stdClass Object ( [id] => 109583 [title] => BUJA PRORAČUN Ministre, evo kako ćete uštedjeti 3 milijarde kuna [alias] => buja-proracun-ministre-evo-kako-cete-ustedjeti-3-milijarde-kuna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Smanjite subvencije, ukinite neodržive općine i suvišne županije, riješite se viška zaposlenih, neka saborski zastupnici idu u mirovinu sa 65 godina, a njihov broj prepolovite...

Jadikovke premijerke Jadranke Kosor i Ivana Šukera, ministra financija, o tome da u proračunu jednostavno nema mjesta za rezanje rashoda nije u neskladu samo s činjeničnim stanjem nego i s Vladinim Programom gospodarskog oporavka. I ekonomski savjetnički tim Jadranke Kosor stalno Vladu podsjeća na taj program, prvenstveno na mjeru kojom se planira(lo) otpustiti 5000 zaposlenika u državnoj upravi.

Odgovarajući na pitanje o rješavanju viška zaposlenih u državnoj administraciji u idućoj godini, Ivan Šuker je u utorak na novinarskom brifingu neodređeno kazao da se na tome radi, ali ipak nije sigurno da će se to i provesti u 2010. No, jasno je da se ta mjera vjerojatno neće provesti jer je sljedeća godina izborna, a ipak treba misliti na „male glasačke listiće“. Mi ipak predlažemo ministru Šukeru kako uštedjeti i spasiti, barem dijelom, državni proračun.

1 - VIŠAK U ADMINISTRACIJI Smanjivanjem broja viška radnika smanjila bi se masa plaća za državnu upravu oko 60 milijuna kuna na godišnjoj razini (uz prosječnu neto plaću od šest tisuća kuna). Jadranka Kosor i Ivan Šuker stalno ističu, naime, da ne mogu smanjivati plaće i mirovine jer da to ne dopuštaju sindikati, te da tako nešto ne bi bilo pravedno. Činjenica je, međutim, da Vladu nitko i ne „terorizira“ da smanjuje plaće medicinskim sestrama, učiteljima, liječnicima i policajcima, nego se inzistira na tome da se smanji ukupna masa plaća, odnosno broj zaposlenih u birokraciji, koji guši proračun, a državnu upravu čini neefikasnom.

2 - VIŠAK U ŽUPANIJAMA, GRADOVIMA, OPĆINAMA Gotovo jednak višak broja zaposlenih postoji u jedinicama lokalne uprave i samouprave, u kojima birokracija broji oko 30 tisuća radnika. Proračun opće države (koji uključuje i javna poduzeća i lokalnu upravu) sasvim sigurno bi bio na dobitku kada bi se smanjio broj županija (ili ih pak ukinuli) i općina, no tu su zapreke ponajprije političke, jer ni jedna velika i mala stranka ne žele izgubiti svoje lokalno gumno na kojem gazduju i stvaraju „paralelnu“, nepotrebnu administraciju. No, otpuštanjem pet tisuća zaposlenih u jedinicama lokalne uprave smanjivanjem broja općina i županija uštedjelo bi se još 60 milijuna kuna.

3 - VIŠAK U JAVNIM PODUZEĆIMA Ipak, u odnosu na državnu i lokalnu upravu, još je veći broj viška radnika u javnim poduzećima, što nije izravno povezano s državnim proračunom, ali se neizravno odražava na budžet. Radi se o tome da prema relevantnim analizama u javnim tvrtkama radi u prosjeku dva puta više radnika nego u državnim poduzećima u zemljama EU-a, pa je očito kako je tamo potrebno provesti znatnu redukciju zaposlenih, kao što je počela raditi Financijska agencija. I na ovom planu je Vlada u svojemm Programu predvidjela otpuštanje pet posto zaposlenih u javnim poduzećima, odnosno pet tisuća radnika, što se još nije počelo događati, ali samo na tome bi javna poduzeća uštedjela oko 70 milijuna kuna (uz prosječnu plaću od sedam tisuća kuna). Ako bi se uzela u obzir istraživanja prema kojem u javnim tvrtkama ima u prosjeku 30 do 50 posto viška zaposlenih, tada bi se ta brojka popela na 350 do 700 milijuna kuna godišnje uštede.

4 - PREVELIKE SUBVENCIJE Ovo valja stalno spominjati u svjetlu gospodarskih i poljoprivrednih subvencija, čije je smanjivanje također predviđeno Vladinim programom oporavka. U Hrvatskoj već i vrapci na grani cvrkuću o poljoprivrednim subvencijama koje figuriraju kao socijalna pomoć, a treba priznati kako je Vlada u proračunu za 2010. krenula s njihovim smanjivanjem, ali se onda povukla nakon seljačkih prosvjeda, jer je u Banskim dvorima zavladala nestašica hrabrosti, a i HSS-u se nije dalo izgubiti dio svoje biračke baze. Poljoprivredne subvencije se ove godine kreću na razini od oko tri milijarde kuna, a tu bi se sigurno moglo uštedjeti 500 milijuna kuna. Tek treba vidjeti kako će se rješavati problem brodogradnje i Hrvatskih željeznica kao najvećih gutača subvencija, odnosno državnih jamstava koje sa stopostotnom sigurnošću dolaze na naplatu, ali situacija u HEP-u koji je u prvoj polovici godine ostvario 1,3 milijarde kuna profita dovoljno govori koliko se može „uštedjeti“ na lopovluku i malverzacijama. Na godišnjoj razini Hrvatska na ime državnih jamstava za brodogradnju potroši oko 1,5 milijarda kuna (bez 10-postotnih subvencija za svaki brod), pa bi se rješavanjem tog problema automatski uštedjelo upravo tih 1,5 milijarda kuna. Ovdje treba kazati da će u idućim godinama državnom proračunu na naplatu dolaziti 14 milijarda kuna brodograđevnih jamstava koje su već „isporučene“, samo je pitanje kako i koliko će ih Vlada moći platiti, a koliko prolongirati u dogovoru s bankama. Pri tome samo subvencije za Hrvatske željeznice iznose oko tri milijarde kuna, a nije vrag pa da se i ta kompanija ne može napraviti efikasnijom i da država uštedi barem pola milijarde kuna.

5 - PREVISOKE POVLAŠTENE MIROVINE Vratimo se sada na trenutak na problem mirovina. Nitko ne traži od Vlade da smanji penzije onima koji su ih zaradili na osnovi radnoga staža, nego da provede smanjenje najvećih povlaštenih mirovina, kao i da donese zakonske izmjene temeljem kojih saborski zastupnici i ministri više ne bi imali pravo na povlaštenu mirovinu, a pogotovo da mogu u povlaštenu mirovinu otići prije nego obični smrtnici, kao što je sada slučaj.

6 - PREVIŠE SABORSKIH ZASTUPNIKA Kad smo već kod saborskih zastupnika, ne bi bilo loše ni smanjiti njihov broj u Saboru, jer ih jedna trećina ionako služi samo kao nijema glasačka mašinerija. Ovdje bi se uštede kretale na razini od 30 do 50 milijuna kuna godišnje.

ZBROJ UŠTEDA

2,5 milijardi kuna godišnje za subvencije i državna jamstva

60 milijuna kuna na plaćama javnih službenika

30 - 50 milijuna na mirovinama

130 - 700 milijuna uštede u javnim poduzećima i lokalnoj upravi

UKUPNO - 2,74 DO 3,31 MILIJARDU KUNA

I Obama pita građane

Jadranka Kosor bi se sasvim sigurno mogla povesti primjerom Baracka Obame, predsjednika SAD-a koji je 2009. ustanovio „The President’s Save Award“ (u slobodnom prijevodu „Predsjednička nagradu za najbolju štednju“).

Obama se putem elektronskih medija obratio javnosti, posebno zaposlenima u državnoj i lokalnoj upravi, da daju svoje ideje i savjete kako najbolje uštedjeti proračunski novac. Za 2009. tu je nagradu dobila Nancy Fichtner za ideju racionalnijeg korištenja bolničkih lijekova, a na posebnoj internetskoj web-stranici se objavljuju svi prijedlozi koje Bijela Kuća zaprimi.

Slično je postupio i David Cameron, britanski premijer koji je zamolio državne službenike preko elektronskim medija i interneta da predlože načine za smanjenje proračuna, s tim da je već nakon nekoliko mjeseci predloženo više od 100.000 ideja kako uštediti u proračunu.

Naravno, većinom se tu radi o neprovedivim idejama, ali ipak se ispostavilo kako pojedini građani i državni službenici imaju itekako dobrih zamisli.

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Smanjite subvencije, ukinite neodržive općine i suvišne županije, riješite se viška zaposlenih, neka saborski zastupnici idu u mirovinu sa 65 godina, a njihov broj prepolovite... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘nemoćni’ ivan šuker tvrdi da se nigdje nije moglo ušparati ‘jer su svi protiv’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-08-26 18:34:17 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-08-27 18:54:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-08-26 20:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3305 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/08/26/Novosti/VLADA_SJEDNICA3-140509.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x524" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8255904 Threads: 3 Questions: 1701097331 Slow queries: 5077871 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112912738 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/buja-proracun-ministre-evo-kako-cete-ustedjeti-3-milijarde-kuna-109583 [printLink] => /vijesti/hrvatska/buja-proracun-ministre-evo-kako-cete-ustedjeti-3-milijarde-kuna-109583?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 462007 [name] => rebalans [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rebalans [link] => /tag/rebalans ) [1] => stdClass Object ( [id] => 280139 [name] => proračun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => proracun [link] => /tag/proracun ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Smanjite subvencije, ukinite neodržive općine i suvišne županije, riješite se viška zaposlenih, neka saborski zastupnici idu u mirovinu sa 65 godina, a njihov broj prepolovite... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘nemoćni’ ivan šuker tvrdi da se nigdje nije moglo ušparati ‘jer su svi protiv’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => BUJA PRORAČUN Ministre, evo kako ćete uštedjeti 3 milijarde kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-21-09-02-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/08/26/Novosti/VLADA_SJEDNICA3-140509.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/08/26/Novosti/VLADA_SJEDNICA3-140509.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Smanjite subvencije, ukinite neodržive općine i suvišne županije, riješite se viška zaposlenih, neka saborski zastupnici idu u mirovinu sa 65 godina, a njihov broj prepolovite...

Jadikovke premijerke Jadranke Kosor i Ivana Šukera, ministra financija, o tome da u proračunu jednostavno nema mjesta za rezanje rashoda nije u neskladu samo s činjeničnim stanjem nego i s Vladinim Programom gospodarskog oporavka. I ekonomski savjetnički tim Jadranke Kosor stalno Vladu podsjeća na taj program, prvenstveno na mjeru kojom se planira(lo) otpustiti 5000 zaposlenika u državnoj upravi.

Odgovarajući na pitanje o rješavanju viška zaposlenih u državnoj administraciji u idućoj godini, Ivan Šuker je u utorak na novinarskom brifingu neodređeno kazao da se na tome radi, ali ipak nije sigurno da će se to i provesti u 2010. No, jasno je da se ta mjera vjerojatno neće provesti jer je sljedeća godina izborna, a ipak treba misliti na „male glasačke listiće“. Mi ipak predlažemo ministru Šukeru kako uštedjeti i spasiti, barem dijelom, državni proračun.

1 - VIŠAK U ADMINISTRACIJI Smanjivanjem broja viška radnika smanjila bi se masa plaća za državnu upravu oko 60 milijuna kuna na godišnjoj razini (uz prosječnu neto plaću od šest tisuća kuna). Jadranka Kosor i Ivan Šuker stalno ističu, naime, da ne mogu smanjivati plaće i mirovine jer da to ne dopuštaju sindikati, te da tako nešto ne bi bilo pravedno. Činjenica je, međutim, da Vladu nitko i ne „terorizira“ da smanjuje plaće medicinskim sestrama, učiteljima, liječnicima i policajcima, nego se inzistira na tome da se smanji ukupna masa plaća, odnosno broj zaposlenih u birokraciji, koji guši proračun, a državnu upravu čini neefikasnom.

2 - VIŠAK U ŽUPANIJAMA, GRADOVIMA, OPĆINAMA Gotovo jednak višak broja zaposlenih postoji u jedinicama lokalne uprave i samouprave, u kojima birokracija broji oko 30 tisuća radnika. Proračun opće države (koji uključuje i javna poduzeća i lokalnu upravu) sasvim sigurno bi bio na dobitku kada bi se smanjio broj županija (ili ih pak ukinuli) i općina, no tu su zapreke ponajprije političke, jer ni jedna velika i mala stranka ne žele izgubiti svoje lokalno gumno na kojem gazduju i stvaraju „paralelnu“, nepotrebnu administraciju. No, otpuštanjem pet tisuća zaposlenih u jedinicama lokalne uprave smanjivanjem broja općina i županija uštedjelo bi se još 60 milijuna kuna.

3 - VIŠAK U JAVNIM PODUZEĆIMA Ipak, u odnosu na državnu i lokalnu upravu, još je veći broj viška radnika u javnim poduzećima, što nije izravno povezano s državnim proračunom, ali se neizravno odražava na budžet. Radi se o tome da prema relevantnim analizama u javnim tvrtkama radi u prosjeku dva puta više radnika nego u državnim poduzećima u zemljama EU-a, pa je očito kako je tamo potrebno provesti znatnu redukciju zaposlenih, kao što je počela raditi Financijska agencija. I na ovom planu je Vlada u svojemm Programu predvidjela otpuštanje pet posto zaposlenih u javnim poduzećima, odnosno pet tisuća radnika, što se još nije počelo događati, ali samo na tome bi javna poduzeća uštedjela oko 70 milijuna kuna (uz prosječnu plaću od sedam tisuća kuna). Ako bi se uzela u obzir istraživanja prema kojem u javnim tvrtkama ima u prosjeku 30 do 50 posto viška zaposlenih, tada bi se ta brojka popela na 350 do 700 milijuna kuna godišnje uštede.

4 - PREVELIKE SUBVENCIJE Ovo valja stalno spominjati u svjetlu gospodarskih i poljoprivrednih subvencija, čije je smanjivanje također predviđeno Vladinim programom oporavka. U Hrvatskoj već i vrapci na grani cvrkuću o poljoprivrednim subvencijama koje figuriraju kao socijalna pomoć, a treba priznati kako je Vlada u proračunu za 2010. krenula s njihovim smanjivanjem, ali se onda povukla nakon seljačkih prosvjeda, jer je u Banskim dvorima zavladala nestašica hrabrosti, a i HSS-u se nije dalo izgubiti dio svoje biračke baze. Poljoprivredne subvencije se ove godine kreću na razini od oko tri milijarde kuna, a tu bi se sigurno moglo uštedjeti 500 milijuna kuna. Tek treba vidjeti kako će se rješavati problem brodogradnje i Hrvatskih željeznica kao najvećih gutača subvencija, odnosno državnih jamstava koje sa stopostotnom sigurnošću dolaze na naplatu, ali situacija u HEP-u koji je u prvoj polovici godine ostvario 1,3 milijarde kuna profita dovoljno govori koliko se može „uštedjeti“ na lopovluku i malverzacijama. Na godišnjoj razini Hrvatska na ime državnih jamstava za brodogradnju potroši oko 1,5 milijarda kuna (bez 10-postotnih subvencija za svaki brod), pa bi se rješavanjem tog problema automatski uštedjelo upravo tih 1,5 milijarda kuna. Ovdje treba kazati da će u idućim godinama državnom proračunu na naplatu dolaziti 14 milijarda kuna brodograđevnih jamstava koje su već „isporučene“, samo je pitanje kako i koliko će ih Vlada moći platiti, a koliko prolongirati u dogovoru s bankama. Pri tome samo subvencije za Hrvatske željeznice iznose oko tri milijarde kuna, a nije vrag pa da se i ta kompanija ne može napraviti efikasnijom i da država uštedi barem pola milijarde kuna.

5 - PREVISOKE POVLAŠTENE MIROVINE Vratimo se sada na trenutak na problem mirovina. Nitko ne traži od Vlade da smanji penzije onima koji su ih zaradili na osnovi radnoga staža, nego da provede smanjenje najvećih povlaštenih mirovina, kao i da donese zakonske izmjene temeljem kojih saborski zastupnici i ministri više ne bi imali pravo na povlaštenu mirovinu, a pogotovo da mogu u povlaštenu mirovinu otići prije nego obični smrtnici, kao što je sada slučaj.

6 - PREVIŠE SABORSKIH ZASTUPNIKA Kad smo već kod saborskih zastupnika, ne bi bilo loše ni smanjiti njihov broj u Saboru, jer ih jedna trećina ionako služi samo kao nijema glasačka mašinerija. Ovdje bi se uštede kretale na razini od 30 do 50 milijuna kuna godišnje.

ZBROJ UŠTEDA

2,5 milijardi kuna godišnje za subvencije i državna jamstva

60 milijuna kuna na plaćama javnih službenika

30 - 50 milijuna na mirovinama

130 - 700 milijuna uštede u javnim poduzećima i lokalnoj upravi

UKUPNO - 2,74 DO 3,31 MILIJARDU KUNA

I Obama pita građane

Jadranka Kosor bi se sasvim sigurno mogla povesti primjerom Baracka Obame, predsjednika SAD-a koji je 2009. ustanovio „The President’s Save Award“ (u slobodnom prijevodu „Predsjednička nagradu za najbolju štednju“).

Obama se putem elektronskih medija obratio javnosti, posebno zaposlenima u državnoj i lokalnoj upravi, da daju svoje ideje i savjete kako najbolje uštedjeti proračunski novac. Za 2009. tu je nagradu dobila Nancy Fichtner za ideju racionalnijeg korištenja bolničkih lijekova, a na posebnoj internetskoj web-stranici se objavljuju svi prijedlozi koje Bijela Kuća zaprimi.

Slično je postupio i David Cameron, britanski premijer koji je zamolio državne službenike preko elektronskim medija i interneta da predlože načine za smanjenje proračuna, s tim da je već nakon nekoliko mjeseci predloženo više od 100.000 ideja kako uštediti u proračunu.

Naravno, većinom se tu radi o neprovedivim idejama, ali ipak se ispostavilo kako pojedini građani i državni službenici imaju itekako dobrih zamisli.

 

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/buja-proracun-ministre-evo-kako-cete-ustedjeti-3-milijarde-kuna-109583 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e6100142196c6686bcd5e8a08d1f7527490ca18 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=BUJA+PRORA%C4%8CUN+Ministre%2C+evo+kako+%C4%87ete+u%C5%A1tedjeti+3+milijarde+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbuja-proracun-ministre-evo-kako-cete-ustedjeti-3-milijarde-kuna-109583 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbuja-proracun-ministre-evo-kako-cete-ustedjeti-3-milijarde-kuna-109583 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Smanjite subvencije, ukinite neodržive općine i suvišne županije, riješite se viška zaposlenih, neka saborski zastupnici idu u mirovinu sa 65 godina, a njihov broj prepolovite... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘nemoćni’ ivan šuker tvrdi da se nigdje nije moglo ušparati ‘jer su svi protiv’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘nemoćni’ ivan šuker tvrdi da se nigdje nije moglo ušparati ‘jer su svi protiv’

BUJA PRORAČUN Ministre, evo kako ćete uštedjeti 3 milijarde kuna

Piše PSD.
26. kolovoza 2010. - 22:34

Smanjite subvencije, ukinite neodržive općine i suvišne županije, riješite se viška zaposlenih, neka saborski zastupnici idu u mirovinu sa 65 godina, a njihov broj prepolovite...

Jadikovke premijerke Jadranke Kosor i Ivana Šukera, ministra financija, o tome da u proračunu jednostavno nema mjesta za rezanje rashoda nije u neskladu samo s činjeničnim stanjem nego i s Vladinim Programom gospodarskog oporavka. I ekonomski savjetnički tim Jadranke Kosor stalno Vladu podsjeća na taj program, prvenstveno na mjeru kojom se planira(lo) otpustiti 5000 zaposlenika u državnoj upravi.

Odgovarajući na pitanje o rješavanju viška zaposlenih u državnoj administraciji u idućoj godini, Ivan Šuker je u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:09