StoryEditor
Crna kronikaDOBRA ZARADA

Ostaviš bicikl u portunu, sutra ga više nema: ‘Ilegalno tržište je aktivno, kradljivci na njemu prodaju rastavljene dijelove kako bi zameli trag‘

30. travnja 2021. - 21:15
Vlasnici bicikla moraju uvijek biti na oprezuDuje Klarić/Cropix

Kako saznajemo, na području PU splitsko-dalmatinske u prošloj godini zabilježeno je 51 kazneno djelo krađe bicikle. Što se tiče prva četiri mjeseca ove godine, evidentirano je osam 8 kaznenih djela krađa bicikle. 

- S obzirom na navedene podatke mišljenja smo da ovaj pojavni oblik kriminaliteta nije u porastu. Policijska uprava splitsko dalmatinska u suradnji sa Županijskim odborom za sigurnost Splitsko-dalmatinske županije izradila informativni materijal koji sadrži savjete vozačima i vlasnicima bicikla - kazali su nam iz splitske policije.

Polovni kvalitetni bicikl može se kupiti za 3000 kuna, ali kod kupnje se treba paziti da ne dobijete ukradenu robu. Savjetuje se da uvijek tražite račun o kupnji od prvog vlasnika. Od 50-godišnjeg člana biciklističkog kluba iz Splita saznajemo kako se ukradeni bicikli prodaju u komadu i u dijelovima.

Kod prodaje cijelog bicikla, lopov se odmah riješi ukradene robe i dobije cjelokupni iznos na ruke. Ali tada postoji veća mogućnost da ga se otkrije. Često bicikle ukradene u jednom gradu prodaju u drugome. Kradljivci se često odluče na prodaju u dijelovima upravo kako bi zameli trag. 

- Ilegalno tržište je uvijek aktivno što i nije čudno jer se na njemu mjenjač od 600 može dobit za 150 kuna ili mjenjač od 300 kuna možeš kupiti za 80 kuna. Kod bicikla je prednost za kradljivce i što svaki dio odgovara na drugi bicikl, nije kao kod automobila.

Kada kradljivci ne žele prodavati cijeli rastave ga na komade i bace okvir na kojem je serijski broj na dnu između pedala. Okvir kradljivci znaju u komadima prodati na otpadu jer se radi o aluminiju koji se kupuje na kilograme tako da i na tome znaju zaraditi - kaže nam biciklist.

Napominje nam da se sve više kupuju bicikle s karbonskim okvirom kojima je cijena u trgovini od 15.000 kuna naviše. Zato ih i kradljivci lako preprodaju. Kao zaštitu od krađa najčešće se koristi U-Lock ili sajla.

- Problem je što se za svaki način zaštite nađe alat kojim ga se savlada. Kod kuće biciklu treba držati u hodniku stana ili na balkonu, ako niste u prizemlju. Ulazi u zgrade i zajedničke prostorije nisu sigurni jer su dostupniji lopovima koliko god mi mislili da zaključana vrata pomažu.

Prilikom kupnje novog bicikla, zabilježite tvornički broj njegova okvira, a račun treba čuvati dok god je bicikl u prometu. Napravite sami više oznaka na okviru bicikla. Često pomaže i fotografirati bicikl - savjetuje naš sugovornik.

image
Plakat za sigurnost biciklista
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 11:06