StoryEditor
Crna kronikabrutalan čin

Šestorica optužena za krvavi obračun u Kaštelima. Odvjetnik Gulišija: Nelogično, nije mi jasno da za jedno ubojstvo može biti optuženo šest osoba

14. prosinca 2020. - 15:42
Zvonimir Barišin/Cropix

Županijsko državno odvjetništo u Splitu podiglo je optužnicu protiv šest osoba zbog teškog ubojstva iz bezobzirne osvete Marija Boljata (36), zvanog Pajkić i pokušaja ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu sredinom lipnja ove godine.

Optuženi su Jakov Šimić (33), braća Mate (35) i Josip (39) Šuker, sva trojica iz Kaštel Gomilice, njihov rođak Ivan Radović (29) iz Kaštel Sućurca, Toni Vitaljić (40) zvani Kubura iz Splita i 35-godišnji Tomislav Šoljić, koji ima prebivalište u Zagrebu. Prva četvorica nalaze se u istražnom zatvoru u Splitu, a Vitaljić i Šoljić još uvijek su u bijegu.

Nakon što ga je Mario Boljat Pajkić istukao, Jakov Šimić je (kako stoji u optužnici) okupio ovu šesteročlanu ekipu koja se našla 14. lipnja ove godine oko 22.50 sati u Kaštel Kambleovcu u Ulici don Klementa Tadina s namjerom da se osvete i usmrte Boljata. Prethodno su Boljata tražili po kafićima u Kaštel Lukšiću, a Šimić je Boljatu sve vrijeme govorio da se nađu ispred veslačkog kluba na toj adresi i da se sami "jedan na jedan" fizički obračunaju.

Boljat je na to pristao te je zajedno s Jozom Čabrajom i Josipom Kuncem došao do veslačkog kluba, gdje su ga zajednički i dogovorno dočekala sva šestorica optuženih. Nakon verbalne prepirke i naguravanja s Čabrajom, Jakov Šimić je ispalio više hitaca u njegovu smjeru i u smjeru Boljata.

Jedan metak Boljata je pogodio u lijevu potkoljenicu, nakon čega su ga dočekali optuženi te ga počeli udarati na podu tupo-tvrdim predmetima po glavi i tijelu, a nisu prestali ni kada je pokušao intervenirati Čabraja i prekinuti napad na prijatelja Pajkića.

Od udaraca Boljat je zadobio prijelom lubanje i nagnječenje mozga, da bi nakon ispaljenih Čabrajinih hitaca upozorenja optuženi ipak prestali s napadom. Tada Čabraja bježi prema moru, a Tomislav Šoljić u njega ispaljuje više hitaca. Čabraja zadobiva prostrijelnu ranu lijeve natkoljenice, tri prostrijelne rane prsnog koša i jednu ranu u području leđa.

Nakon što pada na pod, kod Čabraje dolaze svi optuženi te ga tuku tupo-tvrdim predmetima po glavi i tijelu. Nakon toga, Tomislav Šoljić dolazi do bespomoćnog Marija Boljata koji prsimice leži na podu te mu u leđa ispaljuje dva hica koja su prošla kroz srce i pluća. Boljat je preminuo na licu mjesta, a Čabrajin život spasila je brza intervencija liječnika.

Odvjetnik Vinko Gulišija, koji brani optuženog Matu Šukera, rekao nam je da je tek dobio optužnicu, ali je smatra dosta nelogičnom.

- Nije mi jasno da za jedno ubojstvo može biti optuženo šest osoba, niti da šest osoba može biti optuženo za pokušaj ubojstva! Tijekom postupka ću dokazati nevinost svog klijenta, a mislim da je optužnica nedorečena - kazao je Gulišija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. prosinac 2020 15:43