StoryEditorOCM
BiznisKAD PROĐE FEŠTA...

Nakon Nove godine otiđite do banke i dogovorite dopušteni minus. U suprotnom ćete za ulazak u crveno plaćati puno više

Piše Sanja Stapić
25. prosinca 2023. - 14:57

Koristite li prešutno prekoračenje i želite se prebaciti na dopušteno, imate još malo više od pola godine da se javite banci i regulirate to ugovorom. U protivnom, 30. lipnja iduće godine, banke mogu ukinuti minus i ponuditi otplatu duga na 12 mjesečnih rata.

Banke su do kraja lipnja ove godine na adrese 1,77 milijuna ljudi koji imaju prešutna prekoračenja poslale obavijesti o prelasku na dopuštene minuse koji treba obaviti do 30. lipnja 2024. i potpisati novi ugovor za prelazak na dopušteno prekoračenje jer prelazak nije moguće izvesti automatizmom.

Na bankama je odluka hoće li od polovine iduće godine imati prešutna prekoračenja, u skladu s memorandumom koji su potpisale Vlada, Hrvatska narodna banka i 13 banaka u srpnju 2022., kada su se složile s ujednačavanjem postupanja kako bi svi potrošači bili u jednakom položaju.

Neke će banke zadržati prešutne minuse, ali u znatno manjim iznosima, a bit će skuplji nego su danas, a većina će potpuno prijeći na dopuštena prekoračenja i prestati odobravati prešutne minuse novim klijentima.

Priču o minusima prije dvije godine otvorila je okružnica HNB-a kojom je od banaka zatražila da se za prešutna prekoračenja uvedu pravila kakva vrijede za dopuštena jer su prešutni minusi prosječno 30 posto skuplji od dopuštenih.

Tada su iz HNB-a kazali da su se ta dva proizvoda stopila u jedan, pod uvjetima koji ne omogućuju primjerenu zaštitu potrošača. U srpnju 2022. banke su se s HNB-om i Vladom dogovorile o povratku na dopuštene minuse, izjednačavanju cijena i uvjeta dviju vrsta minusa do kraja lipnja 2024.

image

Zagreb, 271222.
Trg Petra Preradovica.
Gradjani se pripremaju za uvodjenje eura.
Na fotografiji: guzva ispred bankomata i ulaza u poslovnicu Privredne banke Zagreb.
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

Dopušteno prekoračenje bilo je tržišni standard do 2018. godine, a kada se regulirao i ograničio rast kamate na dopuštene minuse, banke su pojačale prešutne minuse koje su mogle plasirati skuplje i bez zahtjeva korisnika. Tako su prešutni minusi istisnuli dopuštene minuse, a od polovine iduće godine stvari će se opet preokrenuti u korist dopuštenih minusa.

Razlika između ta dva prekoračenja je u cijeni i zaštiti potrošača. Dopuštena prekoračenja se ugovaraju, za njih vrijedi ograničavanje najviše kamate i obveza banaka koje ih smanje ili ukinu da klijentima ponude otplatu u 12 mjesečnih rata.

Prešutna prekoračenja su manje regulirana, ne ugovaraju se, a njima banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa ili dogovoreno dopušteno prekoračenje. Za pristanak na prešutni minus dovoljno ga je koristiti i nema potpisivanja ugovora, a banka ima obvezu pružiti informacije o kamati i naknadama.

Sredinom iduće godine, s istekom uvjeta dogovorenih memorandumom, prestat će vrijediti ograničenje kamata na prešutna prekoračenja i cijene će im vjerojatno porasti, a prije dvije godine bili su prosječno 30 posto skuplji od dopuštenih minusa. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:12