stdClass Object ( [id] => 1090161 [title] => Hoće li ova godina biti gora od prošle? Atmosfera je u Hrvatskoj već toliko nenormalna da rijetko susrećeš bezbrižno čeljade [alias] => hoce-li-ova-godina-biti-gora-od-prosle-atmosfera-je-u-hrvatskoj-vec-toliko-nenormalna-da-rijetko-susreces-bezbrizno-celjade [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko je mogao očekivati ovako tužne uskrsne blagdane kakvi su nas ove godine zadesili? Ni u najcrnjim scenarijima ne bi se pretpostavilo da ćemo, slaveći Isusovo uskrsnuće, oplakivati nedužno dijete oplakujući zapravo trenutak i zemlju u kojoj živimo.

I da će se tuga, kako to obično biva, pretvoriti u bijes kako bismo se iz nje izbavili. Nažalost, srdžbu ćemo usmjeriti u krive mete, žrtvene janjce brzinski ćemo pronaći, tek će se neki razumni glasovi već pokušati probiti u javni prostor. Tko je kriv? To je pitanje u priči o preminuloj Nikoll nalik onoj enigmi iz prvog osnovne kada odrasla osoba kaže djetetu "Ti si moj unuk", a ovaj mu odgovori "Da, ali ti nisi moj djed". Što li je djetetu odrasla osoba? Pa baka, glasi točan odgovor. Rješenje moga sina nasmijavalo nas je godinama jer on je spremno odvalio: "Nisu se pripoznali!" Eto, tako je ovdje rješenje zapravo lagano, ali mnogi ga ne vide. Kriva je vlast, ali se maskirala u djeda i mnogi je "ne pripoznaju".

---

image
Jeff Pachoud
---

PONEDJELJAK:

Ljubav majke Hrvatske

"Svi smo tvoji roditelji, voli te majka Hrvatska", dirljiva je poruka uz lampione i cvijeće za djevojčicu ispred bolnice u Klajićevoj, u kojoj su je s teškim ozljedama liječnici pet dana pokušavali spasiti. Već tog dana doznali smo za kvalifikaciju "visoki" i "srednji rizik" za povratak djeteta u biološku obitelj, svi smo bili pinkicu pametniji kad smo čuli da je u ovoj zemlji izuzetno teško oduzeti dijete biološkim roditeljima čak i kada su silovatelji i nasilnici. Shvatili smo i da su napuštena djeca prekobrojna u ustanovama za njihov smještaj, da ih mnogi priželjkuju, ali zakon je krut i ide na ruku Božjim, a ne svjetovnim zakonima. Progovorile su i djevojke nekada udomljene i usvojene, a za njihovu inicijativu "Moramo vam nešto reći" ogromna većina nas nikada nije ni čula. Ponovno smo se sjetili gay para koji su teškom mukom postali udomitelji, ali ponovno bi im to pravo mnogi uskratili čak i kad znaju da neka djeca odrastaju u brutalnom okruženju poput male Nikoll iz Nove Gradiške. Ups, velika je svađa počela, kletva je pala na socijalne radnike i roditelje monstrume čiju ćemo snimku privođenja u COVID odijelima vidjeti još bezbroj puta. Samo rijetki su odmah progovorili o tome kako su nam institucije, vođene partijski podobnima, potpuno nefunkcionalne, što na blagdanski ponedjeljak još nije bilo uputno. Jer takvi smo, prvo ćemo se pošajbati i nećemo vidjeti baku.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

UTORAK:

'Briga' za građane

Malo se već bistrimo, ministru je upala sikira u med, eto mu delegacije cijelo jutro pristižu, sav je mio i drag, učinit će se, nije da neće. Dolaze mu socijalni radnici, usvojene i udomljene djevojke, dolazi Jelena Veljača... On pred mikrofonima smiruje javnost, umjesto da istog časa da ostavku jer ništa za mandata nije uradio za socijalu, kao ni niz njegovih prethodnika. Šta će mu korisnici socijalne skrbi, zar su oni bitno glasačko tijelo? Aha, evo nam i informacija da kronično nedostaje socijalnih radnika. Brinu se o dvostruko i čak trostruko više ljudi nego što fizički to uspijevaju. Tko je promatrao roditelje premlaćene djevojčice? A to je trebalo raditi. Nova Gradiška nema dovoljno psihologa, prvi dječji psihijatar udaljen je kilometrima. Ali, ljudi, pa zar nismo već taj dan ovoga tjedna shvatili da ova država uopće nema lijeka za svoje građane. Veledrogerije više ne taktiziraju da izvuku lovu, već su neke od njih i dobavljači blokirali, ministar Vili se znoji, jedino premijer niti da trepne dok se država u onome za što je prvenstveno pozvana da postoji, a to je briga za građane, poglavito za bolesne i nemoćne, potpuno urušila. Samo šta mnogi to još nismo pripoznali, rekao bi moj mali.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

SRIJEDA:

Avioni umjesto lijekova

Tek će neki na Svjetski dan mentalnog zdravlja prošle srijede sve povezati. Ima li išta jasnije od saznanja da je ministar obrane Banožić prije nekoliko tjedana izjavio kako imamo dvije ponude za kupnju borbenih aviona, a jedna i druga višestruko premašuju milijarde koje smo dužni za lijekove? Gasi sve! Ivana Kekin pogađa u srž. "Zanima me misli li Vlada zaista da je za osjećaj sigurnosti hrvatskih građana bitno da znaju da u hangaru imaju neke avione ili da znaju da, ako se razbole njihovi najmiliji, negdje mogu dobiti lijek", zapitala je čelnica Nove ljevice. Kako je ona i psihijatrica, koja već dugo govori o zanemarivanju mentalnog zdravlja, upozorila je i da se vrsta civilnog PTSP-a već javlja u populaciji. Itekako. Atmosfera je toliko nenormalna uslijed epidemije i potresa da već rijetko susrećeš bezbrižno čeljade. Čak su se malo stresli splitski i ostali kompanjoni onoga Kovačevića iz Janafa, ali ni izbliza im nije teško kao onkološkim bolesnicima koji su ostali bez terapije. Bolnice se pune novooboljelima od COVID-a, tek će se brojka udvostručiti jer, zamislite, testiranja se nisu obavljala za vrijeme blagdana. Pa jesu li oni normalni, govori mi znanica čiji je sin imao fibru od prošlog petka, ali je na testiranje morao čekati do utorka! Eto nas u srijedu 1649 pozitivnih, već idući dan dvostruko više. A još ne znamo šta ćemo s AstraZenecinim cjepivom, kojeg imamo najviše. Toliko smo jadni da nas je i mećava zamela iz vedra neba. Krhke, netom propupale biljke smlatio je iznenadni led. Tko je kriv, živ, živ... Više nije pitanje tko je baka, a tko djed, nego kakav svijet ostavljamo unucima. I uvijek netko može reći da naprosto ništa "nismo pripoznali". Jer, eto, ni naš premijer 125 tisuća puta dosad za nešto "nije znao", al' zna Google, sve pamti, majku mu.

---

image
Said Khatib
---

ČETVRTAK:

Šta će nama Sputnjik...

Plenković nije znao ni za korespondenciju guvernera HNB-a Vujčića s fondom koji je išao u preuzimanje Agrokora, ali koga briga kad imamo 3217 novooboljelih. Raja skočila na cjepivo, daj šta daš. Njemačka se slično ponaša, kreće u nabavku Sputnjika V neovisno o Bruxellesu. Našima to još ne pada na pamet. Štoviše, Bavarci će sagraditi pogon za proizvodnju ruskog cjepiva, a mi ćemo čekati i čekati. Sezona se bliži, a bez turista propadosmo jer to je ono malo šta umijemo zaraditi. A takujin nam je profundan, još jedino ministar Beroš govori da stanje nije zabrinjavajuće. "Neki ravnatelji bolnica mi ističu određene probleme, no u ovom trenutku nema velikih problema", izgovorio je i pobjegao pred silom novinara kojima cijeli dan stižu upravo suprotne informacije. Teški pacijenti redakcijama javljaju kako im je rečeno da za njih nemaju lijekova, a neke bolnice otvoreno najavljuju da ih imaju tek za pet dana. Veledrogerije traže da im se od 6,5 milijardi kuna duga plati 3,5 milijardi s planom otplate za ubuduće, ali u Vladi šute. Oni su vjerojatno đon-obraz pa će se nekako već izvući iz ove stupice, ali lako bih ih mogla zamisliti kako jedne noći kupe prnje i bježe preko granice. I to maskirani u bake.

---

image
Ben Stansall
---

PETAK:

Živci na nuli

Prošao je još jedan Svjetski dan Roma, ajde, posvetili smo im se malo više nego mentalnom zdravlju, imali smo na televiziji priloge od par minuta o njima, pronašli smo nekoliko uspješnih, čuli smo nekoliko taktova njihove glazbe, kao i to da je Plenkoviću na taj dan rođendan. Mogao je ispasti i živahniji, ali glazba koju su mu razdragani Romi pustili i njegov temperament slični su kao preparirana ptica i ringišpil.

Djevojčicu iz Nove Gradiške pomalo već zaboravljamo, šta ćeš, takvi smo. Umro je princ Philip, sad ćemo malo o tome. A i držimo se svatko za svoje gaće. Dan ranije za gaće je nasilnika držala zaštitarka u Centru za socijalni rad u Ivanić Gradu. Živci su nam na nuli, a bit će i gore. Al' ništa, valja nam zaboraviti.

Eno nam danas Plenkovića sa svojom miljenicom u "Podravci". Umiruje javnost, ima rješenja za lijekove, ima rješenja za dugove, ima za sve, umirovljenicima će dati COVID dodatke, mijenjat će zakone o udomiteljstvu... Jer mi smo, kako je rekao, kad slušamo o problemima, zapravo samo u eteru, a on je u realnosti. Problema nema, nama se to samo čini. I tako iz tjedna u tjedan.

A kako smo ovaj počeli s dječjom zagonetkom, s jednom prikladnom mogli bismo i završiti: "Malen sam i volim sir, a bojim se mačke. Krzno mi je kao pliš, pogodite, ja sam...!"

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PETICA PETKOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PETICA PETKOM 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-09 11:42:53 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-09 18:08:00 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2021-04-09 18:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2743 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17459168.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17378746.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17392182.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17457028.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17413534.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17268160.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17433320.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Jeff Pachoud","Nenad Opacak\/cropix","Ben Stansall","Darko Tomas\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Said Khatib"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_17459168_1920.jpg":"1920x1080","k_17459168_1280.jpg":"1280x1280","k_17459168_1024.jpg":"1024x1024","k_17459168_640.jpg":"640x640","k_17459168_480.jpg":"480x480","k_17459168_340.jpg":"340x340","k_17459168_220.jpg":"220x220","o_17459168_1280.jpg":"1280x852","o_17459168_1024.jpg":"1024x682","o_17459168_640.jpg":"640x426","o_17459168_480.jpg":"480x319","o_17459168_340.jpg":"340x226","o_17459168_220.jpg":"220x146","h_17459168_1280.jpg":"1280x854","h_17459168_1024.jpg":"1024x683","h_17459168_640.jpg":"640x427","h_17459168_480.jpg":"480x320","h_17459168_340.jpg":"340x227","h_17459168_220.jpg":"220x147","pp_17459168_1280.jpg":"1006x1280","pp_17459168_1024.jpg":"805x1024","pp_17459168_640.jpg":"503x640","pp_17459168_480.jpg":"377x480","pp_17459168_340.jpg":"267x340","pp_17459168_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17378746_1920.jpg":"1920x1080","k_17378746_1280.jpg":"1280x1280","k_17378746_1024.jpg":"1024x1024","k_17378746_640.jpg":"640x640","k_17378746_480.jpg":"480x480","k_17378746_340.jpg":"340x340","k_17378746_220.jpg":"220x220","o_17378746_1280.jpg":"1280x854","o_17378746_1024.jpg":"1024x683","o_17378746_640.jpg":"640x427","o_17378746_480.jpg":"480x320","o_17378746_340.jpg":"340x226","o_17378746_220.jpg":"220x146","h_17378746_1280.jpg":"1280x854","h_17378746_1024.jpg":"1024x683","h_17378746_640.jpg":"640x427","h_17378746_480.jpg":"480x320","h_17378746_340.jpg":"340x227","h_17378746_220.jpg":"220x147","pp_17378746_1280.jpg":"1006x1280","pp_17378746_1024.jpg":"805x1024","pp_17378746_640.jpg":"503x640","pp_17378746_480.jpg":"377x480","pp_17378746_340.jpg":"267x340","pp_17378746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_17392182_1920.jpg":"1920x1080","k_17392182_1280.jpg":"1280x1280","k_17392182_1024.jpg":"1024x1024","k_17392182_640.jpg":"640x640","k_17392182_480.jpg":"480x480","k_17392182_340.jpg":"340x340","k_17392182_220.jpg":"220x220","o_17392182_1280.jpg":"1280x856","o_17392182_1024.jpg":"1024x685","o_17392182_640.jpg":"640x428","o_17392182_480.jpg":"480x321","o_17392182_340.jpg":"340x227","o_17392182_220.jpg":"220x147","h_17392182_1280.jpg":"1280x854","h_17392182_1024.jpg":"1024x683","h_17392182_640.jpg":"640x427","h_17392182_480.jpg":"480x320","h_17392182_340.jpg":"340x227","h_17392182_220.jpg":"220x147","pp_17392182_1280.jpg":"1006x1280","pp_17392182_1024.jpg":"805x1024","pp_17392182_640.jpg":"503x640","pp_17392182_480.jpg":"377x480","pp_17392182_340.jpg":"267x340","pp_17392182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1475","hd_17457028_1920.jpg":"1920x1080","k_17457028_1280.jpg":"1280x1280","k_17457028_1024.jpg":"1024x1024","k_17457028_640.jpg":"640x640","k_17457028_480.jpg":"480x480","k_17457028_340.jpg":"340x340","k_17457028_220.jpg":"220x220","o_17457028_1280.jpg":"1280x983","o_17457028_1024.jpg":"1024x786","o_17457028_640.jpg":"640x491","o_17457028_480.jpg":"480x368","o_17457028_340.jpg":"340x261","o_17457028_220.jpg":"220x169","h_17457028_1280.jpg":"1280x854","h_17457028_1024.jpg":"1024x683","h_17457028_640.jpg":"640x427","h_17457028_480.jpg":"480x320","h_17457028_340.jpg":"340x227","h_17457028_220.jpg":"220x147","pp_17457028_1280.jpg":"1006x1280","pp_17457028_1024.jpg":"805x1024","pp_17457028_640.jpg":"503x640","pp_17457028_480.jpg":"377x480","pp_17457028_340.jpg":"267x340","pp_17457028_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17413534_1920.jpg":"1920x1080","k_17413534_1280.jpg":"1280x1280","k_17413534_1024.jpg":"1024x1024","k_17413534_640.jpg":"640x640","k_17413534_480.jpg":"480x480","k_17413534_340.jpg":"340x340","k_17413534_220.jpg":"220x220","o_17413534_1280.jpg":"1280x853","o_17413534_1024.jpg":"1024x682","o_17413534_640.jpg":"640x426","o_17413534_480.jpg":"480x320","o_17413534_340.jpg":"340x226","o_17413534_220.jpg":"220x146","h_17413534_1280.jpg":"1280x854","h_17413534_1024.jpg":"1024x683","h_17413534_640.jpg":"640x427","h_17413534_480.jpg":"480x320","h_17413534_340.jpg":"340x227","h_17413534_220.jpg":"220x147","pp_17413534_1280.jpg":"1006x1280","pp_17413534_1024.jpg":"805x1024","pp_17413534_640.jpg":"503x640","pp_17413534_480.jpg":"377x480","pp_17413534_340.jpg":"267x340","pp_17413534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1300","hd_17268160_1920.jpg":"1920x1080","k_17268160_1280.jpg":"1280x1280","k_17268160_1024.jpg":"1024x1024","k_17268160_640.jpg":"640x640","k_17268160_480.jpg":"480x480","k_17268160_340.jpg":"340x340","k_17268160_220.jpg":"220x220","o_17268160_1280.jpg":"1280x866","o_17268160_1024.jpg":"1024x693","o_17268160_640.jpg":"640x433","o_17268160_480.jpg":"480x325","o_17268160_340.jpg":"340x230","o_17268160_220.jpg":"220x148","h_17268160_1280.jpg":"1280x854","h_17268160_1024.jpg":"1024x683","h_17268160_640.jpg":"640x427","h_17268160_480.jpg":"480x320","h_17268160_340.jpg":"340x227","h_17268160_220.jpg":"220x147","pp_17268160_1280.jpg":"1006x1280","pp_17268160_1024.jpg":"805x1024","pp_17268160_640.jpg":"503x640","pp_17268160_480.jpg":"377x480","pp_17268160_340.jpg":"267x340","pp_17268160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1314","hd_17433320_1920.jpg":"1920x1080","k_17433320_1280.jpg":"1280x1280","k_17433320_1024.jpg":"1024x1024","k_17433320_640.jpg":"640x640","k_17433320_480.jpg":"480x480","k_17433320_340.jpg":"340x340","k_17433320_220.jpg":"220x220","o_17433320_1280.jpg":"1280x876","o_17433320_1024.jpg":"1024x700","o_17433320_640.jpg":"640x438","o_17433320_480.jpg":"480x328","o_17433320_340.jpg":"340x232","o_17433320_220.jpg":"220x150","h_17433320_1280.jpg":"1280x854","h_17433320_1024.jpg":"1024x683","h_17433320_640.jpg":"640x427","h_17433320_480.jpg":"480x320","h_17433320_340.jpg":"340x227","h_17433320_220.jpg":"220x147","pp_17433320_1280.jpg":"1006x1280","pp_17433320_1024.jpg":"805x1024","pp_17433320_640.jpg":"503x640","pp_17433320_480.jpg":"377x480","pp_17433320_340.jpg":"267x340","pp_17433320_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8041695 Threads: 2 Questions: 1666908873 Slow queries: 4959980 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112161161 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/hoce-li-ova-godina-biti-gora-od-prosle-atmosfera-je-u-hrvatskoj-vec-toliko-nenormalna-da-rijetko-susreces-bezbrizno-celjade-1090161 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hoce-li-ova-godina-biti-gora-od-prosle-atmosfera-je-u-hrvatskoj-vec-toliko-nenormalna-da-rijetko-susreces-bezbrizno-celjade-1090161?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628972 [name] => PETICA PETKOM [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-22 20:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => petica-petkom [link] => /tag/petica-petkom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PETICA PETKOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li ova godina biti gora od prošle? Atmosfera je u Hrvatskoj već toliko nenormalna da rijetko susrećeš bezbrižno čeljade [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17459168.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17459168.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17378746.jpg [title] => Jeff Pachoud ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17392182.jpg [title] => Nenad Opacak/cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17457028.jpg [title] => Ben Stansall ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17413534.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17268160.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17433320.jpg [title] => Said Khatib ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tko je mogao očekivati ovako tužne uskrsne blagdane kakvi su nas ove godine zadesili? Ni u najcrnjim scenarijima ne bi se pretpostavilo da ćemo, slaveći Isusovo uskrsnuće, oplakivati nedužno dijete oplakujući zapravo trenutak i zemlju u kojoj živimo.

I da će se tuga, kako to obično biva, pretvoriti u bijes kako bismo se iz nje izbavili. Nažalost, srdžbu ćemo usmjeriti u krive mete, žrtvene janjce brzinski ćemo pronaći, tek će se neki razumni glasovi već pokušati probiti u javni prostor. Tko je kriv? To je pitanje u priči o preminuloj Nikoll nalik onoj enigmi iz prvog osnovne kada odrasla osoba kaže djetetu "Ti si moj unuk", a ovaj mu odgovori "Da, ali ti nisi moj djed". Što li je djetetu odrasla osoba? Pa baka, glasi točan odgovor. Rješenje moga sina nasmijavalo nas je godinama jer on je spremno odvalio: "Nisu se pripoznali!" Eto, tako je ovdje rješenje zapravo lagano, ali mnogi ga ne vide. Kriva je vlast, ali se maskirala u djeda i mnogi je "ne pripoznaju".

---

image
Jeff Pachoud
---

PONEDJELJAK:

Ljubav majke Hrvatske

"Svi smo tvoji roditelji, voli te majka Hrvatska", dirljiva je poruka uz lampione i cvijeće za djevojčicu ispred bolnice u Klajićevoj, u kojoj su je s teškim ozljedama liječnici pet dana pokušavali spasiti. Već tog dana doznali smo za kvalifikaciju "visoki" i "srednji rizik" za povratak djeteta u biološku obitelj, svi smo bili pinkicu pametniji kad smo čuli da je u ovoj zemlji izuzetno teško oduzeti dijete biološkim roditeljima čak i kada su silovatelji i nasilnici. Shvatili smo i da su napuštena djeca prekobrojna u ustanovama za njihov smještaj, da ih mnogi priželjkuju, ali zakon je krut i ide na ruku Božjim, a ne svjetovnim zakonima. Progovorile su i djevojke nekada udomljene i usvojene, a za njihovu inicijativu "Moramo vam nešto reći" ogromna većina nas nikada nije ni čula. Ponovno smo se sjetili gay para koji su teškom mukom postali udomitelji, ali ponovno bi im to pravo mnogi uskratili čak i kad znaju da neka djeca odrastaju u brutalnom okruženju poput male Nikoll iz Nove Gradiške. Ups, velika je svađa počela, kletva je pala na socijalne radnike i roditelje monstrume čiju ćemo snimku privođenja u COVID odijelima vidjeti još bezbroj puta. Samo rijetki su odmah progovorili o tome kako su nam institucije, vođene partijski podobnima, potpuno nefunkcionalne, što na blagdanski ponedjeljak još nije bilo uputno. Jer takvi smo, prvo ćemo se pošajbati i nećemo vidjeti baku.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

UTORAK:

'Briga' za građane

Malo se već bistrimo, ministru je upala sikira u med, eto mu delegacije cijelo jutro pristižu, sav je mio i drag, učinit će se, nije da neće. Dolaze mu socijalni radnici, usvojene i udomljene djevojke, dolazi Jelena Veljača... On pred mikrofonima smiruje javnost, umjesto da istog časa da ostavku jer ništa za mandata nije uradio za socijalu, kao ni niz njegovih prethodnika. Šta će mu korisnici socijalne skrbi, zar su oni bitno glasačko tijelo? Aha, evo nam i informacija da kronično nedostaje socijalnih radnika. Brinu se o dvostruko i čak trostruko više ljudi nego što fizički to uspijevaju. Tko je promatrao roditelje premlaćene djevojčice? A to je trebalo raditi. Nova Gradiška nema dovoljno psihologa, prvi dječji psihijatar udaljen je kilometrima. Ali, ljudi, pa zar nismo već taj dan ovoga tjedna shvatili da ova država uopće nema lijeka za svoje građane. Veledrogerije više ne taktiziraju da izvuku lovu, već su neke od njih i dobavljači blokirali, ministar Vili se znoji, jedino premijer niti da trepne dok se država u onome za što je prvenstveno pozvana da postoji, a to je briga za građane, poglavito za bolesne i nemoćne, potpuno urušila. Samo šta mnogi to još nismo pripoznali, rekao bi moj mali.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

SRIJEDA:

Avioni umjesto lijekova

Tek će neki na Svjetski dan mentalnog zdravlja prošle srijede sve povezati. Ima li išta jasnije od saznanja da je ministar obrane Banožić prije nekoliko tjedana izjavio kako imamo dvije ponude za kupnju borbenih aviona, a jedna i druga višestruko premašuju milijarde koje smo dužni za lijekove? Gasi sve! Ivana Kekin pogađa u srž. "Zanima me misli li Vlada zaista da je za osjećaj sigurnosti hrvatskih građana bitno da znaju da u hangaru imaju neke avione ili da znaju da, ako se razbole njihovi najmiliji, negdje mogu dobiti lijek", zapitala je čelnica Nove ljevice. Kako je ona i psihijatrica, koja već dugo govori o zanemarivanju mentalnog zdravlja, upozorila je i da se vrsta civilnog PTSP-a već javlja u populaciji. Itekako. Atmosfera je toliko nenormalna uslijed epidemije i potresa da već rijetko susrećeš bezbrižno čeljade. Čak su se malo stresli splitski i ostali kompanjoni onoga Kovačevića iz Janafa, ali ni izbliza im nije teško kao onkološkim bolesnicima koji su ostali bez terapije. Bolnice se pune novooboljelima od COVID-a, tek će se brojka udvostručiti jer, zamislite, testiranja se nisu obavljala za vrijeme blagdana. Pa jesu li oni normalni, govori mi znanica čiji je sin imao fibru od prošlog petka, ali je na testiranje morao čekati do utorka! Eto nas u srijedu 1649 pozitivnih, već idući dan dvostruko više. A još ne znamo šta ćemo s AstraZenecinim cjepivom, kojeg imamo najviše. Toliko smo jadni da nas je i mećava zamela iz vedra neba. Krhke, netom propupale biljke smlatio je iznenadni led. Tko je kriv, živ, živ... Više nije pitanje tko je baka, a tko djed, nego kakav svijet ostavljamo unucima. I uvijek netko može reći da naprosto ništa "nismo pripoznali". Jer, eto, ni naš premijer 125 tisuća puta dosad za nešto "nije znao", al' zna Google, sve pamti, majku mu.

---

image
Said Khatib
---

ČETVRTAK:

Šta će nama Sputnjik...

Plenković nije znao ni za korespondenciju guvernera HNB-a Vujčića s fondom koji je išao u preuzimanje Agrokora, ali koga briga kad imamo 3217 novooboljelih. Raja skočila na cjepivo, daj šta daš. Njemačka se slično ponaša, kreće u nabavku Sputnjika V neovisno o Bruxellesu. Našima to još ne pada na pamet. Štoviše, Bavarci će sagraditi pogon za proizvodnju ruskog cjepiva, a mi ćemo čekati i čekati. Sezona se bliži, a bez turista propadosmo jer to je ono malo šta umijemo zaraditi. A takujin nam je profundan, još jedino ministar Beroš govori da stanje nije zabrinjavajuće. "Neki ravnatelji bolnica mi ističu određene probleme, no u ovom trenutku nema velikih problema", izgovorio je i pobjegao pred silom novinara kojima cijeli dan stižu upravo suprotne informacije. Teški pacijenti redakcijama javljaju kako im je rečeno da za njih nemaju lijekova, a neke bolnice otvoreno najavljuju da ih imaju tek za pet dana. Veledrogerije traže da im se od 6,5 milijardi kuna duga plati 3,5 milijardi s planom otplate za ubuduće, ali u Vladi šute. Oni su vjerojatno đon-obraz pa će se nekako već izvući iz ove stupice, ali lako bih ih mogla zamisliti kako jedne noći kupe prnje i bježe preko granice. I to maskirani u bake.

---

image
Ben Stansall
---

PETAK:

Živci na nuli

Prošao je još jedan Svjetski dan Roma, ajde, posvetili smo im se malo više nego mentalnom zdravlju, imali smo na televiziji priloge od par minuta o njima, pronašli smo nekoliko uspješnih, čuli smo nekoliko taktova njihove glazbe, kao i to da je Plenkoviću na taj dan rođendan. Mogao je ispasti i živahniji, ali glazba koju su mu razdragani Romi pustili i njegov temperament slični su kao preparirana ptica i ringišpil.

Djevojčicu iz Nove Gradiške pomalo već zaboravljamo, šta ćeš, takvi smo. Umro je princ Philip, sad ćemo malo o tome. A i držimo se svatko za svoje gaće. Dan ranije za gaće je nasilnika držala zaštitarka u Centru za socijalni rad u Ivanić Gradu. Živci su nam na nuli, a bit će i gore. Al' ništa, valja nam zaboraviti.

Eno nam danas Plenkovića sa svojom miljenicom u "Podravci". Umiruje javnost, ima rješenja za lijekove, ima rješenja za dugove, ima za sve, umirovljenicima će dati COVID dodatke, mijenjat će zakone o udomiteljstvu... Jer mi smo, kako je rekao, kad slušamo o problemima, zapravo samo u eteru, a on je u realnosti. Problema nema, nama se to samo čini. I tako iz tjedna u tjedan.

A kako smo ovaj počeli s dječjom zagonetkom, s jednom prikladnom mogli bismo i završiti: "Malen sam i volim sir, a bojim se mačke. Krzno mi je kao pliš, pogodite, ja sam...!"

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Jeff Pachoud Nenad Opacak/cropix Ben Stansall Darko Tomas/Cropix Damjan Tadic/Cropix Said Khatib
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hoce-li-ova-godina-biti-gora-od-prosle-atmosfera-je-u-hrvatskoj-vec-toliko-nenormalna-da-rijetko-susreces-bezbrizno-celjade-1090161 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b99ef4da6115b20537873dced81828f5621ceaf9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+ova+godina+biti+gora+od+pro%C5%A1le%3F+Atmosfera+je+u+Hrvatskoj+ve%C4%87+toliko+nenormalna+da+rijetko+susre%C4%87e%C5%A1+bezbri%C5%BEno+%C4%8Deljade&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhoce-li-ova-godina-biti-gora-od-prosle-atmosfera-je-u-hrvatskoj-vec-toliko-nenormalna-da-rijetko-susreces-bezbrizno-celjade-1090161 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhoce-li-ova-godina-biti-gora-od-prosle-atmosfera-je-u-hrvatskoj-vec-toliko-nenormalna-da-rijetko-susreces-bezbrizno-celjade-1090161 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PETICA PETKOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPETICA PETKOM

Hoće li ova godina biti gora od prošle? Atmosfera je u Hrvatskoj već toliko nenormalna da rijetko susrećeš bezbrižno čeljade

Piše Silvana Uzinić
9. travnja 2021. - 20:08

Tko je mogao očekivati ovako tužne uskrsne blagdane kakvi su nas ove godine zadesili? Ni u najcrnjim scenarijima ne bi se pretpostavilo da ćemo, slaveći Isusovo uskrsnuće, oplakivati nedužno dijete oplakujući zapravo trenutak i zemlju u kojoj živimo.

I da će se tuga, kako to obično biva, pretvoriti u bijes kako bismo se iz nje izbavili. Nažalost, srdžbu ćemo usmjeriti u krive mete, žrtvene janjce brzinski ćemo pronaći, tek će se neki razumni glasovi već pokušati probiti u javni prostor. Tko je kriv? To je pitanje u priči o preminuloj Nikoll nalik onoj enigmi iz prvog osnovne kada odrasla osoba kaže djetetu "Ti si moj unuk", a ovaj mu odgovori "Da, ali ti nisi moj djed". Što li je djetetu odrasla osoba? Pa baka, glasi točan odgovor. Rješenje moga sina nasmijavalo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 11:38