StoryEditorOCM
Hrvatskajoš nije ugašen

Cure novi detalji o požaru, na ogradi pronašli izrezanu žicu: ‘Upravo je to nedaleko od mjesta gdje je sve počelo‘

Piše VIJESTI SD
5. listopada 2023. - 19:58

Veliki požar u Osijeku u kojem gori plastični otpad - pod kontrolom je, ali još nije potpuno ugašen. Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje iz tvrtke Drava International, koja provodi vlastitu istragu, da su na sjevernoj ogradi pronašli izrezanu žicu.

U drugom danu požara velike tvrtke za preradu plastike, dim se izvija kilometrima daleko. Ispituje se čistoća zraka, vode, zemlje. Sve raspoložive snage još uvijek su na terenu. Tek će se pokazati razmjeri štete i kako je do požara došlo.

"Vjetar neprestano mijenja smjer, tako da su dijelovi grada tik uz tvornicu nerijetko pod udarom crnog dima", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV.

Neslužbeno se doznaje iz tvrtke Drava International, koja provodi vlastitu istragu, da su na sjevernoj ogradi pronašli izrezanu žicu. "Upravo je to nedaleko od mjesta gdje je počeo požar".

"Sutra će, u 11 sati, radnici Drave International organizirati prosvjed ispred tvornice. I to protiv načina zbog kojeg im se okrivljava sama tvrtka i proglašava krivima za požar. Oni smatraju da im se sve namješta", prenosi Dnevnik Nove TV.

130 radnika iz Nepala su živjela u kontejnerskom naselju u sklopu tvornice. Smješteni su u sportsku dvoranu u Osijeku.

‘Zabrinuti smo‘

"U to sam vrijeme spavao. Probudio sam se u četiri sata ujutro. Vidio sam veliki požar. Mi volimo naš posao i našu tvrtku. Tvrtka nam je pružila sve. Kada smo trebali posao i plaću, dobili smo, uvijek je bila na vrijeme. Strašno smo zabrinuti za našu tvrtku", rekao je za Dnevnik Nove TV radnik iz Nepala Akas Koyala.

Dio zarađenog novca slali su svojim obiteljima u Nepal. Danas budućnost ne vide od dima.

Ispitivanja pokazuju kako u Osijeku nema onečišćenja zraka, ali mjerenja u okolnim mjestima kao što je Antunovac pokazuju prisutnost toksičnih čestica u zraku.

Financijski izdaci

Ekološka katastrofa za sobom povlači i financijske izdatke. Forenzička istraga pokazat će tko će za njih biti odgovoran.

Reporter Kovačić razgovarao je s načelnikom Stožera civilne zaštite Draganom Vulinom. "Sva mjerenja pokazuju, i na području Osijeka, ali i južnije da nema značajnih odstupanja od onih uobičajenih razina svih čestica u zraku. Vjetar, koliko god odmogao, značajno je i pomogao jer je te čestice raspršio", pojasnio je Vulin koji je istaknuo da je posao vatrogasaca za svaku "pohvalu, divljenje i poštovanje".

I sam Vulin je bio na požarištu i pomagao je operativnim snagama. "Srećom pa kamera ne prenosi miris dima. Situacija je sada dobra. Vjerujem da će do jutra dim prestati ići u značajnom obliku. Sutra se očekuje daljnje zatrpavanje požarišta i u potpunosti sanaciju - da nema više dima da građani mogu biti opušteniji", zaključio je Vulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 12:47