StoryEditorOCM
Biznisi puž je brži

Tvrtko Klarić dočekao je najsporije putujući paket u Hrvatskoj: ‘Dva godišnja doba su se izmijenila dok je stigao!‘

Piše Dora Koretić/JL
7. ožujka 2024. - 07:10

Osim onih koji svoje nikad nisu dočekali, naš čitatelj iz Zagreba vjerojatno je primatelj najsporije putujućeg paketa u Hrvatskoj, ako ne i na svijetu.

Bila je to ruta koja je trajala dugih osam mjeseci, pa su se u međuvremenu izmijenila i dva godišnja doba kad je paket, poslan iz talijanskog grada Napulja, napokon stigao na zagrebačku adresu prevoditelja Tvrtka Klarića koji je konačno dočekao svoje knjige piše Jutarnji list.

"Eh, zamislite, i onda su stigle ravno na Valentinovo", nasmijao se Klarić dok nam je prepričavao peripetije s talijanskom i hrvatskom poštom.

Trebala je to biti sasvim normalna kupovina. Naime, Klarić je, kao što to i inače redovno čini, u svibnju 2023. godine naručio nekoliko knjiga od svojeg talijanskog prijatelja, knjižara i izdavača iz Napulja, no prolazili su mjeseci a da se paket nikako nije pojavljivao.

"Nije mi bilo jasno što se događa, posebno što sam dosad redovito od istog knjižara naručivao knjige i one su uvijek stizale. No ovog se puta nešto bilo zakompliciralo", prisjetio se.

image

Tvrtko Klarić 

facebook

Negdje u rujnu iste godine, dakle četiri mjeseca od narudžbe, prijatelj knjižar javlja kako mu se paket vratio.

Bez objašnjenja zašto i kako ili što s tom pošiljkom nije valjalo, knjige su naprosto vraćene na adresu pošiljatelja u Napulju, a on se odmah javio svojem prijatelju Klariću kako bi ga obavijestio da je slanje neuspješno.

Klarić se zaputio u Hrvatsku poštu kako bi provjerio nije li on možda kriv jer je propustio preuzeti paket - iako nikad nije zaprimio obavijest o primanju pošiljke - no djelatnica u HP-u nije mogla pronaći trag nikakvoj pošiljci, pa se Klarić s talijanskim knjižarom dogovorio da mu paket pošalje ponovo. I ovaj je to doista učinio. U listopadu prošle godine ponovo je spakirao knjige i poslao ih za Zagreb, no i drugi put je ta komplicirana operacija završila neuspjehom.

U međuvremenu će i Klarić i njegov prijatelj knjižar proslaviti Novu godinu kad će iz Napulja stići obavijest da su se knjige ponovo vratile.

image
JL

"Sada nam zbilja više ništa nije bilo jasno. Pitao sam nije li možda upisao krivu adresu ili pogriješio ime pa da je zbog toga nastala zabuna, ali ispostavilo se da nije u tome bio problem. Razmišljao sam što i kako i prijatelju predložio da pokuša poslati knjige i treći put, ali da ovog puta umjesto mojeg imena za primatelja stavi moju suprugu te upiše istu adresu. I zamislite, to je iz nekog razloga upalilo jer sam nakon tog trećeg pokušaja u veljači, točno na Valentinovo, zaprimio obavijest da mi je stigla pošiljka", ispričao nam je Klarić.

Pošao je u poslovnicu pošte i preuzeo paket, a kad ga je kod kuće otvorio, nasmijao se duhovitosti talijanskog knjižara.

On je, naime, svakog puta kad bi se pošiljka vratila cijeli paket stavio u novu omotnicu te dodao još koju knjigu pa je Klarićima pošiljka na kraju stigla sa sve tri kuverte na kojima se lijepo moglo vidjeti kako je taj paket putovao.

"Nikad nisam uspio doznati tko je na kraju bio kriv, talijanska ili hrvatska pošta, ili možda obje", šali se Klarić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:34