StoryEditor
Crna kronikačešlja se ‘drimia‘

U velikoj akciji USKOK-a uhićena Ana Karamarko: istražitelji upali u tvrtku supruge bivšeg predsjednika HDZ-a, pod istragom 37 osoba

Piše Marin Dešković/Jutarnji list
20. svibnja 2020. - 10:28
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

U ranim jutarnjim satima istražitelji PNUSKOK-a su počeli pretraživati poslovne prostore tvrtke Drimia Ane Karamarko, supruge bivšeg potpredsjednika Vlade i bivšeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ana Karamarko je uhićena zbog sumnji da je iz svoje tvrtke Drimia izvukla oko 400.000 kuna preko faktura za nepostojeće usluge.

Pretrage su i dalje u tijeku, a osim nje osumnjičeno je još 36 osoba, a terete se za izvlačenje novaca iz firmi i utaju poreza tešku nešto više od 20 milijuna kuna.

Navodno je riječ o većoj akciji koju vodi USKOK, a ispred tvrtke Drimia na Novoj Vesi zamijetili smo kako istražitelji PNUSKOK-a ulaze u zgradu te unutra pregledavaju dokumentaciju.

Podsjetimo, upravo je afera s tvrtkom Drimia 2016. godine bila razlog zbog koje je pala Vlada Tihomira Oreškovića. Naime tada se otkrilo da je tvrtka poslovala i s lobistom mađarskog MOL-a s Josipom Petrovićem.

Povjerenstvo za sprečavanje sukob interesa zaključilo je tada kako je Tomislav Karamarko, u tom trenutku prvi potpredsjednik Vlade, u sukobu interesa zbog poslovne veze svoje supruge i čovjeka koji radi za MOL, i to u kontekstu hrvatske arbitraže s mađarskom naftnom kompanijom.

No, Ustavni sud je prošle godine uvažio tužbu Tomislava Karamarka protiv te odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 05:46