stdClass Object ( [id] => 185422 [title] => Čačićeva retorika i dalje prisutna: "Štednja je važna, ali od štednje se ne živi" [alias] => caciceva-retorika-i-dalje-prisutna-stednja-je-vazna-ali-od-stednje-se-ne-zivi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE Grčić: Rebalans proračuna je ipak uspjeh fiskalne politike

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je kako današnji rebalans državnog proračuna ipak predstavlja uspjeh Vladine fiskalne politike s obzirom da nije došlo do gospodarskog rasta koji je projiciran na početku godine.

Po najnovijom prognozama, BDP bi trebao pasti za gotovo 2 posto, pa je u tim uvjetima ostvarivanje deficita, koji je planiran još u veljači, uspjeh fiskalne politike koja je bila usmjerena prvenstveno na gospodarski oporavak, ustvrdio je Grčić na sjednici Vlade.

Fiskalna politika je uštedama utjecala na stabilizaciju financijskih tokova, prije svega cijene kapitala, a s druge strane su kroz različite mjere poduzeta određena fiskalna rasterećenja gospodarstva, dodao je.

Naglasio je kako nije došlo do bitnog podbačaja u kapitalnim ulaganjima jer neće biti ostvareno samo 400 milijuna kuna velikih investicija, a za 1,2 milijarde kuna su povećane investicije u javnim poduzećima (Hrvatske vode i Hrvatske ceste).

Mi smo zbog krize kapitalnim ulaganjima u javne investicije nadomjestili manjak privatnih investicija, rekao je Grčić naglasivši da iduća godina mora označiti zaokret prema privatnom kapitalu jer se Vlada mora okrenuti poticanju privatnih ulaganja na sve moguće načine.

To se dosad nije dogodilo u značajnoj mjeri i to je glavni razlog gospodarskog pada, ali mislim da smo ove godine dotaknuli dno, tako da će privatne investicije i intenzivnija provedba strukturnih reformi u idućoj fiskalnoj godini biti ključni strateški ciljevi Vlade, poručio je Grčić.

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica osvrnuo se na problem povećanja ukupne mase plaća u državnim i javnim službama, kazavši kako zbog dijela sindikata, prvenstveno u obrazovnom sustavu, nije postignut dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, što je onemogućilo i izmjene dodataka na plaće u granskim kolektivnim ugovorima.

Ti su granski ugovori proteklih godina sklapani vrlo olako, prvenstveno zbog pokušaja osiguravanja glasova i izborne podrške po principu "sve za glasove, glasove ni za što", rekao je Mimica.

Dodaci na plaće iz granskih ugovora značajno utječu na masu plaća, jer povećavaju neke plaće i za 50 posto. Zadržavanje takvog odnosa u idućoj godini značilo bi još veći porast mase plaća, upozorio je Mimica.

Dio sindikata nije prihvatio tešku proračunsku situaciju pa će zbog toga, primjerice za plaće zaposlenih u obrazovanju, ove godine biti isplaćeno 15 milijuna kuna više nego u 2011.

Zbog toga moramo do kraja godine sklopiti novi TKU za javne službe, upozorio je Mimica najavivši da sutra počinju kolektivni pregovori o TKU, a potom i o granskim kolektivnim ugovorima i dodacima na plaće u javnim službama.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je kako su štednja i fiskalna konsolidacija važni, ali je još važnije osiguravanje uvjeta za veću gospodarsku aktivnost, te u vezi s time istaknula razgovore s katarskim partnerima oko izgradnje LNG terminala u Hrvatskoj.

Taj projekt je za nas prvi veliki uspjeh u privlačenju investicija, posebno jer se radi o investiciji koja je već bila prekrižena, ali je oživjela, kazala je Pusić.

Osvrnula se i na to što se u rebalansu proračuna smanjuju sredstva za projekte koji bi se financirali iz fondova EU, zatraživši od ministra financija obrazloženje, jer je već "minuta do 12" što se tiče takvih projekata. To je naša najslabija točka, a imamo ogromne šanse, rekla je Pusić i usprotivila se smanjenju sredstava za pripremu takvih projekata s obzirom da Hrvatska u sedam godina može dobiti oko 14 milijardi eura iz fondova EU.

Odgovorio joj je premijer Zoran Milanović kazavši kako je ove godine u vezi tih sredstava napravljen pomak u odnosu na lani, a sljedeće godine bit će još bolje. "Inzistirat ćemo da se u svim resorima u kojima su za realizaciju tih projekata potrebni dodatni ljudi i znanje to riješi bez obzira na krizu. To ćemo planirati u proračunu za sljedeću godinu", rekao je.

Osvrnuo se i na izgradnju LNG terminala na Krku kazavši kako je jučer na aktualnom satu u Hrvatskom saboru morao objašnjavati što je to LNG terminal i koja je priroda tog posla.

"To nije ringišpil koji gradite pa onda okolo prodajete žetone, nego morate osigurati sirovinu. To je bio glavni naglasak razgovora u Kataru, dakle da netko jamči - a to se u civiliziranom svijetu rješava ugovorima, što neki u Hrvatskoj i dalje ne razumiju - da će vam 25 godina isporučivati sirovinu. Kad to imate, onda ćete imati i LNG terminal", rekao je Milanović.

(H)


"Štednja je važna, ali od štednje se ne živi"

Ovogodišnji proračunski manjak bit će za 100 milijuna kuna veći od prvotnog plana , no i dalje će ostati ispod 10 milijardi kuna. Odlučila je to danas Vlada uputivši u saborsku proceduru rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, piše Jutarnji.hr.

Veći minus u državnoj blagajni od prvotno planiranog posljedica je prekoračenja rashoda za čak 1,5 milijardi kuna u odnosu na ono što je bilo planirano u „pravom“ proračunu, usvojenom početkom godine. Ukupni rashodi tako će, prihvate li saborski zastupnici Vladin prijedlog, iznositi 120,3 milijarde kuna.

Glavnina tog prekoračenja posljedica je povećanja potrebnih sredstava za isplatu plaća, za što će u 2012. trebati 1,6 milijardi kuna više nego što su Banski dvori ranije očekivali. Nadalje, rastu i izdaci za subvencije, i to za 380 milijuna kuna, od čega se 340 milijuna odnosi na Brodosplit. Više novca nego što je prvotno mislila država će morati izdvojiti i za financijske rashode, posebno za kamate za preuzeti dug škverova, kao i za obveznice izdane za američko tržište.

S druge strane, država će uštedjeti stotine milijuna kuna na stavkama raznih materijalnih rashoda, pomoći, donacija i kapitalnih pomoći. Pojednostavljeno rečeno, umjesto ušteda na plaćama i drugim pravima, Vlada će najveće uštede postići na nabavi papira, tonera i na telefonskim razgovorima. Dio novca uštedjet će se i preraspodjelama unutar pojedinih kategorija rashoda, pa oni u konačnici, kada se sve zbroji i oduzme, neće porasti za više od 1,5 milijardi kuna, ili za 1,3 posto.

Dobra strana u Vladinoj računici rebalansa ovogodišnjeg proračuna je povećanje povećanje ukupnih proračunskih prihoda za 1,4 milijarde kuna. Najveće povećanje prihoda, nešto manje od milijardu kuna, državnoj će blagajni omogućiti bolja naplata doprinosa. Pozamašan iznos, 1,2 milijarde kuna više, država će u 2012. ubrati i od prihoda HANDA-e, koncesije za 4G mrežu i dobiti HNB-a, a nešto i od carina. No, s druge strane, smanjenje na prihodnoj strani bilježi se kod trošarina, i to za čak 517 milijuna kuna, što je posljedica smanjene potrošnje naftnih derivata, kao i kod nekih drugih stavki. Kada se i na prihodnoj strani podvuče crta, onda bi ukupan rast proračunskih prihoda u ovoj godini trebao iznositi 1,4 milijarde kuna, što je 1,3 posto više nego što je početkom godine bilo planirano.

Vlada će time ostvariti svoj plan da manjak proračuna u ovoj godini bude manji od 10 milijardi kuna , ili oko tri posto BDP-a. To je za oko četiri milijarde kuna, ili 1,2 postotna boda, manje nego u prošloj godini. U odnosu na 2011., ukupni prihodi veći su za 2,9 milijardi kuna, dok su rashodi manji za 1,1 milijardu kuna. Kada se u cijelu računicu uključe još i izvanproračunski fondovi, čiji se rashodi, zbog investicijskih projekata, povećavaju, te lokalna samouprava, koja bi godinu trebala završiti praktično bez deficita, onda bi manjak opće države u ovoj godini trebao iznositi 3,5 posto BDP-a. To je za 0,1 postotni bod BDP-a više nego što je ranije bilo planirano, ali za 0,9 postotnih bodova BDP-a manje nego lani.

Nova se Vladina proračunska računica za 2012. temelji na očekivanom padu BDP-a od 1,1 posto. Podsjetimo, još donedavna u Banskim su dvorima u ovoj godini očekivali rast gospodarstva od 0,8 posto, da bi potom svoja očekivanja sveli na nultu stopu rasta, odnosno stagnaciju. Sada je očito da nam ni turizam u ovoj godini nije pomogao da izađemo iz recesije, budući da u Banskim dvorima očekuju pad gospodarske aktivnosti veći od jedan posto. S druge strane, u Vladi smatraju da ćemo kraj godine dočekati s inflacijom od 3,4 posto.

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je da je ovogodišnji državni proračun skrojen u stanju gospodarstva koje je "vrlo kritično". Vlada je stoga, podsjetio je, provela niz mjera kako bi olakšala život gospodarstvu. Unatoč tome, Hrvatska će i ove godine, kazao je čuvar državne blagajne, ostvariti pad gospodarske aktivnosti.

"Ovo nije štednja. Štednja je kad neki iznos stavljate na stranu i gledate kako on raste. Ovo nisu ni antirecesijske mjere. Ovo je odgovorno upravljanje državnim financijama", poručio je premijer Zoran Milanović, dodavši kakoga termin antirecesijske mjere podsjeća na fraze iz '70-ih godina.

I dok su SDP-ovi članovi Vlade isticali važnost štednje, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ukazala je na značaj investicija.

"Štednja je važna, ali od štednje se ne živi", poručila je Pusić.

U stilu Radimira Čačića, koji je danas podnio ostavku na sve funkcije u Vladi, nakon što mu je drugostupanjski mađarski sud preinačio uvjetnu kaznu u zatvorsku , Pusić je upozorila na važnost realizacije LNG terminala u Omišlju. Interes za to pokazala je i katarska strana. Uspije li realizacija te investicije, to će biti prva velika investicija u mandatu sadašnje Vlade, zaključila je Pusić, koja nije zadovoljna ni hrvatskim korištenjem novca iz EU-fondova.

"Ne možemo plin dovesti s Bundeka ili Jaruna, nego iz Katara", ocijenio je premijer, dodavši kako je "nekim ljudima u Saboru“ još jučer trebalo objašnjavati što je LNG terminal i kakav je njegov značaj.


(PSD)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Goran Mehkek / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najveće uštede na nabavi papira, tonera i telefoniranju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-11-15 11:13:31 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-11-15 15:20:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-11-15 12:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2857 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/11/15/AAA/vladaaaa.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x468" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8246457 Threads: 4 Questions: 1699621378 Slow queries: 5072454 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112879653 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/caciceva-retorika-i-dalje-prisutna-stednja-je-vazna-ali-od-stednje-se-ne-zivi-185422 [printLink] => /vijesti/hrvatska/caciceva-retorika-i-dalje-prisutna-stednja-je-vazna-ali-od-stednje-se-ne-zivi-185422?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 280139 [name] => proračun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => proracun [link] => /tag/proracun ) [1] => stdClass Object ( [id] => 462007 [name] => rebalans [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rebalans [link] => /tag/rebalans ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Goran Mehkek / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najveće uštede na nabavi papira, tonera i telefoniranju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čačićeva retorika i dalje prisutna: "Štednja je važna, ali od štednje se ne živi" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-18-31-34-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/15/AAA/vladaaaa.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/15/AAA/vladaaaa.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE Grčić: Rebalans proračuna je ipak uspjeh fiskalne politike

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je kako današnji rebalans državnog proračuna ipak predstavlja uspjeh Vladine fiskalne politike s obzirom da nije došlo do gospodarskog rasta koji je projiciran na početku godine.

Po najnovijom prognozama, BDP bi trebao pasti za gotovo 2 posto, pa je u tim uvjetima ostvarivanje deficita, koji je planiran još u veljači, uspjeh fiskalne politike koja je bila usmjerena prvenstveno na gospodarski oporavak, ustvrdio je Grčić na sjednici Vlade.

Fiskalna politika je uštedama utjecala na stabilizaciju financijskih tokova, prije svega cijene kapitala, a s druge strane su kroz različite mjere poduzeta određena fiskalna rasterećenja gospodarstva, dodao je.

Naglasio je kako nije došlo do bitnog podbačaja u kapitalnim ulaganjima jer neće biti ostvareno samo 400 milijuna kuna velikih investicija, a za 1,2 milijarde kuna su povećane investicije u javnim poduzećima (Hrvatske vode i Hrvatske ceste).

Mi smo zbog krize kapitalnim ulaganjima u javne investicije nadomjestili manjak privatnih investicija, rekao je Grčić naglasivši da iduća godina mora označiti zaokret prema privatnom kapitalu jer se Vlada mora okrenuti poticanju privatnih ulaganja na sve moguće načine.

To se dosad nije dogodilo u značajnoj mjeri i to je glavni razlog gospodarskog pada, ali mislim da smo ove godine dotaknuli dno, tako da će privatne investicije i intenzivnija provedba strukturnih reformi u idućoj fiskalnoj godini biti ključni strateški ciljevi Vlade, poručio je Grčić.

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica osvrnuo se na problem povećanja ukupne mase plaća u državnim i javnim službama, kazavši kako zbog dijela sindikata, prvenstveno u obrazovnom sustavu, nije postignut dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, što je onemogućilo i izmjene dodataka na plaće u granskim kolektivnim ugovorima.

Ti su granski ugovori proteklih godina sklapani vrlo olako, prvenstveno zbog pokušaja osiguravanja glasova i izborne podrške po principu "sve za glasove, glasove ni za što", rekao je Mimica.

Dodaci na plaće iz granskih ugovora značajno utječu na masu plaća, jer povećavaju neke plaće i za 50 posto. Zadržavanje takvog odnosa u idućoj godini značilo bi još veći porast mase plaća, upozorio je Mimica.

Dio sindikata nije prihvatio tešku proračunsku situaciju pa će zbog toga, primjerice za plaće zaposlenih u obrazovanju, ove godine biti isplaćeno 15 milijuna kuna više nego u 2011.

Zbog toga moramo do kraja godine sklopiti novi TKU za javne službe, upozorio je Mimica najavivši da sutra počinju kolektivni pregovori o TKU, a potom i o granskim kolektivnim ugovorima i dodacima na plaće u javnim službama.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je kako su štednja i fiskalna konsolidacija važni, ali je još važnije osiguravanje uvjeta za veću gospodarsku aktivnost, te u vezi s time istaknula razgovore s katarskim partnerima oko izgradnje LNG terminala u Hrvatskoj.

Taj projekt je za nas prvi veliki uspjeh u privlačenju investicija, posebno jer se radi o investiciji koja je već bila prekrižena, ali je oživjela, kazala je Pusić.

Osvrnula se i na to što se u rebalansu proračuna smanjuju sredstva za projekte koji bi se financirali iz fondova EU, zatraživši od ministra financija obrazloženje, jer je već "minuta do 12" što se tiče takvih projekata. To je naša najslabija točka, a imamo ogromne šanse, rekla je Pusić i usprotivila se smanjenju sredstava za pripremu takvih projekata s obzirom da Hrvatska u sedam godina može dobiti oko 14 milijardi eura iz fondova EU.

Odgovorio joj je premijer Zoran Milanović kazavši kako je ove godine u vezi tih sredstava napravljen pomak u odnosu na lani, a sljedeće godine bit će još bolje. "Inzistirat ćemo da se u svim resorima u kojima su za realizaciju tih projekata potrebni dodatni ljudi i znanje to riješi bez obzira na krizu. To ćemo planirati u proračunu za sljedeću godinu", rekao je.

Osvrnuo se i na izgradnju LNG terminala na Krku kazavši kako je jučer na aktualnom satu u Hrvatskom saboru morao objašnjavati što je to LNG terminal i koja je priroda tog posla.

"To nije ringišpil koji gradite pa onda okolo prodajete žetone, nego morate osigurati sirovinu. To je bio glavni naglasak razgovora u Kataru, dakle da netko jamči - a to se u civiliziranom svijetu rješava ugovorima, što neki u Hrvatskoj i dalje ne razumiju - da će vam 25 godina isporučivati sirovinu. Kad to imate, onda ćete imati i LNG terminal", rekao je Milanović.

(H)


"Štednja je važna, ali od štednje se ne živi"

Ovogodišnji proračunski manjak bit će za 100 milijuna kuna veći od prvotnog plana , no i dalje će ostati ispod 10 milijardi kuna. Odlučila je to danas Vlada uputivši u saborsku proceduru rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, piše Jutarnji.hr.

Veći minus u državnoj blagajni od prvotno planiranog posljedica je prekoračenja rashoda za čak 1,5 milijardi kuna u odnosu na ono što je bilo planirano u „pravom“ proračunu, usvojenom početkom godine. Ukupni rashodi tako će, prihvate li saborski zastupnici Vladin prijedlog, iznositi 120,3 milijarde kuna.

Glavnina tog prekoračenja posljedica je povećanja potrebnih sredstava za isplatu plaća, za što će u 2012. trebati 1,6 milijardi kuna više nego što su Banski dvori ranije očekivali. Nadalje, rastu i izdaci za subvencije, i to za 380 milijuna kuna, od čega se 340 milijuna odnosi na Brodosplit. Više novca nego što je prvotno mislila država će morati izdvojiti i za financijske rashode, posebno za kamate za preuzeti dug škverova, kao i za obveznice izdane za američko tržište.

S druge strane, država će uštedjeti stotine milijuna kuna na stavkama raznih materijalnih rashoda, pomoći, donacija i kapitalnih pomoći. Pojednostavljeno rečeno, umjesto ušteda na plaćama i drugim pravima, Vlada će najveće uštede postići na nabavi papira, tonera i na telefonskim razgovorima. Dio novca uštedjet će se i preraspodjelama unutar pojedinih kategorija rashoda, pa oni u konačnici, kada se sve zbroji i oduzme, neće porasti za više od 1,5 milijardi kuna, ili za 1,3 posto.

Dobra strana u Vladinoj računici rebalansa ovogodišnjeg proračuna je povećanje povećanje ukupnih proračunskih prihoda za 1,4 milijarde kuna. Najveće povećanje prihoda, nešto manje od milijardu kuna, državnoj će blagajni omogućiti bolja naplata doprinosa. Pozamašan iznos, 1,2 milijarde kuna više, država će u 2012. ubrati i od prihoda HANDA-e, koncesije za 4G mrežu i dobiti HNB-a, a nešto i od carina. No, s druge strane, smanjenje na prihodnoj strani bilježi se kod trošarina, i to za čak 517 milijuna kuna, što je posljedica smanjene potrošnje naftnih derivata, kao i kod nekih drugih stavki. Kada se i na prihodnoj strani podvuče crta, onda bi ukupan rast proračunskih prihoda u ovoj godini trebao iznositi 1,4 milijarde kuna, što je 1,3 posto više nego što je početkom godine bilo planirano.

Vlada će time ostvariti svoj plan da manjak proračuna u ovoj godini bude manji od 10 milijardi kuna , ili oko tri posto BDP-a. To je za oko četiri milijarde kuna, ili 1,2 postotna boda, manje nego u prošloj godini. U odnosu na 2011., ukupni prihodi veći su za 2,9 milijardi kuna, dok su rashodi manji za 1,1 milijardu kuna. Kada se u cijelu računicu uključe još i izvanproračunski fondovi, čiji se rashodi, zbog investicijskih projekata, povećavaju, te lokalna samouprava, koja bi godinu trebala završiti praktično bez deficita, onda bi manjak opće države u ovoj godini trebao iznositi 3,5 posto BDP-a. To je za 0,1 postotni bod BDP-a više nego što je ranije bilo planirano, ali za 0,9 postotnih bodova BDP-a manje nego lani.

Nova se Vladina proračunska računica za 2012. temelji na očekivanom padu BDP-a od 1,1 posto. Podsjetimo, još donedavna u Banskim su dvorima u ovoj godini očekivali rast gospodarstva od 0,8 posto, da bi potom svoja očekivanja sveli na nultu stopu rasta, odnosno stagnaciju. Sada je očito da nam ni turizam u ovoj godini nije pomogao da izađemo iz recesije, budući da u Banskim dvorima očekuju pad gospodarske aktivnosti veći od jedan posto. S druge strane, u Vladi smatraju da ćemo kraj godine dočekati s inflacijom od 3,4 posto.

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je da je ovogodišnji državni proračun skrojen u stanju gospodarstva koje je "vrlo kritično". Vlada je stoga, podsjetio je, provela niz mjera kako bi olakšala život gospodarstvu. Unatoč tome, Hrvatska će i ove godine, kazao je čuvar državne blagajne, ostvariti pad gospodarske aktivnosti.

"Ovo nije štednja. Štednja je kad neki iznos stavljate na stranu i gledate kako on raste. Ovo nisu ni antirecesijske mjere. Ovo je odgovorno upravljanje državnim financijama", poručio je premijer Zoran Milanović, dodavši kakoga termin antirecesijske mjere podsjeća na fraze iz '70-ih godina.

I dok su SDP-ovi članovi Vlade isticali važnost štednje, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ukazala je na značaj investicija.

"Štednja je važna, ali od štednje se ne živi", poručila je Pusić.

U stilu Radimira Čačića, koji je danas podnio ostavku na sve funkcije u Vladi, nakon što mu je drugostupanjski mađarski sud preinačio uvjetnu kaznu u zatvorsku , Pusić je upozorila na važnost realizacije LNG terminala u Omišlju. Interes za to pokazala je i katarska strana. Uspije li realizacija te investicije, to će biti prva velika investicija u mandatu sadašnje Vlade, zaključila je Pusić, koja nije zadovoljna ni hrvatskim korištenjem novca iz EU-fondova.

"Ne možemo plin dovesti s Bundeka ili Jaruna, nego iz Katara", ocijenio je premijer, dodavši kako je "nekim ljudima u Saboru“ još jučer trebalo objašnjavati što je LNG terminal i kakav je njegov značaj.


(PSD)
[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/caciceva-retorika-i-dalje-prisutna-stednja-je-vazna-ali-od-stednje-se-ne-zivi-185422 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=94342ce2182c4e9c97bf301a63aa4b943605679e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Ca%C4%8Di%C4%87eva+retorika+i+dalje+prisutna%3A+%26quot%3B%C5%A0tednja+je+va%C5%BEna%2C+ali+od+%C5%A1tednje+se+ne+%C5%BEivi%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcaciceva-retorika-i-dalje-prisutna-stednja-je-vazna-ali-od-stednje-se-ne-zivi-185422 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcaciceva-retorika-i-dalje-prisutna-stednja-je-vazna-ali-od-stednje-se-ne-zivi-185422 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Goran Mehkek / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najveće uštede na nabavi papira, tonera i telefoniranju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanajveće uštede na nabavi papira, tonera i telefoniranju

Čačićeva retorika i dalje prisutna: "Štednja je važna, ali od štednje se ne živi"

Piše PSD.
15. studenog 2012. - 13:44
NAJNOVIJE Grčić: Rebalans proračuna je ipak uspjeh fiskalne politike

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je kako današnji rebalans državnog proračuna ipak predstavlja uspjeh Vladine fiskalne politike s obzirom da nije došlo do gospodarskog rasta koji je projiciran na početku godine.

Po najnovijom prognozama, BDP bi trebao pasti za gotovo 2 posto, pa je u tim uvjetima ostvarivanje deficita, koji je planiran još u veljači, uspjeh fiskalne politike koja je bila usmjerena prvenstveno na gospodarski oporavak, ustvrdio je Grčić na sjednici Vlade.

Fiskalna politika je uštedama utjecala na stabilizaciju financijskih tokova, prije svega cijene kapitala, a s druge strane su kroz različite mjere poduzeta određena fiskalna...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 20:31