StoryEditor
HrvatskaMišljenje doktora

Dječji infektolog s Klinike Dr. Fran Mihaljević: 40 posto mlađih od 18 godina u Hrvatskoj su asimptomatski nositelji. Dobro je da je nastava online

13. siječnja 2021. - 18:35
Darko Tomaš/Cropix

Dječji infektolog s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Goran Tešović gostovao je u Newsroomu N1 gdje je govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“Brojevi su puno broji zahvaljujući pooštrenim epidemiološkim mjerama kojih se naši građani očito prilično pridržavaju, sretan sam zbog toga. Bez pooštrenih epidemioloških mjera ne možete niti uspostaviti kakvu-takvu kontrolu nad epidemijom”, rekao je Tešović za N1.

Pojasnio je da u nekim državama epidemiološka slika nije tako dobra jer se građani ne pridržavaju mjera, a osim toga, i novi sojevi koronavirusa su također utjecali na epidemiološku situaciju.

“Ono što ohrabruje kod novih sojeva je to što je klinička slika onakva kakvu izazivaju i drugi sojevi virusa, ali problem je u tome što se brže širi. Što se tiče eventualnog popuštanja mjera, vidjet ćemo što će se događati i kako će se nastaviti daljnji trend kretanja epidemije u našoj populaciji, odnosno hoće li doći do daljnjeg značajnog smanjenja bolesnika. Ipak treba vidjeti što će se događati i prilagođavati otpuštanje mjera aktualnoj situaciji”, istaknuo je Tešović za N1.

Komentirao je i mjere koje se odnose za škole, odnosno odluku da određeni učenici imaju online nastavu.

“Mislim da je dobro da većina učenika i studenata ostaju online. Ipak oni čine ogromnu većinu iz koje se može očekivati novi rasad infekcije u populaciji. Ovo je neki izbalansirani kompromis i očekujem da će dati rezultate”, rekao je Tešović i dodao:

“Značajan broj djece ima asimptomatski oblik infekcije što ne znači da ne mogu širiti infekciju na ostale članove u populaciji. Ono što sigurno mogu reći jest da 40% osoba mlađih od 18 godina u Hrvatskoj kod kojih je nedvojbeno dokazana infekcija SARS-CoV-2 virusom je imalo asimptomatski oblik infekcije.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 20:45