StoryEditorOCM
Crna kronikaMRAČNA PRIČA

Policajci slomili pet rebara muškarcu u Metkoviću za kojeg su znali da je psihički bolesnik. Umro je. A istraga je stala

Piše Vladimir Urukalo
18. lipnja 2024. - 18:42
‘Unatoč liječničkom vještvu, u kojem je izričito stajalo da je V.D. od strane policije zadobio teške tjelesne ozljede, čiji je kazneni progon automatski zajamčen domaćim zakonom, istraga protiv policajaca je obustavljena‘Cropox, Shutterstock

Presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u ovom slučaju osobito je važna radi zaštite prava osoba s duševnim smetnjama na dostojanstvo i život prilikom postupanja policije, koja mora prema tim osobama postupati osobito pažljivo te što je moguće u većoj mjeri štititi njihov fizički i psihički integritet.

Ovdje se radi o muškarcu (V.D.) koji je bolovao od shizofrenije te je već bio zlostavljan od strane zagrebačke policije 2006. godine, kada je pretučen u stanu svojih roditelja dok je bio vezan plahtom za ruke i noge, a kojom prilikom je pregrizao vlastiti jezik.

Pet godina poslije ESLJP je donio presudu u njegovu korist te je tada utvrdio i supstantivnu i proceduralnu povredu zabrane mučenja iz članka 3. Konvencije, no isti policijski službenici ostali su raditi na istim radnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 23:00