StoryEditorOCM

DIP: Do 16.30 više od pola birača izašlo na glasačka mjesta, to je jedna od najvećih izlaznosti ikada!

Piše VIJESTI SD
17. travnja 2024. - 15:01

NOVO 17.10
Polovica hrvatskih birača, odnosno njih više od 1, 6 milijuna glasovalo je u srijedu do 16, 30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).  

Velika je to razlika u odnosu na izbore prije četiri godine kada je do istog vremena glasovalo 34, 04 posto, odnosno milijun i 150 tisuća birača.

U kojoj mjeri su izašli Dalmatinci? To pogledajte po svim mjestima u Dalmaciji, za vas smo izvukli podatke za sve općine i gradove u Dalmaciju na ovom linku: 

VELIKA IZLAZNOST Evo podataka za baš sva mjesta u Dalmaciji. Pronađite vaš grad ili općinu, rezultati jako variraju

O zastupnicima 11. saborskog saziva odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.

image

Izlaznost do 16.30

16:40 - Biračima bez važeće osobne iskaznice i onima koji nisu podignuli nove iskaznice na izbornu srijedu cijeloj Hrvatskoj izdano je 4.700 tzv. plavih potvrda temeljem kojih mogu glasovati, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Taj broj nije konačan i do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati sigurno će biti i veći, što znači da će i veći broj birača ostvariti svoje pravo, dodaju u DIP-u.

DIP je ranije izvijestio da je zaprimio upite više birača koji nisu bili upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu, navodeći da se „navodno radi o većem broju birača koji nakon poziva MUP-a, nisu podigli nove osobne iskaznice“.

„I ti birači, da bi mogli ostvariti svoje pravo, trebaju ishoditi potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu“, istaknuli su iz DIP-a, napominjući da su, vezano za navedeno, zatražili očitovanje resornih ministarstava.

Iz DIP-a su poručili i kako će svi birači koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu moći glasovati, neovisno koliko ih bude.

Primjerice, u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, gdje glasuju birači iz cijele Hrvatske koji su se registrirali za glasovanje izvan mjesta prebivališta, i gdje je red podulji, u 19 sati na kraj toga reda stat će zaštitari zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva i svi koji budu ispred njih moći će glasovati, neovisno o njihovu broju, objasnili su iz DIP-a.

15.58 Stranka Možemo! se također oglasila o problemima s ostvarivanjem biračkih prava građana koji nisu upisani u izvatke iz popisa birača ili im je osobna iskaznica nevažeća. Kako su naveli u priopćenju, zatražili su od DIP-a da se očituje na koji će se način osigurati biračko pravo za one koji izvade tzv. plavu potvrdu prije 19 sati, ali se ne stignu vratiti na biralište prije zatvaranja.

"S obzirom na velik broj birača koji unatoč važećim osobnim iskaznicama nisu na izvatcima iz popisa birača, stranka Možemo! zatražila je od Državnog izbornog povjerenstva žurno očitovanje na koji način će se osigurati biračko pravo građanima koji prije 19 sati izvade tzv. "plave" potvrde, ali se ne stignu vratiti na svoje biračko mjesto, te da Državno izborno povjerenstvo o istome žurno obavijesti javnost i birače. Također, stranka Možemo! je od DIP-a zatražila za informaciju o udjelima birača po izbornim jedinicama, koji se, unatoč važećim osobnim iskaznicama, nisu našli na izvatcima iz popisa birača", navodi se u priopćenju.

15.46 SDP se na Facebooku oglasio o problemima s glasanjem s kojim se susreću birači koji nisu upisani u izvatke iz popisa birača ili im je osobna iskaznica nevažeća pa ne mogu glasati. "Znamo da ste bijesni! Nemojte da vas zaustave na zadnjem koraku! Evo kako do potvrde", stoji u objavi, kojoj su dodali i poveznicu na kojoj se mogu pronaći upute kako ti građani mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Objavi su priložili i fotografiju tzv. plave potvrde s tekstom koji se može okarakterizirati kao kršenje predizborne šutnje.


15.40 Enio Meštrović, poznatiji kao Ričard, nositelj liste Ričard za 10. izbornu jedinicu, također je izašao na biralište. Svoje glasačko pravo Meštrović je iskoristio u 9. izbornoj jedinici, kako je javio Zadarski.hr, a pažnju je privukao svojim odabirom odjeće - u pratnji dvojice muškaraca, na biralište je došao u ‘ljetnom‘ izdanju, bos i u potkošulji.

image

Enio Meštrović kao Ričard, nositelj liste Ričard za 10. izbornu jedinicu

Jure Miskovic/Cropix
image

Enio Meštrović kao Ričard, nositelj liste Ričard za 10. izbornu jedinicu

Jure Miskovic/Cropix

15.00 Gong je objavio snimku na kojoj bivši vaterpolist Dubravko Šimenc, kako navode, namješta glasačku kutiju na biračkom mjestu u centru Zagreba, na Šalati.

Naime, zaprimili su video građana iz kojeg je vidljivo kako Šimenc, unače član HDZ-a, namješta glasačku kutiju, i kako su zaključili iz snimke - neovlašteno daje instrukcije biračkom odboru. Više o tome pročitajte i video pogledajte OVDJE.

image

Glasačko mjesto u Zagrebu

Ronald Gorsic/Cropix

14.03 Policija je DIP izvijestila da je u srijedu prijepodne intervenirala na dva biračka mjesta zbog narušavanja javnog reda i mira.

Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec rekao je za Hrvatski radio da je 1600 birača s isteklom osobnom iskaznicom uspjelo ostvariti svoje biračko pravo zahvaljujući tzv. plavoj potvrdi.

12.20 Gotovo 750 tisuća birača, odnosno njih gotovo četvrtina, glasovala je u srijedu prijepodne na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora, to je 130 tisuća birača više nego na izborima prije četiri godine u isto vrijeme.

Naime, u srpnju 2020., u jeku pandemije koronavirusa, u istom je vremenu izašlo 18, 09 posto birača odnosno njih 620 tisuća, a u srijedu prijepodne njih 747. 986.

Mjereno postotcima, najbolji odaziv je u 1., 3. i 6. izbornoj jedinici, gdje je glasovalo 26, 5 posto, odnosno 25, 4 posto, odnosno 27, 4 posto, a najslabiji u 5., 9. i 10. izbornoj jedinici (20, 3 posto, odnosno 22 posto, odnosno 23 posto), objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Ukupno je to druga najveća izlaznost od povijesnih izbora 1990. godine i samostalnosti. 

Gledaju li se sjedišta županija, na izbore je do podneva izašlo najviše Varaždinaca (32, 22 posto), Koprivničanaca i Čakovčana (oko 28, 5 posto), najmanje Brođana (20, 25 posto) i Dubrovčana (21 posto).

U BiH, gdje se za Sabor, kao i drugdje u inozemstvu glasuje dva dana, svoje je pravo u srijedu do 11,30 sati iskoristilo 18. 285 birača (prije četiri godine 12. 915), u Njemačkoj 1.625 (2. 356) u Srbiji 672 (216).

O zastupnicima 11. saborskog saziva odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.

DIP će slijedeće podatke o odazivu objaviti u 17 sati.

image

DIP: Izlaznost do 11. 30 sati

DIP

11:58 Predsjednik IDS-a, Dalibor Paus, glasao je u zgradi mjesnog odbora Petehi.

image

Dalibor Paus

Goran Šebelić/Cropix

11:54 I Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta, iskoristio je svoje građansko pravo te glasao na parlamentarnim izborima.

image

Ivan Penava

Miroslav Slafhauzer/Cropix

11:51 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković glasao je na biračkom mjestu u Mjesnom odboru Šalata.

image

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković glasao je na parlamentarnim izborima na biračkom mjestu u MO Šalata

Ranko Suvar/Cropix

11:47 Ministar obrane Ivan Anušić glasao je u OŠ Antunovac u Osječko-baranjskoj županiji.

image

Ivan Anušić glasa u OŠ Antunovac

Vlado Kos/Cropix

11:38 Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača koji su dostavljeni na sva biračka mjesta za izbore za Hrvatski sabor u srijedu, moći će glasovati potvrdom za glasovanje, tzv. plavom potvrdom, navelo je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.

Plave potvrde na izborni dan izdaju nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu. Na svojoj mrežnoj stanici Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je i popis nadležnih upravnih tijela za izdavanje potvrda po županijama i u Gradu Zagrebu.

10:53 10:53 U Splitu su svoje građansko pravo iskoristili i Željko te Fani Kerum. Više pročitajte OVDJE.

image

Fani i Željko Kerum

Vojko Bašić/Cropix

10:47 Ivica i Marijana Puljak glasali su na biračkom mjestu u OŠ Pazdigrad u Splitu. Što su izjavili pročitajte OVDJE.

image

Marijana i Ivica Puljak

Tom Dubravec/Cropix

10:15 Predsjednik Zoran Milanović izašao je na glasanje sa suprugom. Pritom je komentirao Plenkovićevo kršenje izborne šutnje. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović

Ronald Goršić/Cropix
image

Zoran Milanović

Ronald Gorsic/Cropix

9:43 Andrej Plenković glasao je na biračkom mjestu 216 - Mjesni odbor Jelenovac.

"Lijep je dan, dobro smo raspoloženi i optimistični. Ja sam uvijek za to da što veći broj hrvatskih građana iskoristi svoje građansko pravo", izjavio je.

Imao je još nekoliko opservacija o tome za koga treba glasati, koji su sve uspjesi njegove Vlade itd., dakle, izašao je iz okvira onoga što je dopušteno predizbornom šutnjom.

image

Andrej Plenković glasa na biračkom mjestu 216 - Jelenovac

Goran Mehkek/Cropix

9:06 I Ranko Ostojić (SDP) dao je svoj glas u Splitu.

image

Ranko Ostojić

Vojko Bašić/Cropix

8:53 U Splitu je glasao i Andro Krstulović Opara (HDZ). Na biračko mjesto došao je sa suprugom.

image

Andro Krstulović Opara sa suprugom Danijelom

Vojko Bašić/Cropix

8:48 Svoj glas na parlamentarnim izborima dao je i Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. To je učinio na biračkom mjestu Brodarica.

image

Ivan Malenica

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

8:43 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin glasao je u OŠ Šijana u Puli.

image

Peđa Grbin

Goran Šebelić/Cropix

8:39 Koordinator stranke Možemo! i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suprugom je došao glasovati na biračkom mjestu u Osnovnoj školi kralja Tomislava.

image

Tomislav Tomašević

Ronald Goršić/Cropix

"Unatoč prognozama, vrijeme je lijepo, stoga očekujem rekordnu izlaznost", izjavio je.

Hrvatska bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora, u 7 sati otvoreno je više od 6 500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasovati do 19 sati do kad je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da ostvare svoje pravo i glasuju.

"Vidimo se na biralištu", poručuju biračima iz DIP-a.

Osim u Hrvatskoj, saborske zastupnike hrvatski birači birat će u još 41 državi diljem svijeta, u njima se glasuje dva dana, u utorak i u srijedu, a vremenska zona u kojoj se nalaze određuje vrijeme otvaranja i zatvaranja 110 biračkih mjesta koliko ih se u njima nalazi.

Prva su se otvorila, u ponedjeljak u 23 sata, i prva će se zatvoriti tri biračka mjesta u Australiji, u srijedu u 11 sati po hrvatskom vremenu.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izborno jedinici koju čini cijeli svijet.

O zastupnicima 11. saborskog saziva odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.

image

Biračko mjesto u Osnovnoj školi Stobreč

Tom Dubravec/Cropix

Svoje pravo birači će moći ostvariti na gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj u srijedu ih je otvoreno 6544, najviše u 2. (854), najmanje (365) u 1. izbornoj jedinici.

Privremeno upisani birači glasovat će na 102 posebna biračka mjesta, oni u ustanovama socijalne skrbi na 91, zatvorenici na 28, pomorci na 15 te birači u Oružanim snagama RH na dva posebna biračka mjesta.

Preferencijalni glas

Birači koji se odluče izaći na izbore glasuju tako da na glasačkom listiću zaokruže broj ispred imena liste koju drže najboljom. Mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno o tome gdje je smješten na listi, što znači da u Sabor može ući i kandidat koji je bio na posljednjem mjestu.

Biračima na parlamentarnim izborima u 11 izbornih jedinica nudi se 165 lista, a za jedno zastupničko mjesto natječe se 15 kandidata.

Birači bez važeće osobne iskaznice; svi uredi državne uprave dežurni od 7 do 19 sati

Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski upozorava na dvije moguće situacije na izborni dan, jedna od njih su birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu.

image

Birači u Stobreču

Tom Dubravec/Cropix

"U izvatku iz popisa birača, koji će se u srijedu naći na svim biračkim mjestima, nalaze se svi birači s važećom osobnom iskaznicom, no onaj tko ju nema, ne znači da taj dan neće moći ostvariti svoje pravo", kaže Hojski i objašnjava što takav birač treba poduzeti.

"Treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati", dodao je. Naglasio je da su svi uredi državne uprave u srijedu dežurni od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Hojski ističe i kako birači koji na izborni dan neće biti u mjestu prebivališta, a privremeno su se upisali ili su uzeli potvrdu za glasovanje, primjerice iz Osijeka za Dubrovnik, ne mogu u Dubrovniku glasovati na bilo kojem biračkom mjestu, nego na posebnom.

DIP-ova poruka poslodavcima

Na 102 biračka mjesta u Hrvatskoj, a to su u pravilu svi veći gradovi, imamo takva posebna biračka mjesta, tamo birač iz Osijeka može doći i dobiti glasački listić svoje, 4. izborne jedinice i na njemu glasovati, objašnjava.

DIP-ova poruka poslodavcima: "Omogućit svim zaposlenima da stignu na birališta"

Izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora nadzirat će 5400 promatrača, u izbornoj administraciji bit će angažirano više od 70 tisuća osoba.

Iako je izborna srijeda neradni dan, puno zaposlenika ipak će raditi, pa je DIP poslao poruku njihovim poslodavcima.

image
Vojko Bašić/Cropix

"Zamolili smo ih da osiguraju rad u smjenama kako bi se svim biračima omogućilo da stignu na biračko mjesto i glasuju", rekao je Hojski.

DIP će u srijedu u podne i u 17 sati izvijestiti javnost o odazivu birača, a u 21 sat objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta.

"Tad ćemo, dosta izvjesno, vidjeti i raspored zastupnika u Saboru", najavio je član i glasnogovornik DIP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:47