stdClass Object ( [id] => 229110 [title] => Anton Kovačev: Objavit ćemo komu smo sve dali povoljne kredite s poticajnom kamatom [alias] => anton-kovacev-objavit-cemo-komu-smo-sve-dali-povoljne-kredite-s-poticajnom-kamatom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Najdulji hrvatski mandat došao je kraju. Anton Kovačev, čelnik Hrvatske banke za obnovu i razvitak, objavio je da se neće kandidirati za još jedan mandat jer nema jednodušnu podršku.

Kako se osjeća čovjek kad nakon 22 godine odlazi iz institucije koju je stvorio i uspješno vodio?

- Smatram da smo kolege i ja napravili odličan posao, izgradili smo stabilnu i zdravu banku i stvorili siguran oslonac za hrvatsko gospodarstvo, a svaki kraj znači i novi početak.

Jeste li upoznali Nadzorni odbor s namjerom da odete?

- Razgovarao sam o tome s predsjednikom NO-a Slavkom Linićem.

Prvi put ste se našli u središtu medijske i političke pozornosti. Smatrate li se metom ili kolateralnom žrtvom?

- Oboje.

Rekli ste da su rezultati HBOR-a izvrsni. Što je najvrjednije?

- Izgradili smo stabilnu, zdravu i međunarodno priznatu banku. Međunarodni ugled koji je HBOR stekao smatram velikim uspjehom. Moji kolege i ja smo jako puno truda ulagali u izgradnju odnosa s međunarodnim financijskim ustanovama. Isplatilo se. HBOR je danas poznat i priznat, a to nam omogućuje pribavljanje povoljnih sredstava. Osim toga, članovi smo i suosnivači niza međunarodnih financijskih udruženja preko kojih imamo mogućnost utjecaja na kreiranje financijskih politika, posebno u okvirima Europske unije.

Ministar Gordan Maras javno je tvrdio kako revizija 20 godina nije posjetila banku. Kako je to uopće moguće?

- HBOR prije svega posluje sukladno Zakonu o HBOR-u. Banka nije obveznik primjene propisa HNB-a, te isto tako kao i ostale državne razvojne banke, nije obveznik europske regulative o poslovanju kreditnih institucija. No, unatoč tome mi ih se pridržavamo jer to od nas zahtijevaju međunarodni kreditori, rejting agencije, međunarodno priznate revizorske kuće te uređena međunarodna tržišta kapitala na kojima kotiraju naši vrijednosni papiri. Državni ured za reviziju četrnaest je puta obavio reviziju našeg poslovanja i nakon svake revizije izražena su bezuvjetna mišljenja.

Godišnji financijski izvještaji i poslovanje HBOR-a svake godine prolaze i postupak revizije od međunarodno priznatih vanjskih neovisnih revizora. Od osnutka HBOR-a sva su izvješća revizora bila pozitivna. Revidirana izvješća podnose se Revizorskom odboru (koji čine pretežito vanjski članovi), Nadzornom odboru, Vladi i Saboru. Također, HBOR svake godine prolazi postupak ispitivanja od dviju rejting agencija: Moody’s i S&P radi utvrđivanja rejtinga. Po kreditnim linijama posebnih međunarodnih financijskih ustanova, obavlja se također kontrola korištenja sredstava što je predviđeno i ugovornim odredbama.

Do sada nitko od naših kreditora nije imao zamjerke na namjensko korištenje sredstava što potvrđuje činjenica da je HBOR samo u posljednjih pet godina preko posebnih financijskih ustanova pribavio gotovo dvije milijarde eura uz izuzetno povoljne uvjete.

Je li poslovanje HBOR-a transparentno? Može li lista plasmana biti javna?

- Poslovanje HBOR-a je javno i transparentno, a u Zakonu o HBOR-u je utvrđeno da se na poslovanje Banke odnosi i Zakon o kreditnim institucijama na temelju kojeg su podaci o klijentima zaštićeni bankarskom tajnom. Osim toga niti jedna državna razvojna banka u EU ne objavljuje sve podatke o svojim odobrenjima i korisnicima. HBOR nije izuzetak, dapače, većina razvojnih banaka ne objavljuje nikakve podatke o svojim klijentima.

Objava svih podataka mogla bi imati negativne posljedice za gospodarstvenike. Naime, njihovi konkurenti doznali bi podatke do kojih naši gospodarstvenici ne mogu doći i time bi bili dovedeni u nepovoljniji položaj. Kako bi se zadovoljio interes javnosti, a istodobno zaštitilo gospodarstvenike, razmatramo mogućnosti javne objave onih korisnika kojima je odobrena državna potpora sadržana u kreditu odobrenom uz poticajnu kamatnu stopu.

Kako komentirate tvrdnje da je HBOR godinama kreditirao podobne, ne pazeći na kriterije?

- Ovakve tvrdnje mogu dati samo oni koji nisu pročitali HBOR-ova financijska izvješća. HBOR je svih ovih godina poslovao u skladu sa zakonskim odredbama i najboljom bankarskom praksom, a potvrda tomu su izvrsni rezultati. Imamo zdravu bilancu, što potvrđuje i činjenica da je na kraju prošle godine udio dospjelih nenaplaćenih potraživanja iznosio samo 5,1 posto.

Jeste li donoseći odluke uvijek razmišljali o tome da moraju izdržati provjeru vremena?

- Pri svakom odobrenju kredita, a osobito dugoročnih koje HBOR pretežito odobrava, vremenske projekcije održivosti i isplativosti projekta su jedan od temelja za donošenje odluka. Kod dugoročnih kredita vremenska dimenzija igra značajnu ulogu i nosi značajan rizik jer unatoč svim analizama i procjenama, nemoguće je sagledati sve činjenice i okolnosti koje se naknadno mogu dogoditi. No, to je uobičajeni rizik banaka, osobito razvojnih koje među ostalim prate i najrizičnije dijelove poduzetništva, kao što su početnici i pronalazači.

Više od 32 tisuće odobrenih kredita očekivati je da ima i projekata koji nažalost nisu uspjeli i postoje odluke za koje sada, s vremenskim odmakom, mogu reći da nismo trebali donijeti. No, to je rizik posla, ali da smo dobro procjenjivali rizike, potvrđuje nesporna činjenica - od 1992. do sada, od ukupne kreditne aktivnosti koja iznosi 82 milijarde kuna otpisano je samo 0,4 posto potraživanja odnosno 336 milijuna kuna.

Koliko je HBOR ukupno plasirao uspjelih, a koliko loših kredita?

- Ukupna poslovna aktivnost HBOR-a iznosi 123 milijarde kuna, od toga se na kreditnu aktivnost odnosi oko 82 milijarde kuna. Trenutno tzv. živućih kredita ima 25 milijardi kuna, od čega se 84,4 posto nalazi u rizičnoj skupini A (potpuno nadoknadivi plasmani), a u B (djelomično nadoknadivi) i C (nenadoknadivi) skupini 15,6 posto.

HBOR se u ispravcima vrijednosti i rezervacijama rukovodi istim propisima i kriterijima kao i poslovne banke, štoviše HBOR ima konzervativniji pristup pri ocjeni rizičnosti plasmana pa tako naši plasmani u skupni C ne predstavljaju potpuno nenaplative plasmane budući da za njih postoje osiguranja i mogućnost naplate. Jedan od osnovnih razloga zašto nam je udio „loših“ kredita niži nego kod poslovnih banaka, jest i činjenica da HBOR nije pratio sektore koji su najviše pogođeni - građevinu i trgovinu.

Kako tumačite porast odobrenih kredita za investicije kad je opći dojam da nitko ne želi ulagati?

- Upravo je taj „opći dojam“ jedan od razloga zašto se nalazimo u ovakvoj situaciji. Okruženi smo negativnim pričama, stvara se negativno ozračje. A u takvom ozračju čak i oni koji dobro posluju teško se odlučuju na nove investicije. Gospodarska situacija nije jednostavna, ali ne možemo sjediti i očekivati da netko drugi riješi naše probleme. I evo, HBOR može potvrditi da takvih poduzetnika ima, u prošloj godini udio investicijskih kredita došao je na razinu 2007. – pred krizne godine.

Prije krize vodila se kampanja protiv HBOR-a, ali čini se da je baš u krizi banka opravdala smisao postojanja?

- Više puta se vodila kampanja protiv HBOR-a i govorilo da Hrvatskoj više ne treba razvojna banka. No, kriza je pokazala veliki značaj razvojnih banaka u svijetu i Europi, pa tako i u Hrvatskoj. U kriznim okolnostima razvojne banke itekako mogu pomoći gospodarstvu. HBOR nije konkurencija poslovnim bankama, većinu svojih programa radimo u suradnji s njima, ali od njih očekujem još veću potporu u poticanju gospodarstva i spašavanju radnih mjesta.

Dio struke smatra da je HBOR propustio priliku profilirati se u izvoznu banku. Je li to potrebno?

- HBOR je izvozna banka već 15 godina i obavlja poslove osiguranja izvoza od komercijalnih i političkih rizika, a ima i posebne programe kreditiranja izvoza i izdavanja garancija namijenjenih isključivo izvoznicima. Razvili smo potpuno jednak sustav financijske potpore izvoznicima kakve imaju i druge izvozne banke i izvozno-kreditne agencije.

Na prošloj sjednici izvijestili smo NO o HBOR-ovim ostvarenjima u poticanju izvoza. Smatram da su to vrlo dobri rezultati jer smo samo u posljednje dvije godine izvoznike podržali s više od 20 milijardi kuna. Za Hrvatsku su to značajne brojke, a ako se želi više to znači i veće rizike i veće gubitke.

Najavili ste ostanak u bankarskom sektoru. Ponuda sigurno imate?

- Zasigurno ću ostati u financijskom sektoru. Imam već dosta ponuda i iz Hrvatske i inozemstva. Odvagnut ću koja od njih mi je najpovoljnija i onda donijeti odluku.

Planirate li se ponovno, nakon duge pauze, politički aktivirati?

- Ne, ne planiram se baviti politikom. Ja sam se posljednjih petnaest godina posvetio bankarstvu i s tim se namjeravam i dalje baviti.

Dražen Gudić

Radili smo kao Nijemci

Je li politika utjecala na rad banke?
- Mislim da brojke koje sam malo prije spomenuo najbolje pokazuju kako se u HBOR-u radilo i radi. Moram priznati da je politika imala utjecaj na rad banke u početnim godinama, što je bilo i za očekivati ako znamo da su to ratne godine, no s godinama je taj utjecaj bivao sve manji. U tom početnom razdoblju svoju dužnost saborskog zastupnika sam koristio kako taj utjecaj politike ne bi bio prevladavajući i u to vrijeme smo također radili po strogim bankarskim principima, po iskustvu njemačke razvojne banke KfW-a.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-03-17 09:38:37 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-03-17 19:27:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-03-17 19:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6159 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/03/17/Novosti/kovacev00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8278102 Threads: 4 Questions: 1703644940 Slow queries: 5086151 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112970613 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/anton-kovacev-objavit-cemo-komu-smo-sve-dali-povoljne-kredite-s-poticajnom-kamatom-229110 [printLink] => /vijesti/hrvatska/anton-kovacev-objavit-cemo-komu-smo-sve-dali-povoljne-kredite-s-poticajnom-kamatom-229110?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 214900 [name] => antonkovačev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antonkovacev [link] => /tag/antonkovacev ) [1] => stdClass Object ( [id] => 217718 [name] => hbor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hbor [link] => /tag/hbor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Anton Kovačev: Objavit ćemo komu smo sve dali povoljne kredite s poticajnom kamatom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-03-18-59-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/17/Novosti/kovacev00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/17/Novosti/kovacev00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}Najdulji hrvatski mandat došao je kraju. Anton Kovačev, čelnik Hrvatske banke za obnovu i razvitak, objavio je da se neće kandidirati za još jedan mandat jer nema jednodušnu podršku.

Kako se osjeća čovjek kad nakon 22 godine odlazi iz institucije koju je stvorio i uspješno vodio?

- Smatram da smo kolege i ja napravili odličan posao, izgradili smo stabilnu i zdravu banku i stvorili siguran oslonac za hrvatsko gospodarstvo, a svaki kraj znači i novi početak.

Jeste li upoznali Nadzorni odbor s namjerom da odete?

- Razgovarao sam o tome s predsjednikom NO-a Slavkom Linićem.

Prvi put ste se našli u središtu medijske i političke pozornosti. Smatrate li se metom ili kolateralnom žrtvom?

- Oboje.

Rekli ste da su rezultati HBOR-a izvrsni. Što je najvrjednije?

- Izgradili smo stabilnu, zdravu i međunarodno priznatu banku. Međunarodni ugled koji je HBOR stekao smatram velikim uspjehom. Moji kolege i ja smo jako puno truda ulagali u izgradnju odnosa s međunarodnim financijskim ustanovama. Isplatilo se. HBOR je danas poznat i priznat, a to nam omogućuje pribavljanje povoljnih sredstava. Osim toga, članovi smo i suosnivači niza međunarodnih financijskih udruženja preko kojih imamo mogućnost utjecaja na kreiranje financijskih politika, posebno u okvirima Europske unije.

Ministar Gordan Maras javno je tvrdio kako revizija 20 godina nije posjetila banku. Kako je to uopće moguće?

- HBOR prije svega posluje sukladno Zakonu o HBOR-u. Banka nije obveznik primjene propisa HNB-a, te isto tako kao i ostale državne razvojne banke, nije obveznik europske regulative o poslovanju kreditnih institucija. No, unatoč tome mi ih se pridržavamo jer to od nas zahtijevaju međunarodni kreditori, rejting agencije, međunarodno priznate revizorske kuće te uređena međunarodna tržišta kapitala na kojima kotiraju naši vrijednosni papiri. Državni ured za reviziju četrnaest je puta obavio reviziju našeg poslovanja i nakon svake revizije izražena su bezuvjetna mišljenja.

Godišnji financijski izvještaji i poslovanje HBOR-a svake godine prolaze i postupak revizije od međunarodno priznatih vanjskih neovisnih revizora. Od osnutka HBOR-a sva su izvješća revizora bila pozitivna. Revidirana izvješća podnose se Revizorskom odboru (koji čine pretežito vanjski članovi), Nadzornom odboru, Vladi i Saboru. Također, HBOR svake godine prolazi postupak ispitivanja od dviju rejting agencija: Moody’s i S&P radi utvrđivanja rejtinga. Po kreditnim linijama posebnih međunarodnih financijskih ustanova, obavlja se također kontrola korištenja sredstava što je predviđeno i ugovornim odredbama.

Do sada nitko od naših kreditora nije imao zamjerke na namjensko korištenje sredstava što potvrđuje činjenica da je HBOR samo u posljednjih pet godina preko posebnih financijskih ustanova pribavio gotovo dvije milijarde eura uz izuzetno povoljne uvjete.

Je li poslovanje HBOR-a transparentno? Može li lista plasmana biti javna?

- Poslovanje HBOR-a je javno i transparentno, a u Zakonu o HBOR-u je utvrđeno da se na poslovanje Banke odnosi i Zakon o kreditnim institucijama na temelju kojeg su podaci o klijentima zaštićeni bankarskom tajnom. Osim toga niti jedna državna razvojna banka u EU ne objavljuje sve podatke o svojim odobrenjima i korisnicima. HBOR nije izuzetak, dapače, većina razvojnih banaka ne objavljuje nikakve podatke o svojim klijentima.

Objava svih podataka mogla bi imati negativne posljedice za gospodarstvenike. Naime, njihovi konkurenti doznali bi podatke do kojih naši gospodarstvenici ne mogu doći i time bi bili dovedeni u nepovoljniji položaj. Kako bi se zadovoljio interes javnosti, a istodobno zaštitilo gospodarstvenike, razmatramo mogućnosti javne objave onih korisnika kojima je odobrena državna potpora sadržana u kreditu odobrenom uz poticajnu kamatnu stopu.

Kako komentirate tvrdnje da je HBOR godinama kreditirao podobne, ne pazeći na kriterije?

- Ovakve tvrdnje mogu dati samo oni koji nisu pročitali HBOR-ova financijska izvješća. HBOR je svih ovih godina poslovao u skladu sa zakonskim odredbama i najboljom bankarskom praksom, a potvrda tomu su izvrsni rezultati. Imamo zdravu bilancu, što potvrđuje i činjenica da je na kraju prošle godine udio dospjelih nenaplaćenih potraživanja iznosio samo 5,1 posto.

Jeste li donoseći odluke uvijek razmišljali o tome da moraju izdržati provjeru vremena?

- Pri svakom odobrenju kredita, a osobito dugoročnih koje HBOR pretežito odobrava, vremenske projekcije održivosti i isplativosti projekta su jedan od temelja za donošenje odluka. Kod dugoročnih kredita vremenska dimenzija igra značajnu ulogu i nosi značajan rizik jer unatoč svim analizama i procjenama, nemoguće je sagledati sve činjenice i okolnosti koje se naknadno mogu dogoditi. No, to je uobičajeni rizik banaka, osobito razvojnih koje među ostalim prate i najrizičnije dijelove poduzetništva, kao što su početnici i pronalazači.

Više od 32 tisuće odobrenih kredita očekivati je da ima i projekata koji nažalost nisu uspjeli i postoje odluke za koje sada, s vremenskim odmakom, mogu reći da nismo trebali donijeti. No, to je rizik posla, ali da smo dobro procjenjivali rizike, potvrđuje nesporna činjenica - od 1992. do sada, od ukupne kreditne aktivnosti koja iznosi 82 milijarde kuna otpisano je samo 0,4 posto potraživanja odnosno 336 milijuna kuna.

Koliko je HBOR ukupno plasirao uspjelih, a koliko loših kredita?

- Ukupna poslovna aktivnost HBOR-a iznosi 123 milijarde kuna, od toga se na kreditnu aktivnost odnosi oko 82 milijarde kuna. Trenutno tzv. živućih kredita ima 25 milijardi kuna, od čega se 84,4 posto nalazi u rizičnoj skupini A (potpuno nadoknadivi plasmani), a u B (djelomično nadoknadivi) i C (nenadoknadivi) skupini 15,6 posto.

HBOR se u ispravcima vrijednosti i rezervacijama rukovodi istim propisima i kriterijima kao i poslovne banke, štoviše HBOR ima konzervativniji pristup pri ocjeni rizičnosti plasmana pa tako naši plasmani u skupni C ne predstavljaju potpuno nenaplative plasmane budući da za njih postoje osiguranja i mogućnost naplate. Jedan od osnovnih razloga zašto nam je udio „loših“ kredita niži nego kod poslovnih banaka, jest i činjenica da HBOR nije pratio sektore koji su najviše pogođeni - građevinu i trgovinu.

Kako tumačite porast odobrenih kredita za investicije kad je opći dojam da nitko ne želi ulagati?

- Upravo je taj „opći dojam“ jedan od razloga zašto se nalazimo u ovakvoj situaciji. Okruženi smo negativnim pričama, stvara se negativno ozračje. A u takvom ozračju čak i oni koji dobro posluju teško se odlučuju na nove investicije. Gospodarska situacija nije jednostavna, ali ne možemo sjediti i očekivati da netko drugi riješi naše probleme. I evo, HBOR može potvrditi da takvih poduzetnika ima, u prošloj godini udio investicijskih kredita došao je na razinu 2007. – pred krizne godine.

Prije krize vodila se kampanja protiv HBOR-a, ali čini se da je baš u krizi banka opravdala smisao postojanja?

- Više puta se vodila kampanja protiv HBOR-a i govorilo da Hrvatskoj više ne treba razvojna banka. No, kriza je pokazala veliki značaj razvojnih banaka u svijetu i Europi, pa tako i u Hrvatskoj. U kriznim okolnostima razvojne banke itekako mogu pomoći gospodarstvu. HBOR nije konkurencija poslovnim bankama, većinu svojih programa radimo u suradnji s njima, ali od njih očekujem još veću potporu u poticanju gospodarstva i spašavanju radnih mjesta.

Dio struke smatra da je HBOR propustio priliku profilirati se u izvoznu banku. Je li to potrebno?

- HBOR je izvozna banka već 15 godina i obavlja poslove osiguranja izvoza od komercijalnih i političkih rizika, a ima i posebne programe kreditiranja izvoza i izdavanja garancija namijenjenih isključivo izvoznicima. Razvili smo potpuno jednak sustav financijske potpore izvoznicima kakve imaju i druge izvozne banke i izvozno-kreditne agencije.

Na prošloj sjednici izvijestili smo NO o HBOR-ovim ostvarenjima u poticanju izvoza. Smatram da su to vrlo dobri rezultati jer smo samo u posljednje dvije godine izvoznike podržali s više od 20 milijardi kuna. Za Hrvatsku su to značajne brojke, a ako se želi više to znači i veće rizike i veće gubitke.

Najavili ste ostanak u bankarskom sektoru. Ponuda sigurno imate?

- Zasigurno ću ostati u financijskom sektoru. Imam već dosta ponuda i iz Hrvatske i inozemstva. Odvagnut ću koja od njih mi je najpovoljnija i onda donijeti odluku.

Planirate li se ponovno, nakon duge pauze, politički aktivirati?

- Ne, ne planiram se baviti politikom. Ja sam se posljednjih petnaest godina posvetio bankarstvu i s tim se namjeravam i dalje baviti.

Dražen Gudić

Radili smo kao Nijemci

Je li politika utjecala na rad banke?
- Mislim da brojke koje sam malo prije spomenuo najbolje pokazuju kako se u HBOR-u radilo i radi. Moram priznati da je politika imala utjecaj na rad banke u početnim godinama, što je bilo i za očekivati ako znamo da su to ratne godine, no s godinama je taj utjecaj bivao sve manji. U tom početnom razdoblju svoju dužnost saborskog zastupnika sam koristio kako taj utjecaj politike ne bi bio prevladavajući i u to vrijeme smo također radili po strogim bankarskim principima, po iskustvu njemačke razvojne banke KfW-a.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/anton-kovacev-objavit-cemo-komu-smo-sve-dali-povoljne-kredite-s-poticajnom-kamatom-229110 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=197b676e075221980e5a3bc8353e4df225dd0cf7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Anton+Kova%C4%8Dev%3A+Objavit+%C4%87emo+komu+smo+sve+dali+povoljne+kredite+s+poticajnom+kamatom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fanton-kovacev-objavit-cemo-komu-smo-sve-dali-povoljne-kredite-s-poticajnom-kamatom-229110 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fanton-kovacev-objavit-cemo-komu-smo-sve-dali-povoljne-kredite-s-poticajnom-kamatom-229110 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaekskluzivno

Anton Kovačev: Objavit ćemo komu smo sve dali povoljne kredite s poticajnom kamatom

Piše PSD.
17. ožujka 2014. - 20:50
Najdulji hrvatski mandat došao je kraju. Anton Kovačev, čelnik Hrvatske banke za obnovu i razvitak, objavio je da se neće kandidirati za još jedan mandat jer nema jednodušnu podršku.

Kako se osjeća čovjek kad nakon 22 godine odlazi iz institucije koju je stvorio i uspješno vodio?

- Smatram da smo kolege i ja napravili odličan posao, izgradili smo stabilnu i zdravu banku i stvorili siguran oslonac za hrvatsko gospodarstvo, a svaki kraj znači i novi početak.

Jeste li upoznali Nadzorni odbor s namjerom da odete?

- Razgovarao sam o tome s predsjednikom NO-a Slavkom Linićem.

Prvi put ste se našli u središtu medijske i političke pozornosti. Smatrate li se metom ili kolateralnom žrtvom?

- Oboje.

Rekli ste da su rezultati HBOR-a izvrsni. Što je najvrjednije?

- Izgradili smo...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 05:18