stdClass Object ( [id] => 1322351 [title] => Devet krava ‘pojelo‘ 500 eura! Istražili smo kako su Hrvatske šume došle do ove brojke, u cjeniku je najskuplje sijeno [alias] => devet-krava-pojelo-500-eura-istrazili-smo-kako-su-hrvatske-sume-dosle-do-ove-brojke-u-cjeniku-je-najskuplje-sijeno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jesu li se našli domaći stočari našli na udaru Hrvatskih šuma zbog neovlaštenog pašarenja na površinama koje su njihovom vlasništvu ili njima upravljaju? Javnost je u proljeće ove godine mogla doznati za slučaj iz Šumarije Pokupsko i za kaznu od 500 eura koje će jedan lokalni uzgajivač morati platiti jer je njegovih devet krava, kako su naveli iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci, neovlašteno paslo travu i brstilo šumu.

Vlasnika su ‘šumari‘ otkrili po ušnim markicama na kravama i prijavili ga Državnom inspektoratu RH. Sud je bio taj koji je razrezao ne baš malu kaznu, zaključivši kako su životinje vršile pašarenje i brst bez dopuštenja javnog šumoposjednika, tj. tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Ono što je nas interesiralo jest kako se došlo do štete od 500 eura, odnosno kako se precizno moglo ustanoviti koliko je jedna krava ili neko drugo grlo moglo pojesti konkretnog dana?!

U Hrvatskim šumama nam kažu da je slučaj iz Pokupskog, točnije gospodarske jedinice Vinica Kobiljača jedini zbog kojeg je s njihove strane pokrenut sudski postupak do sada.

---

image

Upozorenje da je zabranjeno pašarenje

PRIVATNI ALBUM
---

- U navedenom slučaju bilo je nužno reagirati obzirom da je riječ o velikoj počinjenoj šteti, jer je u znatnoj mjeri oštećen mladi hrastov pomladak u fazi obnove u čak četiri odsjeka, u koje su prethodnih godina uložena i financijska sredstva i brojni sati rada. Usljed neovlaštenog pašarenja predmetnih krava, koje su bile u ispaši na zemljištu gdje pašarenje nije dozvoljeno, i k tome bez nadzora, utvrđena je šumska šteta do koje je došlo odgrizanjem vršnih pupova i gaženjem mladih hrastova, čime je poništen učinak prethodnih radova sadnje i popunjavanja te brojih radova njege i uzgajanja šuma – pojasnili su u pisanom očitovanju iz HŠ-a, uz napomenu kako vlasniku nije bilo prvi put da su mu krave zatečene u ispaši bez nadzora i na državnom šumskom zemljištu za koje nema sklopljen ugovor o zakupu, ali su ovog puta uslikane i njihove markice, prijavljene su inspekciji, te su provjereni brojevi kako bi se neosporno odredio vlasnik.

Za konkretnu štetu, pak, koja inače još nije naplaćena od stočara, rekli su da je‘ obračunata na temelju Šumsko-odštetnog cjenika‘. Nisu detaljno precizirali stavku po stavku pa smo Šumama poslali novi upit i zamolili ih da to učine. Ni u novom odgovoru nismo bili bolje sreće, jer nam je poručeno kako je spomenuti cjenik javno dostupan i da ga možemo naći na tom i tom linku na webu. Uz sve to stajala je i jedna rečenica:

- Samu kaznu i visinu iznosa izriče sud.

Šumska šteta

Sud se očito i sam morao voditi odredbama Šumsko-odštetnog cjenika, kojeg su donijele same Hrvatske šume, jer bi u spurotnom morao angažirati kakvog vještaka. U cjeniku, iščitavaju ga pak, doznajemo tako da se iznos naknade šumske štete počinjene na biljci, stabalcu odnosno stablu pojedinih vrsta drveća utvrđuje se tako da se ‘cijena odgovarajuće vrste trogodišnjeg šumskog sadnog materijala iz cjenika Trgovačkog društva (cjenik sadnica i klijanaca) pomnoži faktorom‘, koji se ovisno o vrsti kreće od 1 do 25.

Sam iznos naknade šumske štete počinjene nedopuštenom pašom i brstom, kako također stoji, utvrđuje se i po grlu stoke na dan, pa je tako predviđeno da sitna stoka sitna stoka (ovce, koze….) ‘ilegalno‘ pobrste jedan kilogram suhog sijena, a ona krupnija, u koju se ubrajaju konj, magarac ili govedo, i do pet kilograma. Nije to sve, jer nije isto ako je šteta na području gospodarskih ili šuma pod zaštitom i s posebnom namjenom, pa je faktor s kojim se množi tri, odnosno šest. Visoka matematika i za iskusnijeg računovođu, a kamo li brojkama nevičnog stočara.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

- Problem je – reći će Ivan Tešija, predsjednik Hrvatskih krških pašnjaka - što HŠ pošumljavaju tradicionalne krške pašnjake ljudima u neposrednoj blizini njihovih kuća i farmi. Postavljaju table s natpisima da je područje pod video nadzorom i straše ljude da ne smiju vršiti ispašu. Problem je i što je za HŠ i trava u vegetaciji početni degradacijski oblik šume, pa s tog osnova su veliku većinu krškog pašnjaka svrstali u šumske osnove i ne dozvoljavaju ispašu, što je jako štetno i pogubno za stočarstvo, jer na krškom pašnjaku, naručito u Dalmaciji, zbog plitkog tla, ne može se ni razviti šuma, jedino nisko raslinje koje je prirodna vegetacija na krškom pašnjaku i pogodna je za ispašu stoke.

---

image

Stočar Ivan Tešija sa svojim ‘blagom‘

Vojko Bašić/Cropix
---

Po spomenutom cjeniku HŠ uredno se naplaćuju i šikara i makija, dok su ih, upozorava Tešija, Austrijanci iskorjenili i isto područje pošumili autohtonim vrstama, a stoku pustili na pašnjake i u šumu jer tako najbolje održavaju tlo i sprječavaju požare. On također demantira HŠ i kaže kako slučaj iz Pokupskog nije jedini, već da su u tijeku brojni sudski postupci protiv njihovih članova i ostalih uzgajivača zbog pašarenja.

Manjak zemljišta

Radeći na ovoj temi doznali smo za slučaj stočara iz jednog sela između Dugopolja i Trilja, kojem je izrečena kazna od 50 tisuća kuna jer su njegove koze pobrstile mlade šumske sadnice bora. On sam ne želi govoriti javno, ali nam je kazao da je problem bio što se radilo o već sasušenim mladicama koje se prethodno nisu primile, odnosno stradale su u požaru. HŠ su mu na kraju ponudile nagodbu na način da sam kupi i posadi 4 tisuće sadnica, tako da je umjesto 50 iz vlastitog džepa morao izdvojiti oko 30 tisuća kuna.

Svaku sadnicu plaćao je po 2,80 kuna, ali ih nije mogao kupiti bilo gdje. Uvjet HŠ je, naime, bio da ih nabavi u točno određenom poduzeću u Zadru. Jedno takvo dovodi se u vezu sa zadarskim županom Božidarom Longinom i njegovom obitelji. Longin je, inače, bivši zaposlenik Hrvatskih šuma. Detalji njegove suradnje s ovim državnim poduzećem javno su isplivali nedavno, u isto vrijeme kada i priča sa skupocjenom jahtom koju je registrirao na sina.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

- Ako želimo zadržati ljude na selima, ne bi im se smjela ugrožavati egzistencija i braniti ispaša. Krški pašnjak se u nas prostire na 1,6 milijuna hektara, a samo je nekih 50 tisuća hektara dano u zakup u svrhu pašarenja, što je jako malo s obzirom na prisutni broj stoke na krškim područjima. Ako želimo zadržati ljude na selima, ne bi im se smjela ugrožavati egzistencija i braniti ispaša. Zato smatramo da se sa krškim pašnjakom treba sasvim drugačije gospodariti, pustiti ljude u prostor, jer sve druge mediteranske zemlje u našem okruženju, koje imaju krške pašnjake kvalitetno gospodare sa njim, aktivirale su ga u svrhu povećanja stočarstva i razvile su poljsko-šumsko gospodarenje tj. ispašu u šumama – reći će Ivan Tešija ispred tisuće kolega koje su suočene s istim problem – manjkom zemljišta, dok istodobno oko nas cvjeta korov, makija i slično.

Iz rečenice odgovora da im je namjera ‘održavati red u korištenju šumskog zemljišta, a osobito je to važno u situacijama u kojima je ekološka šteta na šumi golema‘ jasno je da Hrvatske šume u skoro vrijeme neće mijenjati svoju dosadašnju politiku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKUP ‘RUČAK‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SKUP ‘RUČAK‘ 2 0 6883 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-12 08:51:03 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-13 05:49:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-13 05:49:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Devet krava 'pojelo' 500 eura! Istražili smo kako su Hrvatske šume došle do ove brojke, u cjeniku je najskuplje sijeno [metakey] => Hrvatske šume, ivan tešija, stočari [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/12\/11189520.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/24581049.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/24581037.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/25621606.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/25621198.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/17124866.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix\/","PRIVATNI ALBUM","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pazite gdje i \u0161to vam krave jedu<\/p>","","","

Gospic, 270521.
\nBrezik.
\nOPG Vedrine, licki proizvodjac mlijeka i proizvoda od mlijeka.
\nNa fotografiji: krave na ispasi.
","

Upozorenje da je zabranjeno pa\u0161arenje<\/p>","

Sto\u010dar Ivan Te\u0161ija sa svojim \u2018blagom\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_11189520_1920.jpg":"1920x1080","k_11189520_1280.jpg":"1280x1280","k_11189520_1024.jpg":"1024x1024","k_11189520_640.jpg":"640x640","k_11189520_480.jpg":"480x480","k_11189520_340.jpg":"340x340","k_11189520_220.jpg":"220x220","o_11189520_1280.jpg":"1280x853","o_11189520_1024.jpg":"1024x682","o_11189520_640.jpg":"640x426","o_11189520_480.jpg":"480x320","o_11189520_340.jpg":"340x226","o_11189520_220.jpg":"220x146","h_11189520_1280.jpg":"1280x854","h_11189520_1024.jpg":"1024x683","h_11189520_640.jpg":"640x427","h_11189520_480.jpg":"480x320","h_11189520_340.jpg":"340x227","h_11189520_220.jpg":"220x147","pp_11189520_1280.jpg":"1280x1628","pp_11189520_1024.jpg":"1024x1303","pp_11189520_640.jpg":"640x814","pp_11189520_480.jpg":"480x611","pp_11189520_340.jpg":"340x432","pp_11189520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_24581049_1920.jpg":"1920x1080","k_24581049_1280.jpg":"1280x1280","k_24581049_1024.jpg":"1024x1024","k_24581049_640.jpg":"640x640","k_24581049_480.jpg":"480x480","k_24581049_340.jpg":"340x340","k_24581049_220.jpg":"220x220","o_24581049_1280.jpg":"1280x862","o_24581049_1024.jpg":"1024x690","o_24581049_640.jpg":"640x431","o_24581049_480.jpg":"480x323","o_24581049_340.jpg":"340x229","o_24581049_220.jpg":"220x148","h_24581049_1280.jpg":"1280x854","h_24581049_1024.jpg":"1024x683","h_24581049_640.jpg":"640x427","h_24581049_480.jpg":"480x320","h_24581049_340.jpg":"340x227","h_24581049_220.jpg":"220x147","pp_24581049_1280.jpg":"1280x1628","pp_24581049_1024.jpg":"1024x1303","pp_24581049_640.jpg":"640x814","pp_24581049_480.jpg":"480x611","pp_24581049_340.jpg":"340x432","pp_24581049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_24581037_1920.jpg":"1920x1080","k_24581037_1280.jpg":"1280x1280","k_24581037_1024.jpg":"1024x1024","k_24581037_640.jpg":"640x640","k_24581037_480.jpg":"480x480","k_24581037_340.jpg":"340x340","k_24581037_220.jpg":"220x220","o_24581037_1280.jpg":"1280x842","o_24581037_1024.jpg":"1024x673","o_24581037_640.jpg":"640x421","o_24581037_480.jpg":"480x315","o_24581037_340.jpg":"340x223","o_24581037_220.jpg":"220x144","h_24581037_1280.jpg":"1280x854","h_24581037_1024.jpg":"1024x683","h_24581037_640.jpg":"640x427","h_24581037_480.jpg":"480x320","h_24581037_340.jpg":"340x227","h_24581037_220.jpg":"220x147","pp_24581037_1280.jpg":"1280x1628","pp_24581037_1024.jpg":"1024x1303","pp_24581037_640.jpg":"640x814","pp_24581037_480.jpg":"480x611","pp_24581037_340.jpg":"340x432","pp_24581037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25621606_1920.jpg":"1920x1080","k_25621606_1280.jpg":"1280x1280","k_25621606_1024.jpg":"1024x1024","k_25621606_640.jpg":"640x640","k_25621606_480.jpg":"480x480","k_25621606_340.jpg":"340x340","k_25621606_220.jpg":"220x220","o_25621606_1280.jpg":"1280x854","o_25621606_1024.jpg":"1024x683","o_25621606_640.jpg":"640x427","o_25621606_480.jpg":"480x320","o_25621606_340.jpg":"340x227","o_25621606_220.jpg":"220x146","h_25621606_1280.jpg":"1280x854","h_25621606_1024.jpg":"1024x683","h_25621606_640.jpg":"640x427","h_25621606_480.jpg":"480x320","h_25621606_340.jpg":"340x227","h_25621606_220.jpg":"220x147","pp_25621606_1280.jpg":"1280x1628","pp_25621606_1024.jpg":"1024x1303","pp_25621606_640.jpg":"640x814","pp_25621606_480.jpg":"480x611","pp_25621606_340.jpg":"340x432","pp_25621606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1031x1592","hd_25621198_1920.jpg":"1920x1080","k_25621198_1280.jpg":"1280x1280","k_25621198_1024.jpg":"1024x1024","k_25621198_640.jpg":"640x640","k_25621198_480.jpg":"480x480","k_25621198_340.jpg":"340x340","k_25621198_220.jpg":"220x220","o_25621198_1280.jpg":"1280x1976","o_25621198_1024.jpg":"1024x1581","o_25621198_640.jpg":"640x988","o_25621198_480.jpg":"480x741","o_25621198_340.jpg":"340x525","o_25621198_220.jpg":"220x339","h_25621198_1280.jpg":"1280x854","h_25621198_1024.jpg":"1024x683","h_25621198_640.jpg":"640x427","h_25621198_480.jpg":"480x320","h_25621198_340.jpg":"340x227","h_25621198_220.jpg":"220x147","pp_25621198_1280.jpg":"1280x1628","pp_25621198_1024.jpg":"1024x1303","pp_25621198_640.jpg":"640x814","pp_25621198_480.jpg":"480x611","pp_25621198_340.jpg":"340x432","pp_25621198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1326","hd_17124866_1920.jpg":"1920x1080","k_17124866_1280.jpg":"1280x1280","k_17124866_1024.jpg":"1024x1024","k_17124866_640.jpg":"640x640","k_17124866_480.jpg":"480x480","k_17124866_340.jpg":"340x340","k_17124866_220.jpg":"220x220","o_17124866_1280.jpg":"1280x884","o_17124866_1024.jpg":"1024x707","o_17124866_640.jpg":"640x442","o_17124866_480.jpg":"480x331","o_17124866_340.jpg":"340x234","o_17124866_220.jpg":"220x151","h_17124866_1280.jpg":"1280x854","h_17124866_1024.jpg":"1024x683","h_17124866_640.jpg":"640x427","h_17124866_480.jpg":"480x320","h_17124866_340.jpg":"340x227","h_17124866_220.jpg":"220x147","pp_17124866_1280.jpg":"1280x1628","pp_17124866_1024.jpg":"1024x1303","pp_17124866_640.jpg":"640x814","pp_17124866_480.jpg":"480x611","pp_17124866_340.jpg":"340x432","pp_17124866_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7893777 Threads: 2 Questions: 1648077965 Slow queries: 4898965 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111708216 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/devet-krava-pojelo-500-eura-istrazili-smo-kako-su-hrvatske-sume-dosle-do-ove-brojke-u-cjeniku-je-najskuplje-sijeno-1322351 [printLink] => /vijesti/hrvatska/devet-krava-pojelo-500-eura-istrazili-smo-kako-su-hrvatske-sume-dosle-do-ove-brojke-u-cjeniku-je-najskuplje-sijeno-1322351?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 372324 [name] => Hrvatske šume [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatske-sume [link] => /tag/hrvatske-sume ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609125 [name] => ivan tešija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-26 23:41:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-tesija [link] => /tag/ivan-tesija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 386436 [name] => stočari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stocari [link] => /tag/stocari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKUP ‘RUČAK‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Devet krava ‘pojelo‘ 500 eura! Istražili smo kako su Hrvatske šume došle do ove brojke, u cjeniku je najskuplje sijeno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/11189520.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Pazite gdje i što vam krave jedu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/11189520.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Pazite gdje i što vam krave jedu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/24581049.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/24581037.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/25621606.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix/

Gospic, 270521.
Brezik.
OPG Vedrine, licki proizvodjac mlijeka i proizvoda od mlijeka.
Na fotografiji: krave na ispasi.
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/25621198.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM

Upozorenje da je zabranjeno pašarenje

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/17124866.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Stočar Ivan Tešija sa svojim ‘blagom‘

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jesu li se našli domaći stočari našli na udaru Hrvatskih šuma zbog neovlaštenog pašarenja na površinama koje su njihovom vlasništvu ili njima upravljaju? Javnost je u proljeće ove godine mogla doznati za slučaj iz Šumarije Pokupsko i za kaznu od 500 eura koje će jedan lokalni uzgajivač morati platiti jer je njegovih devet krava, kako su naveli iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci, neovlašteno paslo travu i brstilo šumu.

Vlasnika su ‘šumari‘ otkrili po ušnim markicama na kravama i prijavili ga Državnom inspektoratu RH. Sud je bio taj koji je razrezao ne baš malu kaznu, zaključivši kako su životinje vršile pašarenje i brst bez dopuštenja javnog šumoposjednika, tj. tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Ono što je nas interesiralo jest kako se došlo do štete od 500 eura, odnosno kako se precizno moglo ustanoviti koliko je jedna krava ili neko drugo grlo moglo pojesti konkretnog dana?!

U Hrvatskim šumama nam kažu da je slučaj iz Pokupskog, točnije gospodarske jedinice Vinica Kobiljača jedini zbog kojeg je s njihove strane pokrenut sudski postupak do sada.

---

image

Upozorenje da je zabranjeno pašarenje

PRIVATNI ALBUM
---

- U navedenom slučaju bilo je nužno reagirati obzirom da je riječ o velikoj počinjenoj šteti, jer je u znatnoj mjeri oštećen mladi hrastov pomladak u fazi obnove u čak četiri odsjeka, u koje su prethodnih godina uložena i financijska sredstva i brojni sati rada. Usljed neovlaštenog pašarenja predmetnih krava, koje su bile u ispaši na zemljištu gdje pašarenje nije dozvoljeno, i k tome bez nadzora, utvrđena je šumska šteta do koje je došlo odgrizanjem vršnih pupova i gaženjem mladih hrastova, čime je poništen učinak prethodnih radova sadnje i popunjavanja te brojih radova njege i uzgajanja šuma – pojasnili su u pisanom očitovanju iz HŠ-a, uz napomenu kako vlasniku nije bilo prvi put da su mu krave zatečene u ispaši bez nadzora i na državnom šumskom zemljištu za koje nema sklopljen ugovor o zakupu, ali su ovog puta uslikane i njihove markice, prijavljene su inspekciji, te su provjereni brojevi kako bi se neosporno odredio vlasnik.

Za konkretnu štetu, pak, koja inače još nije naplaćena od stočara, rekli su da je‘ obračunata na temelju Šumsko-odštetnog cjenika‘. Nisu detaljno precizirali stavku po stavku pa smo Šumama poslali novi upit i zamolili ih da to učine. Ni u novom odgovoru nismo bili bolje sreće, jer nam je poručeno kako je spomenuti cjenik javno dostupan i da ga možemo naći na tom i tom linku na webu. Uz sve to stajala je i jedna rečenica:

- Samu kaznu i visinu iznosa izriče sud.

Šumska šteta

Sud se očito i sam morao voditi odredbama Šumsko-odštetnog cjenika, kojeg su donijele same Hrvatske šume, jer bi u spurotnom morao angažirati kakvog vještaka. U cjeniku, iščitavaju ga pak, doznajemo tako da se iznos naknade šumske štete počinjene na biljci, stabalcu odnosno stablu pojedinih vrsta drveća utvrđuje se tako da se ‘cijena odgovarajuće vrste trogodišnjeg šumskog sadnog materijala iz cjenika Trgovačkog društva (cjenik sadnica i klijanaca) pomnoži faktorom‘, koji se ovisno o vrsti kreće od 1 do 25.

Sam iznos naknade šumske štete počinjene nedopuštenom pašom i brstom, kako također stoji, utvrđuje se i po grlu stoke na dan, pa je tako predviđeno da sitna stoka sitna stoka (ovce, koze….) ‘ilegalno‘ pobrste jedan kilogram suhog sijena, a ona krupnija, u koju se ubrajaju konj, magarac ili govedo, i do pet kilograma. Nije to sve, jer nije isto ako je šteta na području gospodarskih ili šuma pod zaštitom i s posebnom namjenom, pa je faktor s kojim se množi tri, odnosno šest. Visoka matematika i za iskusnijeg računovođu, a kamo li brojkama nevičnog stočara.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

- Problem je – reći će Ivan Tešija, predsjednik Hrvatskih krških pašnjaka - što HŠ pošumljavaju tradicionalne krške pašnjake ljudima u neposrednoj blizini njihovih kuća i farmi. Postavljaju table s natpisima da je područje pod video nadzorom i straše ljude da ne smiju vršiti ispašu. Problem je i što je za HŠ i trava u vegetaciji početni degradacijski oblik šume, pa s tog osnova su veliku većinu krškog pašnjaka svrstali u šumske osnove i ne dozvoljavaju ispašu, što je jako štetno i pogubno za stočarstvo, jer na krškom pašnjaku, naručito u Dalmaciji, zbog plitkog tla, ne može se ni razviti šuma, jedino nisko raslinje koje je prirodna vegetacija na krškom pašnjaku i pogodna je za ispašu stoke.

---

image

Stočar Ivan Tešija sa svojim ‘blagom‘

Vojko Bašić/Cropix
---

Po spomenutom cjeniku HŠ uredno se naplaćuju i šikara i makija, dok su ih, upozorava Tešija, Austrijanci iskorjenili i isto područje pošumili autohtonim vrstama, a stoku pustili na pašnjake i u šumu jer tako najbolje održavaju tlo i sprječavaju požare. On također demantira HŠ i kaže kako slučaj iz Pokupskog nije jedini, već da su u tijeku brojni sudski postupci protiv njihovih članova i ostalih uzgajivača zbog pašarenja.

Manjak zemljišta

Radeći na ovoj temi doznali smo za slučaj stočara iz jednog sela između Dugopolja i Trilja, kojem je izrečena kazna od 50 tisuća kuna jer su njegove koze pobrstile mlade šumske sadnice bora. On sam ne želi govoriti javno, ali nam je kazao da je problem bio što se radilo o već sasušenim mladicama koje se prethodno nisu primile, odnosno stradale su u požaru. HŠ su mu na kraju ponudile nagodbu na način da sam kupi i posadi 4 tisuće sadnica, tako da je umjesto 50 iz vlastitog džepa morao izdvojiti oko 30 tisuća kuna.

Svaku sadnicu plaćao je po 2,80 kuna, ali ih nije mogao kupiti bilo gdje. Uvjet HŠ je, naime, bio da ih nabavi u točno određenom poduzeću u Zadru. Jedno takvo dovodi se u vezu sa zadarskim županom Božidarom Longinom i njegovom obitelji. Longin je, inače, bivši zaposlenik Hrvatskih šuma. Detalji njegove suradnje s ovim državnim poduzećem javno su isplivali nedavno, u isto vrijeme kada i priča sa skupocjenom jahtom koju je registrirao na sina.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

- Ako želimo zadržati ljude na selima, ne bi im se smjela ugrožavati egzistencija i braniti ispaša. Krški pašnjak se u nas prostire na 1,6 milijuna hektara, a samo je nekih 50 tisuća hektara dano u zakup u svrhu pašarenja, što je jako malo s obzirom na prisutni broj stoke na krškim područjima. Ako želimo zadržati ljude na selima, ne bi im se smjela ugrožavati egzistencija i braniti ispaša. Zato smatramo da se sa krškim pašnjakom treba sasvim drugačije gospodariti, pustiti ljude u prostor, jer sve druge mediteranske zemlje u našem okruženju, koje imaju krške pašnjake kvalitetno gospodare sa njim, aktivirale su ga u svrhu povećanja stočarstva i razvile su poljsko-šumsko gospodarenje tj. ispašu u šumama – reći će Ivan Tešija ispred tisuće kolega koje su suočene s istim problem – manjkom zemljišta, dok istodobno oko nas cvjeta korov, makija i slično.

Iz rečenice odgovora da im je namjera ‘održavati red u korištenju šumskog zemljišta, a osobito je to važno u situacijama u kojima je ekološka šteta na šumi golema‘ jasno je da Hrvatske šume u skoro vrijeme neće mijenjati svoju dosadašnju politiku.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Darko Tomas/Cropix/ PRIVATNI ALBUM Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Pazite gdje i što vam krave jedu

Darko Tomas/Cropix/

Gospic, 270521.
Brezik.
OPG Vedrine, licki proizvodjac mlijeka i proizvoda od mlijeka.
Na fotografiji: krave na ispasi.

PRIVATNI ALBUM

Upozorenje da je zabranjeno pašarenje

Vojko Bašić/Cropix

Stočar Ivan Tešija sa svojim ‘blagom‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/devet-krava-pojelo-500-eura-istrazili-smo-kako-su-hrvatske-sume-dosle-do-ove-brojke-u-cjeniku-je-najskuplje-sijeno-1322351 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8551e821c7729f59a2c80615829c48c4573cad97 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Devet+krava+%E2%80%98pojelo%E2%80%98+500+eura%21+Istra%C5%BEili+smo+kako+su+Hrvatske+%C5%A1ume+do%C5%A1le+do+ove+brojke%2C+u+cjeniku+je+najskuplje+sijeno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdevet-krava-pojelo-500-eura-istrazili-smo-kako-su-hrvatske-sume-dosle-do-ove-brojke-u-cjeniku-je-najskuplje-sijeno-1322351 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdevet-krava-pojelo-500-eura-istrazili-smo-kako-su-hrvatske-sume-dosle-do-ove-brojke-u-cjeniku-je-najskuplje-sijeno-1322351 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SKUP ‘RUČAK‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSKUP ‘RUČAK‘

Devet krava ‘pojelo‘ 500 eura! Istražili smo kako su Hrvatske šume došle do ove brojke, u cjeniku je najskuplje sijeno

Piše Zoran Šagolj
13. rujna 2023. - 07:49

Jesu li se našli domaći stočari našli na udaru Hrvatskih šuma zbog neovlaštenog pašarenja na površinama koje su njihovom vlasništvu ili njima upravljaju? Javnost je u proljeće ove godine mogla doznati za slučaj iz Šumarije Pokupsko i za kaznu od 500 eura koje će jedan lokalni uzgajivač morati platiti jer je njegovih devet krava, kako su naveli iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci, neovlašteno paslo travu i brstilo šumu.

Vlasnika su ‘šumari‘ otkrili po ušnim markicama na kravama i prijavili ga Državnom inspektoratu RH. Sud je bio taj koji je razrezao ne baš malu kaznu, zaključivši kako su životinje vršile pašarenje i brst bez dopuštenja javnog šumoposjednika, tj. tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Ono što je nas interesiralo jest kako se došlo do štete od 500...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:33