Afrike i Azije, morate promijeniti način školovanja u Hrvatskoj". Pedeset godina nakon neuspjele Šuvarove reforme još uvijek imate dovoljno bedaka u ovoj zemlji koji misle da će povratkom ljudi koji su otišli iz Hrvatske biti spriječen dolazak Nepalaca ili Indijaca! Vidite li vi negdje vojsku nezaposlenih Hrvata koja silno želi voziti Wolt ili raditi na gradilištima i u preostalim tvornicama? Bez stranih radnika Hrvatska će jednostavno stati. Kad bi se oni zbog nečega na nas naljutili i otišli, hrvatsko gospodarstvo bi stalo. Mi nismo danas kadri graditi i proizvoditi bez stranaca, ali zbog toga ne možemo vratiti one koji su otišli u Frankfurt ili Dublin jer oni ne žele biti radnici u Hrvatskoj za ovdašnje plaće.

Hrvatska će ovim putem ići dalje, sviđalo se to ili ne onima koji na tome love jeftine bodove kao što to radi Domovinski pokret ili Most. Ako će se ovakvim rasističkim odnosom, izmišljanjem i lažima kao što je pokušao Penava, stvarati panika protiv stranaca, samo će učiniti puno ljudi nesretnima, s jedne i druge strane, i posloprimce i poslodavce. Do 2030. svaki deseti odrasli čovjek u Hrvatskoj bit će druge boje kože, imigrant s drugog kontinenta.

Moguće i više od toga, a moguće i prije...

- To je činjenica. Treba donijeti imigracijsku politiku koja će omogućiti da se ti ljudi integriraju u Hrvatsku, da nauče hrvatski jezik, da ovdje mogu normalno zasnovati svoje obitelji, da njihova djeca mogu ići u redovne škole i da tako izbjegnemo barem neke zamke u koje je upala zapadna Europa, getoizacijom i krivim imigracijskim politikama u zadnjih 30-40 godina.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Što bude veći odaziv na izborima, to su Plenkovićeve šanse za formiranje vlade manje. S time da su, što pokazuju sva relevantna istraživanja, većina onih koji ne znaju za koga će glasati glasači centra ili ljevice. Ako, dakle, te birače ipak u većem broju privučete na birališta, možete očekivati daleko veći uspjeh stranaka centra i ljevice od onih kojeg pokazuju postojeće ankete, kaže Fižulić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Goranko Fižulić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Što bude veći odaziv na izborima, to su Plenkovićeve šanse za formiranje vlade manje. S time da su, što pokazuju sva relevantna istraživanja, većina onih koji ne znaju za koga će glasati glasači centra ili ljevice. Ako, dakle, te birače ipak u većem broju privučete na birališta, možete očekivati daleko veći uspjeh stranaka centra i ljevice od onih kojeg pokazuju postojeće ankete, kaže Fižulić Goranko Fižulić 2 0 17152 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-10 14:54:26 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-14 13:04:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-14 13:04:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Što bude veći odaziv na izborima, to su Plenkovićeve šanse za formiranje vlade manje. S time da su, što pokazuju sva relevantna istraživanja, većina onih koji ne znaju za koga će glasati glasači centra ili ljevice. Ako, dakle, te birače ipak u većem broju privučete na birališta, možete očekivati daleko veći uspjeh stranaka centra i ljevice od onih kojeg pokazuju postojeće ankete, kaže Fižulić [metadata] => robots= author= title=Iziđu li na izbore neodlučni birači, rezultati će za jedne biti veliko razočaranje, a za druge ono što jako dugo čekaju page_title=Iziđu li na izbore neodlučni birači, rezultati će za jedne biti veliko razočaranje, a za druge ono što jako dugo čekaju [metakey] => goranko fižulić, parlamentarni izbori, neodlučni birači, hdz, gubitak vlasti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26333315.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26333319.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26333317.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26302361.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26302332.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Goranko Fi\u017euli\u0107: Ja vapim za politi\u010dkom nesigurno\u0161\u0107u. To zna\u010di da danas izaberemo novu vladu, a da za godinu dana vlada pada. To zna\u010di da u parlamentu imamo vlast, a ne diza\u010de ruku koji provode politiku svojih partijskih i strana\u010dkih \u0161efova<\/p>","

\u201dAko imate strana\u010dku kontrolu od sporta do javne televizije, onda htjeli-ne htjeli morate o\u010dekivati da je imate i u pravosu\u0111u, dr\u017eavnom odvjetni\u0161tvu i sudstvu\u201d<\/p>","

\u201dVlada, da bi se dodvorila interesu Crkve, tvrdi da ona jedina mo\u017ee prona\u0107i pravu ravnote\u017eu izme\u0111u poslovnog i privatnog i da ona treba odlu\u010diti kada i tko mo\u017ee, a kada ne mo\u017ee raditi. Kakve to veze ima s tr\u017ei\u0161tem?\u201d<\/p>","","

\u201dNama treba promjena izbornog modela. Jedna od gre\u0161aka Ra\u010danove Vlade je i ta \u0161to nije promijenila izborni model\u201d<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26333315_1920.jpg":"1920x1080","k_26333315_1280.jpg":"1280x1280","k_26333315_1024.jpg":"1024x1024","k_26333315_640.jpg":"640x640","k_26333315_480.jpg":"480x480","k_26333315_340.jpg":"340x340","k_26333315_220.jpg":"220x220","o_26333315_1280.jpg":"1280x853","o_26333315_1024.jpg":"1024x682","o_26333315_640.jpg":"640x426","o_26333315_480.jpg":"480x320","o_26333315_340.jpg":"340x226","o_26333315_220.jpg":"220x146","h_26333315_1280.jpg":"1280x854","h_26333315_1024.jpg":"1024x683","h_26333315_640.jpg":"640x427","h_26333315_480.jpg":"480x320","h_26333315_340.jpg":"340x227","h_26333315_220.jpg":"220x147","pp_26333315_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333315_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333315_640.jpg":"640x814","pp_26333315_480.jpg":"480x611","pp_26333315_340.jpg":"340x432","pp_26333315_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26333319_1920.jpg":"1920x1080","k_26333319_1280.jpg":"1280x1280","k_26333319_1024.jpg":"1024x1024","k_26333319_640.jpg":"640x640","k_26333319_480.jpg":"480x480","k_26333319_340.jpg":"340x340","k_26333319_220.jpg":"220x220","o_26333319_1280.jpg":"1280x853","o_26333319_1024.jpg":"1024x682","o_26333319_640.jpg":"640x426","o_26333319_480.jpg":"480x320","o_26333319_340.jpg":"340x226","o_26333319_220.jpg":"220x146","h_26333319_1280.jpg":"1280x854","h_26333319_1024.jpg":"1024x683","h_26333319_640.jpg":"640x427","h_26333319_480.jpg":"480x320","h_26333319_340.jpg":"340x227","h_26333319_220.jpg":"220x147","pp_26333319_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333319_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333319_640.jpg":"640x814","pp_26333319_480.jpg":"480x611","pp_26333319_340.jpg":"340x432","pp_26333319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26333317_1920.jpg":"1920x1080","k_26333317_1280.jpg":"1280x1280","k_26333317_1024.jpg":"1024x1024","k_26333317_640.jpg":"640x640","k_26333317_480.jpg":"480x480","k_26333317_340.jpg":"340x340","k_26333317_220.jpg":"220x220","o_26333317_1280.jpg":"1280x853","o_26333317_1024.jpg":"1024x682","o_26333317_640.jpg":"640x426","o_26333317_480.jpg":"480x320","o_26333317_340.jpg":"340x226","o_26333317_220.jpg":"220x146","h_26333317_1280.jpg":"1280x854","h_26333317_1024.jpg":"1024x683","h_26333317_640.jpg":"640x427","h_26333317_480.jpg":"480x320","h_26333317_340.jpg":"340x227","h_26333317_220.jpg":"220x147","pp_26333317_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333317_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333317_640.jpg":"640x814","pp_26333317_480.jpg":"480x611","pp_26333317_340.jpg":"340x432","pp_26333317_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_26302361_1920.jpg":"1920x1080","k_26302361_1280.jpg":"1280x1280","k_26302361_1024.jpg":"1024x1024","k_26302361_640.jpg":"640x640","k_26302361_480.jpg":"480x480","k_26302361_340.jpg":"340x340","k_26302361_220.jpg":"220x220","o_26302361_1280.jpg":"1280x857","o_26302361_1024.jpg":"1024x685","o_26302361_640.jpg":"640x428","o_26302361_480.jpg":"480x321","o_26302361_340.jpg":"340x227","o_26302361_220.jpg":"220x147","h_26302361_1280.jpg":"1280x854","h_26302361_1024.jpg":"1024x683","h_26302361_640.jpg":"640x427","h_26302361_480.jpg":"480x320","h_26302361_340.jpg":"340x227","h_26302361_220.jpg":"220x147","pp_26302361_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302361_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302361_640.jpg":"640x814","pp_26302361_480.jpg":"480x611","pp_26302361_340.jpg":"340x432","pp_26302361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26302332_1920.jpg":"1920x1080","k_26302332_1280.jpg":"1280x1280","k_26302332_1024.jpg":"1024x1024","k_26302332_640.jpg":"640x640","k_26302332_480.jpg":"480x480","k_26302332_340.jpg":"340x340","k_26302332_220.jpg":"220x220","o_26302332_1280.jpg":"1280x853","o_26302332_1024.jpg":"1024x682","o_26302332_640.jpg":"640x426","o_26302332_480.jpg":"480x320","o_26302332_340.jpg":"340x226","o_26302332_220.jpg":"220x146","h_26302332_1280.jpg":"1280x854","h_26302332_1024.jpg":"1024x683","h_26302332_640.jpg":"640x427","h_26302332_480.jpg":"480x320","h_26302332_340.jpg":"340x227","h_26302332_220.jpg":"220x147","pp_26302332_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302332_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302332_640.jpg":"640x814","pp_26302332_480.jpg":"480x611","pp_26302332_340.jpg":"340x432","pp_26302332_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7683158 Threads: 1 Questions: 1624809158 Slow queries: 4826158 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111115310 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/izidu-li-na-izbore-neodlucni-biraci-rezultati-ce-za-jedne-biti-veliko-razocaranje-a-za-druge-ono-sto-jako-dugo-cekaju-1355283 [printLink] => /vijesti/hrvatska/izidu-li-na-izbore-neodlucni-biraci-rezultati-ce-za-jedne-biti-veliko-razocaranje-a-za-druge-ono-sto-jako-dugo-cekaju-1355283?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601481 [name] => goranko fižulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-12 07:10:35 [main_article_id] => 0 [alias] => goranko-fizulic [link] => /tag/goranko-fizulic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391575 [name] => parlamentarni izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori [link] => /tag/parlamentarni-izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 681373 [name] => neodlučni birači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-16 17:31:15 [main_article_id] => 0 [alias] => neodlucni-biraci [link] => /tag/neodlucni-biraci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 285718 [name] => HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) [4] => stdClass Object ( [id] => 744042 [name] => gubitak vlasti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-14 14:04:47 [main_article_id] => 0 [alias] => gubitak-vlasti [link] => /tag/gubitak-vlasti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Što bude veći odaziv na izborima, to su Plenkovićeve šanse za formiranje vlade manje. S time da su, što pokazuju sva relevantna istraživanja, većina onih koji ne znaju za koga će glasati glasači centra ili ljevice. Ako, dakle, te birače ipak u većem broju privučete na birališta, možete očekivati daleko veći uspjeh stranaka centra i ljevice od onih kojeg pokazuju postojeće ankete, kaže Fižulić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Goranko Fižulić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iziđu li na izbore neodlučni birači, rezultati će za jedne biti veliko razočaranje, a za druge ono što jako dugo čekaju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26333315.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Goranko Fižulić: Ja vapim za političkom nesigurnošću. To znači da danas izaberemo novu vladu, a da za godinu dana vlada pada. To znači da u parlamentu imamo vlast, a ne dizače ruku koji provode politiku svojih partijskih i stranačkih šefova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26333315.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Goranko Fižulić: Ja vapim za političkom nesigurnošću. To znači da danas izaberemo novu vladu, a da za godinu dana vlada pada. To znači da u parlamentu imamo vlast, a ne dizače ruku koji provode politiku svojih partijskih i stranačkih šefova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26333319.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

”Ako imate stranačku kontrolu od sporta do javne televizije, onda htjeli-ne htjeli morate očekivati da je imate i u pravosuđu, državnom odvjetništvu i sudstvu”

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26333317.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

”Vlada, da bi se dodvorila interesu Crkve, tvrdi da ona jedina može pronaći pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog i da ona treba odlučiti kada i tko može, a kada ne može raditi. Kakve to veze ima s tržištem?”

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26302361.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26302332.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix

”Nama treba promjena izbornog modela. Jedna od grešaka Račanove Vlade je i ta što nije promijenila izborni model”

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ako na izbore iziđu neodlučni birači, ako izlaznost bude puno veća od uobičajenih pedesetak posto, Plenković i HDZ bi lako mogli izgubiti vlast, tvrdi Goranko Fižulić, jedan od utemeljitelja HSLS-a, nekadašnji ministar gospodarstva u Vladi Ivice Račana i poznati poduzetnik, koji zadnjih godina britko analizira društvenu i političku stvarnost na portalu Telegram.

Fižulić je imao iskustvo dolaska na vlast nakon deset godina HDZ-a, u vrijeme kada sintagma “zarobljena država” nije postojala u javnom diskursu, iako smo svi znali da je HDZ kapilarno premrežio sva državna i upravljačka tijela, a takvo stanje nije se mnogo promijenilo do danas. Naprotiv, državni sustav o tom pitanju, kako kažu, nikad nije izgledao homogeniji.

Gospodine Fižuliću, očekujete li promjenu vlasti u Hrvatskoj u ovoj godini? Neki komentatori su već digli ruke, kažu da i ako se smijeni HDZ, neće se promijeniti smjer u kojem ide Hrvatska jer ni vlast ni opozicija nemaju želje ni volje mijenjati ono što treba promijeniti. Zašto onda micati HDZ kada je, eto, “svima dobro”?

- Ako ni radi čega drugog, zbog političke higijene HDZ bi trebao otići s vlasti. Jer kada imate jednu političku opciju koja je uz dva manja prekida praktički 32 godine na vlasti, i koja ne samo da kontrolira izvršnu vlast i saborsku većinu, nego je zahvaljujući takvoj dugotrajnoj vlasti ušla u sve pore upravljanja Hrvatskom, naravno da je potrebna promjena. Upravo zbog istih razloga bila je nužna promjena 1990. i 2000., i sada je ona opet potrebna.

Okoštala struktura

Akademik Dušan Bilandžić, kojeg se mlađi i ne sjećaju, na početku hrvatske demokracije pisao je da je potrebna česta izmjenjivost upravljačkih struktura i političkih elita, koje se jednostavno moraju brzim izmjenama trošiti. Trebaju nam ubrzani izborni procesi, znači ne samo redovni, on je pledirao i za izvanrednim izborima kako bi se cijeli proces učenja demokracije ubrzao, poglavito za one koji obnašaju vlast, ali i za građane. U našem slučaju imamo okoštalu strukturu koja i da je najbolja na svijetu, da se listom radi o najboljim političarima i najboljim izvršiteljima s najboljim namjerama, koji su predani samo javnom dobru, koji nikad ne razmišljaju o osobnim ili partikularnim interesima, koji nikad nisu ogrezli u korupciju, koji nemaju nikakvu vezu s nepotizmom, vi biste opet imali problem.

---

image

"Ako imate stranačku kontrolu od sporta do javne televizije, onda htjeli-ne htjeli morate očekivati da je imate i u pravosuđu, državnom odvjetništvu i sudstvu"

Goran Mehkek/Cropix
---

Zašto bismo opet imali problem?

- Današnja struktura opozicije je bitno drukčija nego što je bila u proteklih 30 godina. Po prvi put imate relevantnu oporbu desno od HDZ-a, na centru i lijevo od HDZ-a, ali zbog D’hondtova modela i hrvatskog izbornog sustava takva razjedinjenost favorizira relativno najjaču stranku, a to je uvijek HDZ. Naravno da je teško očekivati bilo kakvu koaliciju između onih desno od HDZ-a i onih koji su u centru i lijevo.

Taj fenomen zarobljene države, okoštale strukture koje drže sustav pod kontrolom jedne partije, jako sličan onom prije demokratskih promjena, nisu bitno uzdrmale ni dvije lijeve vlade. Bili ste u Račanovoj Vladi nakon smrti Tuđmana, kakva su bila vaša iskustva? Kako izgleda doći na vlasti nakon što je HDZ tamo već desetak godina puštao korijenje?

- Očekivanja javnosti od smjene HDZ-a uvijek su bila i bit će velika. Za mnoge je svako tjeranje HDZ-a u oporbu i opozicijske klupe automatski šansa da Hrvatskom počnu teći med i mlijeko za svakoga. Ali to nije realno. Ovdje razgovaramo o različitim procesima. Ako se vratimo u 2000. godinu, Hrvatska je tada bila nedemokratska zemlja. Tuđmanov režim je bio u političkoj izolaciji, dovoljno je prisjetiti se da je na njegov sprovod došao jedino turski premijer. Hrvatska je bila u političkoj izolaciji. Za nju su bila zatvorena vrata Europske unije, čak i ona Svjetske trgovinske organizacije, nešto što se samo po sebi smatra zadanim. Mi smo bili u potpunosti isključeni iz procesa euroatlantskih integracija, to je povijesna činjenica.

Danas smo u EU-u i imamo najviše ministara pod istragom za korupciju.

- Da, ali dozvolite mi da završim. Da je Račanova Vlada samo otvorila integracijske procese, a otvorila ih je praktički odmah, napravila je ogroman pomak. Naravno da je deset godina HDZ-ove vladavine dovelo do toga da su sva ministarstva, sve agencije, cijeli državni aparati javne uprave praktički bili HDZ-ov partijski aparat. Ali svakome od nas koji smo preuzimali ministarske funkcije bilo je dozvoljeno da formira svoj tim. Ja sam u ministarstvu zatekao Nevena Mimicu na položaju pomoćnika ministra. Kao formalno nestranačkog čovjeka predložio sam ga za zamjenika ministra. Taj je čovjek kasnije na svojim leđima iznio dio pregovora s EU-om te kasnije čak i bio povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj.

U tom istom ministarstvu je “pronađena” Olgica Spevec, koja je tada bila načelnica odjela, a kasnije je postala pomoćnica ministra i jedan od glavnih pregovarača za ulazak Hrvatske u EU... Ako na taj način gledate promjenu vlasti, u svakoj vlasti postoje profesionalci koji su nestranački, koji su javni službenici, predani svojoj službeničkoj karijeri i služenju javnosti, koji preuzimaju teret upravljanja i vlasti. Problem je kada su oni manjina, ili kada su nadglasani od onih koji su na svoje funkcije došli samo po partijskom ključu. I onda ne idete nigdje.

Predah od afera

Prema tome, oslobađanje od HDZ-a nije promjena kompletne upravljačke strukture i tjeranje svih profesionalaca koji obavljanju javne poslove, nego je demontaža partijske strukture koja je zarobila Hrvatsku. Samim time smo napravili puno, bili smo oslobodili Hrvatsku od partijskog zagrljaja HDZ-a. Mi smo upravljali Hrvatskom kroz koaliciju šest stranaka. Hrvatska je u te tri godine imala najveći kumulativni gospodarski rast u odnosu na bilo koje tri godine u zadnjih 30 godina. Pa vi onda kažite jesmo li bar nešto dobro učinili.

Ali ni dvije lijeve vlade nisu u bitnome raskrstile s lošim nasljeđem, niti su postavile nove standarde, primjerice, nulte tolerancije prema korupciji. Upravo suprotno, dojam je da je tolerancija prema korupciji nakon ulaska Hrvatske u EU postala široko društveno prihvatljiva. Ministri se smjenjuju, ali vlade ne padaju, a stranka na vlasti ne gubi glasove. U kakvom to društvu i demokraciji živimo?

- U tome je današnji problem. Prije dvadeset godina, praktički do drugog mandata Sanaderove Vlade, ako zanemarimo period iz devedesetih godina, vrijeme rata i vladavinu Tuđmanovog režima od 1995. do njegove smrti, kada su zbog privatizacijskih procesa sve vrijednosti bile iskrivljene, Hrvatska nije bila tako korupcijski umrežena. Znači tek kada je korupcija postala evidentna, u vrijeme druge Sanaderove Vlade, u Hrvatskoj smo počeli stvarno o tome brinuti. S Milanovićevom Vladom, gdje nije bilo većih korupcijskih afera, imali smo kratak prekid, a onda je nastupilo vrijeme Plenkovića, gdje je sve to skupa opet uzelo maha. Hrvatska je u zreloj fazi crony kapitalizma, ortačkog ili rođačkog kapitalizma, u kojemu je jedna politička opcija predugo na vlasti i vi na gotovo svim nivoima, od ministarstava naniže, imate veliki broj partijskih kadrova. Hrvatski regulatori ne rade svoj posao, to je notorna činjenica. Nije naime pitanje loma korupcije samo u policiji, pravosuđu, USKOK-u i DORH-u. Tržišni regulatori, koji su zamišljeni kao prvi štit javnog interesa, ne rade dobro svoj posao. Ako HERA, HAKOM ili HANFA ne rade svoj posao kako treba, ako su oni umreženi s onima čije privatne interese trebaju nadzirati, onda imate daljnje umrežavanje putem ministarstava, onda imate afere plin za cent ili aferu mreža, ili bilo koju drugu aferu u kojoj se zamračuje javni novac ili šteti javnom interesu.

---

image

"Nama treba promjena izbornog modela. Jedna od grešaka Račanove Vlade je i ta što nije promijenila izborni model"

Damir Krajač/Cropix
---

Ako regulatori, kako kažete, ne rade svoj posao, onda osim što imamo zarobljenu državu imamo i zarobljeno tržište. Ako postoji stranačka povezanost s državnim tijelima koja pogoduju krupnom kapitalu i njihovim interesima, ima li Hrvatska uopće tržišnu ekonomiju?

- Ovih dana mediji su dosta pisali o tome kako je Hrvatska provela subotu i nedjelju, zbog subote kada je bio praznik i sve je bilo zatvoreno i nedjelje, kada je većina toga bila zatvorena. Prvi put je jedan izdavač objavio da neće u subotu distribuirati novine preko kioska i distribucijske mreže jer to nije moguće, te će tiskano izdanje imati samo za svoje pretplatnike. U svakoj normalnoj zemlji to bi izazvalo ogroman potres jer imate zakon koji izdavačima onemogućuje njegovo temeljno pravo da zarađuju prodajom svojih proizvoda, u ovom slučaju novina. Imate redove od stotine metara automobila ispred jednog trgovačkog centra kako bi ušli u garažu, sve zbog jednog glupog zakona. A Vlada, da bi se dodvorila interesu Crkve, tvrdi da ona jedina može pronaći pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog i da ona treba odlučiti kada i tko može, a kada ne može raditi. Kakve to veze ima s tržištem? Kakve to ima veze s praksom u zemljama bitno razvijenijima od nas? Pa je li rad, i raditi što više, jedina stvarna mogućnost da Hrvatska što prije dostigne prosjek EU-a? A je li dostizanje prosjeka EU-a po standardu i svemu drugome najbolja pozitivna demografska mjera koju ova Vlada može dati? Zar ćemo s manje rada, s više praznika i zabranama rada brže postići prosječni europski standard? Otkud ta logika svima onima koji tu mjeru podržavaju i uživaju u tome što je sve zatvoreno?

Plenkovićevo priznanje

U kontekstu zarobljene države spomenuli ste i pravosuđe. Je li ono u ovih 30 godina, kroz negativnu selekciju i političke čistke, izgubilo svoju neovisnost? Ustavni sud vodi bivši HDZ-ov ministar, za glavnog čovjeka DORH-a nameće se sudac koji zbog svojih političkih istupa ne bi smio biti sudac, sudski postupci su beskonačni, “pravda” vrijedi samo za bogate, povjerenje javnosti u pravosuđe je na najnižim granama...

- Pravosuđe u Hrvatskoj je slika stanja u kompletnom društvu. Ako imate stranačku kontrolu od sporta do javne televizije, onda htjeli-ne htjeli morate očekivati da je imate i u pravosuđu, državnom odvjetništvu i sudstvu. Problem hrvatskog pravosuđa se ne može gledati izolirano od toga kako funkcionira zakonodavna vlast. Glavni problem hrvatskog pravosuđa je sporost, odnosno dugotrajnost postupaka. Od trenutku dok je nešto započelo pa do pravomoćne presude ljudi zaborave što se zapravo dogodilo. Drugi problem je što sudska praksa nema utjecaja na zakonodavca. Na način da zakonodavac mijenja zakonska rješenja koja jednostavno ne doprinose poboljšanju uvjeta poslovanja, života i svega onoga čemu zakoni zapravo služe. Ako nismo imali adekvatni stečajni zakon 2016. ili 2017., u vrijeme kada se “Agrokor” rušio, a od tada je prošlo šest godina, što je Vlada učinila da se loš stečajni zakon promijeni? Tko treba pokrenuti postupak promjene takvog zakona osim vlade ili parlamenta? Što smo mi u tih šest godina učinili? Dakle, nije problem nekog novog “Agrokora” koji će se kad-tad dogoditi samo problem pravosuđa, nego i zakonodavca koji ne mijenja svoja loša zakonska rješenja.

U redovnim anketama političkog raspoloženja građana, njih više od 70 posto nezadovoljno je smjerom u kojem ide Hrvatska, ali postoci potporama stranaka su manje-više isti. Pretendenti na vlast najavljuju neke ideološke promjene, ali nitko ne spominje demontažu ovakvog sustava? Nitko za uzore ne uzima Finsku ili Dansku, radije se pozivaju na Mađarsku ili Poljsku? Kao da smo osuđeni na “slučajnu državu”, jednom nogom u crony kapitalizmu, a drugom u raspadnutom socijalizmu. Kada će država služiti građanima, a ne od građana raditi žrtve? Plenković pritom prodaje svoju priču kroz sigurnost i stabilnost...

- Ja vapim za političkom nesigurnošću. To znači da danas izaberemo novu vladu, a da za godinu dana vlada pada. To znači da imamo vlast u parlamentu, a ne da imamo dizače ruku koji provode politiku svojih partijskih i stranačkih šefova. Problem hrvatske demokracije je u tome što je naš izborni model šefa stranke pretvorio u onoga koji određuje tko će biti saborski zastupnik. Saborski zastupnik u Hrvatskoj nije odgovoran nikakvoj biračkoj bazi, građanima, nego svom stranačkom šefu. Ono što je Plenković nekidan lijepo kazao: “Moj ministar zna da je najvažnija stvar u njegovoj karijeri da bude odgovoran premijeru”. On je to priznao. Nama treba izmjenjivost politike da bi politička kasta, oni na vrhu, gdje sam i sam bio prije 20 godina, imala odgovornost prema onima koji su ispod njih. Ako te odgovornosti nema, ako se osjećaju zaštićeni dizačima ruku u Saboru, onda nema ni demokracije. Onda se sve pretvara u autokraciju. Nama treba promjena izbornog modela. Jedna od grešaka Račanove Vlade je i ta što nije promijenila izborni model.

No nitko od pretendenata na vlast takvu korjenitu promjenu ne nudi. Ne samo izbornog modela, primjerice raskid Vatikanskih ugovora, reforma poreznog, mirovinskog i zdravstvenog sustava, promjena teritorijalnog ustroja... Možemo! je, primjerice, brzo odustao od nekih strateških ciljeva kad su došli na vlast, ne zato što nisu htjeli, nego zato što nemaju zakonske i druge mogućnosti uvesti promjene koje je potrebno provesti.

Otužni Markov trg

- Ne treba brkati grad Zagreb i nacionalnu politiku. Možemo! je vrlo brzo naučio da teško može biti uspjeha u lokalnoj politici ako ste u sukobu s državnom vlašću. Oni moraju imati pragmatičan odnos s Banskim dvorima jer Zagreb doslovce bez njih ne može ništa.

---

image

"Vlada, da bi se dodvorila interesu Crkve, tvrdi da ona jedina može pronaći pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog i da ona treba odlučiti kada i tko može, a kada ne može raditi. Kakve to veze ima s tržištem?"

Goran Mehkek/Cropix
---

I to je jedan od oblika zarobljene države, nedostatak političke autonomije glavnoga grada da samostalno donosi neke odluke?

- Dovoljno je samo proći Gornjim gradom pa vidjeti one otužne ograde koje stoje na Markovom trgu. Nismo bili kadri riješiti da glavna turistička atrakcija Zagreba ne izgleda kao zadnja palanka na Balkanu. To je sramotno, a istovremeno simbolički pokazuje odnos između središnje vlasti i gradske vlasti, koja je potpuno nemoćna da uredi glavnu turističku atrakciju i glavni trg Gornjeg grada.

Ali ne želim izbjeći odgovor na vaše pitanje. Teško da će vam sadašnja kompozicija, tri grupacije lijevo i tri grupacije desno od HDZ-a, napraviti neki iskorak. Ako ga tražite od lijevih, nećete ga dobiti zbog kompozicije u kojoj oni danas jesu. Dvije tisućite godine imali ste dvije grupacije koje su jedinstveno bile protiv HDZ-a, znali su da će međusobno koalirati i da će HDZ biti pometen. Oni danas nemaju tu snagu. Imate ostatke ostataka SDP-a gdje je dio ljudi zabrinut hoće li ostati saborski zastupnici. Oni se mire s porazom, ne očekuju dolazak na vlast. Oni se ne ponašaju na način da će sutra biti ministri. Javnim odustajanjem od koalicije s SDP-om, Možemo! je zapravo kazao da kao koalicija ne mogu pobijediti HDZ.

Na desnici imate Most koji se bavi korupcijom i Domovinskim pokretom kao polugom Pavla Vujnovca. Domovinski pokret osim svoje klasične antisrpske histerije i retorike koju vječito širi uvodi još žešću antiimigrantsku retoriku, te Suvereniste koji svemu tome asistiraju. Znači na desnici imate klasični europski obrazac, hajmo što žešće biti protiv imigranata pa ćemo vjerojatno dobiti koji politički bod i zastupnika više. U sredini imate HDZ. Kojem je dio biračkog tijela isti kao kod Mosta i DP-a, koji je isto ksenofoban, šovinistički, nacionalistički, ali je pod kapom Plenkovića pa takvi glasovi ne mogu doći do izražaja. I onda se HDZ čini umjeren i prihvatljiv. Dok je god Plenković na čelu, dok ne dođe neki novi Karamarko, imat ćemo takav uljuđeni HDZ, barem prividno, koji će smirenom retorikom ostavljati dojam pristojne stranke desnoga centra. Dakle, kad kažete da 70 i više posto građana nije zadovoljno smjerom u kojem ide Hrvatska, morate znati da od tih 70 posto, njih dvije trećine uopće neće izići na izbore. U Hrvatskoj, nažalost, samo pola građana izlazi na izbore, jer ova druga polovica tvrdi da nema za koga glasati.

Vidite li izlaz iz takve situacije, hoće li ovi izbori išta promijeniti?

- Najprije sam bio uvjeren da neće, ali što se više približavamo izborima uvjeren sam da je pozicija Plenkovića slabija nego što je on uvjeren.

Superizborna motivacija

Iz čega to zaključujete?

- Ovo je superizborna godina, ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu. I hoćete-nećete to ostavlja traga i na svjetsku provinciju, kakva Hrvatska neosporno jest. Nikoga u svijetu nije previše briga hoće li HDZ dobiti 55 ili 65 mjesta u Saboru, bitno je da su izbori korektni i demokratski. U naelektriziranom političkom okruženju, koje se neminovno osjeća i u Hrvatskoj, gdje su izbori svih izbora oni predsjednički u Americi na kraju godine, nakon očekivanja europske desnice da će antiimigrantskim politikama polučiti uspjeh u Europskom parlamentu koji će ih učiniti nezaobilaznim partnerom sutrašnje većine, može se očekivati da dio građana koji nisu mislili izići na izbore, jer nemaju za koga glasati, ipak iziđe, samo zbog toga da HDZ i Plenković ne bi dobili većinu koju očekuju. Naime, što bude veći odaziv na izbore, to su Plenkovićeve šanse za formiranje vlade manje. S time da su, što pokazuju sva relevantna istraživanja, većina onih koji ne znaju za koga će glasati glasači centra ili ljevice. Ako, dakle, te birače ipak u većem broju privučete na birališta, možete očekivati daleko veći uspjeh stranaka centra i ljevice od onih kojeg pokazuju postojeće ankete.

---

Danas nismo kadri graditi i proizvoditi bez stranaca

Stipe Šuvar je na vrijeme upozorio Hrvate

Kako komentirate rastuću ksenofobiju i šovinističke istupe pojedinih desnih političkih stranaka koje radikaliziraju javnost zbog dolaska stranih radnika i migranata iz istočnih zemalja u Hrvatsku?

- Moj djed se iselio s Dugog otoka u SAD 1920. godine. Fižulići su, naime, isključivo iz Dragova, mjesta između Božave i Brbinja. Četiri generacije djedovih potomaka, a ima nas stotinjak, žive na tri kontinenta u pet država. Pola ih ne govori hrvatski, a petina nikad nije bila u Hrvatskoj. Moj otac je jedini bio školovan. Bio je šibenski sjemeništarac sve do kapitulacije Italije u rujnu 1943. godine. Školovanje je, nakon dvogodišnjeg prekida, nastavio u zadarskoj gimnaziji i kasnije na fakultetu. I moj djed, kad se iselio, dočekivan je kao i drugi iseljenici i imigranti. Uvijek je bilo miletića i penava, orbana i wildersa, AfD-a i Braće Italije, koji su glasnom antiimigrantskom retorikom skupljali jeftine političke bodove. Kad to gledam kao iseljeničko dijete, stvarno je sablažnjivo da u zemlji iz koje se od 1900. do 2010. iselilo 2,3 milijuna ljudi, postoji nezanemarivi broj građana koji nemaju ljudski i empatični odnos prema onima koji dolaze raditi i živjeti u Hrvatsku, bez obzira kakve su boje kože, koje su vjere i otkuda dolaze.

Stipe Šuvar je sedamdesetih godina prošloga stoljeća, prije 50 godina, proveo reformu školstva zbog nedostatka proizvodnih radnika. Dakle, Hrvatskoj je nedostajalo radnika u građevini, turizmu i proizvodnji još 70-ih godina prošlog stoljeća, a manjkove je nadoknađivala radnicima iz drugih dijelova tadašnje Jugoslavije. Šuvar je, slamajući otpore reformi, kazao: "Drugarice i drugovi, ako ne želite uvoziti radnike iz Afrike i Azije, morate promijeniti način školovanja u Hrvatskoj". Pedeset godina nakon neuspjele Šuvarove reforme još uvijek imate dovoljno bedaka u ovoj zemlji koji misle da će povratkom ljudi koji su otišli iz Hrvatske biti spriječen dolazak Nepalaca ili Indijaca! Vidite li vi negdje vojsku nezaposlenih Hrvata koja silno želi voziti Wolt ili raditi na gradilištima i u preostalim tvornicama? Bez stranih radnika Hrvatska će jednostavno stati. Kad bi se oni zbog nečega na nas naljutili i otišli, hrvatsko gospodarstvo bi stalo. Mi nismo danas kadri graditi i proizvoditi bez stranaca, ali zbog toga ne možemo vratiti one koji su otišli u Frankfurt ili Dublin jer oni ne žele biti radnici u Hrvatskoj za ovdašnje plaće.

Hrvatska će ovim putem ići dalje, sviđalo se to ili ne onima koji na tome love jeftine bodove kao što to radi Domovinski pokret ili Most. Ako će se ovakvim rasističkim odnosom, izmišljanjem i lažima kao što je pokušao Penava, stvarati panika protiv stranaca, samo će učiniti puno ljudi nesretnima, s jedne i druge strane, i posloprimce i poslodavce. Do 2030. svaki deseti odrasli čovjek u Hrvatskoj bit će druge boje kože, imigrant s drugog kontinenta.

Moguće i više od toga, a moguće i prije...

- To je činjenica. Treba donijeti imigracijsku politiku koja će omogućiti da se ti ljudi integriraju u Hrvatsku, da nauče hrvatski jezik, da ovdje mogu normalno zasnovati svoje obitelji, da njihova djeca mogu ići u redovne škole i da tako izbjegnemo barem neke zamke u koje je upala zapadna Europa, getoizacijom i krivim imigracijskim politikama u zadnjih 30-40 godina.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Goranko Fižulić: Ja vapim za političkom nesigurnošću. To znači da danas izaberemo novu vladu, a da za godinu dana vlada pada. To znači da u parlamentu imamo vlast, a ne dizače ruku koji provode politiku svojih partijskih i stranačkih šefova

Goran Mehkek/Cropix

”Ako imate stranačku kontrolu od sporta do javne televizije, onda htjeli-ne htjeli morate očekivati da je imate i u pravosuđu, državnom odvjetništvu i sudstvu”

Goran Mehkek/Cropix

”Vlada, da bi se dodvorila interesu Crkve, tvrdi da ona jedina može pronaći pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog i da ona treba odlučiti kada i tko može, a kada ne može raditi. Kakve to veze ima s tržištem?”

Damir Krajač/Cropix

”Nama treba promjena izbornog modela. Jedna od grešaka Račanove Vlade je i ta što nije promijenila izborni model”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/izidu-li-na-izbore-neodlucni-biraci-rezultati-ce-za-jedne-biti-veliko-razocaranje-a-za-druge-ono-sto-jako-dugo-cekaju-1355283 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=98a5a86679c40814e59e59e3caf1bbd4d885afd8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izi%C4%91u+li+na+izbore+neodlu%C4%8Dni+bira%C4%8Di%2C+rezultati+%C4%87e+za+jedne+biti+veliko+razo%C4%8Daranje%2C+a+za+druge+ono+%C5%A1to+jako+dugo+%C4%8Dekaju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fizidu-li-na-izbore-neodlucni-biraci-rezultati-ce-za-jedne-biti-veliko-razocaranje-a-za-druge-ono-sto-jako-dugo-cekaju-1355283 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fizidu-li-na-izbore-neodlucni-biraci-rezultati-ce-za-jedne-biti-veliko-razocaranje-a-za-druge-ono-sto-jako-dugo-cekaju-1355283 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Što bude veći odaziv na izborima, to su Plenkovićeve šanse za formiranje vlade manje. S time da su, što pokazuju sva relevantna istraživanja, većina onih koji ne znaju za koga će glasati glasači centra ili ljevice. Ako, dakle, te birače ipak u većem broju privučete na birališta, možete očekivati daleko veći uspjeh stranaka centra i ljevice od onih kojeg pokazuju postojeće ankete, kaže Fižulić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Goranko Fižulić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaGoranko Fižulić

Iziđu li na izbore neodlučni birači, rezultati će za jedne biti veliko razočaranje, a za druge ono što jako dugo čekaju

Piše Ivica Nevešćanin
14. siječnja 2024. - 14:04
Goranko Fižulić: Ja vapim za političkom nesigurnošću. To znači da danas izaberemo novu vladu, a da za godinu dana vlada pada. To znači da u parlamentu imamo vlast, a ne dizače ruku koji provode politiku svojih partijskih i stranačkih šefovaGoran Mehkek/Cropix

Ako na izbore iziđu neodlučni birači, ako izlaznost bude puno veća od uobičajenih pedesetak posto, Plenković i HDZ bi lako mogli izgubiti vlast, tvrdi Goranko Fižulić, jedan od utemeljitelja HSLS-a, nekadašnji ministar gospodarstva u Vladi Ivice Račana i poznati poduzetnik, koji zadnjih godina britko analizira društvenu i političku stvarnost na portalu Telegram.

Fižulić je imao iskustvo dolaska na vlast nakon deset godina HDZ-a, u vrijeme kada sintagma “zarobljena država” nije postojala u javnom diskursu, iako smo svi znali da je HDZ kapilarno premrežio sva državna i upravljačka tijela, a takvo stanje nije se mnogo promijenilo do danas. Naprotiv, državni sustav o tom pitanju, kako kažu, nikad nije izgledao homogeniji.

Gospodine Fižuliću, očekujete li promjenu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:03