StoryEditorOCM
Crna kronikaMANJKAVA OBRADA

Čuvar iz zatvora u Splitu uhićen zbog šverca mobitela i steroida je žrtveno janje? Traži da se pregledaju snimke kamera

18. listopada 2023. - 17:20

Strukovni učitelj iz Zatvora u Splitu Tihomir Jurić, osumnjičen da je unosio mobitele i steroide, očito ne namjerava biti “Pedro” na kojeg će pasti sva krivnja za zabranjenu robu u ćelijama. U svojoj žalbi za rješenje o otvaranju istrage traži da se pregledaju snimke video nadzora unutar zatvora na Bilicama.

Smatra kako bi se tek na taj način stekla cjelokupna slika o tome tko je unosio mobitele i drogu. Strukovni učitelj je uhićen prije tri tjedna te je završio na ispitivanju u USKOK-u, a sumnjiči se za primanje mita u iznosu od 6500 kuna, u protuvrijednosti 860 eura, za unos mobitela i steroida.

Prema USKOK-u, u zatvor u Splitu je unio mobitel marke Redmi 9T s bonom i punjačem te po 200 tableta anaboličkih steroida Stanozolol i Metandienon. Pravosudni policajci su u veljači ove godine u kupaonici IV Odjela zatvora pronašli navedeni mobitel, karticu i punjač.

image

Ćelija na istražnom odjelu Zatvora u Splitu

Josko Ponoš/Cropix

Nekoliko dana kasnije u garaži zatvora pronađene su dvije vrećice sa steroidima. Još dvije vrećice su nađene kod Rina Popca, zatvorenika koji boravi na Bilicama. Operativno je poznat policiji po imovinskim kaznenim djelima, a u ovom slučaju je preuzeo ulogu kurira koji je mobitel i steroide trebao uzeti od Jurića i dostaviti Bepu Reiću, članu jedne od zločinačkih udruga iz Splita, koja se bavila dilanjem amfetamina, heroina i marihuane.

Reić je zauzvrat, tvrdi USKOK, dao Tihomiru Juriću 6500 kuna te je osumnjičen za davanje mita. Osim navedene trojice, USKOK je u slučaj uvezao i Ivana Šunjića, člana druge “zločinačke” iz Splita, koji je bio na slobodi, te je osumnjičen da je u dogovoru s Reićem nabavio mobitel i steroide i dao ih strukovnom učitelju Juriću da ih unese u zatvor.

Tihomir Jurić je u zatvoru bio ovlaštena službena osoba zaposlena u Odjelu upravnih poslova na mjestu stražara, odnosno strukovnog učitelja za održavanje rublja, posteljine i odjeće od zatvorenika. Praonica se kolokvijalno u zatvoru zove vešeraj, a dugo je slovila kao jedan od centara za dostavu i distribuciju mobitele i droge po ćelijama.

image

Mobiteli su po ćelijama najaktivniji noću/Ilustracija

Bruno Konjević/HANZA MEDIA

Međutim, strukovni učitelj Tihomir Jurić u svojoj žalbi ističe kako su inkriminirani predmeti pronađeni u zatvoru na mjestu koje njemu nije bilo dostupno s obzirom na ovlaštenja koja je imao na radnom mjestu. Isto tako je u žalbi postavio pitanje razloga zbog čega nisu izuzete snimke video nadzora mjesta na kojem su zabranjena sredstva pronađena.

Insajderi otkrivaju tajne zatvora u Splitu: tri načina za unošenje mobitela, kako je cimer iz ćelije ‘drukao‘ Cvika

Te snimke bi bile od izuzetne važnosti, navodi se u žalbi, te se pita kome je u interesu da takvih snimki nema. Istaknuo je i kako su posebne dokazne radnje vršene tijekom 2023. godine, dok se on  tereti da bi kaznena djela počinio od početka veljače do ožujka 2022. godine pa nije jasno kakve veze ima događaj od 24. veljače 2023. godine.

Radi svega predlaže se pobijano rješenje ukinuti i istragu obustaviti. Osim njega su se na rješenje o istrazi žalili i Bepo Reić i Rino Popac te je prvi istaknuo kako protiv njega nema dokaza osim izjave jedne svjedokinje koja nije ničim potvrđena.

Radi se o supruzi dugogodišnjeg pripadnika krim miljea, koji je bio na odsluženju kazne na Bilicama prošle godine. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je njihove žalbe.

Naveo je kako postoji osnova sumnje da su počinjena kaznena djela te će se upravo tijekom istrage utvrditi sve okolnosti. Tek nakon toga će se na temelju svih prikupljenih dokaza i podataka moći donijeti odluka o eventualnom podizanju optužnice ili pak obustavljanju postupka.

image

Pogled u jednu od soba zatvora kroz špijunku

Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:20