stdClass Object ( [id] => 1344855 [title] => Čudo u našim bolnicama: liste čekanja u 45 dana smanjile se za 75 posto?! Sve je moguće nekoliko mjeseci prije izbora [alias] => cudo-u-nasim-bolnicama-liste-cekanja-u-45-dana-smanjile-se-za-75-posto-sve-je-moguce-nekoliko-mjeseci-prije-izbora [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prosinac je mjesec Božića i božićnih čuda, koja su, eto, izgleda zahvatila i hrvatski zdravstveni sustav, odnosno liste čekanja u hrvatskim bolnicama. Izgleda da je ono s čime hrvatsko zdravstvo "kuburi" već više od 20 godina riješeno u tek nešto više od mjesec i pol dana. Iz podataka je vidljivo da je druga polovina studenog znatno bolja u pogledu lista čekanja u odnosu od prethodni mjesec jer je broj pretraga na koje se čeka više od od 270 dana pao za oko 75 posto. Posljednja dva tjedna konstanta je 65 pretraga na koje se toliko čeka, a mjesec dana prije bilo ih je oko 300.

Ako su ove brojke točne, a tko smo mi da sumnjamo u njih, zdravstvena administracija izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, ministra zdravstva RH, riješila je ili je pred rješavanjem gorućeg problema hrvatskog zdravstva. Naravno, samim tim postavlja se pitanje: ako je rješavanje lista čekanja bilo tako jednostavno, zašto ih netko u proteklih 20 i više godina nije riješio i zašto su se baš sada riješili ti problemi, samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora?

---

image
Vojko Basic/Cropix/Cropix
---

Udarac premijeru

S druge strane, sam ministar Beroš nedavno je izjavio da će, ako do kraja godine ne sreže liste čekanja na manje od 270 dana, podnijeti ostavku, ali i smijeniti ravnatelje koji u tome nisu uspjeli. Naravno, opet se postavlja logično pitanje: bi li ministar Beroš nešto takvo izjavio samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora da nije znao kako će do kraja godine srezati liste čekanja? Ne bi, a zašto? Pa zbog jednostavnog razloga – jer bi svojom ostavkom zadao vjerojatno težak udarac Vladi RH i samom premijeru Andreju Plenkoviću. Dakle, ministar je bio dalekovidan i znao je da se ono oko čega se hrvatski političari "kolju" godinama može riješiti za samo nekoliko mjeseci.

I tada su se ravnatelji bolnica "bacili na glavu" i počeli rezati liste čekanja.

Tako je od ukupnog broja dijagnostičkih postupaka na koje se u bolnicama čeka duže od 270 dana, a kojih je u listopadu ove godine bilo više od 300, 9. studenoga bilo ukupno 206. Dakle, u samo nešto više od mjesec dana broj pretraga na koje se u bolnicama čeka više od 270 dana smanjen je za 100.

Na toj listi bolnica koje su 9. studenog 2023. imale najviše pretraga na listama čekanja dužim od 270 dana isticao se KBC Split, s 48 na listi. Zabrinjavajuće, jer to znači da se petina svih pretraga na tim listama čekanja u 21 hrvatskoj bolnici trebala obaviti u KBC-u Split.

---

image

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović
 

Joško Šupić/Cropix
---

S obzirom na to da je KBC Split 9. studenog bio prvi na neslavnoj listi s brojem pretraga na koje se čeka duže od 270 dana, upitali smo 28. studenog prof. prim. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split, kakvo je u tom trenutku stanje s listama čekanja, na koji ih način namjerava riješiti i koji su razlozi postojanja lista čekanja. Dobili smo odgovor kako je u KBC-u Split, kad su u pitanju liste čekanja, sve divno i krasno, i to samo manje od mjesec dana nakon što je KBC Split osvanuo na neslavnom prvom mjestu.

"Uvidom u bolnički informatički sustav Kliničkog bolničkog centra Split nalazimo da se na današnji dan duže od 270 dana čeka na color doppler arterija i vena i UZV dojke, a to je 1,46 % od 274 dijagnostička postupka koji se rade u našoj bolnici. Dijagnostički postupci s najduljim listama čekanja ne razlikuju se od ostalih hrvatskih bolnica", kaže se u prvom dijelu odgovora.

Rade i subotom

Kad su u pitanju teškoće u radu, ravnatelj Meštrović odgovorio je sljedeće:

"Poznate su teškoće nedostatka osoblja, a problem predstavlja i nedolazak pacijenata na zakazane termine, koji je na pojedinim radilištima prosječno 23 %. Nedolaske nastojimo preduhitriti nazivanjem naručenih pacijenata, kako bi potvrdili svoj dogovoreni dolazak. KBC Split ulaže sve napore za smanjenje listi čekanja, nastojeći pružiti najbolju zdravstvenu skrb našim pacijentima. Na tome radimo timski, u suradnji s voditeljima organizacijskih jedinica. Pojačan je rad specijalističkih ambulanti, uključujući i rad u poslijepodnevnim satima i subotom", odgovorio je ravnatelj Meštrović.

No, opet pitamo kako su se liste čekanja, u ovom slučaju u KBC-u Split, u manje od mjesec dana toliko smanjile.

Na listi s najdužim listama čekanja i s najviše dijagnostičkih postupaka još su 9. studenog bili KBC Osijek 24, OB Zadar 20, KBC Zagreb (Rebro) s 19 dijagnostičkih postupaka, OB Slavonski Brod 15, KB Dubrava 9, KB Merkur s 8, a u KBC-u Rijeka bio je samo jedan dijagnostički postupak na koji se čeka više od 270 dana...

A da je u "zemlji čudesa" sve moguće, pogotovo u prosincu, mjesecu božićnih čudesa, pokazuju pozitivni primjeri bolnica koje su u samo mjesec dana ili tek nešto više srezale svoje liste čekanja, a ravnatelji spasili svoje funkcije i spasili ministra.

---

image

KBC Split

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

U KBC-u Osijek se 26. listopada na CT mozga čekalo 286 dana, a 30. studenog "samo" 67 dana, dok se na na MR dojke tog 26. listopada čekalo 285 dana, 30. studenoga 68 dana.

U OB Požega 1. listopada se UZV srca čekao 580 dana, a 30. studenoga 204 dana, dok se na UZV dojke tog 1. listopada čekalo 526 dana, a 30. studenog 160 dana.

U KBC-u Split čekanje na UZV abdomena smanjeno je s 510 dana (26. 10.) na 211 dana (30. 11.), a na MR nadbubrežne žlijezde s 411 dana (26. 10.) na 224 dana (30. 11.).

Naravno, ima još ovih "čudotvornih" primjera, ali tko bi ih sve nabrojio.

Beroševo pismo

Opet se postavlja pitanje: kako je sve to bilo moguće srediti u tako kratko vrijeme, a godinama smo "tapkali u mraku"?

Ako je to bilo tako jednostavno, zašto prije nije napravljeno, jer je sve ovo toliko jednostavno da jednostavnije nije moglo biti.

Tako se prije nekoliko dana i sam ministar Beroš obratio javnosti otvorenim pismom u kojemu je jasno istaknuo kako će toliko obožavanu privatnu praksu moći obavljati samo oni liječnici koji ispunjavaju svoje obveze i koji nemaju listu čekanja.

"Posebno naglašavam – dopis nije usmjeren protiv ikoga u javnom zdravstvenom sustavu koji odgovorno radi svoj posao, pa niti liječnika koji adekvatno odrađuju svoje obaveze i rade na odjelima gdje postoje liste čekanja za dijagnostičke pretrage više od 270 dana. Nikako!

---

image

Bolnica na Križinama

Tom Dubravec/Cropix
---

Međutim ima i onih liječnika koji ne odrađuju svoje obaveze. Iako su ravnatelji i od ranije imali tu mogućnost, ovaj dopis naglašava obavezu ravnatelja da o navedenom vode računa i da onim liječnicima koji ne ispunjavaju svoje obaveze u javnom zdravstvenom sustavu, a takvih ima, uskrate dopusnicu u interesu zdravlja naših građana. Uskraćivanje dopusnica će raditi ravnatelji, ne zato što to ministar traži, već zato što su ravnatelji dužni s raspoloživim kadrovima isporučivati rezultate."

Dakle, narod, bolesnici, pacijenti i svi oni potrebiti koji su godinama "čamili" na listama čekanja dovođeni su u zabludu jer je te liste bilo "nemoguće" riješiti sve do sada, nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora.

Ne treba zaboraviti ni to da bi hrvatsko zdravstvo trebalo dobiti 700 milijuna eura europskog novca, ali za to Beroš treba ispuniti obveze prema Europskoj komisiji.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO TO, KAKO TO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KAKO TO, KAKO TO 2 0 7007 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-04 14:44:10 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-05 10:23:29 [modified_by] => 3133 [publish_up] => 2023-12-05 10:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Čudo u našim bolnicama: liste čekanja u 45 dana smanjile se za 75 posto?! Sve je moguće nekoliko mjeseci prije izbora page_title=Čudo u našim bolnicama: liste čekanja u 45 dana smanjile se za 75 posto?! Sve je moguće nekoliko mjeseci prije izbora [metakey] => liste čekanja u bolnicama, kbc split, Vili Beroš [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/04\/25758143.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/04\/13842324.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/04\/26051414.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/04\/26161818.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/04\/25924862.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/04\/25953974.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/04\/26052177.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/HANZA MEDIA","Vladimir Dugandzic\/Cropix\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ministar Vili Bero\u0161<\/p>","

Ministar Vili Bero\u0161<\/p>","

KBC Split<\/p>","","

Bolnica na Kri\u017einama<\/p>","

Ravnatelj KBC-a Split Julije Me\u0161trovi\u0107
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1303","hd_25758143_1920.jpg":"1920x1080","k_25758143_1280.jpg":"1280x1280","k_25758143_1024.jpg":"1024x1024","k_25758143_640.jpg":"640x640","k_25758143_480.jpg":"480x480","k_25758143_340.jpg":"340x340","k_25758143_220.jpg":"220x220","o_25758143_1280.jpg":"1280x868","o_25758143_1024.jpg":"1024x694","o_25758143_640.jpg":"640x434","o_25758143_480.jpg":"480x325","o_25758143_340.jpg":"340x230","o_25758143_220.jpg":"220x149","h_25758143_1280.jpg":"1280x854","h_25758143_1024.jpg":"1024x683","h_25758143_640.jpg":"640x427","h_25758143_480.jpg":"480x320","h_25758143_340.jpg":"340x227","h_25758143_220.jpg":"220x147","pp_25758143_1280.jpg":"1280x1628","pp_25758143_1024.jpg":"1024x1303","pp_25758143_640.jpg":"640x814","pp_25758143_480.jpg":"480x611","pp_25758143_340.jpg":"340x432","pp_25758143_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13842324_1920.jpg":"1920x1080","k_13842324_1280.jpg":"1280x1280","k_13842324_1024.jpg":"1024x1024","k_13842324_640.jpg":"640x640","k_13842324_480.jpg":"480x480","k_13842324_340.jpg":"340x340","k_13842324_220.jpg":"220x220","o_13842324_1280.jpg":"1280x853","o_13842324_1024.jpg":"1024x682","o_13842324_640.jpg":"640x426","o_13842324_480.jpg":"480x320","o_13842324_340.jpg":"340x226","o_13842324_220.jpg":"220x146","h_13842324_1280.jpg":"1280x854","h_13842324_1024.jpg":"1024x683","h_13842324_640.jpg":"640x427","h_13842324_480.jpg":"480x320","h_13842324_340.jpg":"340x227","h_13842324_220.jpg":"220x147","pp_13842324_1280.jpg":"1280x1628","pp_13842324_1024.jpg":"1024x1303","pp_13842324_640.jpg":"640x814","pp_13842324_480.jpg":"480x611","pp_13842324_340.jpg":"340x432","pp_13842324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26051414_1920.jpg":"1920x1080","k_26051414_1280.jpg":"1280x1280","k_26051414_1024.jpg":"1024x1024","k_26051414_640.jpg":"640x640","k_26051414_480.jpg":"480x480","k_26051414_340.jpg":"340x340","k_26051414_220.jpg":"220x220","o_26051414_1280.jpg":"1280x853","o_26051414_1024.jpg":"1024x682","o_26051414_640.jpg":"640x426","o_26051414_480.jpg":"480x320","o_26051414_340.jpg":"340x226","o_26051414_220.jpg":"220x146","h_26051414_1280.jpg":"1280x854","h_26051414_1024.jpg":"1024x683","h_26051414_640.jpg":"640x427","h_26051414_480.jpg":"480x320","h_26051414_340.jpg":"340x227","h_26051414_220.jpg":"220x147","pp_26051414_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051414_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051414_640.jpg":"640x814","pp_26051414_480.jpg":"480x611","pp_26051414_340.jpg":"340x432","pp_26051414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161818_1920.jpg":"1920x1080","k_26161818_1280.jpg":"1280x1280","k_26161818_1024.jpg":"1024x1024","k_26161818_640.jpg":"640x640","k_26161818_480.jpg":"480x480","k_26161818_340.jpg":"340x340","k_26161818_220.jpg":"220x220","o_26161818_1280.jpg":"1280x853","o_26161818_1024.jpg":"1024x682","o_26161818_640.jpg":"640x426","o_26161818_480.jpg":"480x320","o_26161818_340.jpg":"340x226","o_26161818_220.jpg":"220x146","h_26161818_1280.jpg":"1280x854","h_26161818_1024.jpg":"1024x683","h_26161818_640.jpg":"640x427","h_26161818_480.jpg":"480x320","h_26161818_340.jpg":"340x227","h_26161818_220.jpg":"220x147","pp_26161818_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161818_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161818_640.jpg":"640x814","pp_26161818_480.jpg":"480x611","pp_26161818_340.jpg":"340x432","pp_26161818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1129","hd_25924862_1920.jpg":"1920x1080","k_25924862_1280.jpg":"1280x1280","k_25924862_1024.jpg":"1024x1024","k_25924862_640.jpg":"640x640","k_25924862_480.jpg":"480x480","k_25924862_340.jpg":"340x340","k_25924862_220.jpg":"220x220","o_25924862_1280.jpg":"1280x752","o_25924862_1024.jpg":"1024x602","o_25924862_640.jpg":"640x376","o_25924862_480.jpg":"480x282","o_25924862_340.jpg":"340x199","o_25924862_220.jpg":"220x129","h_25924862_1280.jpg":"1280x854","h_25924862_1024.jpg":"1024x683","h_25924862_640.jpg":"640x427","h_25924862_480.jpg":"480x320","h_25924862_340.jpg":"340x227","h_25924862_220.jpg":"220x147","pp_25924862_1280.jpg":"1280x1628","pp_25924862_1024.jpg":"1024x1303","pp_25924862_640.jpg":"640x814","pp_25924862_480.jpg":"480x611","pp_25924862_340.jpg":"340x432","pp_25924862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25953974_1920.jpg":"1920x1080","k_25953974_1280.jpg":"1280x1280","k_25953974_1024.jpg":"1024x1024","k_25953974_640.jpg":"640x640","k_25953974_480.jpg":"480x480","k_25953974_340.jpg":"340x340","k_25953974_220.jpg":"220x220","o_25953974_1280.jpg":"1280x720","o_25953974_1024.jpg":"1024x576","o_25953974_640.jpg":"640x360","o_25953974_480.jpg":"480x270","o_25953974_340.jpg":"340x191","o_25953974_220.jpg":"220x123","h_25953974_1280.jpg":"1280x854","h_25953974_1024.jpg":"1024x683","h_25953974_640.jpg":"640x427","h_25953974_480.jpg":"480x320","h_25953974_340.jpg":"340x227","h_25953974_220.jpg":"220x147","pp_25953974_1280.jpg":"1280x1628","pp_25953974_1024.jpg":"1024x1303","pp_25953974_640.jpg":"640x814","pp_25953974_480.jpg":"480x611","pp_25953974_340.jpg":"340x432","pp_25953974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_26052177_1920.jpg":"1920x1080","k_26052177_1280.jpg":"1280x1280","k_26052177_1024.jpg":"1024x1024","k_26052177_640.jpg":"640x640","k_26052177_480.jpg":"480x480","k_26052177_340.jpg":"340x340","k_26052177_220.jpg":"220x220","o_26052177_1280.jpg":"1280x898","o_26052177_1024.jpg":"1024x718","o_26052177_640.jpg":"640x449","o_26052177_480.jpg":"480x336","o_26052177_340.jpg":"340x238","o_26052177_220.jpg":"220x154","h_26052177_1280.jpg":"1280x854","h_26052177_1024.jpg":"1024x683","h_26052177_640.jpg":"640x427","h_26052177_480.jpg":"480x320","h_26052177_340.jpg":"340x227","h_26052177_220.jpg":"220x147","pp_26052177_1280.jpg":"1280x1628","pp_26052177_1024.jpg":"1024x1303","pp_26052177_640.jpg":"640x814","pp_26052177_480.jpg":"480x611","pp_26052177_340.jpg":"340x432","pp_26052177_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8202732 Threads: 1 Questions: 1692633426 Slow queries: 5048915 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112721936 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/cudo-u-nasim-bolnicama-liste-cekanja-u-45-dana-smanjile-se-za-75-posto-sve-je-moguce-nekoliko-mjeseci-prije-izbora-1344855 [printLink] => /vijesti/hrvatska/cudo-u-nasim-bolnicama-liste-cekanja-u-45-dana-smanjile-se-za-75-posto-sve-je-moguce-nekoliko-mjeseci-prije-izbora-1344855?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 621436 [name] => liste čekanja u bolnicama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-26 16:48:19 [main_article_id] => 0 [alias] => liste-cekanja-u-bolnicama [link] => /tag/liste-cekanja-u-bolnicama ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 601312 [name] => Vili Beroš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vili-beros [link] => /tag/vili-beros ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO TO, KAKO TO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čudo u našim bolnicama: liste čekanja u 45 dana smanjile se za 75 posto?! Sve je moguće nekoliko mjeseci prije izbora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/25758143.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/25758143.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/13842324.jpg [title] => Matija Djanješić/Cropix

Ministar Vili Beroš

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/26051414.jpg [title] => Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Ministar Vili Beroš

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/26161818.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

KBC Split

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/25924862.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/25953974.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Bolnica na Križinama

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/26052177.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović
 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prosinac je mjesec Božića i božićnih čuda, koja su, eto, izgleda zahvatila i hrvatski zdravstveni sustav, odnosno liste čekanja u hrvatskim bolnicama. Izgleda da je ono s čime hrvatsko zdravstvo "kuburi" već više od 20 godina riješeno u tek nešto više od mjesec i pol dana. Iz podataka je vidljivo da je druga polovina studenog znatno bolja u pogledu lista čekanja u odnosu od prethodni mjesec jer je broj pretraga na koje se čeka više od od 270 dana pao za oko 75 posto. Posljednja dva tjedna konstanta je 65 pretraga na koje se toliko čeka, a mjesec dana prije bilo ih je oko 300.

Ako su ove brojke točne, a tko smo mi da sumnjamo u njih, zdravstvena administracija izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, ministra zdravstva RH, riješila je ili je pred rješavanjem gorućeg problema hrvatskog zdravstva. Naravno, samim tim postavlja se pitanje: ako je rješavanje lista čekanja bilo tako jednostavno, zašto ih netko u proteklih 20 i više godina nije riješio i zašto su se baš sada riješili ti problemi, samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora?

---

image
Vojko Basic/Cropix/Cropix
---

Udarac premijeru

S druge strane, sam ministar Beroš nedavno je izjavio da će, ako do kraja godine ne sreže liste čekanja na manje od 270 dana, podnijeti ostavku, ali i smijeniti ravnatelje koji u tome nisu uspjeli. Naravno, opet se postavlja logično pitanje: bi li ministar Beroš nešto takvo izjavio samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora da nije znao kako će do kraja godine srezati liste čekanja? Ne bi, a zašto? Pa zbog jednostavnog razloga – jer bi svojom ostavkom zadao vjerojatno težak udarac Vladi RH i samom premijeru Andreju Plenkoviću. Dakle, ministar je bio dalekovidan i znao je da se ono oko čega se hrvatski političari "kolju" godinama može riješiti za samo nekoliko mjeseci.

I tada su se ravnatelji bolnica "bacili na glavu" i počeli rezati liste čekanja.

Tako je od ukupnog broja dijagnostičkih postupaka na koje se u bolnicama čeka duže od 270 dana, a kojih je u listopadu ove godine bilo više od 300, 9. studenoga bilo ukupno 206. Dakle, u samo nešto više od mjesec dana broj pretraga na koje se u bolnicama čeka više od 270 dana smanjen je za 100.

Na toj listi bolnica koje su 9. studenog 2023. imale najviše pretraga na listama čekanja dužim od 270 dana isticao se KBC Split, s 48 na listi. Zabrinjavajuće, jer to znači da se petina svih pretraga na tim listama čekanja u 21 hrvatskoj bolnici trebala obaviti u KBC-u Split.

---

image

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović
 

Joško Šupić/Cropix
---

S obzirom na to da je KBC Split 9. studenog bio prvi na neslavnoj listi s brojem pretraga na koje se čeka duže od 270 dana, upitali smo 28. studenog prof. prim. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split, kakvo je u tom trenutku stanje s listama čekanja, na koji ih način namjerava riješiti i koji su razlozi postojanja lista čekanja. Dobili smo odgovor kako je u KBC-u Split, kad su u pitanju liste čekanja, sve divno i krasno, i to samo manje od mjesec dana nakon što je KBC Split osvanuo na neslavnom prvom mjestu.

"Uvidom u bolnički informatički sustav Kliničkog bolničkog centra Split nalazimo da se na današnji dan duže od 270 dana čeka na color doppler arterija i vena i UZV dojke, a to je 1,46 % od 274 dijagnostička postupka koji se rade u našoj bolnici. Dijagnostički postupci s najduljim listama čekanja ne razlikuju se od ostalih hrvatskih bolnica", kaže se u prvom dijelu odgovora.

Rade i subotom

Kad su u pitanju teškoće u radu, ravnatelj Meštrović odgovorio je sljedeće:

"Poznate su teškoće nedostatka osoblja, a problem predstavlja i nedolazak pacijenata na zakazane termine, koji je na pojedinim radilištima prosječno 23 %. Nedolaske nastojimo preduhitriti nazivanjem naručenih pacijenata, kako bi potvrdili svoj dogovoreni dolazak. KBC Split ulaže sve napore za smanjenje listi čekanja, nastojeći pružiti najbolju zdravstvenu skrb našim pacijentima. Na tome radimo timski, u suradnji s voditeljima organizacijskih jedinica. Pojačan je rad specijalističkih ambulanti, uključujući i rad u poslijepodnevnim satima i subotom", odgovorio je ravnatelj Meštrović.

No, opet pitamo kako su se liste čekanja, u ovom slučaju u KBC-u Split, u manje od mjesec dana toliko smanjile.

Na listi s najdužim listama čekanja i s najviše dijagnostičkih postupaka još su 9. studenog bili KBC Osijek 24, OB Zadar 20, KBC Zagreb (Rebro) s 19 dijagnostičkih postupaka, OB Slavonski Brod 15, KB Dubrava 9, KB Merkur s 8, a u KBC-u Rijeka bio je samo jedan dijagnostički postupak na koji se čeka više od 270 dana...

A da je u "zemlji čudesa" sve moguće, pogotovo u prosincu, mjesecu božićnih čudesa, pokazuju pozitivni primjeri bolnica koje su u samo mjesec dana ili tek nešto više srezale svoje liste čekanja, a ravnatelji spasili svoje funkcije i spasili ministra.

---

image

KBC Split

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

U KBC-u Osijek se 26. listopada na CT mozga čekalo 286 dana, a 30. studenog "samo" 67 dana, dok se na na MR dojke tog 26. listopada čekalo 285 dana, 30. studenoga 68 dana.

U OB Požega 1. listopada se UZV srca čekao 580 dana, a 30. studenoga 204 dana, dok se na UZV dojke tog 1. listopada čekalo 526 dana, a 30. studenog 160 dana.

U KBC-u Split čekanje na UZV abdomena smanjeno je s 510 dana (26. 10.) na 211 dana (30. 11.), a na MR nadbubrežne žlijezde s 411 dana (26. 10.) na 224 dana (30. 11.).

Naravno, ima još ovih "čudotvornih" primjera, ali tko bi ih sve nabrojio.

Beroševo pismo

Opet se postavlja pitanje: kako je sve to bilo moguće srediti u tako kratko vrijeme, a godinama smo "tapkali u mraku"?

Ako je to bilo tako jednostavno, zašto prije nije napravljeno, jer je sve ovo toliko jednostavno da jednostavnije nije moglo biti.

Tako se prije nekoliko dana i sam ministar Beroš obratio javnosti otvorenim pismom u kojemu je jasno istaknuo kako će toliko obožavanu privatnu praksu moći obavljati samo oni liječnici koji ispunjavaju svoje obveze i koji nemaju listu čekanja.

"Posebno naglašavam – dopis nije usmjeren protiv ikoga u javnom zdravstvenom sustavu koji odgovorno radi svoj posao, pa niti liječnika koji adekvatno odrađuju svoje obaveze i rade na odjelima gdje postoje liste čekanja za dijagnostičke pretrage više od 270 dana. Nikako!

---

image

Bolnica na Križinama

Tom Dubravec/Cropix
---

Međutim ima i onih liječnika koji ne odrađuju svoje obaveze. Iako su ravnatelji i od ranije imali tu mogućnost, ovaj dopis naglašava obavezu ravnatelja da o navedenom vode računa i da onim liječnicima koji ne ispunjavaju svoje obaveze u javnom zdravstvenom sustavu, a takvih ima, uskrate dopusnicu u interesu zdravlja naših građana. Uskraćivanje dopusnica će raditi ravnatelji, ne zato što to ministar traži, već zato što su ravnatelji dužni s raspoloživim kadrovima isporučivati rezultate."

Dakle, narod, bolesnici, pacijenti i svi oni potrebiti koji su godinama "čamili" na listama čekanja dovođeni su u zabludu jer je te liste bilo "nemoguće" riješiti sve do sada, nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora.

Ne treba zaboraviti ni to da bi hrvatsko zdravstvo trebalo dobiti 700 milijuna eura europskog novca, ali za to Beroš treba ispuniti obveze prema Europskoj komisiji.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Matija Djanješić/Cropix Goran Mehkek/HANZA MEDIA Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix Vojko Basic/Cropix/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Šupić/Cropix
Matija Djanješić/Cropix

Ministar Vili Beroš

Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Ministar Vili Beroš

Tom Dubravec/Cropix

Bolnica na Križinama

Joško Šupić/Cropix

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/cudo-u-nasim-bolnicama-liste-cekanja-u-45-dana-smanjile-se-za-75-posto-sve-je-moguce-nekoliko-mjeseci-prije-izbora-1344855 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=77f8284cca7573e40505564d8f8b28df44b0e59b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cudo+u+na%C5%A1im+bolnicama%3A+liste+%C4%8Dekanja+u+45+dana+smanjile+se+za+75+posto%3F%21+Sve+je+mogu%C4%87e+nekoliko+mjeseci+prije+izbora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcudo-u-nasim-bolnicama-liste-cekanja-u-45-dana-smanjile-se-za-75-posto-sve-je-moguce-nekoliko-mjeseci-prije-izbora-1344855 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcudo-u-nasim-bolnicama-liste-cekanja-u-45-dana-smanjile-se-za-75-posto-sve-je-moguce-nekoliko-mjeseci-prije-izbora-1344855 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO TO, KAKO TO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaKAKO TO, KAKO TO

Čudo u našim bolnicama: liste čekanja u 45 dana smanjile se za 75 posto?! Sve je moguće nekoliko mjeseci prije izbora

Piše Ivica Marković
5. prosinca 2023. - 11:22

Prosinac je mjesec Božića i božićnih čuda, koja su, eto, izgleda zahvatila i hrvatski zdravstveni sustav, odnosno liste čekanja u hrvatskim bolnicama. Izgleda da je ono s čime hrvatsko zdravstvo "kuburi" već više od 20 godina riješeno u tek nešto više od mjesec i pol dana. Iz podataka je vidljivo da je druga polovina studenog znatno bolja u pogledu lista čekanja u odnosu od prethodni mjesec jer je broj pretraga na koje se čeka više od od 270 dana pao za oko 75 posto. Posljednja dva tjedna konstanta je 65 pretraga na koje se toliko čeka, a mjesec dana prije bilo ih je oko 300.

Ako su ove brojke točne, a tko smo mi da sumnjamo u njih, zdravstvena administracija izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, ministra zdravstva RH, riješila je ili je pred rješavanjem gorućeg...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 08:22