StoryEditorOCM
Crna kronikaSKRIVENA POŠILJKA

Najpoznatija ‘zločinačka‘ iz Splita ne miruje ni u zatvoru: na Bilice pokušali prošvercati više od 60 kapsula speeda i marihuanu za dilanje po ćelijama

23. kolovoza 2021. - 21:34

Članovi zločinačke organizacije Željka Rajića iz Splita pokušavaju razgranati ilegalni biznis i unutar zidova zatvora na Bilicama. Prigodom zadnje dostave odjeće za zatvorenike spriječen je još jedan pokušaj unosa droge.

Pošiljka je bila namijenjena Robertu Žuveli, 23-godišnjaku optuženom kao jednom od članova najpoznatije "zločinačke", a kao sudionici prijavljeni su 20-godišnji član njegove obitelji te 18-godišnjak iz Splita koji mu nije u rodu.

Policija je utvrdila kako je plan bio da se kapsule amfetamina speed i marihuane dilaju po ćelijama te su ih svu trojicu prijavili za zajedničko i dogovorno djelovanje.

Otkrio ih pas

Na Bilicama se u određenim danima donosi odjeća pa je tako i prošlog četvrtka s paketom za člana "zločinačke" došao 18-godišnjak. Pokazao je osobne dokumente i ostavio odjeću koja se prije dostave pregledava. Pravosudni policajci, poučeni iskustvom, povremeno imaju i pomoć službenog policijskog psa za detektiranje droga.

Obučena životinja je reagirala te je pomnim pregledom odjeće otkriveno da je garnirana hrpom "pizeva" u raznim vrstama pakiranja. Nađene su 63 kapsule napunjene s ukupno 10 grama speeda, dva PVC paketića s još 6,8 grama iste droge i četiri smotuljka marihuane mase četiri grama.

image
Droga je bila namijenjena dilanju po ćelijama, tvrdi policija
Paun Paunović/Cropix

Slučaj tada preuzimaju inspektori Službe kriminaliteta droga, koji su ubrzo uhitili člana obitelji Roberta Žuvele i mladića koji je donio odjeću sa skrivenom pošiljkom. Osnovano se sumnja da su rodbinski povezana dvojica i dostavljač postupali zajednički i dogovorno radi kupnje, spremanja i prodaje droge unutar zatvora.

Kako je Robert Žuvela već otprije lišen slobode i nalazi se u istražnom zatvoru, nakon kriminalističkog istraživanja su pritvorskom nadzorniku dovedena samo druga dvojica. U subotu poslijepodne su privedeni na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, na kojem su iznijeli obrane.

Stariji uhićeni je priznao da je pripremio pošiljku u odjeći, ali ne i da ju je on nabavio i prepakirao. Kazao je kako su ga Žuvelini prijatelji zamolili da mu to dostavi na Bilice, ali ne radi prodaje, već radi konzumacije.

– Ja sam tom momku koji je donio odjeću u zatvor rekao da unosi steroide, a ne drogu, tako da on nije znao što je u odjeći. Odnio bih je sam, ali nisam bio u mogućnosti otići u zatvor – kazao je u svojoj šturoj obrani, nakon čega je odbio odgovarati na daljnja pitanja.

Dostava za 150 kuna

Otprilike isto je kazao i 18-godišnjak, koji je potvrdio kako je mislio da unosi steroide, za koje je čuo da su već nekoliko puta uspjeli "proći". Navodno je za dostavu odjeće dobio 150 kuna. Nakon iznošenja obrane, obojica su puštena da se brane sa slobode.

Najnovija kaznena prijava članu "zločinačke" nikako nije došla u dobrom trenutku jer su upravo u tijeku pregovori s USKOK-om oko nagodbe, da bi izbjegli suđenje i priznanjem dobili nešto niže kazne.

Robert Žuvela se pojavljuje i u drugom predmetu, kao žrtva, kada su ga trojica iz iste Rajićeve skupine utrpala u prtljažnik vozila i premlatila smatrajući to "discipliniranjem". Poslije su mu plaćali račune u lokalima kako bi izgladili stvar.

image
Amfetamin u kapsulama
Ilustracija

Nakon uhićenja i smještanja na Bilicama, Žuvela je već jednom prijavljen za počinjenje kaznenog djela unutar zatvora. Prema toj prijavi, s još trojicom je početkom kolovoza 2019. godine iznuđivao 40-godišnjeg istražnog zatvorenika koji je s njima dijelio ćeliju. Prijetili su mu ozljeđivanjem bliskih osoba i paljenjem njegove imovine ako im ne plati 30.000 eura i prepiše im svoju imovinu.

Zaprijetili su da će mu silovati sestru i djevojku. Dodatni razlog iživljavanja bio je taj što su doznali da je 40-godišnjak u ljubavnoj vezi s policijskom službenicom. Žrtvu bi dovodili do vrata ćelije i udarali mu glavom o rešetke prozorčića.

USKOK je istraživao i navode kako je nesretni muškarac bio prisiljen u nekoliko navrata klečati pred Žuvelom dok je ovaj pred njim bio polugol. Nadalje, prijavljeno je i kako ga je udarao po glavi i tijelu mokrim ručnikom u koji je bila zamotana plastična boca s vodom, dok su ga ostali tukli nogama u leđa, slabine i prsa.

Pritom su 40-godišnjaku slomili nekoliko rebara, a u konačnici je USKOK podignuo optužnicu protiv nasilnika.

NIŠTA NOVO I prije tri mjeseca otkriven speed

Pošiljke droge nisu neuobičajene za Bilice pa je tako prije tri mjeseca u dostavljenoj odjeći nađeno 50 tableta speeda. Tablete su nađene u jakni koja je predana ranije tijekom tjedna za istražnog zatvorenika.

Zbog epidemiološke situacije odjeća ne ide odmah na istražni odjel, nego se zadržava dva do tri dana i tek onda se daje osobi kojoj je namijenjena. Prije toga je ponovno pregledavaju pravosudni policajci koji su na dužnosti.

Iste večeri su u jakni, u PVC vrećicama, našli tablete za koje su odmah posumnjali da se radi o speedu ili ecstasyju. I tada je obaviještena Služba kriminaliteta droga te je preliminarno testiranje pokazalo je kako se radi o speedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 11:18