Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Crna kronikaslučaj marina šalova

Za ubojstvo osuđen, a za dilanje oslobođen: na sudu ga branio poznati splitski odvjetnik, evo kako je izbjegao novu kaznu zatvora

Piše Vladimir Urukalo
21. veljače 2020. - 12:43
Sa suđenja Marinu Šalovu za ubojstvo Tomislava Jurića Grgića u Dogradama kod Trogira 2016.Paun Paunović/ HANZA MEDIA

Dok čeka hoće li mu postati pravomoćna presuda od četiri godine i 10 mjeseci zatvora na koju je osuđen zbog ubojstva Tomislava Jurića Grgića (33) iz Solina, 24-godišnji Marin Šalov iz Marine kraj Trogira dočekao je pravomoćnu oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu po kojoj nije kriv za organiziranje dilanja amfetamina.

Optužnica ODO-a ga je teretila da je od svibnja do srpnja 2016. godine nabavljao drogu, u obiteljskoj kući u Marini je prepakiravao i dalje davao Mirku Milovcu da je prodaje, što je on i radio preko Marka Ivančeva.

Šverc oružja

Zagrebački sud potvrdio je presudu Milovcu koji je osuđen na devet mjeseci zatvora te još devet mjeseci koje neće izdržavati ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Ivančev će, pak, u zatvoru biti 10 mjeseci, a isto toliko mjeseci neće provesti iza rešetaka ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Na novinske stupce Šalov je dospio u prosincu prošle godine kada je nizozemska policija objavila da ga je zajedno s bratom Markom (33) uhitila kao člana osmeročlane organizirane skupine švercera oružja. Nizozemci su tada objavili da se oružje preko posrednika prodavalo pripadnicima kriminalnog miljea u Nizozemskoj i da je korišteno u nizu obračuna.

Crno tržište su opskrbljivali oružjem, među kojim je bilo najviše popularnih pištolja marke CZ Škorpion, dijelovima oružja, pripadajućom opremom i municijom. U pretragama kuća i automobila uz oružje je nađena i ilegalna pirotehnika i opojne droge.

Šalova je u ovom predmetu organiziranja dilanja amfetamina branio odvjetnik Jadran Franceschi, koji je naveo da je njegov branjenik doživio prometnu nesreću te je operiran i pušten iz bolnice u ožujku 2016. godine, a da mu je šipka iz noge izvađena u lipnju iste godine. Zbog toga, napomenuo je na sudu, ne može samostalno hodati ni voziti automobil.

Također, istaknuo je i da pretragom obiteljske kuće nisu pronađeni nikakvi predmeti koji bi upozoravali na distribuciju droge, a nije nađena ni droga. Također, ni jedan od razgovora snimljenih pri nadzoru mobitela ne ukazuje da je on nabavljao drogu.

Šalov je kazao da je poznavao samo Milovca, no da nisu imali nikakve povezanosti s drogom, a to je potvrdio i Milovac. Županijski sud zaključuje da su postojali telefonski kontakti, no da oni ne potvrđuju nedvojbeno da se radilo o trgovini drogom jer se u njima govori o naručivanju hrane, a nigdje se ne spominje droga.

Potvrđeni su svi navodi obrane, a posebice činjenica koju je isticala obrana vezano za zdravstveno stanje Marina Šalova.•

#MARIN ŠALOV#DILANJE

Izdvojeno