StoryEditor
Hrvatskaposebni protokoli

Dvadeset istražnih zatvorenika na Bilicama već treći dan štrajka glađu, iz Ministarstva pravosuđa tvrde kako su poduzeli sve potrebne mjere zaštite

Piše Vladimir Urukalo
27. ožujka 2020. - 08:08
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

U splitskom zatvoru i u četvrtak je nastavljen štrajk glađu dijela zatvorenika koji je započet u srijedu odbijanjem ručka.

U štrajku glađu je 20 istražnih zatvorenika, dakle onih koji nemaju pravomoćne presude, nego se u zatvoru nalaze po odluci suca istrage zbog raznih okolnosti - od opasnosti od bijega do utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Sa splitskog Županijskog suda u četvrtak nam je rečeno da su obaviješteni o štrajku te da, shodno napucima Ministarstva pravosuđa, provode mjere za sprječavanje širenja koronavirusa u zatvoru.

A to znači da privremeno staju sa svim upućivanjima na izdržavanje zatvorske kazne osim onih koji su osuđeni pravomoćno za najteža kaznena djela i koji moraju na odsluženje kazne. Isto tako, odobravaju se i privremene odgode izvršenja kazne zatvora za sve osuđenike osim za one “najokorjelije”, odnosno one koji su osuđeni za najteža kaznena djela.

Iz Ministarstva pravosuđa u četvrtak smo dobili pisani odgovor kojim su potvrdili da je na splitskim Bilicama u tijeku štrajk glađu.

- Dana 25. i 26. ožujka u Zatvoru u Splitu zatvorsku hranu odbija uzeti nekolicina istražnih zatvorenika. Kao razlog odbijanja hrane navode strah od koronavirusa, odnosno ulaska virusa u zatvoreni sustav u kojem smatraju da oni osobno ne mogu sami sebe zaštititi, kao i da u ovo vrijeme žele biti sa svojim obiteljima - potvrdili su iz Ministarstva.

Istovremeno, u srijedu tijekom dana isto to Ministarstvo je objavilo priopćenje na internetu u kojemu navode da se od početka veljače u Upravi za zatvorski sustav i probaciju “redovito prate epidemiološki pokazatelji o riziku od bolesti uzrokovane novim koronavirusom te se poduzimaju mjere i aktivnosti prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, u svrhu zaštite zdravlja svih osoba lišenih slobode i službenika te pravovremenog otkrivanja eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njezina daljnjeg širenja”.

Obustavljene su posjeti, nema vikend - izlazaka ni rada zatvorenika izvan zatvora, provode se posebni protokoli u vezi s primanjem paketa za zatvorenike, češće se koristi videolink s nadležnim sudovima radi smanjivanja broja izvođenja zatvorenika.

- Sukladno navedenom, odmah je započeto s pojačanim praćenjem zdravstvenog stanja zatvorenika i maloljetnika te su poduzete mjere opreza - navode u Ministarstvu pravosuđa.

#ZATVOR U SPLITU#SPLIT#ŠTRAJK GLAĐU

Izdvojeno

27. svibanj 2020 01:17