stdClass Object ( [id] => 1315485 [title] => Italija, Mađarska, Španjolska... Hoće li i Hrvatska uvesti uvesti porez na ekstra zaradu banaka, i što bi time dobili? [alias] => italija-madarska-spanjolska-hoce-li-i-hrvatska-uvesti-uvesti-porez-na-ekstra-zaradu-banaka-i-sto-bi-time-dobili [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hoće li Hrvatska po uzoru na Italiju uvesti porez na ekstra zaradu banaka, pitanje je na koje ćemo odgovor imati kada završi faza razmišljanja, razmatranja i analize u Ministarstvu financija.

Iz tog su ministarstva poručili da monetarna politika nije u njihovoj niti u Vladinoj nadležnosti i da razmatraju situaciju i niz mjera, uključujući i one iz područja porezne politike. Prema objašnjenju koje su dali Hini, jedna od posljedica podizanja referentnih kamata je značajan rast dobiti banaka ove godine zbog povećanja kamata na višak likvidnosti što banke drže kod središnjih banaka. Premda restriktivna monetarna politika i donesene odluke pozitivno utječu na snižavanje inflacije, imaju i negativne posljedice, a to je rast aktivnih kamata za potrošače ili cijena kredita.

Nakon Španjolske i Mađarske, prošlog je tjedna talijanska vlada najavila da će ove godine oporezivati jednokratnim porezom od 40 posto neto kamatnu maržu banaka, što znači da će oporezivati razliku između kamata na kredite i na štednju, iz čega će financirati smanjivanje poreza i pomoći građane koji podižu hipotekarne kredite za kupnju prve nekretnine.

Najveći iznos poreza po svakog banci iznosio bi 0,5 posto njezine ukupne imovine. Budući da je ta mjera za sobom povukla pad dionica banaka na burzama od šest do devet posto prošlog tjedna, a padale nisu samo cijene dionica talijanskih banaka, nego i drugih velikih europskih banaka, talijansko ministarstvo financija omekšalo je prvotni prijedlog i odlučilo da iznos tog poreza koji će banke plaćati bude ograničen na 0,1 posto vrijednosti imovine svake pojedine banke.

Sve se to događalo prošlog tjedna, a ovaj je tjedan Giorgia Meloni, talijanska premijerka, počela s preuzimanjem pune odgovornosti za odluku o uvođenju jednokratnog poreza na dobit banaka od 40 posto i izjavila da je napravila što je trebalo i da bi to opet učinila. Startni prijedlog je trebao, ovisno o procjenama, u talijanski proračun donijeti od dvije do tri milijarde eura.

Talijanske banke UniCredit Intesa Sanpaolo vlasnice su najvećih hrvatskih banaka Zagrebačke i Privredne, što je gotovo polovica imovine bankovne industrije u Hrvatskoj. Hrvatske banke posluju u Hrvatskoj i po hrvatskim zakonima i plaćaju hrvatske poreze. No, vlasnicima isplaćuju dividendu ako se za to odluče dioničari.

---

image

Talijanska banka UniCredit Intesa Sanpaolo vlasnica je najvećih hrvatskih banaka Zagrebačke i Privredne, što je gotovo polovica imovine bankovne industrije u Hrvatskojafp

Afp
---

A dobit hrvatskih banaka također je velika, pa se tako može kazati da bi dividende iz Hrvatske mogle ublažiti muke zbog uvođenja novog poreza talijanskim bankama.

Zagrebačka banka je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 217 milijuna eura, što je za 96 milijuna eura ili 79 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U prvom kvartalu njezina je neto dobit iznosila 108 milijuna eura, što je za 26 milijuna eura ili gotovo 32 posto više nego u istom prošlogodišnjem kvartalu, a neto prihod od kamata veći je bio 70 posto i porastao je na 119 milijuna eura.

Iz talijanske banke Intesa Sanpaolo, jedne od najvećih europskih banaka i vlasnice Privredne banke Zagreb, objavili su u svibnju da im je prvo ovogodišnje tromjesečje s neto dobiti od dvije milijarde eura bilo najbolji prvi kvartal još od 2007. godine te su zbog takvog rekordnog starta podigli smjernice za neto dobit za ovu godinu na oko sedam milijardi eura. Iz te talijanske banke najavili su da će se ove godine dioničarima podijeliti 5,8 milijardi eura.

Podsjetimo, inflacija je okončala vrijeme niskih kamata i jeftinog novca kojim se želio potaknuti gospodarski rast pa je ljetos prvi put u 11 godina Europska središnja banka podigla referentne kamate. S njima su rasle i ostale kamate pa i Euribor, europska referentna međubankarska kamata uz koju su privezani mnogi krediti u Hrvatskoj. Polovicom prošle godine šestomjesečni je Euribor iznosio negativnih 0,03 posto, a danas je 3,93 posto.

Tako je malo-pomalo započeo rast cijena kredita u bankama, ali ga nije pratio rast kamata na štednju. I po toj će razlici između kamata na štednju i na kredite udarati talijanski porez.

---

image

Damir Novotny tvrdi da bankarski posao više nije tako profitabilan kao u prošlosti i da pekarnice zarađuju više na svoj kapital od banaka

Damir Krajač/Cropix
---

Razlika između tih kamata postoji i u Hrvatskoj, a iz Hrvatske narodne banke (HNB) ovih su dana rekli da je rast neto kamatne marže domaćih banaka usko povezan i s prihodima koje banke ostvaruju od prekonoćnih depozita kod HNB-a, na koje se trenutačno obračunava kamatna stopa od 3,75 posto, što u uvjetima visoke likvidnosti banaka znatno doprinosi njihovoj profitabilnosti. Iz HNB-a podsjećaju na to da je proteklih godina padala kamatna marža zbog pada kamata na kredite, dok su se kamate na štednju bile približile nuli, što je ograničilo prostor za uštede na kamatnim troškovima, a sada su se sa zaoštravanjem monetarne politike Europske središnje banke stvari promijenile, i ta je stroža politika donijela rast kamata na kredite.

Neki ekonomisti vjeruju da bi Hrvatska odmah trebala reagirati potezom sličnim talijanskom porezu, drugi su uvjereni da do takvog poreza neće uopće doći jer nismo u situaciji kakva je Italija, koju pritišće veliki javni dug i dobro će joj doći prihodi od poreza za punjenje državnog proračuna.

Italija je uz Grčku zemlja Europske unije s najvećim udjelom javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i krajem prošle godine talijanski je javni dug bio je 144 posto njezina BDP-a, a hrvatski 68 posto BDP-a.

Ima i ekonomista koji su protiv poreza na ekstra zarade pa poput dr. Damira Novotnyja tvrde da bankarski posao više nije tako profitabilan kao u prošlosti i da pekarnice zarađuju više na svoj kapital od banaka. Drugi protivnici uvođenja poreza na banke podsjećaju da bi deblji kraj, kao i uvijek, mogli s novim porezom izvući građani u vidu većih naknada, provizija i slično...

Španjolska je jednokratni porez na veliki rast dobiti banaka i energetskih tvrtki uvela na rok od dvije godine, a porez naplaćuje od prihoda, a ne od dobiti, pa porez iznosi 4,8 posto na neto prihod od kamata. Ove i iduće godine planira se naplatiti po tri milijarde eura od tog poreza koji će biti usmjereni na podizanje životnog standarda građana.

Mađarska je prošle godine uvela porez na veliki rast prihoda banaka u iznosima od 10 posto od neto lanjskih prihoda i osam posto ove godine, kako bi financirala vojsku i ograničenje cijene energenata. Postoji mogućnost da se porezna obveza prepolovi ako tvrtke kupuju državne obveznice, a porez bi trebao biti ukinut iduće godine.

---

image

Irci za sada ne diraju svoje banke, a s njima su imali dosta problema u prošlosti

 

 

Afp
---

Jednokratni dodatni porez na dobit po stopi od 33 posto uveden je krajem prošle godine i u Hrvatskoj i morale su ga platiti tvrtke iz svih djelatnosti koje su ostvarile prihode veće od 300 milijuna kuna na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek.

Iz Ministarstva financija su početkom svibnja rekli da su stigle 353 porezne prijave za plaćanje 236 milijuna eura, a proračunu je tada već bilo uplaćeno više od 213 milijuna eura. Među obveznicima našlo se i šest tvrtki iz financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja s poreznom obvezom od 23 milijuna eura.

Vlada se obvezala da će taj novac iskoristiti isključivo za pomoć najugroženijim skupinama građana, poput umirovljenika, primatelja dječjeg doplatka ili minimalne zajamčene naknade. Tako se razmišljalo prošle godine i u prvom polugodištu ove godine, a o čemu sada razmišljaju u Ministarstvu financija, tek ćemo vidjeti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREDITI I KAMATE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KREDITI I KAMATE 2 0 7238 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-15 04:12:51 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-17 05:43:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-17 05:43:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Italija, Mađarska, Španjolska... Hoće li i Hrvatska uvesti uvesti porez na ekstra zaradu banaka, i što bi time dobili? [metakey] => Ekstra porez bankama, Euro, Dobit banaka, Kamate ne kredite [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25245052.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/21013122.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25449963.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/21215274.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Giorgia Meloni, talijanska premijerka, posljednja se odlu\u010dila na porez na ekstra dobit banaka<\/p>","

Damir Novotny tvrdi da bankarski posao vi\u0161e nije tako profitabilan kao u pro\u0161losti i da pekarnice zara\u0111uju vi\u0161e na svoj kapital od banaka<\/p>","

Irci za sada ne diraju svoje banke, a s njima su imali dosta problema u pro\u0161losti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Talijanska banka UniCredit Intesa Sanpaolo vlasnica je najve\u0107ih hrvatskih banaka Zagreba\u010dke i Privredne, \u0161to je gotovo polovica imovine bankovne industrije u Hrvatskojafp<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25245052_1920.jpg":"1920x1080","k_25245052_1280.jpg":"1280x1280","k_25245052_1024.jpg":"1024x1024","k_25245052_640.jpg":"640x640","k_25245052_480.jpg":"480x480","k_25245052_340.jpg":"340x340","k_25245052_220.jpg":"220x220","o_25245052_1280.jpg":"1280x853","o_25245052_1024.jpg":"1024x682","o_25245052_640.jpg":"640x426","o_25245052_480.jpg":"480x320","o_25245052_340.jpg":"340x226","o_25245052_220.jpg":"220x146","h_25245052_1280.jpg":"1280x854","h_25245052_1024.jpg":"1024x683","h_25245052_640.jpg":"640x427","h_25245052_480.jpg":"480x320","h_25245052_340.jpg":"340x227","h_25245052_220.jpg":"220x147","pp_25245052_1280.jpg":"1280x1628","pp_25245052_1024.jpg":"1024x1303","pp_25245052_640.jpg":"640x814","pp_25245052_480.jpg":"480x611","pp_25245052_340.jpg":"340x432","pp_25245052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_21013122_1920.jpg":"1920x1080","k_21013122_1280.jpg":"1280x1280","k_21013122_1024.jpg":"1024x1024","k_21013122_640.jpg":"640x640","k_21013122_480.jpg":"480x480","k_21013122_340.jpg":"340x340","k_21013122_220.jpg":"220x220","o_21013122_1280.jpg":"1280x829","o_21013122_1024.jpg":"1024x663","o_21013122_640.jpg":"640x414","o_21013122_480.jpg":"480x311","o_21013122_340.jpg":"340x220","o_21013122_220.jpg":"220x142","h_21013122_1280.jpg":"1280x854","h_21013122_1024.jpg":"1024x683","h_21013122_640.jpg":"640x427","h_21013122_480.jpg":"480x320","h_21013122_340.jpg":"340x227","h_21013122_220.jpg":"220x147","pp_21013122_1280.jpg":"1280x1628","pp_21013122_1024.jpg":"1024x1303","pp_21013122_640.jpg":"640x814","pp_21013122_480.jpg":"480x611","pp_21013122_340.jpg":"340x432","pp_21013122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_25449963_1920.jpg":"1920x1080","k_25449963_1280.jpg":"1280x1280","k_25449963_1024.jpg":"1024x1024","k_25449963_640.jpg":"640x640","k_25449963_480.jpg":"480x480","k_25449963_340.jpg":"340x340","k_25449963_220.jpg":"220x220","o_25449963_1280.jpg":"1280x794","o_25449963_1024.jpg":"1024x635","o_25449963_640.jpg":"640x397","o_25449963_480.jpg":"480x298","o_25449963_340.jpg":"340x211","o_25449963_220.jpg":"220x136","h_25449963_1280.jpg":"1280x854","h_25449963_1024.jpg":"1024x683","h_25449963_640.jpg":"640x427","h_25449963_480.jpg":"480x320","h_25449963_340.jpg":"340x227","h_25449963_220.jpg":"220x147","pp_25449963_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449963_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449963_640.jpg":"640x814","pp_25449963_480.jpg":"480x611","pp_25449963_340.jpg":"340x432","pp_25449963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_21215274_1920.jpg":"1920x1080","k_21215274_1280.jpg":"1280x1280","k_21215274_1024.jpg":"1024x1024","k_21215274_640.jpg":"640x640","k_21215274_480.jpg":"480x480","k_21215274_340.jpg":"340x340","k_21215274_220.jpg":"220x220","o_21215274_1280.jpg":"1280x852","o_21215274_1024.jpg":"1024x681","o_21215274_640.jpg":"640x426","o_21215274_480.jpg":"480x319","o_21215274_340.jpg":"340x226","o_21215274_220.jpg":"220x146","h_21215274_1280.jpg":"1280x854","h_21215274_1024.jpg":"1024x683","h_21215274_640.jpg":"640x427","h_21215274_480.jpg":"480x320","h_21215274_340.jpg":"340x227","h_21215274_220.jpg":"220x147","pp_21215274_1280.jpg":"1280x1628","pp_21215274_1024.jpg":"1024x1303","pp_21215274_640.jpg":"640x814","pp_21215274_480.jpg":"480x611","pp_21215274_340.jpg":"340x432","pp_21215274_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8068142 Threads: 5 Questions: 1671092841 Slow queries: 4973772 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112257203 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/italija-madarska-spanjolska-hoce-li-i-hrvatska-uvesti-uvesti-porez-na-ekstra-zaradu-banaka-i-sto-bi-time-dobili-1315485 [printLink] => /vijesti/biznis/italija-madarska-spanjolska-hoce-li-i-hrvatska-uvesti-uvesti-porez-na-ekstra-zaradu-banaka-i-sto-bi-time-dobili-1315485?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 726740 [name] => Ekstra porez bankama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-17 07:43:26 [main_article_id] => 0 [alias] => ekstra-porez-bankama [link] => /tag/ekstra-porez-bankama ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351285 [name] => euro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => euro [link] => /tag/euro ) [2] => stdClass Object ( [id] => 726741 [name] => Dobit banaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-17 07:43:27 [main_article_id] => 0 [alias] => dobit-banaka [link] => /tag/dobit-banaka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726742 [name] => Kamate ne kredite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-17 07:43:27 [main_article_id] => 0 [alias] => kamate-ne-kredite [link] => /tag/kamate-ne-kredite ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREDITI I KAMATE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Italija, Mađarska, Španjolska... Hoće li i Hrvatska uvesti uvesti porez na ekstra zaradu banaka, i što bi time dobili? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25245052.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Giorgia Meloni, talijanska premijerka, posljednja se odlučila na porez na ekstra dobit banaka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25245052.jpg [title] => Afp

Giorgia Meloni, talijanska premijerka, posljednja se odlučila na porez na ekstra dobit banaka

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/21013122.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix

Damir Novotny tvrdi da bankarski posao više nije tako profitabilan kao u prošlosti i da pekarnice zarađuju više na svoj kapital od banaka

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25449963.jpg [title] => Afp

Irci za sada ne diraju svoje banke, a s njima su imali dosta problema u prošlosti

 

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/21215274.jpg [title] => Afp

Talijanska banka UniCredit Intesa Sanpaolo vlasnica je najvećih hrvatskih banaka Zagrebačke i Privredne, što je gotovo polovica imovine bankovne industrije u Hrvatskojafp

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Hoće li Hrvatska po uzoru na Italiju uvesti porez na ekstra zaradu banaka, pitanje je na koje ćemo odgovor imati kada završi faza razmišljanja, razmatranja i analize u Ministarstvu financija.

Iz tog su ministarstva poručili da monetarna politika nije u njihovoj niti u Vladinoj nadležnosti i da razmatraju situaciju i niz mjera, uključujući i one iz područja porezne politike. Prema objašnjenju koje su dali Hini, jedna od posljedica podizanja referentnih kamata je značajan rast dobiti banaka ove godine zbog povećanja kamata na višak likvidnosti što banke drže kod središnjih banaka. Premda restriktivna monetarna politika i donesene odluke pozitivno utječu na snižavanje inflacije, imaju i negativne posljedice, a to je rast aktivnih kamata za potrošače ili cijena kredita.

Nakon Španjolske i Mađarske, prošlog je tjedna talijanska vlada najavila da će ove godine oporezivati jednokratnim porezom od 40 posto neto kamatnu maržu banaka, što znači da će oporezivati razliku između kamata na kredite i na štednju, iz čega će financirati smanjivanje poreza i pomoći građane koji podižu hipotekarne kredite za kupnju prve nekretnine.

Najveći iznos poreza po svakog banci iznosio bi 0,5 posto njezine ukupne imovine. Budući da je ta mjera za sobom povukla pad dionica banaka na burzama od šest do devet posto prošlog tjedna, a padale nisu samo cijene dionica talijanskih banaka, nego i drugih velikih europskih banaka, talijansko ministarstvo financija omekšalo je prvotni prijedlog i odlučilo da iznos tog poreza koji će banke plaćati bude ograničen na 0,1 posto vrijednosti imovine svake pojedine banke.

Sve se to događalo prošlog tjedna, a ovaj je tjedan Giorgia Meloni, talijanska premijerka, počela s preuzimanjem pune odgovornosti za odluku o uvođenju jednokratnog poreza na dobit banaka od 40 posto i izjavila da je napravila što je trebalo i da bi to opet učinila. Startni prijedlog je trebao, ovisno o procjenama, u talijanski proračun donijeti od dvije do tri milijarde eura.

Talijanske banke UniCredit Intesa Sanpaolo vlasnice su najvećih hrvatskih banaka Zagrebačke i Privredne, što je gotovo polovica imovine bankovne industrije u Hrvatskoj. Hrvatske banke posluju u Hrvatskoj i po hrvatskim zakonima i plaćaju hrvatske poreze. No, vlasnicima isplaćuju dividendu ako se za to odluče dioničari.

---

image

Talijanska banka UniCredit Intesa Sanpaolo vlasnica je najvećih hrvatskih banaka Zagrebačke i Privredne, što je gotovo polovica imovine bankovne industrije u Hrvatskojafp

Afp
---

A dobit hrvatskih banaka također je velika, pa se tako može kazati da bi dividende iz Hrvatske mogle ublažiti muke zbog uvođenja novog poreza talijanskim bankama.

Zagrebačka banka je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 217 milijuna eura, što je za 96 milijuna eura ili 79 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U prvom kvartalu njezina je neto dobit iznosila 108 milijuna eura, što je za 26 milijuna eura ili gotovo 32 posto više nego u istom prošlogodišnjem kvartalu, a neto prihod od kamata veći je bio 70 posto i porastao je na 119 milijuna eura.

Iz talijanske banke Intesa Sanpaolo, jedne od najvećih europskih banaka i vlasnice Privredne banke Zagreb, objavili su u svibnju da im je prvo ovogodišnje tromjesečje s neto dobiti od dvije milijarde eura bilo najbolji prvi kvartal još od 2007. godine te su zbog takvog rekordnog starta podigli smjernice za neto dobit za ovu godinu na oko sedam milijardi eura. Iz te talijanske banke najavili su da će se ove godine dioničarima podijeliti 5,8 milijardi eura.

Podsjetimo, inflacija je okončala vrijeme niskih kamata i jeftinog novca kojim se želio potaknuti gospodarski rast pa je ljetos prvi put u 11 godina Europska središnja banka podigla referentne kamate. S njima su rasle i ostale kamate pa i Euribor, europska referentna međubankarska kamata uz koju su privezani mnogi krediti u Hrvatskoj. Polovicom prošle godine šestomjesečni je Euribor iznosio negativnih 0,03 posto, a danas je 3,93 posto.

Tako je malo-pomalo započeo rast cijena kredita u bankama, ali ga nije pratio rast kamata na štednju. I po toj će razlici između kamata na štednju i na kredite udarati talijanski porez.

---

image

Damir Novotny tvrdi da bankarski posao više nije tako profitabilan kao u prošlosti i da pekarnice zarađuju više na svoj kapital od banaka

Damir Krajač/Cropix
---

Razlika između tih kamata postoji i u Hrvatskoj, a iz Hrvatske narodne banke (HNB) ovih su dana rekli da je rast neto kamatne marže domaćih banaka usko povezan i s prihodima koje banke ostvaruju od prekonoćnih depozita kod HNB-a, na koje se trenutačno obračunava kamatna stopa od 3,75 posto, što u uvjetima visoke likvidnosti banaka znatno doprinosi njihovoj profitabilnosti. Iz HNB-a podsjećaju na to da je proteklih godina padala kamatna marža zbog pada kamata na kredite, dok su se kamate na štednju bile približile nuli, što je ograničilo prostor za uštede na kamatnim troškovima, a sada su se sa zaoštravanjem monetarne politike Europske središnje banke stvari promijenile, i ta je stroža politika donijela rast kamata na kredite.

Neki ekonomisti vjeruju da bi Hrvatska odmah trebala reagirati potezom sličnim talijanskom porezu, drugi su uvjereni da do takvog poreza neće uopće doći jer nismo u situaciji kakva je Italija, koju pritišće veliki javni dug i dobro će joj doći prihodi od poreza za punjenje državnog proračuna.

Italija je uz Grčku zemlja Europske unije s najvećim udjelom javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i krajem prošle godine talijanski je javni dug bio je 144 posto njezina BDP-a, a hrvatski 68 posto BDP-a.

Ima i ekonomista koji su protiv poreza na ekstra zarade pa poput dr. Damira Novotnyja tvrde da bankarski posao više nije tako profitabilan kao u prošlosti i da pekarnice zarađuju više na svoj kapital od banaka. Drugi protivnici uvođenja poreza na banke podsjećaju da bi deblji kraj, kao i uvijek, mogli s novim porezom izvući građani u vidu većih naknada, provizija i slično...

Španjolska je jednokratni porez na veliki rast dobiti banaka i energetskih tvrtki uvela na rok od dvije godine, a porez naplaćuje od prihoda, a ne od dobiti, pa porez iznosi 4,8 posto na neto prihod od kamata. Ove i iduće godine planira se naplatiti po tri milijarde eura od tog poreza koji će biti usmjereni na podizanje životnog standarda građana.

Mađarska je prošle godine uvela porez na veliki rast prihoda banaka u iznosima od 10 posto od neto lanjskih prihoda i osam posto ove godine, kako bi financirala vojsku i ograničenje cijene energenata. Postoji mogućnost da se porezna obveza prepolovi ako tvrtke kupuju državne obveznice, a porez bi trebao biti ukinut iduće godine.

---

image

Irci za sada ne diraju svoje banke, a s njima su imali dosta problema u prošlosti

 

 

Afp
---

Jednokratni dodatni porez na dobit po stopi od 33 posto uveden je krajem prošle godine i u Hrvatskoj i morale su ga platiti tvrtke iz svih djelatnosti koje su ostvarile prihode veće od 300 milijuna kuna na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek.

Iz Ministarstva financija su početkom svibnja rekli da su stigle 353 porezne prijave za plaćanje 236 milijuna eura, a proračunu je tada već bilo uplaćeno više od 213 milijuna eura. Među obveznicima našlo se i šest tvrtki iz financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja s poreznom obvezom od 23 milijuna eura.

Vlada se obvezala da će taj novac iskoristiti isključivo za pomoć najugroženijim skupinama građana, poput umirovljenika, primatelja dječjeg doplatka ili minimalne zajamčene naknade. Tako se razmišljalo prošle godine i u prvom polugodištu ove godine, a o čemu sada razmišljaju u Ministarstvu financija, tek ćemo vidjeti.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Damir Krajač/Cropix Afp Afp
Afp

Giorgia Meloni, talijanska premijerka, posljednja se odlučila na porez na ekstra dobit banaka

Damir Krajač/Cropix

Damir Novotny tvrdi da bankarski posao više nije tako profitabilan kao u prošlosti i da pekarnice zarađuju više na svoj kapital od banaka

Afp

Irci za sada ne diraju svoje banke, a s njima su imali dosta problema u prošlosti

 

 

Afp

Talijanska banka UniCredit Intesa Sanpaolo vlasnica je najvećih hrvatskih banaka Zagrebačke i Privredne, što je gotovo polovica imovine bankovne industrije u Hrvatskojafp

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/italija-madarska-spanjolska-hoce-li-i-hrvatska-uvesti-uvesti-porez-na-ekstra-zaradu-banaka-i-sto-bi-time-dobili-1315485 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b84382026c5084c05e28ef53d883f40654ac0bc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Italija%2C+Ma%C4%91arska%2C+%C5%A0panjolska...+Ho%C4%87e+li+i+Hrvatska+uvesti+uvesti+porez+na+ekstra+zaradu+banaka%2C+i+%C5%A1to+bi+time+dobili%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fitalija-madarska-spanjolska-hoce-li-i-hrvatska-uvesti-uvesti-porez-na-ekstra-zaradu-banaka-i-sto-bi-time-dobili-1315485 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fitalija-madarska-spanjolska-hoce-li-i-hrvatska-uvesti-uvesti-porez-na-ekstra-zaradu-banaka-i-sto-bi-time-dobili-1315485 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KREDITI I KAMATE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisKREDITI I KAMATE

Italija, Mađarska, Španjolska... Hoće li i Hrvatska uvesti uvesti porez na ekstra zaradu banaka, i što bi time dobili?

Piše Sanja Stapić
17. kolovoza 2023. - 07:43

Hoće li Hrvatska po uzoru na Italiju uvesti porez na ekstra zaradu banaka, pitanje je na koje ćemo odgovor imati kada završi faza razmišljanja, razmatranja i analize u Ministarstvu financija.

Iz tog su ministarstva poručili da monetarna politika nije u njihovoj niti u Vladinoj nadležnosti i da razmatraju situaciju i niz mjera, uključujući i one iz područja porezne politike. Prema objašnjenju koje su dali Hini, jedna od posljedica podizanja referentnih kamata je značajan rast dobiti banaka ove godine zbog povećanja kamata na višak likvidnosti što banke drže kod središnjih banaka. Premda restriktivna monetarna politika i donesene odluke pozitivno utječu na snižavanje inflacije, imaju i negativne posljedice, a to je rast aktivnih kamata za potrošače ili cijena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:59