stdClass Object ( [id] => 469521 [title] => Veliki preokret u slučaju Hrvata koji je pao u Južnoj Americi sa 1,2 kg kokaina: Nakon prijtnji smrću meni i mojoj obitelji pristao sam na nezamislivo... [alias] => veliki-preokret-u-slucaju-hrvata-koji-je-pao-u-juznoj-americi-sa-1-2-kg-kokaina-nakon-prijtnji-smrcu-meni-i-mojoj-obitelji-pristao-sam-na-nezamislivo [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mirko Novaković, danas 26-godišnjak iz Višnjevca kod Osijeka, trebao bi najkasnije za dva mjeseca stupiti na hrvatsko tlo, prvi put nakon nešto duže od šest godina, koliko je proteklo otkad se sa zagrebačkog aerodroma Pleso, s danas 27-godišnjim Domagojem Toblerom iz Josipovca, zaputio prema Paragvaju.

Od kuće je otišao 4. siječnja 2011., kazavši roditeljima da ide u Zagreb raditi, a dva dana kasnije on i Domagoj sletjeli su u Paragvaj, iz kojega se do danas nisu vratili. Naime, samo šest dana kasnije, dok su se u Zračnoj luci “Silvio Pettirossi” u Luqueu, predgrađu glavnog paragvajskog grada Asunciona, spremali ukrcati u avion koji ih je trebao vratiti u Europu, obojicu će zbog sumnje da krijumčare drogu uhititi paragvajska policija. Već tri dana kasnije vijest o njihovom uhićenju s paragvajskih portala prenesena je u hrvatskim medijima, piše Jutarnji list.

“Dvojica Hrvata - Domagoj Tobler (21), zvani Domba, i Mirko Novaković (20), obojica iz Osijeka - uhićeni su u paragvajskoj zračnoj luci “Silvio Pettirossi” zbog šverca kapsula punjenih kokainom u želucima, javio je tada paragvajski portal abc.com.py. Krijumčarski dvojac uhićen je tijekom nadzora putnika pri ukrcaju u zrakoplov u zračnoj luci, kad su ih agenti paragvajske agencije za borbu protiv narkotika (Senad) izdvojili. Fluoroskopskim pregledom želuca, kod obojice pronađene kapsule punjene kokainom, o čemu su izvijestili državnog tužitelja Javiera Ibarru. On je naredio pritvor za “dvojicu Europljana.

- U satima koji su uslijedili, iz probavnog trakta Domagoja Toblera izašlo je 25 kapsula s ukupno 350 grama kokaina. Kod drugog uhićenika Mirka Novakovića, došlo je do probavnih komplikacija i dio kapsula zadržao se dulje u tijelu, zbog čega je podvrgnut laparoskopiji, a šest je kapsula moralo biti izvučeno kroz usta, pisao je abc.com.py. Osječani Tobler i Novaković prve su takozvane “mule” iz Hrvatske uhićene u Paragvaju. “’Mula’ je naziv za osobe koje krijumčare narkotike gutanjem ili skrivanjem u tjelesnim šupljinama.

Pravo žalbe

Obitelj i prijatelji nisu ih vidjeli punih šest godina, od onoga dana kada su iz svojih kuća otišli u “Zagreb”. No, Mirka bi njegovi uskoro napokon mogli vidjeti. On je, naime, pred Vrhovnim sudom Paragvaja uložio žalbu na presudu, tražeći pritom da mu se omogući izručenje u Hrvatsku kako bi u svojoj zemlji odslužio dosuđenu kaznu. Najviši paragvajski sud njegovoj je žalbi udovoljio, a slijedom toga tamošnje Ministarstvo pravosuđa, u lipnju prošle godine, donijelo je rješenje da se Novakoviću omogući izručenje u Hrvatsku. No, trebalo je proći još pola godine da se to i formalno obradi te pošalje nadležnom sudu u Hrvatskoj, u ovom slučaju Županijskom sudu u Osijeku, koji je 17. siječnja 2017. donio rješenje kojim Hrvatska preuzima na sebe obvezu da će Novaković ostatak zatvorske kazne odraditi u svojoj domovini.

- Presuda je još uvijek nepravomoćna i tako će biti dok je Novaković ne dobije u zatvoru u Paragvaju i potpiše. Tek tada ona postaje pravomoćna i onda počinje procedura njegova izručenja hrvatskim vlastima. Pod pretpostavkom da se na nju nitko neće žaliti, sve ovo trebalo bi biti provedeno u narednih mjesec i pol do dva mjeseca, nakon čega bi osuđenik došao u Hrvatsku i bio predan našim pravosudnim tijelima, koja će potom odlučiti u kojem će zatvoru služiti ostatak kazne, rekao je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Kako bi do toga došlo, naše Ministarstvo pravosuđa moralo je prema međunarodnom ugovoru prihvatiti sve uvjete paragvajskog Ministarstva pravosuđa, pa tako i presudu, onako kako je u cijelosti donesena, iako je u Hrvatskoj maksimalna propisana kazna za istovrsna kaznena djela 12 godina zatvora. No, Paragvajci su inzistirali na provedbi svoje presude od 18 godina zatvora, pa tako i uvjeta da prijevremeni, odnosno uvjetni otpust i izlazak na slobodu ne može tražiti prije 14. siječnja 2023., kada se navršava 12 godina od njegova zatvaranja. Tada će Novaković moći tražiti uvjetni otpust.

- Ma, samo da on nama dođe u Hrvatsku pa da ga možemo posjećivati. Proći će i tih šest godina nekako, izdržat će valjda. Ako je izdržao tamo, sigurni smo da će i ovdje, rekla nam je jedna njegova rođakinja koja se raduje povratku Mirka Novakovića u Hrvatsku. Bez obzira na to što je učinio i za što je osuđen, on je ipak njezin rođak. O osjećajima zbog skorog povratka sina i brata htjeli smo razgovarati i s njegovim roditeljima, bratom i sestrama, no nismo u tome uspjeli. Roditelje nismo zatekli kod kuće, iako smo u više navrata dolazili do njih, a ostala njihova djeca ne žive više s njima.

- Jedna kćerka im se udala, druga je otišla raditi u Švicarsku, a najstariji sin u Njemačku. Što će... Morali su. Mirkovi roditelji su oboje nezaposleni, a njegov šestogodišnji boravak u zatvoru financijski ih je iscrpio, jer su mu morali pomagati da bi preživio. Zato su brat i sestra otišli van raditi, kako bi i oni mogli pomoći i Mirku, ali i mami i tati, ispričao nam je jedan obiteljski prijatelj.

S Mirkom se, kaže, redovito dopisuje preko Facebooka. Njih su dvojica bili dugogodišnji prijatelji i prije svih ovih događaja, a njegovo odsustvo i boravak u zatvoru ništa nisu promijenili.

- Svaki drugi dan se dopisujemo preko Facea. Ovisi o tome ima li tamo signala i slično. Ali, i to mora platiti. Kako bi mogao na internet, mora im dati 200 dolara mjesečno. Kako mu je? A kako će biti u zatvoru, i to još u stranoj zemlji. Nikako. Žali se na uvjete, sam je u jednoj skučenoj sobici, u kojoj mu je i WC. Zbog svega se ne osjeća dobro, ali sve vrijeme ga je držala nada da će mu žalba biti pozitivno riješena te kako će mu omogućiti da kaznu odsluži u Hrvatskoj. Sada je to napokon dočekao pa je i malo bolje raspoložen. Evo, izgleda da je već našao i djevojku ovdje, smije se ovaj Mirkov prijatelj.

Skupljanje novca

Njegov prijatelj kaže da nitko od njih nije znao ni gdje je otišao, ni zašto je to učinio. Sve ih je šokirala vijest o uhićenju.

- Nije bio taj tip. Droga ga nikada nije zanimala. To ni ne spominjemo kada se dopisujemo. Ja ne pitam, a on vjerojatno ne želi o tome preko Facea - kaže nam taj mladić.

- Najčešće piše kako mu svi nedostajemo, obitelj, brat, sestre, prijatelji, naš zrak, naša klima. Ma jedva čeka da se vrati, iako u zatvor. Samo neka je hrvatski. Obitelj ga od tada nije vidjela. Skupljali su novac kako god su znali samo da bi mu mogli poslati da bi preživio. Iscrpilo je to i njih, ali, naravno, da im nije žao. Štoviše, sretni su da su mu mogli pomoći- kazao je Mirkov prijatelj, koji je jedini od cijeloga društva ostao u Hrvatskoj. Svi su se rasuli po svijetu u potrazi za poslom i boljim životom.

Novakovićevi i Toblerovi najbliži od početka te 2011. proživljavaju neviđenu dramu. Mirkovi roditelji osječkoj su policiji 15. siječnja 2011. prijavili sinov nestanak, jer im se nije javljao na pozive, a istoga su dana doznali gdje je i što se s njime događa.

- Nikada, baš nikada ga ne bih povezao s drogom. Pa, poznajemo se cijeli život, družili smo se, izlazili zajedno i znam da nikada nije konzumirao ništa od narkotika, a kamoli da bi imao nekog većeg posla s njima -  ispričao je tada novinarima jedan prijatelj uhićenog dvojca.

Roditelji nisu imali pojma da su im sinovi otišli na drugi kontinent, no znali su da njih dvojica za taj put, a pogotovo za kupnju i šverc droge novca nisu imali. Svima je bilo jasno da ih je tamo netko poslao. Paragvajska policija se, pak, iščuđavala činjenici što su za “mule” angažirani mladi Europljani, jer su za te poslove veliki narkodileri uglavnom angažirali mladiće i djevojke iz južnoameričkih zemalja, one koji su živjeli na društvenom i socijalnom rubu ta su za “sitne pare” pristajali prenositi drogu u svome tijelu. Vijesti iz Paragvaja bile su zastrašujuće, a obitelji su se najviše zabrinule zbog toga hoće li njih dvojica preživjeti za život opasne paragvajske zatvore, u kojima se umire i zbog običnih tenisica. Ipak, dio njih nadao se da je riječ o nekoj pogreški, kako će se utvrditi drugačiji slijed događaja i da će Novaković i Tobler biti pušteni na slobodu. To se, međutim, nije dogodilo. Na presudu su čekali gotovo tri godine, a onda im je u studenome 2013. godine pravomoćno dosuđeno svakome po 18 godina zatvora zbog neovlaštenog posjedovanja i trgovine 1,2 kg kokaina koji su u Europu, najvjerojatnije u Francusku, pokušali prošvercati tako da su progutali kapsule u kojima se nalazila droga. Mirko je u sebi imao 44, a Domagoj 25 kapsula. Droga bi na ilegalnom europskom tržištu vrijedila pola milijuna eura.

Naivan i glup

Mirko i Domagoj svoju su muku, pak, podijelili s hrvatskim novinarom Krešimirom Ragužem te fotoreporterom i snimateljem Zoranom Marinovićem, koji su ih prije par godina posjetili u paragvajskom zatvoru. Obojica su tada izrazili kajanje zbog onoga što su učinili, ali naručitelje nikada nisu otkrili. Ni medijima, ni pred sudom. A u Paragvaju ih je čekala osjetno blaža kazna, možda čak i automatska sloboda da su im izrecitirali imena ljudi koji su ih u tamo poslali te onih od kojih su drogu preuzeli. No, strah od odmazde bio je jači od izgovaranja njihovih imena.

- Pogriješio sam. Ne toliko svojom krivnjom, ali pogriješio sam. Smatram se žrtvom, jer sam ovdje završio na prevaru. Ispao sam naivan i glup, vjerovao sam nekome kome nisam trebao - rekao je Mirko našim kolegama, a onda i opisao kako je sve počelo.

- Nisam bio svjestan toga što radim kada sam krenuo ovamo. Pogotovo kada sam stavio kokain u sebe. Ponude ti nešto što ne možeš odbiti, a kasnije, kada odbiješ, kažu da ne možeš, jer sada sve znaš. Moraš napraviti to i to. Kad sam se počeo praviti da više ne mogu, pokazao mi je pištolj. Povratio sam nekoliko komada pa su zvali ljude iz Hrvatske i Europe, opet izvadili pištolj, počeli prijetiti da će nauditi mojoj obitelji, djevojci, prijateljima... Bilo je dovoljno kada su mi spomenuli mlađe sestre, koje jako volim. Znaju gdje živim i bilo me strah za obitelj, nisam htio riskirati i pristao sam na to pa kako završi - ispričao je Mirko, kojega je tada bilo strah od povratka u Hrvatsku.

- Možda misle da ja ovdje surađujem, da ću reći sve što znam, rekao je, dodavši i kako je svjestan da to što se kaje možda nije utjeha nekom roditelju čije se dijete drogira.

Muka u tamnici

Osim njega i Domagoja, nitko drugi nije došao pred lice pravde, pa je, pretpostavljamo, i strah od povratka u Hrvatsku iščezao. No, vjerojatno ga muči isto ono što ga je mučilo i u prvim danima boravka u paragvajskoj tamnici.

- Kad se vratim, znam da neću imati prijatelja koliko sam imao. Ne zbog njih, nego njihovih roditelja, kazao je tada.

- Ja jedva čekam da se vrati i da ga posjetim. Svjestan je svoje pogreške, ali za to je kažnjen. Nemam ni potrebu ni želju da ga ja još dodatno kažnjavam tako što ću mu okrenuti leđa. I kada dođe u Hrvatsku, i kada ovdje odsluži kaznu, u meni će imati prijatelja, jer znam da je iz svega izvukao veliku pouku, rekao nam je Mirkov prijatelj iz Višnjevca.

Novaković je sve vrijeme proveo u zatvoru Državnog ureda za suzbijanje kriminaliteta droga. Tobler je, pak, završio u Nacionalnom zatvoru Tacumba, jednom od najzloglasnijih tamošnjih zatvora, gdje ljudski život vrijedi onoliko koliko novca imaš. Našim kolegama reporterima Domagoj je pričao kako svako malo u Tacumbi netko bude ubijen.

- To je vjerojatno najgori zatvor na svijetu. Neki dan navečer, prije spavanja, vidio sam da nose čovjeka pa sam pitao što je bilo. Rečeno mi je da su ga na mrtvo izboli. Smršavio sam 7-8 kila, jučer i danas sam jeo, prije toga 5-6 dana nisam, jer nemam novca. Život ovisi o tome koliko novca imate. Probat ću ostati živ, ispresijecanim glasom pričao je Tobler.

- Ne znam dal’ da plačem, nisam jeo dugo, a nisam gladan. Mnogo je stvari u mojoj glavi. Osjećam da nemam osjećaj. Ne vjerujem da ću izdržati, ali nadam se. Svjestan sam da sam kriv, da sam kriminalac, kajem se, cijeli život ću se kajati, a prijateljima i obitelji mogu samo poručiti da budu uz mene. Molim se svaku večer za brata, sestru, mamu i tatu. Bez molitve ne bih izdržao, rekao je Tobler.

I iza njega je šest godina zatvora. Čak i u gorim uvjetima nego što su Mirkovi. No, njemu se život u paragvajskom zatvoru još i više promijenio. Upoznao je tamo djevojku s kojom se i vjenčao, a ona je rodila i njihovo zajedničko dijete. Domagoj se, prema našim informacijama, na presudu nije žalio, niti je tražio premještaj u Hrvatsku. Neke informacije govore da se ne namjerava ni vraćati u domovinu, no od ljudi bliskih njegovoj obitelji doznali smo kako to nije točno te da i on planira jednoga dana ponovno doći svojima. Konačno, i sam je to rekao u svojoj ispovijesti koju je Glasu Slavonije dao u 2014.

- Moj cilj je vratiti se u Hrvatsku kad-tad. Nije točno da to ne planiram, već ću nakon izlaska iz zatvora do krajnjeg odsluženja biti ovdje na uvjetnoj, srećom, sa svojom obitelji, rekao je tada Tobler, koji u zatvoru radi kao kuhar kako bi, kaže, imao što jesti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => upao u loše društvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-02-19 18:28:31 [created_by] => 3148 [created_by_alias] => JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-02-19 22:09:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-02-19 18:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47088 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/02/19/Domagoj.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "Domagoj" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "780x462" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8342280 Threads: 5 Questions: 1712058536 Slow queries: 5111430 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113172370 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/veliki-preokret-u-slucaju-hrvata-koji-je-pao-u-juznoj-americi-sa-1-2-kg-kokaina-nakon-prijtnji-smrcu-meni-i-mojoj-obitelji-pristao-sam-na-nezamislivo-469521 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/veliki-preokret-u-slucaju-hrvata-koji-je-pao-u-juznoj-americi-sa-1-2-kg-kokaina-nakon-prijtnji-smrcu-meni-i-mojoj-obitelji-pristao-sam-na-nezamislivo-469521?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 371969 [name] => kokain [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kokain [link] => /tag/kokain ) [1] => stdClass Object ( [id] => 259411 [name] => šverc droge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sverc-droge [link] => /tag/sverc-droge ) [2] => stdClass Object ( [id] => 293841 [name] => domagoj tobler [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => domagoj-tobler [link] => /tag/domagoj-tobler ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => upao u loše društvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki preokret u slučaju Hrvata koji je pao u Južnoj Americi sa 1,2 kg kokaina: Nakon prijtnji smrću meni i mojoj obitelji pristao sam na nezamislivo... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3148 [name] => Jutarnji list [username] => jutarnji-list [email] => jutarnji-list@sd.hr [password] => $2y$10$z7MimCLLAoqjjN..ORg86.2RX.B/X5WwJMuWFyZ2Wn4oG2A4Mkp9C [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jutarnji-list-3148 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1666 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/6dd6488ee8c5d1e231bb9cf96246a9d3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/19/Domagoj.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Domagoj [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/19/Domagoj.jpg [title] => Domagoj ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mirko Novaković, danas 26-godišnjak iz Višnjevca kod Osijeka, trebao bi najkasnije za dva mjeseca stupiti na hrvatsko tlo, prvi put nakon nešto duže od šest godina, koliko je proteklo otkad se sa zagrebačkog aerodroma Pleso, s danas 27-godišnjim Domagojem Toblerom iz Josipovca, zaputio prema Paragvaju.

Od kuće je otišao 4. siječnja 2011., kazavši roditeljima da ide u Zagreb raditi, a dva dana kasnije on i Domagoj sletjeli su u Paragvaj, iz kojega se do danas nisu vratili. Naime, samo šest dana kasnije, dok su se u Zračnoj luci “Silvio Pettirossi” u Luqueu, predgrađu glavnog paragvajskog grada Asunciona, spremali ukrcati u avion koji ih je trebao vratiti u Europu, obojicu će zbog sumnje da krijumčare drogu uhititi paragvajska policija. Već tri dana kasnije vijest o njihovom uhićenju s paragvajskih portala prenesena je u hrvatskim medijima, piše Jutarnji list.

“Dvojica Hrvata - Domagoj Tobler (21), zvani Domba, i Mirko Novaković (20), obojica iz Osijeka - uhićeni su u paragvajskoj zračnoj luci “Silvio Pettirossi” zbog šverca kapsula punjenih kokainom u želucima, javio je tada paragvajski portal abc.com.py. Krijumčarski dvojac uhićen je tijekom nadzora putnika pri ukrcaju u zrakoplov u zračnoj luci, kad su ih agenti paragvajske agencije za borbu protiv narkotika (Senad) izdvojili. Fluoroskopskim pregledom želuca, kod obojice pronađene kapsule punjene kokainom, o čemu su izvijestili državnog tužitelja Javiera Ibarru. On je naredio pritvor za “dvojicu Europljana.

- U satima koji su uslijedili, iz probavnog trakta Domagoja Toblera izašlo je 25 kapsula s ukupno 350 grama kokaina. Kod drugog uhićenika Mirka Novakovića, došlo je do probavnih komplikacija i dio kapsula zadržao se dulje u tijelu, zbog čega je podvrgnut laparoskopiji, a šest je kapsula moralo biti izvučeno kroz usta, pisao je abc.com.py. Osječani Tobler i Novaković prve su takozvane “mule” iz Hrvatske uhićene u Paragvaju. “’Mula’ je naziv za osobe koje krijumčare narkotike gutanjem ili skrivanjem u tjelesnim šupljinama.

Pravo žalbe

Obitelj i prijatelji nisu ih vidjeli punih šest godina, od onoga dana kada su iz svojih kuća otišli u “Zagreb”. No, Mirka bi njegovi uskoro napokon mogli vidjeti. On je, naime, pred Vrhovnim sudom Paragvaja uložio žalbu na presudu, tražeći pritom da mu se omogući izručenje u Hrvatsku kako bi u svojoj zemlji odslužio dosuđenu kaznu. Najviši paragvajski sud njegovoj je žalbi udovoljio, a slijedom toga tamošnje Ministarstvo pravosuđa, u lipnju prošle godine, donijelo je rješenje da se Novakoviću omogući izručenje u Hrvatsku. No, trebalo je proći još pola godine da se to i formalno obradi te pošalje nadležnom sudu u Hrvatskoj, u ovom slučaju Županijskom sudu u Osijeku, koji je 17. siječnja 2017. donio rješenje kojim Hrvatska preuzima na sebe obvezu da će Novaković ostatak zatvorske kazne odraditi u svojoj domovini.

- Presuda je još uvijek nepravomoćna i tako će biti dok je Novaković ne dobije u zatvoru u Paragvaju i potpiše. Tek tada ona postaje pravomoćna i onda počinje procedura njegova izručenja hrvatskim vlastima. Pod pretpostavkom da se na nju nitko neće žaliti, sve ovo trebalo bi biti provedeno u narednih mjesec i pol do dva mjeseca, nakon čega bi osuđenik došao u Hrvatsku i bio predan našim pravosudnim tijelima, koja će potom odlučiti u kojem će zatvoru služiti ostatak kazne, rekao je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Kako bi do toga došlo, naše Ministarstvo pravosuđa moralo je prema međunarodnom ugovoru prihvatiti sve uvjete paragvajskog Ministarstva pravosuđa, pa tako i presudu, onako kako je u cijelosti donesena, iako je u Hrvatskoj maksimalna propisana kazna za istovrsna kaznena djela 12 godina zatvora. No, Paragvajci su inzistirali na provedbi svoje presude od 18 godina zatvora, pa tako i uvjeta da prijevremeni, odnosno uvjetni otpust i izlazak na slobodu ne može tražiti prije 14. siječnja 2023., kada se navršava 12 godina od njegova zatvaranja. Tada će Novaković moći tražiti uvjetni otpust.

- Ma, samo da on nama dođe u Hrvatsku pa da ga možemo posjećivati. Proći će i tih šest godina nekako, izdržat će valjda. Ako je izdržao tamo, sigurni smo da će i ovdje, rekla nam je jedna njegova rođakinja koja se raduje povratku Mirka Novakovića u Hrvatsku. Bez obzira na to što je učinio i za što je osuđen, on je ipak njezin rođak. O osjećajima zbog skorog povratka sina i brata htjeli smo razgovarati i s njegovim roditeljima, bratom i sestrama, no nismo u tome uspjeli. Roditelje nismo zatekli kod kuće, iako smo u više navrata dolazili do njih, a ostala njihova djeca ne žive više s njima.

- Jedna kćerka im se udala, druga je otišla raditi u Švicarsku, a najstariji sin u Njemačku. Što će... Morali su. Mirkovi roditelji su oboje nezaposleni, a njegov šestogodišnji boravak u zatvoru financijski ih je iscrpio, jer su mu morali pomagati da bi preživio. Zato su brat i sestra otišli van raditi, kako bi i oni mogli pomoći i Mirku, ali i mami i tati, ispričao nam je jedan obiteljski prijatelj.

S Mirkom se, kaže, redovito dopisuje preko Facebooka. Njih su dvojica bili dugogodišnji prijatelji i prije svih ovih događaja, a njegovo odsustvo i boravak u zatvoru ništa nisu promijenili.

- Svaki drugi dan se dopisujemo preko Facea. Ovisi o tome ima li tamo signala i slično. Ali, i to mora platiti. Kako bi mogao na internet, mora im dati 200 dolara mjesečno. Kako mu je? A kako će biti u zatvoru, i to još u stranoj zemlji. Nikako. Žali se na uvjete, sam je u jednoj skučenoj sobici, u kojoj mu je i WC. Zbog svega se ne osjeća dobro, ali sve vrijeme ga je držala nada da će mu žalba biti pozitivno riješena te kako će mu omogućiti da kaznu odsluži u Hrvatskoj. Sada je to napokon dočekao pa je i malo bolje raspoložen. Evo, izgleda da je već našao i djevojku ovdje, smije se ovaj Mirkov prijatelj.

Skupljanje novca

Njegov prijatelj kaže da nitko od njih nije znao ni gdje je otišao, ni zašto je to učinio. Sve ih je šokirala vijest o uhićenju.

- Nije bio taj tip. Droga ga nikada nije zanimala. To ni ne spominjemo kada se dopisujemo. Ja ne pitam, a on vjerojatno ne želi o tome preko Facea - kaže nam taj mladić.

- Najčešće piše kako mu svi nedostajemo, obitelj, brat, sestre, prijatelji, naš zrak, naša klima. Ma jedva čeka da se vrati, iako u zatvor. Samo neka je hrvatski. Obitelj ga od tada nije vidjela. Skupljali su novac kako god su znali samo da bi mu mogli poslati da bi preživio. Iscrpilo je to i njih, ali, naravno, da im nije žao. Štoviše, sretni su da su mu mogli pomoći- kazao je Mirkov prijatelj, koji je jedini od cijeloga društva ostao u Hrvatskoj. Svi su se rasuli po svijetu u potrazi za poslom i boljim životom.

Novakovićevi i Toblerovi najbliži od početka te 2011. proživljavaju neviđenu dramu. Mirkovi roditelji osječkoj su policiji 15. siječnja 2011. prijavili sinov nestanak, jer im se nije javljao na pozive, a istoga su dana doznali gdje je i što se s njime događa.

- Nikada, baš nikada ga ne bih povezao s drogom. Pa, poznajemo se cijeli život, družili smo se, izlazili zajedno i znam da nikada nije konzumirao ništa od narkotika, a kamoli da bi imao nekog većeg posla s njima -  ispričao je tada novinarima jedan prijatelj uhićenog dvojca.

Roditelji nisu imali pojma da su im sinovi otišli na drugi kontinent, no znali su da njih dvojica za taj put, a pogotovo za kupnju i šverc droge novca nisu imali. Svima je bilo jasno da ih je tamo netko poslao. Paragvajska policija se, pak, iščuđavala činjenici što su za “mule” angažirani mladi Europljani, jer su za te poslove veliki narkodileri uglavnom angažirali mladiće i djevojke iz južnoameričkih zemalja, one koji su živjeli na društvenom i socijalnom rubu ta su za “sitne pare” pristajali prenositi drogu u svome tijelu. Vijesti iz Paragvaja bile su zastrašujuće, a obitelji su se najviše zabrinule zbog toga hoće li njih dvojica preživjeti za život opasne paragvajske zatvore, u kojima se umire i zbog običnih tenisica. Ipak, dio njih nadao se da je riječ o nekoj pogreški, kako će se utvrditi drugačiji slijed događaja i da će Novaković i Tobler biti pušteni na slobodu. To se, međutim, nije dogodilo. Na presudu su čekali gotovo tri godine, a onda im je u studenome 2013. godine pravomoćno dosuđeno svakome po 18 godina zatvora zbog neovlaštenog posjedovanja i trgovine 1,2 kg kokaina koji su u Europu, najvjerojatnije u Francusku, pokušali prošvercati tako da su progutali kapsule u kojima se nalazila droga. Mirko je u sebi imao 44, a Domagoj 25 kapsula. Droga bi na ilegalnom europskom tržištu vrijedila pola milijuna eura.

Naivan i glup

Mirko i Domagoj svoju su muku, pak, podijelili s hrvatskim novinarom Krešimirom Ragužem te fotoreporterom i snimateljem Zoranom Marinovićem, koji su ih prije par godina posjetili u paragvajskom zatvoru. Obojica su tada izrazili kajanje zbog onoga što su učinili, ali naručitelje nikada nisu otkrili. Ni medijima, ni pred sudom. A u Paragvaju ih je čekala osjetno blaža kazna, možda čak i automatska sloboda da su im izrecitirali imena ljudi koji su ih u tamo poslali te onih od kojih su drogu preuzeli. No, strah od odmazde bio je jači od izgovaranja njihovih imena.

- Pogriješio sam. Ne toliko svojom krivnjom, ali pogriješio sam. Smatram se žrtvom, jer sam ovdje završio na prevaru. Ispao sam naivan i glup, vjerovao sam nekome kome nisam trebao - rekao je Mirko našim kolegama, a onda i opisao kako je sve počelo.

- Nisam bio svjestan toga što radim kada sam krenuo ovamo. Pogotovo kada sam stavio kokain u sebe. Ponude ti nešto što ne možeš odbiti, a kasnije, kada odbiješ, kažu da ne možeš, jer sada sve znaš. Moraš napraviti to i to. Kad sam se počeo praviti da više ne mogu, pokazao mi je pištolj. Povratio sam nekoliko komada pa su zvali ljude iz Hrvatske i Europe, opet izvadili pištolj, počeli prijetiti da će nauditi mojoj obitelji, djevojci, prijateljima... Bilo je dovoljno kada su mi spomenuli mlađe sestre, koje jako volim. Znaju gdje živim i bilo me strah za obitelj, nisam htio riskirati i pristao sam na to pa kako završi - ispričao je Mirko, kojega je tada bilo strah od povratka u Hrvatsku.

- Možda misle da ja ovdje surađujem, da ću reći sve što znam, rekao je, dodavši i kako je svjestan da to što se kaje možda nije utjeha nekom roditelju čije se dijete drogira.

Muka u tamnici

Osim njega i Domagoja, nitko drugi nije došao pred lice pravde, pa je, pretpostavljamo, i strah od povratka u Hrvatsku iščezao. No, vjerojatno ga muči isto ono što ga je mučilo i u prvim danima boravka u paragvajskoj tamnici.

- Kad se vratim, znam da neću imati prijatelja koliko sam imao. Ne zbog njih, nego njihovih roditelja, kazao je tada.

- Ja jedva čekam da se vrati i da ga posjetim. Svjestan je svoje pogreške, ali za to je kažnjen. Nemam ni potrebu ni želju da ga ja još dodatno kažnjavam tako što ću mu okrenuti leđa. I kada dođe u Hrvatsku, i kada ovdje odsluži kaznu, u meni će imati prijatelja, jer znam da je iz svega izvukao veliku pouku, rekao nam je Mirkov prijatelj iz Višnjevca.

Novaković je sve vrijeme proveo u zatvoru Državnog ureda za suzbijanje kriminaliteta droga. Tobler je, pak, završio u Nacionalnom zatvoru Tacumba, jednom od najzloglasnijih tamošnjih zatvora, gdje ljudski život vrijedi onoliko koliko novca imaš. Našim kolegama reporterima Domagoj je pričao kako svako malo u Tacumbi netko bude ubijen.

- To je vjerojatno najgori zatvor na svijetu. Neki dan navečer, prije spavanja, vidio sam da nose čovjeka pa sam pitao što je bilo. Rečeno mi je da su ga na mrtvo izboli. Smršavio sam 7-8 kila, jučer i danas sam jeo, prije toga 5-6 dana nisam, jer nemam novca. Život ovisi o tome koliko novca imate. Probat ću ostati živ, ispresijecanim glasom pričao je Tobler.

- Ne znam dal’ da plačem, nisam jeo dugo, a nisam gladan. Mnogo je stvari u mojoj glavi. Osjećam da nemam osjećaj. Ne vjerujem da ću izdržati, ali nadam se. Svjestan sam da sam kriv, da sam kriminalac, kajem se, cijeli život ću se kajati, a prijateljima i obitelji mogu samo poručiti da budu uz mene. Molim se svaku večer za brata, sestru, mamu i tatu. Bez molitve ne bih izdržao, rekao je Tobler.

I iza njega je šest godina zatvora. Čak i u gorim uvjetima nego što su Mirkovi. No, njemu se život u paragvajskom zatvoru još i više promijenio. Upoznao je tamo djevojku s kojom se i vjenčao, a ona je rodila i njihovo zajedničko dijete. Domagoj se, prema našim informacijama, na presudu nije žalio, niti je tražio premještaj u Hrvatsku. Neke informacije govore da se ne namjerava ni vraćati u domovinu, no od ljudi bliskih njegovoj obitelji doznali smo kako to nije točno te da i on planira jednoga dana ponovno doći svojima. Konačno, i sam je to rekao u svojoj ispovijesti koju je Glasu Slavonije dao u 2014.

- Moj cilj je vratiti se u Hrvatsku kad-tad. Nije točno da to ne planiram, već ću nakon izlaska iz zatvora do krajnjeg odsluženja biti ovdje na uvjetnoj, srećom, sa svojom obitelji, rekao je tada Tobler, koji u zatvoru radi kao kuhar kako bi, kaže, imao što jesti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Domagoj
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/veliki-preokret-u-slucaju-hrvata-koji-je-pao-u-juznoj-americi-sa-1-2-kg-kokaina-nakon-prijtnji-smrcu-meni-i-mojoj-obitelji-pristao-sam-na-nezamislivo-469521 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fe47746865bc3e4eed2af3a769003c0e7ced888d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+preokret+u+slu%C4%8Daju+Hrvata+koji+je+pao+u+Ju%C5%BEnoj+Americi+sa+1%2C2+kg+kokaina%3A+Nakon+prijtnji+smr%C4%87u+meni+i+mojoj+obitelji+pristao+sam+na+nezamislivo...+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fveliki-preokret-u-slucaju-hrvata-koji-je-pao-u-juznoj-americi-sa-1-2-kg-kokaina-nakon-prijtnji-smrcu-meni-i-mojoj-obitelji-pristao-sam-na-nezamislivo-469521 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fveliki-preokret-u-slucaju-hrvata-koji-je-pao-u-juznoj-americi-sa-1-2-kg-kokaina-nakon-prijtnji-smrcu-meni-i-mojoj-obitelji-pristao-sam-na-nezamislivo-469521 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => upao u loše društvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaupao u loše društvo

Veliki preokret u slučaju Hrvata koji je pao u Južnoj Americi sa 1,2 kg kokaina: Nakon prijtnji smrću meni i mojoj obitelji pristao sam na nezamislivo...

Piše JL
19. veljače 2017. - 19:24
Domagoj

Mirko Novaković, danas 26-godišnjak iz Višnjevca kod Osijeka, trebao bi najkasnije za dva mjeseca stupiti na hrvatsko tlo, prvi put nakon nešto duže od šest godina, koliko je proteklo otkad se sa zagrebačkog aerodroma Pleso, s danas 27-godišnjim Domagojem Toblerom iz Josipovca, zaputio prema Paragvaju.

Od kuće je otišao 4. siječnja 2011., kazavši roditeljima da ide u Zagreb raditi, a dva dana kasnije on i Domagoj sletjeli su u Paragvaj, iz kojega se do danas nisu vratili. Naime, samo šest dana kasnije, dok su se u Zračnoj luci “Silvio Pettirossi” u Luqueu, predgrađu glavnog paragvajskog grada Asunciona, spremali ukrcati u avion koji ih je trebao vratiti u Europu, obojicu će zbog sumnje da krijumčare drogu uhititi paragvajska policija. Već tri dana kasnije vijest o njihovom uhićen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 23:08