StoryEditor
Crna kronikaNEMA ČEGA NEMA

Donosimo dosje nasilnika iz Uzdolja: napao Zavadlava, pretukao mladog igrača Hajduka, u pekari psovao ‘majku šiptarsku‘, u postaji mu našli ‘travu‘...

Piše Katarina Marić Banje
19. veljače 2020. - 21:10
Privođenje osumnjičenih za napad u UzdoljuNikolina Vuković Stipaničev/Arhiv/HANZA MEDIA

Napad na Stanislava Zavadlava i nasilničko ponašanje u kafiću u Uzdolju su samo dvije stvari iz bogatog dosjea 26-godišnjeg J.G. iz Solina. Na Općinskom sudu u Splitu je nad njim u tijeku postupak prema optužnici koja ga tereti da je “šaketao” 21-godišnjeg nogometaša, bivšeg člana mlađih uzrasta i druge momčadi “Hajduka”.

Solinjanin je optužen da je početkom rujna 2018. godine oko 23,30 sati bio u Ozaljskoj ulici ispred kafića “Totem” s društvom kada je do njih došao 21-godišnji nogometaš svojim osobnim automobilom. Kako je J.G. znao da mladić igra za “Hajduk” pozvao ga je da mu “objasni situaciju u klubu”. Kako nije dobio zadovoljavajući odgovor od mladića, stoji u optužnici, kazao mu je: "A što da te ja sad prebijem?” i potom ga udario u glavu dva puta šakom i jedan put nogom.

Nakon toga mu je zaprijetio: ”Idem sad po pištolj!”, aludirajući da će ga ubiti, navodi optužnica. Otišao je i vratio se s kuhinjskim nožem koji je bacio za njim dok se nogometaš udaljavao s automobilom te je pogodio zadnje vjetrobransko staklo i razbio ga. Zbog svega opisanog J.G. se tereti zbog nasilničkog ponašanja i oštećenja tuđe stvari, a suđenje mu započinje u travnju.

Trenutno je na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu protiv njega u tijeku istraga zbog razbojništva i nanošenje teške tjelesne ozljede za što mu je također bio određen istražni zatvor koji zamijenjen mjerom opreza. Otprije ima više osuđujućih pravomoćnih presuda.

U svibnju 2017. godine je na šibenskom sudu kažnjen je sa šest mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od 2 godine zbog krađe. U srpnju iste godine na splitskom sudu na 8 mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine također zbog krađe. U veljači ove godine je zbog prevare osuđen na šibenskom sudu na pola godine uvjetnog zatvora uz rok kušnje od godine dana.

Nadalje, u evidenciji ima 11 prekršajnih postupaka, uglavnom zbog povrede Zakona o remećenju javnog reda i mira te Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Jedan od njih je kada je s 28-godišnjakom iz Splita u pekari na Hvaru u lipnju 2018. godine u 5 sati ujutro vikao, verbalno i fizički napao zaposlenike.

On i suučesnik su urlali: “Je*** vam mater šiptarsku! 'Oćeš da ti sve ovo ukradem, daj broj od gazde da i njemu je*** mater šiptarsku!”. Zatim je 28-godišnjak uzeo olovku s pulta i prijetio zaposleniku: ”Hoćeš da te izbodem, koga sad zoveš, daj mobitel!”. nakon toga je prošao iza pulta i radnika iz pekare pljusnuo pa udario nogom u tijelo.

Kada je došla policija J.G. je viknuo radniku: ”Šiptarčić!” na što je ovaj iza leđa policajcu uzeo drvenu palicu i zamahnuo na njega. Kako se J.G. izmaknuo, palica je udarila 28-godišnjaka. Tada je došao i vlasnik pekare koji je zgrabio J.G.-a za majicu te su se udarili međusobno po jedan put šakom u glavu prije nego li ih je policija razdvojila.

Na kraju su sva četvorica prekršajno kažnjena s po 744 kune.

Zanimljiv je i prekršajni postupak koji se vodio protiv njega jer mu je u veljači ove godine u Prvoj policijskoj postaji nađeno 0,8 grama marihuane. Osuđen je na plaćanje 5000 kuna kazne.

Policija ga je prijavila i za bacanje baklje na teren u rujnu 2017. godine tijekom utakmice Hajduk - Inter, ali je oslobođen krivnje. Naime, iako su dva policajca koja poznaju J.G.-a iz Solina tvrdila kako je upravo on bacio baklju sa sjeverne tribine te da je bio odjeven u crnu adidas majicu, sud je nakon pregleda fotografija s tribina prihvatio njegovu obranu.

- Osoba koja je na predmetnim fotografijama označena crvenim krugom nisam ja. Ja sam imao na sebi crnu majicu s oznakom „Pit bull west coast“ dugih rukava i bio sam pri vrhu sjeverne tribine. Koliko ja vidim, ovaj je u prvim redovima tribine - izjavio je tada J.G. u svojoj obrani.

Pošto je fotografija bila snimljena s veće udaljenosti te se nije moglo točno identificirati osobu, sud je J.G.-a oslobodio krivnje.

#STANISLAV ZAVADLAV#FILIP ZAVADLAV#UZDOLJE

Izdvojeno

09. srpanj 2020 04:35