StoryEditorOCM
Hrvatska‘okolnosti se mijenjaju‘

Beroš: Imamo osam potvrđenih slučajeva omikrona, četiri u Zagrebu i četiri u Splitu, moramo biti jako oprezni. Svima se sada preporučuje treća doza, ja ću je primiti u petak

Piše PSD.
15. prosinca 2021. - 11:13
Zagreb, 021221. NSK, Hrvatske bratske zajednice. 87. sjednica Vlade na kojoj se medju ostalim raspravljalo o aktualnoj situaciji vezanoj uz potres i korona virus. Predstavljene su i izmjene Zakona o zastiti pucanstva od zaraznih bolesti. Na fotografiji: Izjava Vilija Berosa nakon sjednice Vlade.Ranko Suvar/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti nakon sjednice Vlade.

Rekao je da imamo usporavanje pada broja zaraženih te se osvrnuo na slučajeve zaraze novim sojem. “Imamo osam potvrđenih slučajeva omikrona, četiri su u Zagrebu i četiri u Splitu”, kazao je Beroš, prenosi N1.

“Brzim testovima testirana je 681.000 osoba, 9814 je bilo pozitivno, određena im je samoizolacija”, kaže i dodaje: “U zdravstvenom sustavu testirano je 45.438 djelatnika, od toga 1115 je bilo pozitivno”, kaže.

“Broj bolesnika na respiratoru u 4. valu je veći nego u prethodnim valovima”, kaže Beroš.

'Ispričavam se ako sam zbunio javnost'

“Ispričavam se ako sam zbunio javnost. Kad se vršilo serološko testiranje odlučio sam dati svoju krv na analizu na antitijela i dati svoj doprinos. Ovo se ne može analizirati matematičkim modelima. Važno je znati dinamiku antitijela nakon raznih kombinacija da biste znali koliko ste zaštićeni. Time identificiramo humoralni imunitet, ali ne i stanični”, rekao je.

“Okolnosti se mijenjaju, stigao je omikron. Preporuke se mijenjaju iz dana u dan. Pretpostavlja se da je 44% zaraženih u Londonu sad već omikron. Rezultati su pokazali da cijepljenje s dvije doze nije dovoljno za zaštitu od nove varijante. Moja isprika ako sam doprinijeo zbunjivanju javnosti. Ali sad jasno želim reći – svima se preporučuje treća doza. Stoga ću ja, najvjerojatnije u petak, primiti i treću dozu”, zaključio je.

“Uvijek je najbolje kada netko ima dilemu da se obrati liječniku obiteljske medicine. Preporuke se mijenjaju i tome se treba prilagođavati. Preporuke se mijenjaju, ali za cjepivo, pogotovo zbog omikrona, je preporuka da se svi cijepe dodatnom dozom”, nastavio je Beroš.

'Nisam epidemiolog''

“Prošli tjedan sam govorio o bojazni o petom valu. Nisam epidemiolog i nemojte moje promišljanje shvatiti doslovno. Ali s obzirom na zbivanja u Britaniji, bojim se da ovo što govorite, ja osobno to sagledavam. Svaki dan gledamo osnovne epidemiološke elemente. Sretan sam što nemamo više omikron slučajeva, ali poslali smo 200 uzoraka na sekvenciranje.

Bitno je reći da su najbitnije osnovne epidemiološke mjere. To je posebno važno. Imamo ljeto na južnoj hemisferi, pitanje je što će se dogoditi kad virus dođe ovdje, gdje je zima. Ne znam što će se dogoditi, ali znam da moramo biti jako, jako, jako oprezni”, rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 12:25