StoryEditorOCM
Crna kronikaTragedija kod Brela

Propeler usmrtio prijatelja pred njegovim očima. Sve je priznao, osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu

Piše Mario Matana
10. lipnja 2024. - 20:58

Teška pomorska nesreća koja se dogodila, ima tome punih sedam godina u dan, na makarskoj Rivijeri i u kojoj je jedna osoba izgubila život, okončana je ovih dana pred splitskim Općinskim sudom. Osuđujućom presudom kojom je Filip U. (33) proglašen krivim jer je počinio kazneno djelo protiv sigurnosti prometa – dobio je godinu dana zatvora uvjetno na rok od pet godina! Dakle, ako u pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo, neće u zatvor.

image
Paun Paunovic/Cropix

A sve se događalo 14. lipnja 2017. godine oko 16,30 sati. Prekrasan dan, baš kao i ovih dana, a Filip je u akvatoriju Brela, točnije iz pravca Brela svojom brodicom Quicksilver Activ 675 Sundeck prevozio četiri njemačka državljanina u smjeru Krvavice.

Putem su stali da se okupaju u tirkiznom moru, a tragedija se dogodila kada su namjeravali krenuti. Prema presudi, Filip ‘nije postupio u skladu s propisima o sigurnosti pomorske plovidbe jer kao obavezni dio opreme nije imao sigurnosnu narukvicu koja služi da se motor ugasi u momentu kada se voditelj brodice udalji s upravljačkog mjesta‘.

Filip naime nije ugasio motor već ga je stavio u ‘ler‘, udaljio se s upravljačkog mjesta prema krmi kako bi spustio stepenice u more i pomogao prijateljima Juliusu Ludwigu Maximilianu Wendleru i Danielu P. da se iz mora popnu na brodicu. Za to vrijeme je motor i dalje radio, da bi Filip u jednom trenutku rekao dvojici Nijemaca na brodu da ugase pogonski stroj.

Missal P., koji je bio pod utjecajem alkohola kako je utvrđeno presudom, prišao je upravljačkoj konzoli i povukao ručni upravljač u položaj za ‘rikverc‘! Tragedija je tako postala neizbježna – pokrenuo je propeler ‘pente‘, gliser je krenuo unazad, a propeler je zahvatio Juliusa Wendlera i nanio mu mnogostruke ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće.

image
Vojko Basic/Cropix

Suđenje je bilo relativno kratko, dobrim dijelom jer je okrivljeni sve priznao. Kako je u pitanju kazneno djelo koje je počinjeno iz nehaja (‘bio je svjestan da može ostvariti obilježja kaznenog djela, ali je lakomisleno smatrao da se to neće dogoditi ili da to može spriječiti‘), stoji u obrazloženju presude, a pored priznanja sud je našao i druge olakotne okolnosti poput korektnog držanja, izraženog žaljenja i kajanja, neosuđivanosti, dok nije bilo otegotnih okolnosti, tako je izrečena uvjetna zatvorska kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 23:01